Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Deizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 19-07-2011, 19:30
Natan Natan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Deizmi oldum olası sevmedim. Ben tesitken " ya teist olacaksın ya ateist, arası yok bu işin " derdim. Deistler tanrıya inanıyor. Bu tanrı hakkında biraz bilgi verebilirler mi acaba? Nasıl bir Tanrı'dır ? Ayrıca Onun hakkında söylediklerinizin doğruluğunu ve gerçekliğini gösterebilir misiniz?

Ben şöyle bir tanrıya inanıyorum diyen kişi, bunu neye yada hangi bilgiye göre söylüyor. Yoksa söyledikleriniz, içi boş bir fantezi mi? Ben etlisine sütlüsüne karışmayan, muhteşem zekası olan, gökkuşağı renklerine sahip görünmez, yaratıcı bir zürafaya inanıyorum. Herşeyin sebebi odur, diyorum. Görünmez zürafa____Evet, kesinlikle!

Şimdi, ben mi bu görünmez, mistik zürafa fikrini yarattım yoksa o zürafa mı benim de içinde bulunduğum evreni yarattı?

"Tanrı, yaratıcı güç, kadir-i mutlak" işte tam da idealistlerin safsataları..Ne yazıkki bazı arkadaşlarımız utangaç idealist oyunlar oynadığının farkında değil.
Alt 19-07-2011, 19:30
Khaos Khaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Meraklı33´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
1. Kalk felsefe öğret diyen olmadı sana.
2. Günümüzde fizik her şeyi açıklamaya yetmiyor ki bunu sen de demişsin. Bu açıklanamayan olayları da açıklanana dek metafizik başlığı altında toplayabiliriz. Açıklanırsa metafizik ortadan kalkar, açıklanamazsa açıklanana dek metafizik başlığı altında kalmaya devam eder.
3. Bunda esip gürleyecek bir durum yok.
açıklanamayan fizik olayları açıklanana kadar metafizik başlığı altında toplamaya kalkarsan,
birazcık felsefe bilenlerin hepsi sana bi tarafıyla güler.

açıklanamayn fizik olayları altında toplayabileceğin yegane başlık, açıklanamayan fizik olaylar başlığıdır.
çünkü metafizik olaylar diye bir olay türü yoktur.

metafizik ise senin/sizin zannettiğinizden çok öte terminolojik bir kavramdır.

komik durumlara düşmeyesiniz diye karınca kararınca birikimlerimizi paylaşıyoruz burda.
link te koyduk ki biraz olsun fikir saibi olun diye.

kaale alınmıyorsa hiç yazmayalım bari.
Alt 19-07-2011, 19:33
YasasinBilim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
YasasinBilim YasasinBilim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Arkadaşlar;

metafiziğin ne olduğunu gayet iyi biliyorum.
bu nedenle parapsikoloji kelimesini özellikle kullanmadım.

yazdığım mesajlarda da hep şunu vurguladım: "bilim bunu ergeç çözecektir".

bilimin fizikle açıklayamadığı olaylara "metafizik" dedim. hatta, metafizik kelimesi bile sorgulamaya değer. metafizik=fizik ötesi.

benim görüşüme göre, fizik ötesi diye bir şey yoktur, her şey fizikle açıklanabilme potansiyeline sahiptir. ama maalesef, metafizik kelimesi yerleşmiştir.

insan, bilmediği şeye saygı duyar (bazıları da tapar). bir illüzyon numarası o illüzyoniste saygı duymamıza yol açar. ama illüzyon deşifre olunca o saygı ortadan kalkar.

telepati yeteneği gibi daha pek çok metafizik (kimilerine göre parapsikolojik) olay fiziğin şemsiyesi altına girecektir. yeter ki bilimadamları, açıklayamadıkları olayları ruhani bir güce maletmesinler. zaten öyle de yapmıyorlar (ülkemizdeki otçu profesörler hariç)

saygılar...
Alt 19-07-2011, 19:37
Dark_Prince - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Dark_Prince Dark_Prince isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Natan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Deizmi oldum olası sevmedim. Ben tesitken " ya teist olacaksın ya ateist, arası yok bu işin " derdim. Deistler tanrıya inanıyor. Bu tanrı hakkında biraz bilgi verebilirler mi acaba? Nasıl bir Tanrı'dır ? Ayrıca Onun hakkında söylediklerinizin doğruluğunu ve gerçekliğini gösterebilir misiniz?

Ben şöyle bir tanrıya inanıyorum diyen kişi, bunu neye yada hangi bilgiye göre söylüyor. Yoksa söyledikleriniz, içi boş bir fantezi mi? Ben etlisine sütlüsüne karışmayan, muhteşem zekası olan, gökkuşağı renklerine sahip görünmez, yaratıcı bir zürafaya inanıyorum. Herşeyin sebebi odur, diyorum. Görünmez zürafa____Evet, kesinlikle!

Şimdi, ben mi bu görünmez, mistik zürafa fikrini yarattım yoksa o zürafa mı benim de içinde bulunduğum evreni yarattı?

"Tanrı, yaratıcı güç, kadir-i mutlak" işte tam da idealistlerin safsataları..Ne yazıkki bazı arkadaşlarımız utangaç idealist oyunlar oynadığının farkında değil.
Ben Tanrı'ya hiçliklten varlık olamayacağı için inanıyorum.Benim için 2 seçenek vardır ya Tanrı ya da Sonsuz Evren.Eğer evren sonsuzsa tanrım da o olur.Elbetteki tapmam tanrıdan nefret ederim ama eğer evren ise cidden yüreğime su serpilir çünkü bilinçli ruhsal bir tanrı çok tehlikeli.Bize istediğini yapabilir ve dünyaya bakarsak da tam bir sadist.

Zaten deistler de tanrıya tapmazlar,tanrı vardır deyip geçerler.Varmış ya da yokmuş iplemez onları.

Şuan düşüncelerim ateizme kaynaya başladı çünkü açıklanamaz dediğim herşeyin fiziksel olarak açıklaması yapılmaya başlandı.

telepati yeteneği gibi daha pek çok metafizik (kimilerine göre parapsikolojik) olay fiziğin şemsiyesi altına girecektir. yeter ki bilimadamları, açıklayamadıkları olayları ruhani bir güce maletmesinler. zaten öyle de yapmıyorlar (ülkemizdeki otçu profesörler hariç)

saygılar...
Telepatinin fizik şemsiyesi altına girdiğini düşünüyorum çünkü artık fiziksel olarak,fiziksel makinelerle zihin okuyabiliyoruz bilimsel olarak.Hatta düşünceyle çalışan makineler yapılmaya bile başlandı.Bu da telepatinin fiziksel olduğuna kanıt değil midir?

Tanrı'nın Adımlarını İzle Ama Asla Takip Etme!

Blog Facebook
Alt 19-07-2011, 19:40
Meraklı33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Meraklı33 Meraklı33 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Khaos´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
açıklanamayan fizik olayları açıklanana kadar metafizik başlığı altında toplamaya kalkarsan,
birazcık felsefe bilenlerin hepsi sana bi tarafıyla güler.

açıklanamayn fizik olayları altında toplayabileceğin yegane başlık, açıklanamayan fizik olaylar başlığıdır.
çünkü metafizik olaylar diye bir olay türü yoktur.

metafizik ise senin/sizin zannettiğinizden çok öte terminolojik bir kavramdır.

komik durumlara düşmeyesiniz diye karınca kararınca birikimlerimizi paylaşıyoruz burda.
link te koyduk ki biraz olsun fikir saibi olun diye.

kaale alınmıyorsa hiç yazmayalım bari.
Metafizik fizik ötesi anlamına gelmiyor mu? Ontoloji, teoloji vs. tüm bunlar metafiziğe girmiyor mu? Peki bunların mantıklı açıklaması yapılana kadar bu başlık altında kalması niye bu kadar sorun oluyor? Paylaştığın linki görmedim, görsem okurum körü körüne bir şeyi savunmyorum burda. Daha doğrusunu öğrenene kadar benim için en doğru budur. Öyle olsa başta teist kalırdım. Ama böyle kırıcı olmana gerek yok. Bir şey öğrenmek için girdim bu foruma, nickimden de belli olduğu gibi meraklıyım ve elbette sorguluyorum.
Alt 19-07-2011, 19:41
Üyeliğini Sonlandırmış

"insan, bilmediği şeye saygı duyar"

"Tanrı, görünmez yaratıcı güç " fikrine neden saygı duyalım.??? Sen hiç tanrıyı gördün mü? Tanrı'nın insanlarla konuştuğuna şahit oldun mu? Bunu yaptığını söyleyen insanlara zaten inanmıyorsun. Fakat kalkıp da hem "tanrı vardır" diyeceksin kesin bir yargıya varıp hem de "bilmediğimiz bir şey" nitelemesinde bulunaaksın. Yunanlıların yarattığı tanrılara neden saygı duymuyorsun mesela? Yada hinduların? , müslümanların? Onlar da senin inandığın gibi bir yaratıcı var diyorlar.

Neye göre bunu söylüyorlar? O tanrıları KİM yarattı? İnsanoğlu. Peki sen hangi türdensin? Sen ne idda ediyordun?
Alt 19-07-2011, 19:44
Üye

arkadaşlar;

hepimiz nerdeyse aynı düşüncedeyiz. aramızda çok az fark var.

bütün bu tartışmalara yol açan "Metafizik" kelimesinin yanlışlığıdır.

Teoloji bile bu kavrama dahil edilmişse "Metafizik" yerine başka bir terim kullanmak icap ediyor.

saygılar..
Alt 19-07-2011, 19:46
Üyeliğini Sonlandırmış

"Zaten deistler de tanrıya tapmazlar,tanrı vardır deyip geçerler.Varmış ya da yokmuş iplemez onları."

-Tanrı vardır.
-Ölümden sonra hayat vardır. ( şöyledir, böyledir ..)
-Şeytanlar, cinler ve benzeri görünmez varlıklar vardır.
-Bizi uzaylılar yaratmıştır.

gibi safsata idaları sıralayalım. Bu tür "vardır" lı açıklamayı kim neye göre yapıyor? Çok afedersiniz ama "kafasına göre" değil mi? Bir şeyin varlığından bahsedecekseniz bu apaçık ortada olmalıdır. Fizik ötesi bir şey: kesin vardır önermesi yanlıştır. Tamamen İNANÇtır. Gerçekliği ve bilimselliği yoktur.

Ayrıca yaşasınbilim dostum;

Hayır ben deist üyelerimizle aynı fikirde değilim ve olamam da.
Alt 19-07-2011, 19:53
Üye

Sevgili Natan;

kendi düşüncenden olmayanlara karşı neden bu kadar saldırgansın?

deizme inanan arkadaşlar gerekçelerini açıkladılar zaten.
bilimle açıklanmayan pek çok olay varken bir Tanrı kavramına ihtiyaç duymaları doğal değil mi?

Bu olaylar açıklandığına ateist olacaklarını bile söylediler.

Bu başlıktaki 2. mesajımda panteist olmamın gerekçelerini yazmıştım.

http://www.turandursun.com/forumlar/...99&postcount=6

Bu gerekçelere itirazlarınızı (metafizik dışındakiler) merak ediyorum.

saygılar...
Alt 19-07-2011, 19:54
Khaos Khaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

metafizik kavramı her türlü mistik savsatayı içine tıkıştırmaya kullanışlı bir hale gelmiş.

kavramı ilk kullanan aristo (bazılarına göre öğrencileri) bu kavramla bunları kastetmiyor.

bugün adına felsefe denen şeyin konusunu kastediyor.
yani iyi/kötü ahlak nedir.
güzel/çirkin estetik nedir.
varlık/kavram nedir gibi.

görüldüğü gibi, tanımlanamayan olaylarla ilgili değil bu kavram.
zihinsel olarak tartışılan şeylerle ilgili.

bu kavramın tüm bileşik biçimleri ise tamamen martavala dönmüş drumda.

mesela metafizik alem tamlaması.

bu tamlamanın felsefedeki metafizik ile uzak yakın alakası yok.
çünkü öyle bir alem yok.
bi tane alem var.
o da fizik alem.

zaten diyalektik materyalizm bu kavramı tümden mahkum etmiştir.

temelsiz varsayımlar anlamında kullanmıştır.
ki bu biçimde kullanmak aristoya atfedilen biçimiyle kullanmaktan çok daha makuldur.

çoookk boktan bir kavram.
tamemen idealist yanılsamalara çanak tutan bir kavram.

bu kavramı bir tarafa bırakıyorum.

hadi diyelim ki telepati gözlemlenebiliyor.
şayet gözlemlenebiliyorsa bu tek kelimeyle fiziktir.

peki deistin yada panteistin tanrısına ilkişkin hangi tanımlanamayan gözleminiz var.
bakın özellikle tanımlanamayan diyorum.

benim her türlü tanrıya ilişkin bir tane ortak gözlemim var.

insan tarafından yaratılıp içerik verilen somutta hiç bir şeyi işaret etmeyen,
tamamen hatalı bir soyutlamanın adı tanrı.
yani sadece bir kavram.
içi boş bir kavram.

Önerilen Siteler