Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Deizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 26-07-2011, 05:43
paslıçivi paslıçivi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

hangi sorumluluklarından mesela?

ya da bir materyalist bu tanrıcı zihniyetin kaçtığı hangi sorumluluğu yerine getiriyor..

Alt 26-07-2011, 08:59
Olimpiyat Olimpiyat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Hayatta anlayamadığı ve bilimin henüz cevap bulamadığı boşlukları Tanrı ile doldurmak olabilir mi?

Bu ise teslimiyetçi bir tavıra neden olup, araştırma duygusunu köreltebilir.

Örnek: Big bang öncesi..

Daha çok dindarlarda var gerçi, çok fazla deist tanımıyorum.
Alt 26-07-2011, 12:35
ereninthenature - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ereninthenature ereninthenature isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

paslıçivi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
hangi sorumluluklarından mesela?

ya da bir materyalist bu tanrıcı zihniyetin kaçtığı hangi sorumluluğu yerine getiriyor..
bilimi, teknolojiyi, sanati insanca yasamayi ileri tasimak sorumlulugu.

ben teist arkadaslarima teknolojinin gelisimi tum dunyayi doyurabilir ve savasi bitirebilir dedigimde nolcak 150 yil sonra kiyamet kopcak diyorlar.umrunda degil adamin dunya, yasam kalitesi.

afrikada cocuklar pis su icmekten olunce ben uzuluyorum.o Allahin taktiri diyor.cennette acisinin karsiligini verir diyor.

Science is not only compatible with spirituality; it is a profound source of spirituality.
-Carl Sagan

All ideology is toxic because ideology is a kind of insult to the gift of human free thinking.
-Terence McKenna
Alt 26-07-2011, 13:11
TurkceRap TurkceRap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

darkmasturbater´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
insanlar sorumluluklarindan kaciyor insanustu varliklar sayesinde.o yuzdendir belki.

Tam olarak öyle değil aslında,Organize dine mensup biri herhangibir suçun cezasını öbür dünyaya bırakmak isteyebilir, fakat Bir Ateist, Agnostik veya Deist bu konuda birbirinden çok da fazla farklı davranışlar göstermeyecektir, Çünkü Deizmin dünya işlerine karışan bir şeriatı yoktur.

Belki Deist kişiler TANRI'nın dünya işlerine karışıp karışmadığı ile ilgili farklı görüşler ileri sürebilir, fakat genel olarak kişisel yaşamlarında Teist inançlara has özellikler görmeyiz diye düşünüyorum.

"Solcu politikacılar özgürlüğünüzü çocuklar ve fukaralıkla mücadele namına elinizden alırlar, sağcı politikacılar ise bunu aile değerleri ve uyuşturucu ile mücadele adına yapar. Heriki durumda da iktidar büyür ve güçlenir, siz ise daha az özgür olursunuz."

Harry Browne

http://www.liberteryen.org
http://www.freemarketforever.com
http://www.libertariansforum.com
http://www.theuklibertarian.com
http://www.cato.org
http://www.lp.org
http://www.aynrand.org
http://www.mises.org
"Daima birşeyi yapmamanızı öğütleyen birileri olacaktır. Esas mesele onlara aldırmamayı bilmektir.
Tim Robbins
Alt 26-07-2011, 13:13
TurkceRap TurkceRap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

darkmasturbater´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
bilimi, teknolojiyi, sanati insanca yasamayi ileri tasimak sorumlulugu.

ben teist arkadaslarima teknolojinin gelisimi tum dunyayi doyurabilir ve savasi bitirebilir dedigimde nolcak 150 yil sonra kiyamet kopcak diyorlar.umrunda degil adamin dunya, yasam kalitesi.

afrikada cocuklar pis su icmekten olunce ben uzuluyorum.o Allahin taktiri diyor.cennette acisinin karsiligini verir diyor.

Siz Teist yaklaşımlardan bahsediyorsunuz, Deizim'den değil...

"Solcu politikacılar özgürlüğünüzü çocuklar ve fukaralıkla mücadele namına elinizden alırlar, sağcı politikacılar ise bunu aile değerleri ve uyuşturucu ile mücadele adına yapar. Heriki durumda da iktidar büyür ve güçlenir, siz ise daha az özgür olursunuz."

Harry Browne

http://www.liberteryen.org
http://www.freemarketforever.com
http://www.libertariansforum.com
http://www.theuklibertarian.com
http://www.cato.org
http://www.lp.org
http://www.aynrand.org
http://www.mises.org
"Daima birşeyi yapmamanızı öğütleyen birileri olacaktır. Esas mesele onlara aldırmamayı bilmektir.
Tim Robbins
Alt 26-07-2011, 23:33
VraeL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
VraeL VraeL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

sevgili vrael..

deistin tanrısının kime ne zararı olmuştur ki bir ateist bu tanrıyı eleştirmek ister ve eleştirir de..

ya da bir ateist niçin tüm tanrı kavramlarını eleştirmek, yoklamak ister?

bu sorulara kendi içinde tatminkar bir cevap verebilirsen bazı şeyleri kavraman açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum..

ya da şöyle sorayım.. bir materyalist niçin insanüstü/dışı bir iradeyi yoklamaya/yanlışlamaya çalışır?

bir ateisti böyle düşünmeye ve davranış sergilemeye iten şey nedir?
Sevgili paslıçivi

Tanrı dediğimiz varlık, bir kolaya kaçış yöntemidir.

Kişiler doğa üstü birşeyi anlayamadığı zaman o şeyi tanrıya yorar, işin içinden çıkıp gider.

Bugün nice müslüman arkadaşıma "derinlemesine araştılmadığı müddetçe kolay anlaşılmayan birşeyi sorduğumda", "amaaan allahın işi işte" cevabını çok sık alırım.

Gerçek bir örnek vermek gerekirse, geçmişteki kimi topluluklar "hortum" dediğimiz hava olayını anlayamamışlar.
Ani bir fırtına sonrası çıkan hortum, binalarını, yapılarını, ekinlerini mahveder, korkulu bir gün yaşatırdı onlara.
Hortumun şeklinden, hareketinden, orta kısmındaki kırıklığından yola çıkarak hortumun "tanrının parmağı" olduğu düşüncesine kapılan topluluklar vardı. Özellikle orta çağda "tanrı parmağını kullanarak bizi cezalandırıyor" düşüncesi oldukça yaygındı.

Bahsini ettiğim bu topluluklar pagan veya katolik hristiyan olabilirler fakat bu örnekte görülüyor ki tanrı figürü, kişilerin anlam veremediği "neredeyse" her türlü olayı bağladığı bir figürdür.

Tanrı kavramının bu etkisinin; kişilerin, olaylar arkasındaki nedenleri derinlemesine düşünmesini engelleyeci nitelik taşıdığı düşünülebilir.

Richard dawkins'in Stephen Hawking ile konuştuğu-fikir paylaştığı bir videosu vardı, kendiside aynı etkiyi yaptığını düşünerek tanrı figürüne karşı olduğunu söylemişti.

Bundan dolayı bir ateist; ister deistin, ister satanistin, ister müslümanın tanrısı olsun, her türlü tanrı kavramına karşı çıkmalı şahsımca.
Alt 27-07-2011, 06:54
Kıdemli Üye

Tanrı kavramının bu etkisinin; kişilerin, olaylar arkasındaki nedenleri derinlemesine düşünmesini engelleyeci nitelik taşıdığı düşünülebilir.

Richard dawkins'in Stephen Hawking ile konuştuğu-fikir paylaştığı bir videosu vardı, kendiside aynı etkiyi yaptığını düşünerek tanrı figürüne karşı olduğunu söylemişti.

Bundan dolayı bir ateist; ister deistin, ister satanistin, ister müslümanın tanrısı olsun, her türlü tanrı kavramına karşı çıkmalı şahsımca.
yani öncelik bilim, bilgiye ulaşmak diyorsun.. o insanın inandığı, yaşamına verdiği anlama/tanrısına tutunarak huzur içinde yaşamasının hiç bir önceliği yok..

sevgi vrael bilim ne için var?
kimin için var?
kaplumbağalar için mi,
çam ağaçları için mi,
dağlar taşlar için mi?

niçin varlığı/evreni tanımaya bilmeye çalışıyoruz,
niçin bilimde her konuda bir takım teknolojiler, tıbbi gelişmeler için uğraşıyoruz..

ormanda yaşayan ayılar için mi,
denizde yaşayan hamsiler için mi?

hepsi insan için değil mi, kendi türümüz için bir şeyler yapmaya, daha kaliteli daha medeni daha uzun ve sağlıklı yaşayıp türümüzü devam ettirebilek için yapıyoruz bunları..

şayet önceliğin; insanoğlunun işine yarayacak bilgiye/gerçeğe ulaşmak ve bu uğurda tüm insani değerleri parçalayıp, yokedip, ayaklar altına alıp bu yolda gitmekse,

senin karşındaki adamın tavrı da aynı olacaktır, o da hakikat zannettiği şeye ulaşmak ve korumak adına sana saldıracak seni yoketmeye çalışacaktır..

yani binlerce yıldır devam eden senaryonun devamı..

yiyelim biribirimizi, yokedelim tüm insani değerleri, insanın mutluluğu huzuru kimin umrunda, önemli olan hakikat zannettiklerimizi korumak kollamak zaten..

çünkü o hakikat zannetleklerimizi şu an hiç kimse

gözlemlenebilir
sınanabilinir
tekrarlanabilinir
ve evrensel onay almış olarak

ortaya koyamıyor.. hepimiz uykumuzda gördüğümüz rüyanın bozulmaması için diğer rüyaları yoketmeye devam edelim..

-evren bir sırdır/gizemdir/bilinemezdir demiyelim..

-evreni biz biliyoruz işte böyle böyle deyip, ondan sonra kanıtlayamadığımız için de

-hayır evren sizin dediğiniz gibi değil, evren şöyle böyledir diyen adamları kesmeye devam edelim..

buyrun efendim siz biribirinizi kesmeye devam edin, uyumaya ve o gördüğünüz güzel rüyadan uyanmayın..

insanoğlundan insana olan evrimimiz kertile kertile daha binlerce yıl sürsün..

tabii bu arada kendi neslimizin soyunu kendi ellerimizle sona erdirmeden o düzeye gelebilirsek..

hani bilimde bunca ileerlemize sadece ateist dediğimiz insanlar neden olsa bir parça olsun hak vericem size ama..

neyi nereden tutacağımı bilmiyorum artık..

Alt 27-07-2011, 13:02
Khaos Khaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

tanrı yalandır.
yalanı redetmek, bireyin en doğal hakkıdır.

şu yada bu sözde gerekçe ile,
yalanı redetme hakkımız sorgulanıyor görüyorum ki.

şu ya da bu gerekçe ile bu yalanı sorgulamaya yanaşmayanlar,
yalanı sorgulayanları baskı altına almaya çalışıyor.

kendi pasifist idealizmlerinden duydukları rahatsızlığın dışavurumu bu.

bir materyalist/ateist tanrı kavramını neden eleştirir diye sormanın motivasyonu nedir.

eleştirmesin mi.
yalanı kabul mu etsin.
paslıçivi
senin bu sitede bulunma amacın bu mu.
Alt 27-07-2011, 18:04
VraeL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
VraeL VraeL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

yani öncelik bilim, bilgiye ulaşmak diyorsun.. o insanın inandığı, yaşamına verdiği anlama/tanrısına tutunarak huzur içinde yaşamasının hiç bir önceliği yok..

sevgi vrael bilim ne için var?
kimin için var?
kaplumbağalar için mi,
çam ağaçları için mi,
dağlar taşlar için mi?

niçin varlığı/evreni tanımaya bilmeye çalışıyoruz,
niçin bilimde her konuda bir takım teknolojiler, tıbbi gelişmeler için uğraşıyoruz..

ormanda yaşayan ayılar için mi,
denizde yaşayan hamsiler için mi?

hepsi insan için değil mi, kendi türümüz için bir şeyler yapmaya, daha kaliteli daha medeni daha uzun ve sağlıklı yaşayıp türümüzü devam ettirebilek için yapıyoruz bunları..

şayet önceliğin; insanoğlunun işine yarayacak bilgiye/gerçeğe ulaşmak ve bu uğurda tüm insani değerleri parçalayıp, yokedip, ayaklar altına alıp bu yolda gitmekse,

senin karşındaki adamın tavrı da aynı olacaktır, o da hakikat zannettiği şeye ulaşmak ve korumak adına sana saldıracak seni yoketmeye çalışacaktır..

yani binlerce yıldır devam eden senaryonun devamı..

yiyelim biribirimizi, yokedelim tüm insani değerleri, insanın mutluluğu huzuru kimin umrunda, önemli olan hakikat zannettiklerimizi korumak kollamak zaten..

çünkü o hakikat zannetleklerimizi şu an hiç kimse

gözlemlenebilir
sınanabilinir
tekrarlanabilinir
ve evrensel onay almış olarak

ortaya koyamıyor.. hepimiz uykumuzda gördüğümüz rüyanın bozulmaması için diğer rüyaları yoketmeye devam edelim..

-evren bir sırdır/gizemdir/bilinemezdir demiyelim..

-evreni biz biliyoruz işte böyle böyle deyip, ondan sonra kanıtlayamadığımız için de

-hayır evren sizin dediğiniz gibi değil, evren şöyle böyledir diyen adamları kesmeye devam edelim..

buyrun efendim siz biribirinizi kesmeye devam edin, uyumaya ve o gördüğünüz güzel rüyadan uyanmayın..

insanoğlundan insana olan evrimimiz kertile kertile daha binlerce yıl sürsün..

tabii bu arada kendi neslimizin soyunu kendi ellerimizle sona erdirmeden o düzeye gelebilirsek..

hani bilimde bunca ileerlemize sadece ateist dediğimiz insanlar neden olsa bir parça olsun hak vericem size ama..

neyi nereden tutacağımı bilmiyorum artık..
Ben ne yazmışım, siz ne anlamışsınız.

Ben "bir ateist her türlü tanrı kavramına karşı çıkmalı" derken her türlü tanrı kavramını eleştirmeli demeye çalışıyorum.
Siz ise çıkmış :
"yiyelim biribirimizi, yokedelim tüm insani değerleri, insanın mutluluğu huzuru kimin umrunda, önemli olan hakikat zannettiklerimizi korumak kollamak zaten.." diyorsunuz.

Bir kavramı, figürü eleştirmek; mantık dışı yönlerini irdelemek, kaleme almak, anlatmak, yazmak ne zamandan beri vahşetlik, canilik, kesmek-saldırmak gibi eylemler ile bir tutuluyor?

Ben başlığımda ve yorumlarımda, bir ateist, hangi tip ve özellikte olursa olsun, tanrı kavramını eleştirmeli, deist tanrısı veya pagan tanrısıdır diye eleştirmekten çekinmemeli diyorum, siz çıkmış "buyrun efendim siz biribirinizi kesmeye devam edin" diyorsunuz. Bravo.
Alt 28-07-2011, 05:19
Kıdemli Üye

VraeL´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben ne yazmışım, siz ne anlamışsınız.

Ben "bir ateist her türlü tanrı kavramına karşı çıkmalı" derken her türlü tanrı kavramını eleştirmeli demeye çalışıyorum.
Siz ise çıkmış :
"yiyelim biribirimizi, yokedelim tüm insani değerleri, insanın mutluluğu huzuru kimin umrunda, önemli olan hakikat zannettiklerimizi korumak kollamak zaten.." diyorsunuz.

Bir kavramı, figürü eleştirmek; mantık dışı yönlerini irdelemek, kaleme almak, anlatmak, yazmak ne zamandan beri vahşetlik, canilik, kesmek-saldırmak gibi eylemler ile bir tutuluyor?

Ben başlığımda ve yorumlarımda, bir ateist, hangi tip ve özellikte olursa olsun, tanrı kavramını eleştirmeli, deist tanrısı veya pagan tanrısıdır diye eleştirmekten çekinmemeli diyorum, siz çıkmış "buyrun efendim siz biribirinizi kesmeye devam edin" diyorsunuz. Bravo.
sevgili vrael..

görebildiğim kadarıyla hayatınızda ateizmden başka hiç bir bilinç açıklığını doğru dürüst deneyimlememişsiniz.. şayet deneyimleseydiniz bu tartışmaların, konuşmaların, karşısında durmaların karşı tarafta nasıl bir duygulanmaya ve tepkimeye neden olduğunu bir parça olsun kavrayabilir ve empati kurma şansınız olurdu..

bakın mesela ateizm de; yaşama/varlığa anlam verme, sıfatlandırma bilinç açıklığıdır, aynı idealizm gibi.. her ikisinin yönü biribirinin zıttıdır sadece..

ben bu sitede önceleri ateizmi yaşamış deneyimlemiş biri olarak ateizmi yanlışlamaya değil, sadece "insanı merkeze alma bilinç tabanlı" deklarasyonlarımla bile ateistlerin ne kadar şiddetli tepkisine maruz kalıyorum.. duymadığım laf işitmediğim hakaret kalmadı.. hem idealistlerden hem de materyalistlerden.. bu durum benim için hiç sorun değil ama egoda yaşayan biri için bu bir cinayet sebebi bile olur ki nitekim dünya insanlığının binlerce yıldır halini biliyoruz..

demek ki; herkesin yaşama verdiği anlam ve sıfatlandırma o kişi için hayati önem taşıyor ve tüm bahsettiğim bu insanlar egoda/zihinde yaşadıkları için nasıl savruluyorlar, nasıl saldırıyorlar..

bir insanın varlığa verdiği anlam/sıfatlamayı tehdit eden her görüş o kişiyi ister idealist olsun ister materyalist, ciddi oranda rahatsız edip ekseninden/merkezinden savurur ve çepere kaydırır.. ortada artık o kişinin kendisi değil çepere kaymış öfkesinden başka bir şey yoktur..

yani kişi; kişi olmaktan çıkıp öfkeye dönüşür.. oysa kişi ve öfke farklı, biribirinden ayrık iki kavramdır.. ama bu bahsettiğim durumlarda ortada kişinini bilinci değil sadece öfkesi kalır.. yani bilinç öfkeye dönüşmüş bir hal alarak tutum ve davranış gösterir..

insanı merkeze/temele alma bilinçaçıklığına ulaşılmadığı sürece siz onları onlar sizi yanlışlayıp duracaksınız ve biribirinizi yiyeceksiniz..

yani ben hiç bir şeyi yanlış anlamış değilim ama sizin yaşınız genç olduğu için yaşam tecrübeniz çok kısıtlı, bu da çok doğal bir durum..

burda yazdığın söylediğin sözleri meydanlara çık söyle bakalım, neler yaşandığını kendi gözlerinle gör.. Turan Dursun olayı bile daha taptaze dururken hem de..

bu site yaşamın bir sanal kesiti, somut olarak biribirimizin karşısında olmadığımız için hepimiz bol keseden sallıyoruz sadece.. buna ben de dahilim..

Önerilen Siteler