03-09-2009, 01:25
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger arkadaslar;
Bilhassa bu baslikta ve Ataturk ile ilgili konu gecen her baslikta, soyle bir yanasim var "Ataturk olmasaydi" Bu yanasimi bir degerlendirelim. Birincisi, tarih olmuslar butunudur ve Ataturk olmustur. Ama, tarihte Ataturk'un olmus olmasi, her seyden once bir "kurtarici, kurucu" olarak algilanmaktadir.
Once bu iki sifata bakalim. Sonucta Ortada bir Osmanli Imparatorlugu varken, neyin kurucusundan bahsediyoruz? Ikincisi; Osmanli Imparatorlugu tamamen toprak kaybina ugramis ve Sevr'e gore elinde sadece Anadolunun bir kismi kalmistir. Ozaman, ne kurtarilmis?
Simdi gelelim Ataturk olmasaydi" ya; Isgal Kuvvetleri, Anadolu'dan neden cekilmislerdir?, ustelik savasmadan? Ataturk olmazsa cekilirlermiydi? Bu sorunun mantiksal cevabi sudur. Eger isgal kuvvetleri; Osmanli acisindan; istedikleri ne ise onu elde etselerdi, Aadoludan yine cekilirlerdi. Cunku, Ataturk konusu; diger butun konular gibi; Osmanlinin sonlanmasi anlamini tasir. Bunu pekala baska bir dusunce, yada orgutlu hareket te yapabilirdi.
Osmanli 'nin o devrinde yasadiginizi dusunun ve sorun kendi kendinize; Ne . neyden, nasil kurtarilmistir? ne, neye gore ve nasil kurulmustur. Bu kurtarim ve kurulumu gerek kilan nedir ve nasil gerek kilmistir? Herseyi birakip; bir Osmanli gibi dusunmeye calisalim. En azindan; ne oldugunu algilamak icin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

03-09-2009, 01:30
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Genel olarak ''Atatürk olmasaydı...'' diye başlayan cümleler ekseriyetle edepsiz devam etmekte, ve hiç bir zaman herhangi bir argüman değeri taşımamakta.
Osmanlı da olmasaydı Atatürk olmazdı. Bu Osmanlı'yı eleştiriden muaf tutmamız gerektiği anlamına gelmez.
Atatürk'e saygı duyan birisi olarak, din konusunda tabuların yıkılması için bunca mücadele veren birçok insanın, Atatürk konusunda aynı mantığı içeren tabuları yıkamayışına çok şaşırıyorum.
saygılarımla
|

03-09-2009, 01:32
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
anarchist´isimli üyeden Alıntı
ben roz yada dilaver gibi sizde bir umut olabilir varsayımıyla ciddi ciddi faydalanabilmeniz için düşünce üretmeye çalışan emek veren birisi değilim artık.onların seçimine karışmam.ama benim için siz artık eğlenceliksiniz.islamcı olup faşo olmayan pek çok kişi tanıdım.ama kemalist olup faşo olmayan bi tane tanısam kolumu keserim.
|
Sen roz ve dilaver!
Cok ilginclesmeye basladi konu.
Ben sana; sapina kadar bir sosyalist ve emekci olan birisinin, egemen siniflara karsi nasi bir devrim yapacagini sordum ve hala bir yanit vermedin.
Sizlerin yaptigi salt camur atip pravakatorluk yapmak. Sizler bombos, bilgisi ve birikimleri olmayan, hic bir sey bilmeyen kisilersiniz.
Halep orda ise arsin burada. Hakaret ederek, asgilayarak, camur atarak bir sey yapabileceginizi saniyorsaniz cok aldaniyorsunuz.
Sizlerle buradan aylarca kalkmadan yazisirim.
Ortaya atilan iddialarinizi siz kanitlayacaksiniz. Ben degil.
|

03-09-2009, 01:33
|
|
Üye
|
|
|
|
cigi´isimli üyeden Alıntı
Bak kilik kiyafet devriminden sonra sort giymeyi ögrenimisin ne güzel, serin serin oturuyorsun. Piyangocumusun tombalacamisin onu anlayamadim.
Siz neden kafanizi sapkaya takiyorsunuz? Sapkadan baska bir sey bilmezmisiniz siz?
|
yani şimdi şort giymemizi bile ataya bağladınya seni fazla dikkate almamam gerektiği yolunda bir sinyal bu...harun yahyacılar gibi cımbızla alıntı yapmayı da çok seviyorsun haa
sen şalvarını çıkartıp başka birşey giydiririm diyorsun ya daha iyi anlarsın  
şapka olayı şaka, fazla takılma, şapka devrimi pek işe yaramamış işte kabul et   ben indirme, çıkartma giydirme işlerini yapmıyorum sen yaparım diyorsun anladın yine sen
Benden ögrenmiyeceksin fakat herkese camur atan birisinin, nasil bir solcu oldugunu yazmasi gerekir. Bürokrasi sizin elinizde derken, Devletin bütün bürokratlarini Atatürkcü olarak algiladigini düsünerek bunda da cok yaniliyorsun diyorum.
|
ben herkese çamur atmak gibi birşey yapmıyorum. aksine çamurda atmıyorum nerden çıkarıyorsun anlamış değilim. sadece konu atatürkçülük devrimcilk falan filandı bende görüşlerimi belirttim... solculuk öyle senin bildiğin gibi, yok efendim kemalist sol, yok efendim burjuva sol. yok bilmem ulusalcı sol böyle şeyler yok. marx'ın bir tane kitabını okusaydın bu saçma soruyu sormazdın bile
Bu yazdiklarina bir soru sormustum, yanit alamadim.
Tekrarliyorum sorumu: Hitler iki günde Hollanda'yi ve Belcika'yi nasil almis ve bu ülkeler bu günlere nasil gelmisler?
|
hitler işgal ettiği için bu günlere geldiler gibisinden laf etmedim sadece ülkeler kendilerini toparlar demek istiyorum. almanya çok büyük iki savaş kaybediyor ve türkiye 1953 te almanya'dan borç para alıyor, demek istediğim tekrar yazıyorum ülkeler kendilerini toparlar... işgal içinde konuyla ilgili kitap oku...ben daha kolayını yapıp taaa lise zamanında belgesel izlemiştim, hala soru sorarak sıkıştırma taktiği falan deniyorsan alacağın şey bulunduğun ortamın havasından başka birşey olmaz, bu taktik bana sökmez 
Yazilarin boyunu irilestirmene gerek yok, bu boyutu cok rahat okuyabiliyorum.
|
comic sans 3 numara benim her zaman favorimdir onun için bunu seçiyorum. ama rahatsız olursan tabii yapmayayım, hem çokta iri değil bence
|

03-09-2009, 01:42
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger ulpian;
Anlasildigi gibi empati kuramiyorsun. Cunku empati kurabilmek icin; bir konuya hem tersinden, hem de notr bakabilmek gerekir. Neden bir osmanli gozuyle veya bir isgal kuvvetleri gozuyle olaya bakamiyorsun?, ya da Ataturk'u mucadelesinde, "yalniz" birakan, "rakipleri" gozuyle? Ne nerden kurtarilmis?, ne neye karsi-gore kurulmus? Bana aciklaman mumkunmu?
Tabi bu aciklama Ataturkcu olmazsa; belki, konuyu bir yerlere tasir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

03-09-2009, 01:45
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
ulpian´isimli üyeden Alıntı
Atatürk'e saygı duyan birisi olarak, din konusunda tabuların yıkılması için bunca mücadele veren birçok insanın, Atatürk konusunda aynı mantığı içeren tabuları yıkamayışına çok şaşırıyorum.
|
Sevgili ulpian senin bu sözlerine katilirim, Atatü'k'ün tabulastilirmasindan cok rahatsizlik duyan birisiyim ve bunun böyle yapilmasinin aslinda cikar sahipleri tarafindan kullanildigini savunurum.
Fakat bundan 85 sene öncenin sartlarinda yapilanlar ile dalga gecmek ve onlara camur atmakta benim icin ayni durum söz konusudur. Kimsenin o zamanin sartlarinda bir sürü zorluklar ve yokluklar icinde yapilanlara camur atmasi, hafife almasi kabul edilemez.
Gelecek kusaklarin refahi icin ölümü hice sayanlara en azindan saygi duyulmasi gerekir.
Geldigimiz su zamanda bazi insanlar almislar ellerine bir kac tane kitap, birazda google sayfalari okumuslar, sanirsiniz profesör olmuslar!
Hic bir sey bildikleride yok! Sadece desteksiz atmasyon.
Yok böyle bir sey.
|

03-09-2009, 01:47
|
|
Üye
|
|
|
|
cigi dostum
senle aramızdaki ikili sohbeti bitirelim.bak burda fikir üreten ve samimiyetle tartışan diyalog kuran bir çok kişi var.onlara takıl.benden uzak ol.egemen sınıflara karşı nasıl devrim yapılır diye soruyorsun ama senin egemenlerele problemin yok.bana boşuna masal okuma.tarafınızı seçmişsiniz.o yüzden senin dinin sana benim sosyalizmim bana.
|

03-09-2009, 01:48
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı
Saygideger ulpian;
Anlasildigi gibi empati kuramiyorsun. Cunku empati kurabilmek icin; bir konuya hem tersinden, hem de notr bakabilmek gerekir. Neden bir osmanli gozuyle veya bir isgal kuvvetleri gozuyle olaya bakamiyorsun?, ya da Ataturk'u mucadelesinde, "yalniz" birakan, "rakipleri" gozuyle? Ne nerden kurtarilmis?, ne neye karsi-gore kurulmus? Bana aciklaman mumkunmu?
Tabi bu aciklama Ataturkcu olmazsa; belki, konuyu bir yerlere tasir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|
sevgili evrensel-insan,
tamamen yanlış anlamışsınız yukardaki mesajımı. Ben sizin mesajınızı destekleyecek anlamda yazmıştım. Ayrıca bu konularda genelde sizinle benzer görüşte olduğumuzu, benim de kesinlikle kemalist olmadığımı bilmeniz gerekirdi aslında bunca sohbetimizden sonra.
Ben Atatürk'ün tabulaştırılmasına ve eleştirilerden muaf tutulmasına karşı çıkmıştım (aslında çok da açık ve net bir dille).
Mesajımı tekrar okursanız, anlayacağınızdan eminim.
saygılarımla
|

03-09-2009, 01:50
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger cigi;
Fakat bundan 85 sene öncenin sartlarinda yapilanlar ile dalga gecmek ve onlara camur atmakta benim icin ayni durum söz konusudur. -cigi-
Konu da zaten; 85 yil once neler oldugunu ve neden oyle oldugunu algilamaya calismak. Ama; bunun basarimi, Ataturksel olmayan bir bakis acisindan gecer. Yani; ne yanlisi ne de karsiti. Ataturk'un disindan, o gunku dunyanin, Osmanlinin, isgal Kuvvetlerinin v.s. durumunu ve nasil ve neden oyle davrandiklarini algilamak icin.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

03-09-2009, 01:50
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
roz´isimli üyeden Alıntı
artık şu rüyanızdan uyanın...bu ülke de kurtuluş savaşı kazanılmasaydı biz yine burda aynı şekilde olacaktık...nerden mi biliyorum bak anlatayım;
ikinci dünya savaşında hitler hollandave belçikayı iki günde ele geçirdi. bu gün hollanda'dan biri bilgisayarda rahatça yazıyor mu? demek ki bende yazardım
yunanistan almanya işgalindeydi şimdi yunanistan'dan biri özgürce yazar mı evet yazar
polonya ortalık malı gibi bir almanya'da bir sscb'deydi şimdi durum ne? evet oradan biri de istediği gibi yazabilir...norveç ve finlandiya'da öyle ama şuan türkiye'den kat kat güçlü ülkeler...
artık savaş taktikleri, stratejiler değişti...bazen kukla yönetimler lazım olur bazende set oluşturacak bağımsız devletler...rusya'da çarlık rejimi yıkılmasaydı sen kurtuluş savaşından başarı mı bekliyorsun yani?sscb kurulunca zaten ingiltere orada bağımsız bir yapı istiyordu. lazım olan yerleri zaten aldı fazlasıyla, yani petrol çıkan yerleri... lenin'in biz işgalci bir devlet değiliz demiştir ve kars,ardahan, batum'u resmen hediye etmiştir 
|
Bunlari yazan ben degilim!
Acikla diyorum su adini andigin ülkelerde neler olmus. Nasil bu hale gelmisler.
Konu cigi tarafından (03-09-2009 Saat 02:10 ) değiştirilmiştir.
|