marcos´isimli üyeden Alıntı
Sayın Ahlaksız
Kapitalizm 16.yüzyılda ortaya çıkmıştır literatüre göre böyledir.Ben bunun dışına çıkıp kapitalizmin sanayi devriminin yarattığı seri üretimle ben varım yaparım başarırım dediğini büyük buhranla da nihai amacının sonlandığını başarısız olduğunu varsayıyorum.Büyük buhrandan sonrası ise ara dönemdir.Başka bir "şey"e geçiş dönemidir.
Kapitalizmi kadim çağlara kadar uzattırsak Sümer Rahip Devletinin kapitalist olduğunu söylememiz gerekir.Oysa bir şey de başka bir şeyin nüveleri olması o şeyin varlığına işaret etmez kökenine işaret eder.
Sayın Yıldıztozu
Sizin savunduğunuza kapitalizm denmez siz feodalizmin en aşırı yapısını savunuyorsunuz.Neredeyse Hint kast sistemine doğal diyeceksiniz.Şunu da unutmayın insan doğası (ve tüm doğa) tek yönlü ve sabit değildir.
Dersim' de intiharların sebebi Dersim'in ağır bedeller ödemiş olması uyuşturucunun pavyonun vesaire yozluğun geniş olarak Dersim' e sokulmuş olmasındandır.
Dersim' de komünizm TKP nin belediye başkanlığı ile başlamaz çok çok eskidir Cumhuriyetin ilk yıllarına dayanır.O günden bu güne kadar devam etmiştir.
|
Sn.marcos; Literatürde böyle olabilir ama öyle değil bence.
Kapital, sermaye, artı değer, sömürü, kölelik gibi kavramlar üzerine kurulu bir ideoloji; esasında hep vardı.
Avcı toplayıcılarda bile köleliğin olduğu söyleniyorken, kölelerin(işçilerin) ayağa kalkmasını isteyen komünistler, kapitalizmi sanayi ile özdeşleştirip, bir algı yaratıyorlar.
Sümer'de üretim de vardı, artı değer de vardı, feodalite/burjuva/aristokrasi/işçi sınıfı..vb hepsi vardı.
Kapitalizm şurada başladı demek için illa SANAYİ olması mı lazım?
Sümer'de ve sonrasındaki toplumlarda sanayi haricinde, komünist literatürün benimsediği bütün kavramların bir karşılığı var.
Ben kapitalizmi salt sanayi ile ilişkilendirmediğim için böyle düşünüyorum.
Kapitalizm denilince benim aklıma ''sömürü'' geliyor.
Mesela ateizm kavramı. Şu noktada ateistler görülmeye başlandı,o noktadan sonra ateizm başladı filan deniyor ama bu doğru değil.
Tarih boyunca bir şeye inanmayan insanlar ateistti ama kimse ateizm kavramını ortaya atmadığı için, şu kişi ateisttir demiyordu.
Yani kapitalizm Sümer'de, Akkad'da yaşanıyordu ama o dönemde kapitalizm kavramı bilinmediği için, o dönemde kapitalizm, yani benim anladığım anlamda 'sömürü' yoktur diyemeyiz ki.!