Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 17-05-2018, 22:41
bilgivehis bilgivehis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Leonardo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
- O kadar geriye gitmeye gerek yok.

Küba'da da

1) doları olanlar var. Yani Turistlerden veya Miami'deki akrabalardan para alan kişiler. Bunlar rahat.
2) devlette çalışanlar var. Sekreterse kağıt çalıyor, şöför ise benzin çalıyor, Lokanta'da çalışıyorsa malzemeden aşırıp eve götürüyor.
3) Bunların ikisi de olmayanlar var. ve bunların hayatının da çok zor olduğu söyleniyor
Leonardo atmasiyon yapıyorsun, bu dediklerin Küba'da olmaz, zaten herkesin ihtiyacı karşılanıyor, benzin-kağıt niye çalsın, hani bunları satacak bir ortam olsa hadi neyse, kime satacak, kendi ihtiyacı da karşılandığına göre kocakarı dedikodusu gibi bunlar.
Alt 18-05-2018, 00:40
Saint-Just Saint-Just isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

kartopu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
... Sen şu Engelsin anti duhring ini bir oku. okumuş insanla tartışmak daha kolay oluyor.
Bilmukabele diyorum ve arttırıyorum, bence önce karsindaki kişiye hakaret etmeden konusmayi öğren, konuya biraz daha hakim ol ondan sonra tartışmaya davet et.

bende sana kitap tavsiye etmek isterdim ama hayli gereksiz ve faydasiz kalıcak. cunku sana laf anlatmak devreye hendek atlatmaktan zor. o yuzden dedimki senle tartismak insani yoruyor diye. konuyu ne kadar farklı açılardan anlatmaya ve uzlaşmaya çalışırsam calisiyim anlamiyorsun ve surekli ayni seyleri tekrar ediyorsun.

hasıli yazmaya useniyorum artik. çok gereksiz.

görüşmek uzere.
Alt 18-05-2018, 07:39
kartopu kartopu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

hasıli yazmaya useniyorum artik. çok gereksiz.
görüşmek uzere.

Bu nasıl çelişki, hem görüşmek üzere ayrılıyorsun hem benimle konuşmanın zor olduğunu söylüyorsun. Bence sen kendine kurduğun çemberi kır ki dünyada çok farklı şeyler olduğunu onu göremediğin anlayacaksın.

Ha şu hakaret sözü önce aynaya bak kendini göreceksin.
Alt 18-05-2018, 07:42
Üye

Natan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ortada bir yanlis anlama var. Ya ben ifade edemedim acikca ya sen anlamadin. K. Okuyan'in analizlerini begenmiyorum. Kendi icinde tutarli davrandigini ve bagli bulundugu geleneklere gore saglam-tutarli-dikkate alinir urunler verdigini soyluyorum. Gerek Htkp olusumu sonrasi yaptigi analizler gerekse eskiye dair. Yinelemem gerekirse, o analizlere katildigimi, begendigimi soylemiyorum. Takip ettigimi ve icinde tutarli davrandigini ifade edeyim.
Öyle mi, yanlış anlamışım özür dilerim.
Alt 18-05-2018, 08:01
Üye

- O kadar geriye gitmeye gerek yok.

Küba'da da

1) doları olanlar var. Yani Turistlerden veya Miami'deki akrabalardan para alan kişiler. Bunlar rahat.
2) devlette çalışanlar var. Sekreterse kağıt çalıyor, şöför ise benzin çalıyor, Lokanta'da çalışıyorsa malzemeden aşırıp eve götürüyor.
3) Bunların ikisi de olmayanlar var. ve bunların hayatının da çok zor olduğu söyleniyor
Evet yoksulluk zordur İhtiyaç İhtilal gibi dir der Lenin Kuba halkı yoksul halk orada üretici güçler yeteri kadar gelişemedi Dünya ile ilişkileri de zayıf.
Sosyalizm sadece her şeyi paylaşmak değil zenginliği paylaşmaktır zenginlik içinde üretim araçlarının gelişmesi gerekir.İhtiyaç var elde yok işte o zaman farklı yol izleniyor.

-
Ama bu sunni bir müdahale yüzünden böyle. Darbe dönemlerinde katliamlar yapıldı, sol hareketler hep törpülendi. Zaten Demokrasi devam edecekse, Belki HDP ile filan, bir Türk sosyalizmi oluşturulmaya çalışılacak.
Türk siyaseti zaten tek ayaklı topal bir siyasetti. (Batı'da Sosyalist + Komünist partiler var. Bizde ikisi de yok).

Elbette her ülkenin koşullarını dikkate alarak bir sistem kurulacaktır HDP kendini kanıtlamış destek olmadan ayakları üzerinde durabilen bir siyasi oluşumdur. yeni bir şey kurulacaksa HDP de dikkate alınacaktır.

Biz devrimci sosyalist komünistler olarak nasıl ki Kapitalizm içinde demokrasi talep ediyorsak vermediklerinde şikayetçi oluyorsak bu talepler sosyalizm içinde de olacaktır, olmalıdır. Ne şekilde olursa olsun devlet bunu dikkate almalıdır. Yoksa toplum gözünde şüpheli duruma düşeriz.

Fırsatçılık kurnazlık kalıcı değildir.
Türkiye ye geldiğimizde demokrasi kültürü yok. Ne yönetenlerde ne yönetmeye talip olanlarda. Bize en çok bu kültürün eğitimi gerekiyor.

Fırsatçı bir toplumuz.
Alt 18-05-2018, 12:40
Leonardo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Leonardo Leonardo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

bilgivehis´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Leonardo atmasiyon yapıyorsun, bu dediklerin Küba'da olmaz, zaten herkesin ihtiyacı karşılanıyor, benzin-kağıt niye çalsın, hani bunları satacak bir ortam olsa hadi neyse, kime satacak, kendi ihtiyacı da karşılandığına göre kocakarı dedikodusu gibi bunlar.

- Kendi okuduğum makaleyi bulamadım (yabancı dilde ve basılmış halde)

Ama Küba'daki 1989 sonrası fakirlik durumları ile ilgili bir makale:

https://www.poverties.org/blog/poverty-in-cuba

- Sokakta yatan / beslenemeyen insan yok (komünizm sayesinde) ama ciddi fakirlik yaşayan insanlar var.
Alt 18-05-2018, 12:51
Leonardo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Leonardo Leonardo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

kartopu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Fırsatçılık kurnazlık kalıcı değildir.
Türkiye ye geldiğimizde demokrasi kültürü yok. Ne yönetenlerde ne yönetmeye talip olanlarda. Bize en çok bu kültürün eğitimi gerekiyor.

Fırsatçı bir toplumuz.

- Bu da (diyorum ya) çok eskiden tartışılmış bir meseledir. Fransız filozof Montesquieu'nün otoriter yönetimler (o zamanlar için monarşi) hakkında yazıları vardır.

Hatta İnternette ve Türkçe olarak buldum:
https://aymavisi.org/felsefe/Demokra...ntesquieu.html

- Üstteki örnekte Montesquieu halkçı (demokratik) devlette "faziletin" olduğundan ve güce dayalı devlette faziletin olmadığından ve insanların sürekli kurnazlığa fırsatçılığı, yalancılığa teşvik edildiğinden söz ediliyor.

- Diğer bir yazısında da güce dayalı devletin güce dayalı devleti sürekli pekiştirdiğinden söz ediliyor. Bu Atatürk'ün anladığı bir denklemdir. Toksatlaya tokatlaya serseme çevirdiğin insandan bir şey bekleyemezsin. Ama sevgi ve saygı ile yaklaştığın halktan çok ciddi beklentilerin olabilir.

Bu da 100% değil. Ama öyle bir halkın %80'İnden mesela faşist / dinci partilere oy vermemesini bekleyebilirsin.

Felsefe hepsi
Alt 18-05-2018, 18:50
Üye

Demokrasi her iki sistemde (Kapitalizm * Sosyalizm)de çok önemli. İnsanın ve bilimin gelişiminde foksiyon u büyük rakibi olmayan sistem rakibi olmayan toplumlar gelişemiyor.

Kapitalizm de kapitalistlerin rakibi kapitalistler olduğu kadar işçilerde vardır. Kapitalistler işçilerden kurtulmak için üretim araçlarını geliştirir bu gelişme toplumsal ilerlemeyi sağlar.
Sosyalizm de de öyle İşçi sınıfı kendini sınıf olarak ortadan kaldırması için üretici güçlerin gelişmesi gerekmektedir bu gelişmede hem kendi içinde hem küçük burjuva unsurlarla rekabet yaşar İşte burada farklı fikirler ve farklı öneriler işçileri daha fazla düzenlerini geliştirmeye zorlar.

Demokrasiden korkan muhafazakarlar hep düzen aynı kalsın ister Gelişmeyi engellerler.
Alt 18-05-2018, 18:51
bilgivehis bilgivehis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

- Kendi okuduğum makaleyi bulamadım (yabancı dilde ve basılmış halde)

Ama Küba'daki 1989 sonrası fakirlik durumları ile ilgili bir makale:

https://www.poverties.org/blog/poverty-in-cuba

- Sokakta yatan / beslenemeyen insan yok (komünizm sayesinde) ama ciddi fakirlik yaşayan insanlar var.

Türkiye'de yoksulluk zirveye çıkmış, esnaflar dükkanlarını kapatıyor, ihracat durmuş, ekonomi çökmüş, evsiz-yersiz insan sayısı bir hayli fazla bir de bu ülkenin ambargo yediğini düşün ne hale gelir.
Oysa Küba 70 yıldır ambargo altında elbette yoksul kalır, bundan doğal ne olabilir, bunun sistemle veya komünizmle alakası yok.
Bütün ambargoya rağmen Türkiye'den daha refah bir Küba var karşımızda, bu gerçeği görmeden Küba'yı yargılamak son derece yanlış veya yanlı bir duruma düşer...
Alt 18-05-2018, 18:58
Üye

bilgivehis´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bütün ambargoya rağmen Türkiye'den daha refah bir Küba var karşımızda, bu gerçeği görmeden Küba'yı yargılamak son derece yanlış veya yanlı bir duruma düşer...
Refah demeyelim de mutlu diyebiliriz. Çünkü Sovyetler Birliği ve reel sosyalizm çöktüğünde Kuba ayakta kaldı. Bunu iki türlü açıklayabiliriz. Bir, Kuba halkı Kastro yu çok sevdi. İki, yöneticiler fakirliği de halkı ile paylaşmasını bildi.

İnsanların mutluluğu zenginlikleri ile ölçülmez. Güvenle ölçülür. Güven bitti mi kuşkular ortaya çıkar kuşkular çıktığında haksızlıklar var demektir.

Önerilen Siteler