Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 16-01-2009, 04:42
qw19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
qw19 qw19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Preach'in yazıları din/gelişmişlik ilişkisini açıklıyor ve kanıtlıyor.

Öbür türlüsü sence/bence.

Tabi ki dinin nasıl ve nerede yaşandığı en önemli parametre. Din Hristiyanlıkta kiliseye, Yahudilikte sinagolara hapsolmuştur. Özellikle bilimin üretildiği akademik yaşamda din etkisi yok denecek kadar azdır. Burada tekrar Preach'in sunduğu örneklere gönderme yapmak gerekirse bilimin anlamı İslami toplumlarda dini anlamaktan fazla değildir.

İslami toplumlar geri kalmıştır derken elbetteki, İslamiyet bir Hristiyanlık gibi rönesans yaşamamıştır, yaşasaydı İstavritinde vurguladığı üzre Müslüman toplumlarında gelişmiş olması mümkündü.

Bugün Müslümanlar dini akademik yaşamdan, hukuktan, yönetimden geri çekmeyi başarsalar kısa zamanda ilerlemeleri, gelişmeleri işten bile değildir.

Bu değerlendirmeleri yaparken özellikle bilimsel gelişme bağıntısında, bilim insanlarının Hristiyan toplumlarda agnostik, deist, ateist oranları %93 leri bulmaktadır. Doğru olan anket genel halkın inanmışlık yüzdesi değil gelişmeyi sağlayanların, yani bilimi üretenlerin inannmışlık oranlarıdır, buraya bakmak gerekir.

Yoksa Amerika, İngiltere için halkın %90'ı dine ve tanrıya inanıyor öyleyse, inançla gelişmişlik arasında bağlantı yoktur demek, tam manasıyla elma ile armutu toplamak demektir.

Selamlar.
Alt 16-01-2009, 08:35
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Hepsi iyi de, muslumanlar hayatlarindan memnun, sikayet eden yok.
Nasil olsa ahirette yan gelip yatacaklar.
Kafayi yorup da bu guzel masaldan uyanmak istemez kimse; hele ateist olsalar olunce tamamen yok olacaklar,.
Bir yanda yokl olma, hice donme, diger tarafta cennet ve olumsuzluk. elbette sopayi yiyenin kim oldugunu gore gore, suphelenmek gelmez bile akillarina...

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 16-01-2009, 10:33
istavrit istavrit isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

akla ve bilime dayali egitim sisteminden uzak, din merkezli cagdisi egitim yapan sark toplumlarinin durumu ortada...

her sey allah'tan diyen ademoglu bilim uretebilir mi?... muslumanlar icin bir paradoks var..bilimin temelinde suphe vardir..din ise bir dogma, supheye yer yoktur..suphe ediyorsan dinden cikiyorsun..
her sey allah'tandir diyorsun, labaratuar calismasina veya akademik calismaya gerek kalmiyor..
yan gelip yatiyorsun..ustelik cenneti de garanti ediyorsun.

bana gore islam toplumlarin da doktor bile olmasi bir reformdur....cani veren allah, cani alan allah..
allah can almaya karar verirse, hangi doktor engel olabilir..anlayis bu.
yine de haci'ya hocaya ufurukcuye gidiyor yurdum insani, recete yerine muska yazdiriyor..
sinegin bir kanadinda zehir diger kanadinda panzehir olduguna inanan arkadas hipokrata inanir mi...?

sanatin icine tukuruyorsa baskentin belediye baskani, heykeltras yetistirile bilir mi?
vesikalik resmi bile gunah sayan dusunce sanat uretebilir mi..?
hala olimpik oyunlarda basortusu ile kosuyorsa kadini, sporda basarili olabilir mi?

tek basarili olduklari konu canli bomba imalati..
dunyanin hic bir cografyasinda insanlar kendilerine bu kadar kotu davranmiyor..

amerika ulkerini isgal ederken, onlar hala birbirlerini olduruyorlar..
vurmadiklari tek yer askeri hedefler, oldurmedikleri tek canli asker..
israil topunla tufeginle saldirirken, sokaklara surulmus kadinlar ve cocuklar..
birisi olse de propoganda yapsak, dunyayi ayaga kaldirsak dusuncesi icindeki erkekler...
sark kurnazligi dedigimiz sey bu olmali !!!

bilim uretemiyorsun, teknoliji uretemiyorsun, sanatin her turunden uzaksin,
boyle olunca insanlarin din adina felsefe uretmeleri kacinilmaz oluyor,
bir peygamber var..bir de kitap...
sonrasi milyonlarca hadis, milyarlarca hic bir degeri olmayan din felsefeleri..kendileri pisirip kendileri yiyorlar,urettiklerinin dunyaya ve insanliga katkilari yok denecek kadar az...
dalai lama veya budizm kadar dunyayi etkileyemediler..onlar kadar sayginlik uyandiramadilar...

hala misfakla dis fircaliyorsan felsefende o perspektifte oluyor..
en buyuk bilimsel calisma ise, zemzem suyunun faydalari!!!
cene suyuna corba!!!

boyle olunca allahin sopasini hergun yiyip oturuyorsun..

yalancılar,maymunlar,domuzlar,eşekler,pislikler!aş ağılıklar!canı çıkacasılar,Köpekler,Alçaklar,yabani eşekler,merkepler,susamış develer,geberesiciler,reziller,sapik Kişiler,beyinsizler,kofkütükler,zorbalar,soysuzlar ,Kahrolasılar,yalancılar,
HZ.ALLAH

Konu istavrit tarafından (17-01-2009 Saat 03:33 ) değiştirilmiştir.
Alt 16-01-2009, 13:31
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

sevgili arkadaslar preach ve qw19, bir kez daha düsünmenizi öneriyorum. Din dediginiz sey toplumlarin ürettikleri birsey. Kültür, bilim, sanat da öyle degil mi? Bunlarin hepsinin gelisme süreclerini belirleyen ekonomik ve tarihsel nedenler vardir. Siz olayin kökenini bu nedenlerde degil de dinin, kültürün, bilimin, sanatin kendisinde aramis oluyorsunuz. Yani sonuctan sonuca gitmis oluyorsunuz. Halbuki nedenden sonuca gitmeniz gerekmiyor mu? Eger tarihsel ve ekonomik sürecler daha farkli gelisseydi, bugün Avrupa ülkelerini ayni simdiki islam ülkeleri gibi karanliklar icinde görebilirdik. Yada Islam uygarligi Razi'lerin, Farabileri, Ibn-i Rüstlerin yolundan gider, akili imana üstün tutar, gelisme süreci de bambaska olurdu. Acaba neden Islam bu süreci yasamadi da Hiristiyanlik yasadi ve tikanmasini asti. Bence olaya daha derinlemesine bakmak gerekiyor. Olayin dediginiz kadar basit oldugunu düsünmüyorum.

Ayni sey kültür icin de ileri sürülmüstür. Bu düsünce bir kültürün daha ileri ileri oldugu savunusuna dayanir. Dogal olarak da bir kültürün ileriligini kaynagi olarak da irklar, uluslar bulunur. Halbuki ayni nedenlerle bu düsünce de yanlistir.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 16-01-2009, 15:59
placebo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
placebo placebo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili Sargon biz de bunları kafamızdan uydurmuyoruz ki..Felsefeciler ve bilim adamlarının fikirleri de bu yöndedir..Yukarı da verdiğimiz örneklere bakarsanız eğer;toplumların üzerindeki din baskısının azalması ile doğru orantıda gelişmekte olan bir refah düzeyi yükselmesi söz konusu..

İslam ülkelerinde ki bilim adamı sayısı 230 ve her bilim adamına düşen Müslüman sayısı 1 milyon ..ABD her 1 milyon Amerikalıya karşılık yaklaşık 4000 bilim adamına, Japonya 5000 bilim adamına sahipmiş düşünsenize..Müslüman toplumlar meraksız araştırıcı olmayan ve kaderci insanlardır..Olay bundan ibaret..

"Bunların hepsinin Gelişme süreçlerini belirleyen ekonomik ve tarihsel nedenler vardir."demişsiniz..Bunlar nelerdir?Biraz değinirseniz öğrenmiş oluruz..Ben anladığıma göre sadece bir kaç noktaya değineyim..

Arapların çoğunda petrol çıkar ama kendileri doğru düzgün çıkarıp işleyemezler bile..Dünyanın en büyük silahı bunların elinde olmasına karşın ,yönetimi hristiyanların elindedir..Kendi kendilerini yönetmekten acizler..Ayrıca müslümanlar epey tembeldirler..

Amerika tarih ve deneyim açısından bizden daha geridedir..Abd yi ileride kuracak olan göçmenler Mayflower gemisi ile okyanusa açılmadan yedi yüzyıl önce bizim atalarımız Orta Asya dan at sırtında Ortadoğu istikametinde yola çıkmışlardı bile.Ama bakın bizi geçmişlerdir..Amerikan Devrimi sonrası 1776 da bağımsızlık ilan edilmesiyle 1788’de ilk kez cumhuriyet ilan edilmiş 1778 de ilk anayasaları hazırlanmıştır..Görülüyor ki burada da yine bizi açık ara geçmişler ..Din ve kültür ekinlerine bağlı yaşayan topluluklarda gelişim açısından bir gerilik her açıdan göze görünmektedir..

saygılar...

Konu placebo tarafından (16-01-2009 Saat 16:52 ) değiştirilmiştir.
Alt 16-01-2009, 18:11
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Sevgili preach, aslinda bu konu iyi bir tartisma ve inceleme konusu olur. Su zaman sikisikligimi cözebilirsem, bu konuda senin de dedigin gibi kendi bakis eksenimi örneklerle aciklamaya calisacagim. Ekonomik ve toplumsal nedenlere de örnekler verecegim. Bu arada sen de du bahsettigin felsefeciler ve bilim adamlarini bulabilir misin? Kimler dinler ile gelismislik arasinda neden/sonuc baglantisi kuruyor? Eger bir korelasyon var ise bu terse bir korelasyondur. Gelisme süreci dinleri etkisizlestirebilir, ama dinler gelisme sürecini belirlemede temel bir faktör degildir, ikincillerdir, ayni kültür gibi. Ben de bunu ispat etmeye calisayim.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 17-01-2009, 05:02
qw19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
qw19 qw19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Aslında anlatılanlar senin söyleyeceklerini yadsımıyor Sargon. Gelişme süreci dinleri etkisizleştirecektir doğru, dinlerin etkisizleşmesi gelişme sürecini hızlandıracaktır. Bunda bir çelişki yok ki zaten. Sen şunu demeye çalışıyorsun, temel olan din değil gelişme sürecidir. Bende diyorum ki; arada net bir ayrım yoktur, gelişim sürecinin başlayabilmesi için dinin etkisizleştirlmesi gerekir, yav tam yumurta tavuk hikayesine döner bu iş. Bana kalırsa çok da önemli değil burada ki temel tali ayrımı.

Din bu süreç içerisinde baskın karekterdir.

Selamlar.
Alt 17-01-2009, 06:00
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger arkadaslar;

Toplumlar, gelisirken ve kulturlerini sanatlarini, bilgilerini gelistirirken; hic bir zaman ozgur olamamislardir. Mutlaka, yoneten-yonlendiren iktidar sistemlerinin; dini, milli, ahlaki "yasaklarina" maruz kalmislardir. Iste bu maruz kalis; ister istemez toplumlarin herturlu gelismesinin onunde bir engeldir. Bu engelide, en cok; dini-milli temelli korku felsefesi ve suru psikolojisiyle, yonetilip-yonlendiren toplumlar yasar. O yuzden de; "yasam ve iliskilerinde, daha ozgur birakilan toplumlar, diger toplumlara gore, daha gelisir. Islam toplumlarinin , bu toplumlara karsi; gelisememesinin altinda; bu toplumsal yasaklar yatar.

Soyle bir ornek vermek istiyorum. Ben eger birisine okuma yazma ogretirken "sadece benim dediklerimi okuyacaksin" diye bir sart kosarsam; benim okuma-yazma ogretmemin bir anlami kalmaz. Cunku, ben okuma yazmayi; kendi cikarim icin yapiyor, olurum. Ama, okuma yazmayi ogretirken; kisi istedigini okusun ogrensin, diye ogretirsem; iste bu kisitlanmasiz ogretim olur.Islam toplumlarinda; hak ve ozgurlukler, islami sartlarla sinirlidir-ki bu sinir, her islami ulkenin islamdan ne anladigi ve nasil bir sinir koyduguyla paraleldir. Bu da, suru psikolojisinin toplulugu demektir, tabi ki; korku felsefesi temelinde.

Allahin; elindeki, islam ulkelerinde sopa iken; gelismis ulkelerde, havuc gorevi gorur. Sopa, diktatorluk; havuc ise; demokrasi dir. En azindan, bireylerin; havuca ihtiyac duyma-duymama secenegi vardir. Ustelik, ne duyan duymayana; ne de duymayan, duyana mudahele eder.

Sopa ise, islamin-algiya gore- kisinin tepesindeki "disiplin" aracidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 17-01-2009, 18:18
istavrit istavrit isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

islam kalkinma orgutu uyesi 57 tane ulke var...

57 islam ulkesinin gayri safi hasilasinin toplami 2.9 trilyon $...almanyanin gayri safi hasilasida aynen 2.9 trilyon$...57 ulke bir araya geldiginde bir almanya ediyor..

nufus bakimindan dunyadaki muslumanlarin % 4'unu olusturan turkiye, islam ulkelerinin gsyh toplaminin % 15'ini tek basina olusturuyor..

turkiye neden islam ulkelerinin onunde at basi gidiyor sizce? tabiki ATATURK faktoru..

turkiye ataturk'le aydinlanma sureci yasamistir.. islam, sosyal ve ekonomik yasamin disina cikarilmistir...turkiye islam ulkeleri arasinda bir cok konuda ilk ve tek olmustur..

islam ulkeleri arasinda one cikan bir diger ulke iran'dir..iran sah'i da ataturk'un actigi bu yolda ilerlemis, bugun gelmis oldugu alt yapiyi olusturmustur.

3. bir ulke endenozya..bu konuda bilgim yok..

kisacasi islam bir donemde olsa cami'lere kapatildiginda kalkinmanin onundeki engeller kalkmistir..

yalancılar,maymunlar,domuzlar,eşekler,pislikler!aş ağılıklar!canı çıkacasılar,Köpekler,Alçaklar,yabani eşekler,merkepler,susamış develer,geberesiciler,reziller,sapik Kişiler,beyinsizler,kofkütükler,zorbalar,soysuzlar ,Kahrolasılar,yalancılar,
HZ.ALLAH
Alt 17-01-2009, 19:47
DreiMalAli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
DreiMalAli DreiMalAli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Korelasyon nedir bilmem ama...

Eğer bir halkın kol ve beyin gücünün yarısını oluşturan kadınlar 4 duvar arasında ömür çürütmeye bırakılıyorsa, o halk an çok yarı randıman ile iş görür.
Geriye kalan yarısı da,
- enerjisinin bir kısmını mucize arayarak harcıyorsa
- geriye kalan enerjisinin bir kısmını abdesti bozulmasın diye kakasını, osuruğunu, çişini turmak için harcıyorsa
- geriye kalan enerjisinin bir kısmını "dinimize uymaz" gibi nedenlerle müstehcen(!) ağaçları kesmekle, tarihi eserleri bombalamakla harcıyorsa
- geriye kalan enerjisinin bir kısmını cennetdeki hurileri ve cehennemdeki zebanileri sayarak harcıyorsa
- ....

bu halkın geri kalmasına hiç şaşmam.

Sevgiler

Bir müslüman yalan söylemezse, rahat edemez. Bu bir doğa kanunudur, hiç şaşmaz.
Bak: İslam'ın birinci şartı olan Kelime-i Şehadet = Yalancı şahitlik.

Önerilen Siteler