06-12-2006, 15:56
|
|
|
Re: Kuran'dan ayet bulma oyunu
bende oynadım, çok sıkıcı bir oyun, hep aynı şeyler çıkıyor,bu ne ya
birbirinin aynısı ayetler, insan yazarken biraz dikkat eder, ee aklına geldikçe ayet yazarsan olacağı bu, işte böyle çıktı
7-54-Gerçekten sizin Rabbiniz, altı günde gökleri ve yeri yaratan, sonra arşa istiva eden Allah'tır. Gündüzü, durmaksızın kendisini kovalayan geceyle örten, Güneş’e, Ay’a ve yıldızlara Kendi buyruğuyla baş eğdirendir. Haberiniz olsun, yaratmak da, emir de (yalnızca) O'nundur. Alemlerin Rabbi olan Allah ne Yücedir.
10-3-Şüphesiz sizin Rabbiniz, altı günde gökleri ve yeri yaratan, sonra arşa istiva eden, işleri evirip-çeviren Allah'tır. O’nun izni olmadıktan sonra, hiç kimse şefaatçi olamaz. İşte Rabbiniz olan Allah budur, öyleyse O'na kulluk edin. Yine de öğüt alıp düşünmeyecek misiniz
11-7-O'nun arşı su üzerinde iken amel bakımından hanginizin daha iyi olduğunu denemek için gökleri ve yeri altı günde yaratan O'dur. Andolsun onlara: "Gerçekten siz, ölümden sonra yine diriltileceksiniz" dersen, inkar edenler mutlaka: "Bu, açıkça bir büyüden başkası değildir" derler.
25-59-O, gökleri ve yeri ve ikisinin arasındakileri altı günde yaratan ve sonra arşa istiva edendir. Rahman (olan Allah)dır. Bunu (bundan) haberi olana sor.
32-4-Allah; gökleri, yeri ve ikisi arasında olanları altı günde yarattı, sonra arşa istiva etti. Sizin O'nun dışında bir yardımcınız ve şefaatçiniz yoktur. Yine de öğüt alıp-düşünmeyecek misiniz?
50-38-Andolsun, Biz gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları altı günde yarattık; Bize hiçbir yorgunluk dokunmadı.
57-4-Gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra arşa istiva eden O'dur. Yere gireni, ondan çıkanı, gökten ineni ve ona çıkanı bilir. Her nerede iseniz, O sizinle beraberdir, Allah, yaptıklarınızı görendir.
 komedi ya, yalnız dikkat edin kaf suresi 38 de biz yarattık diyor, hemide hiçde yorulmadık, bak bak bak hiç yorulmuşa benziyommu, daş gibiyim daş
|

06-12-2006, 15:57
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sn. Sargon,
İtirazınızı anlayamadım!!!
Oyunu siz başlattınız. Ve kuralları siz koydunuz.
"Kuran'dan açıp bu surenin ilk 20 ayetini okuyorsunuz." dediniz.
Sonra bir de iddia ortaya attınız;
"Ben iddia ediyorum ki bu 20 ayette mutlaka ya insanlık dışı bir eziyet, ya tehdit ya bir korkutma vb. bulacaksınız. " diye.
Hiramusta da cevabını verdi. Yani...
Oyun bitti ve siz kaybettiniz. *
Şimdi ne mi olacak?
Siz; Kuran'a inanmayacağınıza, Hiram da inkar etmeyeceğine göre
GAME OVER o halde.
Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın
|

06-12-2006, 16:18
|
|
Üye
|
|
|
|
Huramusta da cevabini vermis *!!! verdi verdi , samanlikda igne arayarak helal olsun diyoruz !
* bende soyle idda ediyorum kuranin her ayetinde korkutma ,lanet okuma ,kan vardir
74.17. Ben onu sarp bir yokuşa sardıracağım!
74.18. Zira o, düşündü taşındı, ölçtü biçti.
74.19. Canı çıkasıca, ne biçim ölçtü biçti!
74.20. Sonra, canı çıkasıca tekrar (ölçtü biçti); nasıl ölçtü biçtiyse
|

06-12-2006, 16:26
|
|
|
Yaş degil mübarek dersin periyodik cetvel
alıntı
Benim yaşımda 23,5 *
Ben de 23. ve 24. surelere bakayım  *
|

06-12-2006, 17:27
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Zarı atıyorum. Dik gelme (kırık) olma ihtimaline karşı oyunu kapatmıyorum.
Evvela bir kitap yazacağım, kendisinin delili yine kendisi olan bir kitap olacak, bir elçi seçeceğim yine kendisinin delili yine kendisi olan bir elçi, bir yaratıcı bulacağım yine kendisinin delili kendisi ve kendinden gayrısı olan, bir tehdit seçeçceğim kitabın başucu kitabı yapılması yapmayanın yakılması yolunda(epey bir tehdit ki, kitabımın 2/3 üne hakim olacak bu tehdit) yine tehditin delili yine kendisi ve hedeflediği olacak, olmadık şeker şerbet bal eşliğinde ödüller vereceğim. Oyun bence böyle başlamış, tavlamızı kapatmıyoruz, zarımızı atıyoruz.
Bir kitapda bir şey kaç kez dile getirilir ve üstüne basa basa aynı şeyler neden bıkkınlık derecesinde sürdürülür? Hiç böyle bir kitap gördünüz mü, edebi eserlerde ve müzikallerde dahi nakaratlar enstrümantal bir değer taşırlar, gaye sürekli aynı nakarat yarısı bayat demek değildir. Ancak zora dayalı ve zor alıma dayalı yol ve yöntemlerde asıl özne nakaratların kendisi oluverir, iyi bir oyun, çok iyi seçilmiş bir oyun, Sargon tebrik ediyorum.
Ayrıca Hiramusta'yıda tebrik ediyorum, çoğunlukla düz gelme ihtimaline karşı düşük de olsa zarı kırık atmayı başardığı için
20 sayısı altında topyekün bir bakış yapıyor ve kendimi zahmetten kurtarıyorum, amacım düz değil mars yapmak nihayetinde, ilk oyunumu *oynuyorum.
Etabı tamamladım, 2 adetde favori seçtim.
Kanaatim, Kur'an inançlılara değil, inançsızlar için yazılmış bir kitaptır, bunu hep söylemiştim şimdi daha bir emin oldum. Standard kelimeler değil genel kanı üzerinden baktığımızda kırık gelme ihtimali çok az, korku ile ödülüde ayırmadan oynarsak bu oyunu ne olur
8O *buda ayrı bir mesele, oyuna yeni kural getirelim mi tartışmasına döner iş, şimdilik kalsın. Zahmet edilirse bulunabilir, Hiramusta zahmet etmiş nitekim
1.BAKARA-> 7 nolu ayet.
2. Âl-İ İMRAN -> 4 nolu ayet
3.NİSÂ SÛRESİ -> 6, 14
4. MAİDE -> 3
5. TEVBE -> 15
6. YUNUS ->4
7. HUD ->8
8. RA'D -> 6
9. İBRAHİM -> 2
10. İSRA - > 8,10
11. KEHF - > 4
12. HAC - > 4,18
13. NUR - > 2
14. FURKAN - > 11,19
15. LOKMAN - > 6
16. AHZAP - > 8
17. SEBE - > 5
18. FATIR - > 7
19. SAFFAT - > 9
20. FUSSİLET - > 17,19,20
21. ŞURA - > 7,16
22. DUHAN - > 11
23. CASİYE - > 8,10
24. FETİH - > 6
25. AHKAF- > 20
26. HADİD - > 13,19
27. MÜCADELE - > 4,8
28. HAŞR - > 3
29. TEĞABUN - > 5
30. TALAK - > 10
31. HAKKA - > 10
32 NUH - > 1
33. MÜZZEMMİL - > 13
34. FECR *- > 13
35 ENFAL - > 16
36. SECDE - >13
37. ZÜMER - > 8
38. MÜM'İN - > 6
39. TUR - > 14
40. TAHRİM - > 9
41. MÜLK - > 6
42. ME'ARİC - > 16
43. CİN - > 15
44. MÜZZEMMİL - > 13
45. TEKVÎR - > 12
46. İNFİTAR - > 14
45. MUTAFFİFİN - > 16
46. BÜRUC - > 10
47. LEYL - > 11
48. BEYYİNE - > 6
49. TEKÂSÜR - > 6
50. FÂTİHA - > 4
51. ZARİYAT - > 6
52 TİN - > 7
53. MA'ÜN - > 1
54. iNSAN - > 4
55. İNŞİKAK - > 12
56. TEBBET - > 3
57. ĞAŞİYE - > 4
58. KARİ'A - > 11
Casiye bu oyunda 8 Favorimdir, çünkü azap müjedeleniyor.:
"CÂSİYE SÛRESİ
(8) Kendisine Allah'ın âyetlerinin okunduğunu işitir de, sonra büyüklük taslayarak sanki onları hiç duymamış gibi direnir. İşte onu elem dolu bir azap ile müjdele!"
Bir diğer favoride bu oyunda aşağıdaki ayet oldu, çünkü açıkca hakaret aczi var. Üstelikde yaratıcı kendi yarattığını kötülüyor, hani ne demişler, tövbe, Mevlam ne eylerse güzel eyler...
"BEYYİNE
(6) Şüphesiz, inkâr eden kitap ehli ile Allah'a ortak koşanlar, içinde ebedi kalmak üzere cehennem ateşindedirler. İşte onlar yaratıkların en kötüsüdürler."
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White ------ Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------ Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
|

06-12-2006, 21:51
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Evrenin yaratılma nedeni olan sevgi, Kur'ân'ın temel kavramlarındandır. Sevgi, Yüce Yaratıcı'nın rahmet denizinden varlıklara yansıttığı eşsiz bir duygudur. Güzelliğin ve Sevginin Kaynağı Allahü Teâlâ, kâinatı sevgi üzerine yaratmış, insanlara da sevgi duygusunu en büyük güç ve kudret olarak vermiştir.
http://www.kurandasevgi.gen.tr/ksevgi/index.htm
Sargon güzel bir oyun bulmuş. Şimdi isterseniz bu oyunu korku-tehdit yerine bir de sevgi-hoşgörü üzerine oynayalım.
114 surenin veya 6236 ayetin kaç tanesinde sevgi geçiyor tespit edelim. Ama farklı anlamda bir kelimeyi örneğin bereket, nimet, rahmet vs.yi sevgi yerine koyarak oyunbozanlık yok. 
İnsan sevgisi, hayvan sevgisi, doğa sevgisi, yurt sevgisi, sanat, aşk sevgi kapsamında olanlar. Mal sevgisi, peygamber sevgisi, Allah sevgisi, put sevgisi kapsam dışıdır.
Ben Fatiha ve 286 ayetlik Bakara'yı taradım. Fatiha'da yok. Bakara'da;
1- (Put edinilen) buzağı sevgisi - 93.ayet
2- Allah sevgisi - 165.ayet
3- Mal sevgisi - 177.ayet
bulabildim. Üçüde kapsam dışı.
Bakalım temel kavramı sevgi olan Kur'an'da siz kaç adet gerçek sevgi bulabileceksiniz..
|

07-12-2006, 00:47
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
Oyundaki performansı ile Sparta'yı birinciliğe, Pante'yi de ikinciliğe aday gösteriyorum. Sparta'nın listesinin bir kısmını kontrol ettim. Hoca tek tek tespit yapmış walla. Sparta'nın tespit ettiği 60 surede kaçıncı surede tehdit/korkutma ayetine denk geldiğini Excel dosyasına aktarıp 60 ayette ortalama durumu buldum. Ortalama ilk 8.33 ayette tehdit/korkutma ile karşılaşıyoruz.
Hiramusta'nın bulduğu iki sure var ki ilk 20 ayetinde tehdit/korkutma yok. Benim bütün surelerde ilk 20 ayette tehdite rastalanacağı idi. İddiayı kaybettiğimi kabul ediyorum. Ama başka birşey ortaya çıkmış oldu. Ortalama 8.3 ayette tehditle karşılaşıyoruz. Bu her 8 ayetten birinde tehdit ve korkutma olduğu anlamına da gelir sanırım. Yani üç aşağı beş yukarı.
Şimdi de Pante'nin dediği gibi sevgi üzerine olanları tespit edelim ve bakalım Kuran'ın Allah'ı sevgili mi tehditkar ve korkutma amaçlı mı?
|

07-12-2006, 11:20
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Kur'andaki gazap ve rahmet ayetlerini incelerken,basitusulde değil,daha detaylı düşünebilmek gerekir diye düşünüyorum.
dediler ki,gazap ayeti ve dinsizlere fazla hitap var.
ve rahmet ayeti ve müslümanlara az hitap var.
e *basit usulde değerlendirmeböyle ditelim.
mürekkep usulde bakabilirsek biraz,görecezki;
kişi başı ayet sayısında,veya hitap sayısında bir dengesizlik yok gibi.
zira müslümanların sayısı az.
ve de "ümmetim 72 fırkadır " ışığında değerlendirsek demek görünenin 72 de biri kadar rahmet ayetlerine ömutabık müslüman var.
şimdi oransal olarak bakınca sanırım,kişi başı hakedilen ayet açısından bir
tutarsızlık yok.
dinsizler adetce fazla,ve de reddettikleri şey tüm kainattaki herbir zerrenin bir Allaha ait olmaklığı olduğundan büyük bir vebal var.
bir ağaç Allahın sanatı makamından,o dinsizce ; "kendi halinde bir garip,tesadüfen maddeden olmuşmuş" makamına iniyor. (bizce)
ve de bizce aldığı büyük vebale orantılı oranda daha fazla uyarılmalı ve hatırlatmalara muhatap olmalıdır.haliyle gazap ayeti fazla olacak.
devam ederiz sonra...
|

07-12-2006, 11:43
|
|
|
Sevgili soro,
Dinsize, güzellikle sevgi ile neden yaklaşmıyor da Allah tehdite ihtiyac duyuyor? Dinsiz inanmadığı şeyden niye korksun? İnanmayan kişiyi inandırmak için güzelliklerin üstüde durursun. Tebliğde böyle yapmıyor musunuz? Allah niye yapmamış?Dinsize yönelik olsa idi, sevgi ve güzellik anlatırdı Kuran. Hristiyanlığın misyonerlikte başarılı olmasının en büyük sebebi, bu dinin kitabında ve rahiplerinin vaazlarında insanalrın allah a değil, allah'ın insanlara olan sevgileri ve Hristiyanlık sevgisi üzerinde durmalarıdır. (Her ne kadar gerçekte bunlar gerçek olmasa da!)
Kuran'a geri dönersek,bariz bir şekilde yapılan tehditler, inananları yanlışlıkla yoldan çıkmamaları için baskı altına almaya çalışmış. Dinsizlerden çok dindarların üzerindeki etkiyi, korku ile paralel olarak arttırmaya çalışmıştır.
Sevgiler
|

07-12-2006, 11:59
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
Iskence insanlik sucu degil mi kardesim. Bu kitap surekli insanlara iskence yapacagini soyluyor, bununla tehdit ediyor. Azap, azap diye tekrarlanip duran sey iskencedir.
Biz suclulara iskence yapilmasina karsiyiz. Allah surekli yapacagi iskenceleri anlatip duruyor. Insanlikdisi bir Allah bu.
|