Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Mitoloji & Esoterisizm > Sufizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 15-09-2015, 00:56
world world isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Alibey´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
anadolu rum diyarı olarak nilinir. Anaduluda yaşadığından bu isim verilmiştir..

Edip Yüksel Celalettin Rumi'yi hikayelerindeki müstehcenlik, tevhide aykırılık ve Allah'tan vahiy aldığı şeklindeki ifadeleri dolayısıyla eleştirmiştir.[9] Selçuklu dönemi tarihçisi Mikail Bayram Mevlana-Ahi Evran mücadelesine değinir ve Mevlana'yı moğollardan maaş alan bir moğol ajanı olmakla suçlar. O'na göre Ahi Evran ile Nasrettin hoca aynı kişidir ve Mevlana aynı zamanda büyük bir devlet adamı, din bilgini ve filozof olan, ahi teşkilatı ve kesin olmamakla birlikte Anadolu'da moğol direnişinin örgütleyicisi Nasrettin Hoca'nın katilidir.[10]
Nasrettin Hoca iddilarını falan biliyorum da Edip Yüksel kendisinin de vahiy aldığını söylemiyor muydu ne hakla Mevlanayı suçluyor ayrıca çok sevdiği Reşad Halife de vahiy aldım demedi mi peygamberim elçiyim demedi mi?
Alt 15-09-2015, 01:54
Alibey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Alibey Alibey isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

world´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Nasrettin Hoca iddilarını falan biliyorum da Edip Yüksel kendisinin de vahiy aldığını söylemiyor muydu ne hakla Mevlanayı suçluyor ayrıca çok sevdiği Reşad Halife de vahiy aldım demedi mi peygamberim elçiyim demedi mi?
Kör gözündeki merteği görmezmiş. Haklısın.

Aklı başında hiçbir insan kendi özgür aklını bir dine ya da ideolojiye teslim etmez
Alt 03-03-2017, 01:59
Natan Natan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

iki yıl sonra guncelleme.
Alt 03-03-2017, 13:38
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Mevlana'nın sevgi öğretileri Yunus'un sevgi öğretileri gizem dinleri ve dolayısıyla Hristiyanlıktan beslenmiştir.İncil kaynaklı sevgi öğretilerini Anadolu erenlerinde de bulabilirsiniz çünkü Hristiyanlık bizim coğrafyamızdan yayılmıştır Pavlus ve diğerleriyle.
Cinselliğin TABU, ahlakın da TANRI ilan edilebildiği böyle bir konu altında, Tasavvufun patentinin de Hristiyanlığa etiketlenmesi, çok ilginç gerçekten.

İlla Tasavvufu patentlemek istiyorsan, Şamanlığı araştır derim. Usta/Çırak, Deneme/Yanılma, Kadın/Erkek enerjiler, Ruh/Kader, Bir hırka/Bir lokma vs. ler ile Şamanlıktan aldığı mirasın üzerinde yürüyen, MİSTİK bir yoldur Tasavvuf.

Öteki türlü etiketlerin hepsi zandır, hayaldir.
Yok eğer Şamanlıkta Hristyanlıktan etkilenmiştir dersen, yok daha neler derim.

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.
Alt 03-03-2017, 14:06
Yasaklandı

Felâsife´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Cinselliğin TABU, ahlakın da TANRI ilan edilebildiği böyle bir konu altında, Tasavvufun patentinin de Hristiyanlığa etiketlenmesi, çok ilginç gerçekten.

İlla Tasavvufu patentlemek istiyorsan, Şamanlığı araştır derim. Usta/Çırak, Deneme/Yanılma, Kadın/Erkek enerjiler, Ruh/Kader, Bir hırka/Bir lokma vs. ler ile Şamanlıktan aldığı mirasın üzerinde yürüyen, MİSTİK bir yoldur Tasavvuf.

Öteki türlü etiketlerin hepsi zandır, hayaldir.
Yok eğer Şamanlıkta Hristyanlıktan etkilenmiştir dersen, yok daha neler derim.

Hristiyanlık'tan etkilenmiştir dedim diğer hiçbir inancın parmağı yok demedim. Hristiyanlık da Helenizm'den etkilenmiş mesela ama sadece ondan değil. Mesela Tasavvufçular Sufiler falan Kabala'dan büyük ölçüde etkilenmiştir ama sadece ondan değil.Ah ah sevgili felasife biz hiç anlaşamıyoruz.
Alt 03-03-2017, 14:18
pianola - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pianola pianola isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Sevgili Felâsife,
yalnız Hristiyanlığın kökenleri de Pisagorculuk, Platonculuk, (G)nostisizm (hâtta Kabbala) gibi şeylere kadar uzanıyor, bunlar da baya eskidir, dolayısıyla bir diğer mistik ekôl olan Sufizm'in, coğrafik konuma bağlı olarak Hristiyan ezoterizmine az da olsa temas etmiş olmasına şaşırmamak gerekir.. Mesela bilirsin sen de, Neoplatonizm'in fikir babalarından Plotinos'un kavramları, İbn-i Sinâ, Farabi veya İbn-i Arabi gibi isimlerin dünya tasavvurlarının oluşmasında büyük rôl oynamışlar, yine Rûmi'de de Plotinos'un tesirlerini görmek mümkün..

Ben de içgözlemin kurbanıyım.
Sylvia Plath

Her bir sözcük, sessizlik ve hiçbirşeyliğin içinde gereksiz bir leke gibi...
Samuel Beckett

Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece...
Aşık Veysel

Tekrar ede ede bitirilemeyen keşif, tekrar ede ede bitirememenin keşfine dönüşür.
Maurice Blanchot

İletişim, bir iletişimsizlik düzeneğidir.
Lacan

Sonuçta hepsi kendini kandırmaktan ibaret, öyle değil mi..?
Marilyn Monroe

ex nihilo nihil fit
il n'y a pas de hors-texte
Alt 03-03-2017, 14:21
Yasaklandı

Pyrrhon´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili Felâsife,
yalnız Hristiyanlığın kökenleri de Pisagorculuk, Platonculuk, (G)nostisizm (hâtta Kabbala) gibi şeylere kadar uzanıyor, bunlar da baya eskidir, dolayısıyla bir diğer mistik ekôl olan Sufizm'in, coğrafik konuma bağlı olarak Hristiyan ezoterizmine az da olsa temas etmiş olmasına şaşırmamak gerekir.. Mesela bilirsin sen de, Neoplatonizm'in kurucusu Plotinos'un kavramları, İbn-i Sinâ, Farabi veya İbn-i Arabi gibi isimlerin dünya tasavvurlarının oluşmasında büyük rôl oynamışlar, yine Rûmi'de de Plotinos'un tesirlerini görmek mümkün..
Kabala Hristiyanlık'tan eski mi? Yahudi kaynaklarına göre öyle tabii İbrahim'e hatta Adem'e kadar gidiyor da ben tarihsel gerçeklik olarak soruyorum bilginiz var mı?
Alt 03-03-2017, 14:29
pianola - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pianola pianola isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Kabala Hristiyanlık'tan eski mi? Yahudi kaynaklarına göre öyle tabii İbrahim'e hatta Adem'e kadar gidiyor da ben tarihsel gerçeklik olarak soruyorum bilginiz var mı?
Alman teolog , Johann Franz Buddeus'a göre İbrahim'e kadar yolu varmış, bir yerde antik Mısır çıkışlı olduğunu da okumuştum.

Ben de içgözlemin kurbanıyım.
Sylvia Plath

Her bir sözcük, sessizlik ve hiçbirşeyliğin içinde gereksiz bir leke gibi...
Samuel Beckett

Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece...
Aşık Veysel

Tekrar ede ede bitirilemeyen keşif, tekrar ede ede bitirememenin keşfine dönüşür.
Maurice Blanchot

İletişim, bir iletişimsizlik düzeneğidir.
Lacan

Sonuçta hepsi kendini kandırmaktan ibaret, öyle değil mi..?
Marilyn Monroe

ex nihilo nihil fit
il n'y a pas de hors-texte
Alt 03-03-2017, 14:33
Yasaklandı

Alman teolog , Johann Franz Buddeus'a göre İbrahim'e kadar yolu varmış, bir yerde antik Mısır çıkışlı olduğunu da okumuştum.
Bence o da yahudi kaynaklarına güvenmiş bu konuda Sefer Yetzirah mitozunu kullanmış gibi. Antik Mısır veya Babil olması makul gizem dinlerinin yine etkisi büyük. Gnostikler her dinin içinde bir alan yarattılar kendilerine Yahudilik de dahil.
Alt 03-03-2017, 15:11
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Hristiyanlık'tan etkilenmiştir dedim diğer hiçbir inancın parmağı yok demedim. Hristiyanlık da Helenizm'den etkilenmiş mesela ama sadece ondan değil. Mesela Tasavvufçular Sufiler falan Kabala'dan büyük ölçüde etkilenmiştir ama sadece ondan değil.Ah ah sevgili felasife biz hiç anlaşamıyoruz.
Anlaşmamız mümkün de görünmüyor elbet ama anlaşamadığımız konusunda hem fikirim.
Öksürsek Yahudilere, hapşırsak Hristiyanlara ait olması fikri, bana bir tuhaf geliyor açıkcası, o kadar değil elbet.

Tesadüfler sonucu Şamanlığa daldım ve çokta araştırdım, içinden de alacağımı da aldım, zaten Tasavvufun da içerisindeydim, resmen Şamanlık bu toplum içerisinden PUFF... olurken, adeta evrim geçirip Tasavvuf olarak gene yoluna devam etmiş, Evrilmiş yani, bu bunu araştırmayan için tuhaf gelebilir lakin böyle de olmuş, bu ilginç bir şey tabi.
İddiam da yok, bildiğim budur, sonuçta herkes kendi anladığı ile yoluna devam edecektir.

Etkilenme, beslenme, etkileşim vs. ler farklı farklı anlamlara geliyor elbet ama beslenme deyince, bu farklı bir şey.

Sevgili Felâsife,
yalnız Hristiyanlığın kökenleri de Pisagorculuk, Platonculuk, (G)nostisizm (hâtta Kabbala) gibi şeylere kadar uzanıyor, bunlar da baya eskidir, dolayısıyla bir diğer mistik ekôl olan Sufizm'in, coğrafik konuma bağlı olarak Hristiyan ezoterizmine az da olsa temas etmiş olmasına şaşırmamak gerekir..
Sevgili Pyrrhon
Temas olayına bir şey diyemem, illaki temaslar, etkileşimler, hatta ilhâmlar bile olmuştur, Örn. Arabi' Tedbiratın da sanırım Platon mu, Aristo mu, ondan ilhâm alarak Et-Tedbiratı kaleme aldığını söyler, tabi bam-başka bir şekildedir bu...

Hasılı her ne kadar sınırlar olsada, sonuçta iç içe yaşıyor insanlar, tam izole durumları da yok, hele günümüzde bu ayrım, izole durumları tamamen de kalkmış durumda, bu geçmişte de çok farklı değildi, belki daha da ileriydi diyebilirim, öyleki geçmişte, Rahip/Hoca/Derviş/Seyyah gibi bir olayınız varsa, dünyayı bile dolaşabiliyor muşsunuz, bugün bunu anlamak zor ama o devirlerde insanların bu tip gezginlere, saygı ve sevgileri varmış, yer yurt verdikleri gibi, yiyecekte verirlermiş, neredeyse tüm toplumlarda olan bir şey bu, bu insanlar bir şekilde zaten etkileşiyorlarmış, hatta yardımlarda ediyorlarmış, yoksa o kadar yol nasıl aşılır, açlıkla nasıl baş edilir mümkün değil, hep aşılmış sonuçta, ama nedir, hakikaten Sufi 'nin yolu gene kendinin yoludur.

Esas mesele düşünce dünyasında ki etkileşimlerde aslında, düşüncede sınırlar yoksa, etkileşim denen şey, zaten bir problemde teşkil etmez. Bu yönlerden iyide bir şeydir denilebilir.
Mesela bilirsin sen de, Neoplatonizm'in fikir babalarından Plotinos'un kavramları, İbn-i Sinâ, Farabi veya İbn-i Arabi gibi isimlerin dünya tasavvurlarının oluşmasında büyük rôl oynamışlar, yine Rûmi'de de Plotinos'un tesirlerini görmek mümkün..
Eyvallah.
Her insan temelde insanlığın ortak hafızasından beslenir, buna da inanırım, öyle olmasaydı nasıl anlaşabilirdik ki?

Sevgiler

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.

Önerilen Siteler

Etiket
eşcinsel, gay, homoseksüel, mevlana, şems