gordion´isimli üyeden Alıntı
ilk cümlenize itafen;
tamam, cennetin yeri nerde?
dediğin gibi islamın şartında olmakla beraber, temel algıda cennet; "ahirette" dir. ahiret de tamamen bir dini öğedir, ahiretin din ile alakalı tanımından başka hiçbir tanımı yoktur, öyle değil mi?
|
Tamam da, "Ahirete inanmak; Allah ile bagli olan, imanin sarti degil mi? Yani din ile bagli olan islamin sarti degil.
|
cennet ahirette ise, ahiret de tamamen bir dini öğe ise, bir deistin cennet kavramından bahsetmesi nasıl bir deistliktir? "teizm soslu bir deistlik" değil midir?
|
Iste islamda degil de, iman da oldugundan, din yerine Allah ile bagli oluyor.
|
yani böyle bir deistlik nasıl olur? ahirette olacak olan bir cennet kavramına tanrıya inanan ama dinleri reddeden biri nasıl inanabilir?
|
İMANIN ŞARTLARI
1-Allah'ın birliğine inanmak.
2-Meleklere inanmak.
3-Kitaplara inanmak.
4-Peygamberlere inanmak.
5-Ahiret hayatına inanmak.
6-Hayır ve şerrin Allah'dan geldiğine inanmak.
Dedigim gibi, TANRIYA INANC BASKADIR, TANRIYA IMAN BASKADIR.
Deistin tanrisina iman etmemesi gerekir. TANRIYA IMAN TEISTIN YAPTIGIDIR.
Fark cennet/cehennemde degil de; INANC ILE IMANDA.
|
ikinci cümlenize itafen;
"öteki dünya" aynı zamanda doğa üstüdür, demişsiniz..hayır katılmıyorum, öteki dünya yine tamamen bir dinsel öğedir.
|
Yukarida bakin "cennet/cehennem-Ahiret" hangi sarta giriyor.
Islamin sartina mi/imanin sartina mi?
Islamin sarti-Islama olan inanctir. UYGULAMADIR.
Imanin sarti ise ALLAH'A VE ONA BAGLI FIZIK OTELERINE OLAN IMANDIR. Yani INANCA SORGUSUZ/SUALSIZ KULLUKTUR.
O yuzden de dinsel ve inancsal degil; tanrisal ve imansal bir ogedir.
|
siz dini terimlere "doğa üstü" deyip bir deistin de aynı zamanda dinsel öğe olan doğa üstü terimlerine inanmasını onaylıyorsunuz ama böyle bir deistlik tanımı yok..
|
Hayir, "doga ustu" felsefenin varliksal temeldeki metafizigin fizik otesi bir kavramidir. Ben konuya dinsel/tanrisal degil; felsefi/metafizik/fizik otesi olarak baktim.
|
işine gelen dini terimlere inanıp, işine gelmeyen dini terimleri yok sayan birinin deist olmasını, kendini cennete ve cehenneme inanan bir deist olarak tanıtmasını ben şuursuzlık olarak değerlendiriyorum.
|
Bilemem, deistin teisten olan farki; TANRI ILE IMAN ILE DEGIL; DIN ILE INANCSAL UYGULAMA ILEDIR.
Burada tek fark, tanrisi olan bir deistin; tanrisi ile imansal bir bag kurup kurmayacagi, yani tanrisina kul olup olmayacagidir.
Mesela tasavvuf, mistisizm v.s. deist temellidir.
Sence bir Y.Emre; IMANLI VE ALLAH'ININ KULU MUDUR?
Aslinda su an tartistigimiz, guzel bir ayrinti. Teist ile deist farkini ortaya koymak adina.