Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 23-06-2010, 08:11
ülgen ülgen isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

nihilist´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
sayın ululelbab

ben bir ayetin yorumu-tefsirinden çok bir konuda fikir istiyorum.

kim cennete gidecek?
cennete gitmenin ölçüsü nedir.?

kurandan bu konuda çıkardığınız sonucu mümkünse tafsilatlı biçimde burda paylaşmanızı bekliyorum.

teşekkürler.
Selamlar; sanırım bu soruya cevap vermek,cevap veren bireyin kendini Tanrı yerine koymasıyla hemen hemen eşdeğerdir gibi geldi bana...
Alt 23-06-2010, 09:32
oguzay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
oguzay oguzay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

ülgen isimli üyeden alinti

Selamlar; sanırım bu soruya cevap vermek,cevap veren bireyin kendini Tanrı yerine koymasıyla hemen hemen eşdeğerdir gibi geldi bana...

ülgen kardesim, nihilist arkadasin burda kasti, A kisi mi yoksa B kisi mi, cennete girecek, degil, hanifler mi yoksa müslümanlar mi cennete girecek?
Sn nihilist, ben böyle algiladim. Yaniliyorsam lütfen düzeltin!

Herkeze saygilar...
Alt 23-06-2010, 13:46
Khaos Khaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

ben burda a kişi ya da b kişi ya da hanifler ya da şunlar diye bir ayrım gözetmiyorum.
sonuçta cennete gitmek bireyin hayatıyla ilgili yani bireysel bir sonuç.
bunun ölçüsünü merak ediyorum.
o gün geldiğinde kişinin cenenete ya da cehenneme gideceğine neye göre karar verilecek.
allahın bu konudaki kıstası nedir kurana göre.
Alt 23-06-2010, 14:49
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

bu haniflik safsatasına kapılanlar. islamın açmazlrına çözüm arayan dine meyilli insanlardır.
bana göre bunlarda islamın yehova şahitleridir
ayrıca islam ve kuran bugün hanif diye bir inancı kabul etmez
ulul elbab gibi arkadaşlar kendilerine yeni bir din yaratmışlardır
sünni islam ve şia islamı böyle bir inancı kabul etmez

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Alt 23-06-2010, 15:05
UlulElbab UlulElbab isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

sayın ululelbab

ben bir ayetin yorumu-tefsirinden çok bir konuda fikir istiyorum.

kim cennete gidecek?
cennete gitmenin ölçüsü nedir.?

kurandan bu konuda çıkardığınız sonucu mümkünse tafsilatlı biçimde burda paylaşmanızı bekliyorum.

teşekkürler.

Değerli nihilist,

Geçiken ve şuan için dahi yazamayacağım cevabım için özürdiliyorum.

İşlerimde ki beklenmedik yoğunluk nedeni ile siteye giremedim

Gece fırsat bulmayı umuyorum.

Sevgi ve Saygılarımla dostum.

UlUl

not:Elbette özrüm değerli kardeşim ülgen içnde geçerli.
sevgiler...

Konu UlulElbab tarafından (23-06-2010 Saat 15:08 ) değiştirilmiştir. Sebep: sn.Ulgen için ekleme...
Alt 23-06-2010, 15:36
Khaos Khaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

sevgili dostum ululelbab

anladığım kadarıyla bu başlık altında, daha önce hiç tartışılmamış konuları ele almayı düşünmüyorsunuz.
zaten tartışılan konulara hanif bakış açısından yorum yapmayı düşünüyorsunuz.
şu ayetlerin yorumunu da samimiyetle merak ediyorum.

BAKARA 102 ''Ve onlar, Süleyman'ın mülkü (nübüvveti) hakkında şeytanların anlattıklarına uydular. Süleyman inkâr etmedi; ancak şeytanlar inkâr etti. Onlar, insanlara sihri ve Babil'deki iki meleğe Harut'a ve Marut'a indirileni öğretiyorlardı. Oysa o ikisi: 'Biz, yalnızca bir fitneyiz (sizin için bir sınavız veya ayartıcıyız), sakın inkâr etme' demedikçe hiç kimseye (bir şey) öğretmezlerdi. Fakat onlardan erkekle karısının arasını açan şeyi öğreniyorlardı. Oysa onunla Allah'ın izni olmadıkça hiç kimseye zarar veremezlerdi. Buna rağmen kendilerine zarar verecek ve yarar sağlamayacak şeyi öğreniyorlardı. Andolsun, bunu satın alanın, ahiretten hiç bir payı olmadığını bildiler; kendi nefislerini karşılığında sattıkları şey ne kötü; bir bilselerdi.''

bir de felak suresinde allah peygamberine nelerden allaha sığınması gerektiğini anlatırken sanırım büyüyü kastediyor.

cennet-cehenneme gitmenin ölçüsü nedir diye bir konuda katkınızı iştemiştim.

bir de bu ayetlerin yorumunu merak ediyorum.

sevgiler saygılar.
Alt 23-06-2010, 17:44
ülgen ülgen isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Basic´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
ülgen isimli üyeden alinti

ülgen kardesim, nihilist arkadasin burda kasti, A kisi mi yoksa B kisi mi, cennete girecek, degil, hanifler mi yoksa müslümanlar mi cennete girecek?
Sn nihilist, ben böyle algiladim. Yaniliyorsam lütfen düzeltin!

Herkeze saygilar...
Ben soruyu anladım, fakat demek istediğim, okuduğum kadarıyla Kur'an ona inanan bireyin anladığı doğrultuda yol gösteriyor, yani Kur'an'a inanmış üç kişi ele alsak üçününde anladığı şeyler kendi hayatları doğrultunda geliştirdiği düşünceler doğrultusunda farklılık gösterecektir...Üçü de doğru olduğundan emin olduğu fikirleri başkalarına izah edecektir, fakat gene bu inanca göre doğruyu Tanrı bilmektedir, yani bu üç kişi asla yanılıyor olduklarını düşünmeden, anladıkları doğrultuda konuyu izah edecekler ama doğru olarak izah etmeye çalıştıkları fikrin net bir ''doğru'' tarifi asla olmayacak... Bence bu garip bir durum...

Cennete kim gidecek diye sorduğumuz zaman islamı çok iyi bilen fettullah amcamıza göre herkes cennetlik ama cüppeliye göre herkes cennete gidecek diyen herkes cehennemlik...Kime sorsan kendi bilincinde yarattığı Tanrı doğrultusunda cevap veriyor...Sonra Tanrı yaratılmamış oluyor falan...
Alt 24-06-2010, 03:01
Üyeliğini Sonlandırmış

ülgen´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

Cennete kim gidecek diye sorduğumuz zaman islamı çok iyi bilen fettullah amcamıza göre herkes cennetlik ama cüppeliye göre herkes cennete gidecek diyen herkes cehennemlik...Kime sorsan kendi bilincinde yarattığı Tanrı doğrultusunda cevap veriyor...Sonra Tanrı yaratılmamış oluyor falan...
Sevgili ülgen,

Öncelikle adını andığın şahıslar ve dahi bendeniz,kimse cennet hakkında kesin bir bilgiye sahib değil."İslam"ı en iyi bilen ise kendini ve haddini en iyi bilendir.
Cennet Kuranda tüm CAN ve CİN kelimeleri gibi "Gizli"dir.
Asıl anlamı BAHÇEdir.
Cenneti ADn ve Firdevs v.s. gibi tanımlamalar mevcuttur.
"cennatin tecrı min tahtihel enhar" sıfat tamlamasına Kuranın muhtelif ayetlerinde sıkca rastlarız.
Genellikle "altlarından ırmaklar akan" diye çevirilen bu ifadeyi merak edenini hiç görmedim.Nasıl ırmaklar akacak?Kimsenin umrunda değildir.
Bazı hacı-hoca takımı ballandıra balalndıra anlatır,Süt,Bal,Şarap ve kevser ırmakları ve saire...
Bunların hiçbir dayanağı yoktur.
Cennet nasıl bir yerdir ki içinden Adem ve Eşi (dikkat Havva adı kuranda geçmez) kovulmuştur? Bu arada önceki sahnede KOVULAN Şeytanda Cennettedir?
Bu sorular ve daha birçoğuna verilen cevaplar tutarsızdır.
Çünkü cennet anlayışı baştan sona karmaşa içindedir.

Cennet ve Cehennem- Ödül ve Ceza

Konuyu dağıtmadan CEZA kelimesinde ki anlam kaymasına da değinmek istiyorum.Ceza arabcada karşılık demektir.
Bizim bugün Türkcede ki kullanımımız negatif anlamda karşılıktır.
Oysa KuranCA da İyiliğinde cezası vardır

Lafı uzatmadan görüşümü belirtmek istiyorum;

Cennette ,Cehennemde İNSANın elleri ile yaptıklarıdır.

İnsanoğlunun GÖREVİ Dünyada Cenneti kurmaktır.

Bunu başarabilmesi için her türlü imkan İnsana verilmiştir.

Ancak insan Dünyayı kendi elleri ile Cehenneme çevirmekte ısrar etmektedir.

İnsanlar olmayan hayali cennetin en güzel köşklerini kendilerine,başkalarına nedense hep cehennemi layık görmekte?

Dünyada cenneti oluşturmak için ise çaba göstermezler.

Afrikada ki açları öne sürer Tanrının adaletsizliğinden dem vurur ama asla ellerindeki imkanlardan onlara vermeyi akıllarının ucundan dahi geçirmezler.

Nedense "Dünyanın düzeni böyle"diye bir garib mazaret vardır.

O "düzene"yataklık ettiğini kimse itiraf etmek istemez.

Oysa SALATI İKAME ETMEK ve ZEKAT ile arınmakla Cenneti kurmak mümkündür.Özetle "emri bil maruf nehyi anil münker" ifadesi herşeyi anlatmaktadır.
İnsanca yaşamak ve yaşatmak olarak kısaca ifade etmekte mümkündür.

Çünkü salat insan gibi yaşamaktır.Zekat ise maddi ve manevi kirlerden arınmaktır.Günlük ihtiyacından fazlasını,arta kalanını bir ihtiyaç sahibine vermekle tüm insanlar yeterde artar imkanlar.
Tabi bu günümüz "çakma islamı" ile mümükün değildir.
(Salat mekanik namaza,Zelkatta uydurma 1/40 vergiye dönüştürüldü)

Zulm ve zalimle omuz omuza mücadele etmek Kötülüğe karşı ve iyiliği yaymakla Dünyada cenneti kurmak mümkündür.
Ama insanda ki Hırs ve Bencillik buna engeldir.
İnsan hep daha çok olsun ve yarın ne olacak? korku ve endişesi ile CEHENNEMİ yaratmaktadır.
KORKU,ENDİŞE ve REKABET İblisin,dolaysı ile kapitalizmin en iyi silahlarıdır.

İnsanoğlu,hayatı öteleyerek ve ANI ıskalayarak Cehennem hayatını bizat yaşamaktadır.
Stres,rekabet ve koşuşturma ile bir ömrü geçirmek....
Para biriktirmek için Sağlığından olmak ve daha sonra tüm servetini kaybettiği sağlığını geri kazanmak için harcamaktan daha Ahmakca bir eylem olabilir mi?
İşte bu hırs ve bencillik nedeni ile milyarlarca insan cehennem hayatı içindedir.
Oysa ne güzel söylemiş usta şairimiz:"Yar yanağından gayrı herşeyin ortak olduğu bir dünya"...işte Cennet budur.

not:Yazı biraz aceleye geldi
İlerleyen günlerde daha ayrıntılı olarak değinmeyi ve ayrıntılara girmeyi umuyorum.

Bu başlıkta amacım kimseyle tartışmak değil...zira sadece UlUlElbab'ın görüşünü aktarmak,Ayetleri nasıl okuduğumu yansıtmaktır.
Dolaysı ile soru soranların,cevaplardan tatmin olmaması halinde ya yeni bir soru sorması,yada "Şahsi görüşüm olarak" algılaması yeterlidir.
Amacım kimseyi tatmin/ikna etmeye çalışmak değildir.

Saygılarımla...
UlUl
Alt 24-06-2010, 03:29
Üyeliğini Sonlandırmış

sevgili dostum ululelbab

anladığım kadarıyla bu başlık altında, daha önce hiç tartışılmamış konuları ele almayı düşünmüyorsunuz.
zaten tartışılan konulara hanif bakış açısından yorum yapmayı düşünüyorsunuz.
şu ayetlerin yorumunu da samimiyetle merak ediyorum.

BAKARA 102 ''Ve onlar, Süleyman'ın mülkü (nübüvveti) hakkında şeytanların anlattıklarına uydular. Süleyman inkâr etmedi; ancak şeytanlar inkâr etti. Onlar, insanlara sihri ve Babil'deki iki meleğe Harut'a ve Marut'a indirileni öğretiyorlardı. Oysa o ikisi: 'Biz, yalnızca bir fitneyiz (sizin için bir sınavız veya ayartıcıyız), sakın inkâr etme' demedikçe hiç kimseye (bir şey) öğretmezlerdi. Fakat onlardan erkekle karısının arasını açan şeyi öğreniyorlardı. Oysa onunla Allah'ın izni olmadıkça hiç kimseye zarar veremezlerdi. Buna rağmen kendilerine zarar verecek ve yarar sağlamayacak şeyi öğreniyorlardı. Andolsun, bunu satın alanın, ahiretten hiç bir payı olmadığını bildiler; kendi nefislerini karşılığında sattıkları şey ne kötü; bir bilselerdi.''
sevgiler saygılar.
Sevgili nihilist,

Öncelikle bu Ayeti açıklama fırsatı verdiğin için teşekkür ederim.
Bu ayetle ilgili ortakbir çalışma yaptığımız kardeşim Rıdvanın bir çalışmasını alıntılamak sureti ile cevap vermek istiyorum.
Çünkü aşağıda ki çalışmada ciddi ortak emek vardır ve katılmadığım hiçbir yön yoktur.
Ancak zamanla tesbit ettiğim bir nokta vardır ki,onun üzerinde .lışmalrım henüz yeterli olgunluğa ulaşmadığı için burada değinmeyeceğim.
O da Kuranda genelde kullanıla ZEVC ve çoğulu olan EZVAC ile ilgili ki bu
Ayette de geçmektedir.
Maalesef Kuranda ZEVC geçen her ayete EŞ olarak çevirmekle tam bir katliam yapılmış...
Oysa çok farklı boyutta irdelemekte fayda var o kelimeyi.
Ben İnsanların ASLININ farklı bir BOYUTTA olabileceğine dair bir Teori üzerinde çalışıyorum.
O anlamda baktığımızda birçok ayetin temelden anlamı değişiyor...

Ancak şimdi konuyu dağıtmamak için , çalışmalarım devam ettiğinden,
son anladığımız şekliyle Harut ve Marut ile ilgili çalışmayı buraya asıyorum.
Kaynak olarak Benim harut ve marut'la ilgili çevirimin temeli Dücane Cündioğlu'nun, Harut ve Marut makalesine dayanır. (Ducane bey'de Cemaluddin Kasimi'den çevirmiştir.). Kelime dergisi 1987, Yıl:2, Sayı: 16.
Sevgili Hanif dostum Rıdvana ,bu çalışmaya katkılarından dolayı ayrıca atıda bulunmayı bir borç biliyorum.Özellikle Yahudi kaynaklar konusunda.

Anlaşılması açısından ayrıca belirtmek isterim ki ; Dipnotta kelimelerin Kuranda kullanımına yapılan atıflarda Sure NO ve Ayet No şeklinde düzenlenmiştir;
Parantez içi Nolar aşağıda Açkılama ve Kaynak başlığı altında incelenebilir.

Ve (Allah'ın Kitabına sırt dönüp arkalarına attanlar ve onun yerine) "Süleyman'ın krallığı üzerine şeytan (düşüncelilerin) hurafelerine[1] uydular.[2] Süleyman (Allah'ın birliğini) inkar etmemiş,[3] Babil'de/li[4] iki Yahudi din adamı[5] Hârût[6] ve Mârût'a da[7] bir şey indirilmemişti.[8] Fakat[9] şeytan (düşünceliler) insanlara sihri[10] öğreterek[11] inkar ettiler. (Hârut ve Mârut öğrettiklerinin ilahi olduğuna inandırmak için "Biz ancak sizi deniyoruz[12] inkar etme"[13] demedikçe bir kimseye[14] (bir şey) öğretmiyorlardı.[15] (Şeytan düşünceliler) O ikisinden/ikisinin[16] öğrettiği[17] kişi[18] ile eşinin[19] arasını ayıran[20] sihri[21] öğreniyorlardı.[22]

EDIT:

Devamı için bkz.:
http://www.hanifdostlar.net/forum_po...635&PN=9&TPN=1

Açıklamaların devamı silindi ve yerine kaynak-link eklendi.

Konu ulpian tarafından (26-06-2010 Saat 03:17 ) değiştirilmiştir.
Alt 26-06-2010, 00:08
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

sevgili elbab şu linke bakmanı öneririm bu sünni islamın hanif anlayışıdır ve yazan bir akademisyendir.
senin verdiğin linkteki haniflerde bu işin akademisyeni yok .olmazda çünkü ne okulu nede ekolu var.
,
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/37/737/9409.pdf

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman

Önerilen Siteler