Sayın emre, çarpıta çarpıta tanınmaz hale getirdiniz kur'an'ı.
Sizin (ya da o yorum hangi ulemanıza aitse onun) mantığıyla ayet ne hale geliyor bir bakın:
Allah dileseydi (müdahale etmeseydi) hepinizi bir tek ümmet
kılardı; fakat O,
dilediğini (müdahale etmediğini) saptırır,
dilediğini (müdahale etmediğini) de doğru yola iletir. Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız.
Müdahale etmeseydi bizi bir tek ümmet yapacakmış ama, müdahale etmiş, yapamamış.
Var mı böyle insan aklını iğfal eden bir mantık yahu?[/quote]
Peki arkadasim ayni madem ki benim dedigim anlama gelmiyor ayni ayetin sonunda süphesiz yaptiklarinizdan sorumlu tutulacaksiniz neden diyor ?
O zaman ben sana tekrar senin anliyacagin dilde yazayim ayetin ne anlama geldigini bir kez daha
Allah isteseydi müdahle etseydi herkes iman ederdi fakat müdahale etmedigi icin kimisi sapiyor ( sapmasina müdahale etmiyor , müsade ediyor ) kimiside dogru yola giriyor . ALLAH in müdahale etmedigi icinde yaptiklarimizdan sorumlu tutulacagiz.
Dahada acalim istersen
Sapmak ne demek inkar etmek inkarci olmak
ALLAH diledigini inkar ettirir
Burdaki diledigini izin vermesi müsade vermesi müdahale etmemesi
Farz etki adam ALLAH a küfür ediyor mesala müslümanin biride soruyorki ya ALLAH niye neden veya nasil izin veriyor bu adamin kendisine küfür etmesine neden o adami yok etmiyor aninda azap etmiyor carpmiyor vs....
Sen düsün Almanyaya gelmek istiyorsun Türkiyeden
sen istiyorsunda senin istemenle bitmiyor olay Almanyanin da senin gelmene veya gümrükten gecmene izin vermesi müsade etmesi gerekir.
Ayni durum burdada söz konusu sen ALLAH i inkar etmek sapmak istiyon ama ALLAH izin vermese istemese dilemese edemesin . ALLAH
isterse dilerse izin verirse müsade ederse müdahale etmesse inkar edebilirsin yada sapabilirsin ?
Yani iman etmektede ayni durum söz konusu sen iyi bir insan olmak istiyorsun peki ALLAH istemese izin vermez ise müdahale ederse nasil olacan olamasinki ?
Acikcasi burda ALLAH sunu demek istiyor Ben dilemeseydim hic biriniz ne bana küfür edebilirdiniz nede iman edebilirdiniz.
Bir baba cocugunu okula yolluyor degil mi aslinda okula giden yada gitmek iseyen cocugun kendisi simdi düsünelim ADAM COCUGUNU OKULA YOLLUYOR adamin cocugunu okula yollamasi ne demek ? her gün cocugu kutuya paketleyip postaylami yolluyor

cocugun okula gitmesine izin veriyor müdahale etmiyor müsade ediyor engel olmuyor
eeeeee ne olmus oluyor adam cocugunu okula yollamis oluyor
Cocuk okula gitmek istemedigi halde baba cocugu zorla okula göndermis olsa baba müdahale ettigi icin cocuk zorla okula gitmis olur baba cocugunun okula gitmemesine müsade etse müdahale etmese
baba cocugunu okula yollamiyor olcakti oysa okula gitmek istemeyen cocugun kendisi babasi ssadece karismiyor
Sirf daha da anliyasin diye yine bir örnek verecem usanmadan
Aysenin babasi onun discoya gitmesine karismiyor bir sey demiyor ve aysenin arkadaslarida aksam icin parti planliyor ve kendi aralarinda soruyorlar ayseyide cagiralimmi diger arkadasi bilmiyom ki babasi gönderirmiki diyor öbür arkadasi aysenin babasi bir sey demez ayseyi
discoya gönderir
Simdi sevgili arkadasim sorarim sana bu verdigim örnekte ayseyi discoya gönderen babasi
Ayse babasi istedigi icinmi discoya gidiyor ?
Ayse discoya gitmek istedigi icin babasi müsade veriyor ?
Sonuc itibari ile babasi müdahale etmedigi icin ayseyi discoya göndermis oluyor
bunca örnekten sonra daha anlatamadiysam aglamak istiyom derim
Saygilarimla......