Merwe ilk elden devam edeceğim çünkü bu "mantık" konusuna çok önem veriyorum.
K.C bu "ölüm anı deneyimleri" benim ilgi duyduğum bir metafiziki konu *ama burada da sadece çeviri yapacağım, oldukça ilginç deneyimler var.
Bir başlasam gerisi gelir zaten...Hep fizik hep madde, evrim, kimya, biyoloji vb. bayar insanı, arasıra da böyle *konularla da ilgilenmek lazım.
Sebep ve sonucun birbirine karıştırılması (Confusing Cause and Effect) En çok yapılan hatalardan birisidir ve her zamanda konu aşağıdaki örneklerdeki gibi basit değildir ve bu yanlış mantığı ortaya çıkartmak için ilave araştırmalar yapılması gerekebilir.
--Horozlar güneş doğarken öter ama horoz öttüğü için güneş doğmaz
--Arabada benzinin bittiğine işaret eden ışık yandığında, az sonra benzin biter. Ama "benzin bitti" ışığı *arabanın benzininin bitmesine neden olmaz.
Kumarbaz yanıltmacası *(Gambler's Fallacy): Olasılık gerçeğinin yanlış anlaşılması sonucu oluşur. Bir parayı her atışınızda tura gelme ihtimali %50 dir ama bu ilk atışta "tura" geldiği için ikinci atışın "yazı" gelme zorunluluğu doğacağı anlamına gelmez. İkinci atışta da "tura" gelebilir hatta on kere atsanız bile hepsinde "tura" gelebilir.
Bireye İndirgeme Hatası – Tüm için doğru olan neyse parçalar içinde aynı şeyin doğru olduğunu varsaymaktır.
--Senin ailen bir garip. Demek ki, sen de garip olmalısın vb..
Kaynak, köken hatası (Genetic Fallacy): Bir şeyi kaynağı, kökeni veya başlangıcı açısından değerlendirmek, açıklamak veya reddetmekten doğan hata.
--Türkler göçebe bir toplumun çocuklarıdırlar, iyi mimariden anlamazlar.
--Hırsızın oğlu da hırsız, arsızın oğlu arsız olur.
--Tanrının var olduğu inancı ile yetiştirildim ve ailemden hep bunu gördüm o halde Tanrı var olmalıdır vb...
Sanırım herkesin tekrar tekrar okuması gerekn bir başlık. Sodomo'ya bu başlığı için tekrar teşekkür ediyorum.
Katılıyorum, güncelleme
İddia ediyorum ki ikimiz de "Tanrıtanımaz" larız. Sadece benim inandığım tanrı sayısı seninkinden bir eksik. Diğer olası tanrıları neden reddettiğini anladığın zaman, benim de seninkini neden reddetiğimi anlayacaksın.