14-02-2007, 00:07
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Re: Muvafakat-ı Ömer
Sevgili Yfln;
Çok güzel bir konuya temas etmişsin. Kaynağını açamadım. Acaba hadis destekli miydi?
Eğer ayetlerle olan Ömer'in bu ilgisi hadislerle kanıtlanıyorsa yazında bunlara da yer verirsen çok daha güzel bir çalışma olur.
Ömer'in etkili olduğu ayetlerin başında tesettür ayetleri gelir.
Frodo belki de onları kastediyordur.
|

14-02-2007, 01:54
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Tüm forum ahalisinden özür dileyerek.(:
Fasil *:
TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR
Konu *: *Bakara Suresi
Ravi * *: *İbnu Abbas
Hadis *:
Hz. Ömer (ra), Resulullah (sav)`a gelerek: "Ey Allah`ın Resulü mahvoldum" buyurdu. Hz. Peygamber (sav): "Niye mahvoldun ne var?" diye sorunca açıkladı: "Bu gece bineğimi ters çevirdim (arka canibinden yanaştım). "Resulullah (sav) hiçbir cevap vermedi. Cenab-ı Hakk peygamberine şu ayeti vahyetti: "Kadınlarınız sizin tarlalarınızdır. Tarlanıza istediğiniz gibi gelin." Dübüründen ve hayız halinde temastan kaçınmak şartıyla önden, arkadan, nasıl istersen öyle gel.
HadisNo *: *483
Bakara 223:Kadınlarınız, sizin için bir tarladır. O halde tarlanıza dilediğiniz gibi varın ve kendiniz için ileriye hazırlık yapın. Allah'tan korkun ve bilin ki siz mutlaka O'nun huzuruna varacaksınız. Ey Muhammed, müminleri müjdele!
İnsani olan her şey kabûlüm.
|

14-02-2007, 02:45
|
|
|
Neyse fazla ayrıntıya girip pozisyon tavsiyelerinde bulunmamış.
bunada şükür yani.Gerçi adamın biri gelip muhammed'e pozisyon nasıl
olsun filan deseydi belki bu konuda da ayet inerdi! İnermi inerdi valla
hikmetinden sual olunmazki dimi!
|

14-02-2007, 09:43
|
|
|
sevgili pante, verdiğim kaynak T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Trabzon Akçaabat Darıca Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından, Hz.Ömer ile ilgili hazırlanmış bir tez. *50 sayfalık bir tez ve tüm açıklamalar en sağlam rivayetlere dayanarak, tamamen hadis temelli ve kaynaklar belirtilerek yapılmış, bu nedenle kaynağı vermekle yetindim. Benim yazdıklarım -kendimden yaptığım birkaç ekleme dışında - aslında o çalışmanın bir bölümünün özetlenmiş ve basitleştirilmiş şekli. Ben doc formatında indirdim, açılmazsa e-mail ile gönderebilirim.
sevgili frodo, şimdi anladım. Demek RTUK tarafından sansürlenme riski nedeni ile o hadis'i ve ayeti yukarıda linkini verdiğim çalışmaya dahil etmemişler.
|

14-02-2007, 12:15
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Tevbe 84 Onlardan ölen biri üzerine asla dua etme; böyle birinin mezarı başında da durma. Bunlar Allah'a ve resulüne nankörlük ettiler ve yoldan sapmış olarak ölüp gittiler.
Fasil *: TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR
Konu *: *Beraet (Tevbe) Suresi
Ravi * : *İbnu Ömer
Hadis *:
Abdullah İbnu Übey İbni Selül öldüğü zaman oğlu (ra) Resulullah (sav)`ın huzur-i alilerine çıkıp, mübarek gömleklerini babasına kefen olarak vermesini taleb etti. Resulullah (sav) talebi kabul edip verdi. Bunun üzerine, babasının cenaze namazını kıldırıvermesini taleb etti. Resulullah (sav) bu talebi de kabul etti ve namaz kıldırmak üzere kalktı. Ancak, Hz. Ömer (ra) kalkarak Resulullah (sav)`ı elbisesinden tuttu ve: "Ey Allah`ın Resulü, Rabbin seni, ona namaz kılmaktan men etmişken, sen nasıl ona namaz kılarsın?" diye müdahale etti. Resulullah (sav): "Allah beni muhayyer bırakmıştır, zira: "Onların ister bağışlanmasını dile, ister dileme, birdir. Onlara yetmiş defa bağışlanma dilesen de Allah onları bağışlamayacaktır" (Tevbe, 80) buyurmaktadır. Ben yetmişden de fazla bağışlama talebinde bulunacağım" dedi. Hz. Ömer (ra): "Ama, o münafıktır!" dedi. Resulullah (sav) buna rağmen onun ardından namaz kıldı. Bunun üzerine Cenab-ı Hakk şu ayeti inzal buyurdu: "Onlardan ölen hiç kimse için ebediyyen namaz kılmayacaksın, mezarı başında da durmayacaksın. Çünkü onlar Allah ve Resulüne inanmadılar, fasık olarak öldüler" (Tevbe, 84). Hz. Ömer (ra) der ki: "Sonra o gün Resulullah (sav)`a karşı izhar ettiğim cür`ete hayret ettim. Allah ve Resulü daha iyi bilirler." (Bu son cümlenin İbnu Abbas`ın sözü olma ihtimali de mevcuttur) (Tirmizi`nin rivayetinde şu ziyade var: "Resulullah (sav) bu ayetten sonra münafıkların cenaze namazını kılmadı")
HadisNo *: 651
Mevdudi'ye göre bu cenaze namazı hiç kılınmamış. Tam hazırlıklar yapılırken Tevbe 84
ayeti inmiş.
İnsani olan her şey kabûlüm.
|

14-02-2007, 13:03
|
|
|
sevgili frodo,
Benim bunlardan anladığım, Hz.Muhammed'in bir şekilde Ömer bin Hattab'ı kullandığı. Ömer son derece tutucu, neredeyse psikopat bir kişilik. Anlaşılan Hz.Muhammed halka zor kabul ettirebileceği hususlarda Ömer'i kullanmış. Böylece "bakın aslında ben de istemiyorum ama Rabbimiz Ömer'i haklı buluyor, ne yapalım" diyerek en sert yaptırımları insanlara kabul ettirmiş, yani bir taşla iki kuş vurmuş.
Bu arada Ömer'in kişiliğini vurgulamak açısından, senin ashab'la ilgili açtığın başlıktaki vasiyet olayına kısaca değinmekte fayda var. Ömer bin Hattab Hz.Muhammed'in vasiyette bulunmasını engelleyen, Ebubekir vasiyette bulunurken kendinden geçtiğinde ise halife olarak kendi ismini yazan kişi.
İkide bir değindiğim recm ayeti olayı da bence çok önemli. Anlaşılan Ömer tüm çabasına rağmen Hz.Muhammed'i bu ayeti Kur'an'a koyma konusunda ikna edememiş ve bu iş çok kanına dokunmuş:
İleride bazı kişiler çıkacak ve recm cezasını Kuran’da bulmuyoruz diye recmi inkar edeceklerdir. İşte bu kişiler okun yaydan çıktığı gibi dinden çıkacaklardır. Eğer halkın “Ömer Kuran’a ilave ediyor” demesinden korkmasam bu recm ayetini Kuran’a yazardım.
Buhari 93/21, Müslim Hudud 8/1431, Ebu Davut 41/1
|

14-02-2007, 13:21
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
sevgil Yfln ;
*Bu hadise baktığımızda Ömerin Allahtan çok Halktan korkması....
*Buda şu soruyu akla getiriyor Ömer Allaha inanmıyormuydu?
"Yeryüzünde hic bir insan toplulugu, biribirinden daha asagi, daha önce ve daha antik degildir. Tümü de insanin dogaya yüksek uyumunu geleneksellesmis kültürel yasamin binlerce yillik ürnünü temsil eder." Gordon Schild.
|

14-02-2007, 14:26
|
|
|
sevgili tewderi,
Bence Ömer Allah'a inanıyordu ama Hz.Muhammed'e inanmıyordu. Allah'ın sık sık ve özellikle en katı yasaklar, cezalar konusunda kendi yanında durmasından kaynaklanan bir güvenle -muhtemelen- recm ayetini de gönderdiğine, ama Muhammed'in o ayeti Kuran'a koymadığına inanıyordu, sözleri daha çok bunu düşündürüyor. Ya da, geleneksel islami bakış açısı ile bakarsak bu hadis te yalandır, Hz.Ömer (ra) haşa böyle bir söz söylemez.
|

14-02-2007, 15:18
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sevgili Ylf ,
Gerçekte Recm Ayeti varmı Ömer Recm ile ilgili ayeti nerden alıyor (yoksa cebrail hz ömeredemi ayetler indiriyor?) . Ve Allahın kelamı olan kurana neden kendi görüşünü ayet diye eklemek istiyor .?
"Yeryüzünde hic bir insan toplulugu, biribirinden daha asagi, daha önce ve daha antik degildir. Tümü de insanin dogaya yüksek uyumunu geleneksellesmis kültürel yasamin binlerce yillik ürnünü temsil eder." Gordon Schild.
|

14-02-2007, 15:37
|
|
|
tewderi";p="´isimli üyeden Alıntı
Gerçekte Recm Ayeti varmı Ömer Recm ile ilgili ayeti nerden alıyor (yoksa cebrail hz ömeredemi ayetler indiriyor?) . Ve Allahın kelamı olan kurana neden kendi görüşünü ayet diye eklemek istiyor .?
|
Yukarıda aktardığım hadis'e baktığımızda Ömer'in recm ayetlerinin varolduğuna kesin inancı olduğunu anlıyoruz. Recm ayetleri ile ilgili bilinen şu:
Recmi *topluma *kabul *ettirmeye *çalışan *recm *savunucularının *yalanlarını *halka *kabul *ettirmek *için *uydurdukları *hikayeye *göre; *
*
Recm *ile *ilgili *Kuran *ayetleri *sayfalara *yazılı *şekilde *Hz. *Aişe’nin *evindeydi. *Peygamber’in *vefatından *sonra *odaya *giren *aç *bir *keçi *bu *ayetleri *yemiştir. *
Böylece *keçi *bu *ayetleri *neshetmiştir, *yani *hükmünü *kaldırmıştır.
İbni *Mace *Nikah *36,1944 *veya *Hanbel *5/131,132,183 *ve *6/269
*
Allah *koruması *altındaki *Kuran’ın *bir *ayeti *hem *de *keçinin *yemesi *suretiyle *nasıl *ortadan *kalkar?
Geleneksel *İslam’a *göre *büyük *alim *olan *İbni *Kuteybe, *konuya *şu *cümlesiyle *giriş *yaparak *açıklık *getirir: *
“ *Keçi *mübarek *bir *hayvandır.” *
Devamında *ise *bu *büyük(!) *alim *keçinin *faziletlerini *açıklar *ki *konu *iyice *anlaşılsın. *
Sonra *da *şu *ilginç *cümlesiyle *konuyu *açıklar: *
“ *Ad *ve *Semud *kavimlerini *ortadan *kaldıran *Allah, *bir *ayetini *keçiye *yedirerek *kaldıramaz *mı?”
Kaynak:
http://www.kurandakidin.net
Bu bilgiyi aktaranlar İbn Mace, Hanbel gibi alimler, savunan İbn Kuteybe. Ömer'in daha önceki görüşleri (hatta Hz.Muhammed'e muhalefet ettiği çeşitli görüşleri) daha sonra ayet olarak Allah kelamı Kuran'a girdiğinden, belli ki bu görüşünün de ayet haline gelmesi gerektiğini düşünüyor. Benim anladığım bu.
|