twitter da melodili yol diye bir video gördüm.
Neredeyse piyano gibiydi ve oldukça da hoştu
Bunu araştırdım ve 40 yıl önce bir Japon'un, bir yolda bir buldozerin çentik açması sonrası, üzerinden geçen araçların çıkardığı sesleri duyup, bundan müzik yapılabileceğini keşfettiğini/hayal ettiğini öğrendim..
Ek Not:
Bir kaç yıl önce muhalif basın ve muhalefete operasyonlar yapılırken, iktidarın muhalefete şöyle bir serzenişi olmuştu. "Sanki ülke de hiç iyi güzel şeyler olmuyormuş gibi"
Vallahi bu benim o gün bugündür duyduğum gördüğüm tek iyi güzel şey olabilir..
Ben o zaman düşündüm taşındım aradım bulamadım (yani zorlama bir askeri sanayiyi sayabilirsin gibiydi, tek)
Herkesin yanıldığı ya da herkesin kaybettiği gün neyin olduğunun önemi yok
Yukarıdaki cümle spordan anlayabileceğim tüm her şeyin özet gibi ve tek kural şu.
Kural olmaması, kurala bağlı olmama, içinden geleni yapma -canının isteyeceği gibi yapma- -canını istediğini yapma ve içinden gelmeyen hiç bir şeyi yapmama
Kural ya da yönerge yok
Talimat(lar) yok
Öğretmen yok
Ancak bir kural var. Beden işler/işlevsel olmalı ve tutulmalı, amaç bu. Tüm eklemlerin tüm hareket yeteneği her zaman açık tutulmalı ve tüm dokular kaygan akışkan vb olmalı.
Vücut ve hareket farkındalığı, kaslar, bağlar eklemler tendonlar tüm her şeyin ve hareket gücü ve yeteneğinin tam kavrayışı. Tek odak bu
Bedeni bir kez optimize ettiğinde, bunu bir kez kavradığında ise artık bunlar ve kurallar yok ve tüm bunlar yerine odun taşı ya da başka bir iş yürüt, asla boşa kürek çekme..
Bir salonda aptal aptal hareketler yapma
Omurga araç aksı çalışıyor. Bunu gözlemleyin
Tıpkı motordan gücü alıp tekere atan aks gibi
Omurga gerilimi, motoru çalıştırmak gibi. Omurgada gerilim tutma (kasım/kasma) marşa basmak gibi ve çok fazla harekete gerek var mı?, iyi bakın??
Gerilim aynı zamanda hareket, durağanken bile. Kasılma olarak, (kelemlerin kendi içinde) bunu gözlemleyin, gördüm, görüyorum
Kolunu kastığını sanıyorsun, bu gerilimin merkezi omurga
Bacak çalıştığını sanıyorsun, hayır omurga
Oturduğunuz yerden bunları yapmadan yapabilirsiniz. Deadlift vb denen gibi kilitli kasılı omurga ve kasımı sürdürme, kasılı statik duruş..
Esasen pozisyon önemli değil kasım/kasma/kasılılık önemli. Gergin omurga önemli, omurga kilidi denen önemli
Bir gün yapay zeka yalan makinasına (ve daha veriyle daha fazla şeye) dönüşecek. Politikacılara ve bilimum celebe duyrulur.
Belki de dönüştü bile. Çin'in ve diğerlerinin süper bilgisayarları
Bu içerik üreticisi tanrıya inanıyor olmalı. Öyle olmasaydı tam aynı şeyi görüyor olabilirdik.
Babil Kulesi, İran ve modern zamanlar: Ortak noktaları neler?
Babil Kulesi'nin kadim öyküsü, İsrail ve İran arasındaki ilişkiler hakkında bize neler öğretebilir?
Günümüzün en büyük çatışmalarından birini anlamamıza yardımcı olabilir mi?
Bugün, İncil'in en gizemli ve derin öykülerinden biri olan Babil Kulesi'ni inceleyeceğiz.
Bu video boyunca, bu anlatı ile İsrail ve İran arasındaki modern bağlam arasında paralellikler kuracağız.
Güç ve birlik arayışının nihayetinde nasıl bir bölünme ve yıkım sembolü haline geldiğini ve bunun günümüz siyaseti, kültürü ve inancında nasıl yankı bulduğunu anlayacaksınız.
Babil Kulesi'nin öyküsü: Bölünmeye dönüşen bir birlik hayali.
Babil Kulesi'nin öyküsü Yaratılış Kitabı'nda anlatılır. Tufandan sonra insanlığın tek bir dil konuştuğu bir dönemi anlatır. İnsanlar birleşmiş halde Mezopotamya ovasına yerleşmeye ve göklere ulaşacak kadar yüksek bir şehir ve kule inşa etmeye karar verdiler. Bu proje sadece iddialı bir inşaat değildi, insanlığın Tanrı tarafından kurulan düzene meydan okuma ve tek bir amaç altında birleşme yeteneğini simgeliyordu.
Babil Kulesi'nin yeri, Bugün Irak, İran ve Suriye'nin bazı bölgelerini içeren antik Mezopotamya'daydı. Amaçları, kimsenin kaybolmayacağı veya dağılmayacağı birleşik bir medeniyet kurmaktı. Ancak Tanrı, bu birlik girişimini bir tehdit olarak gördü.İnsanlığın göklere ulaşma niyeti, insanlığı tek bir kültür ve dile merkezileştiren mutlak güç arayışını simgeliyordu. Bunun üzerine Tanrı müdahale etmeye, dillerini karıştırmaya ve onları yeryüzüne dağıtmaya karar verdi. Bu dağılım, başlangıçtaki birliklerini diller, kültürler ve ulusların çeşitliliğine dönüştürdü; bu da modern dünyayı hala tanımlayan bir şeydir.
Babil'in anlamı, gurur ve sonuçları: Babil'in hikayesi bize, manevi bir amaç ve değerler tarafından yönlendirilmeyen insan birliğinin çökmeye meyilli olduğunu gösterir. Babil Kulesi, bunun bir sembolü olarak görülür. İnsan gururu, güç arayışının amaç ve karşılıklı anlayış arayışının önüne geçtiği bir dönemdir.
Bu bölünme, farklı halkların dillerinin ve kültürlerinin ortaya çıkmasına yol açmış, ancak aynı zamanda uluslar arasındaki iletişimin ve anlayışın ne kadar karmaşık ve önemli olduğunu da göstermiştir.
Tanrı bu zoraki birleşmeyi kesintiye uğratmış olsa da, insanlığı yok etmemiş, bunun yerine ulusların çeşitli şekillerde gelişmesine izin vererek dünyayı zenginleştirmeye devam eden çok sayıda kültürün ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Günümüz İsrail ve İran'ı ile çağdaş bir Babil olarak ilişkilendirmek, Babil Kulesi'ni günümüz bağlamına taşımamıza ve İsrail ile İran arasındaki ilişkilere bakmamıza yol açar.
Nükleer programlar ve gerilim, Babil Kulesi'nin bir yansımasıdır.
İsrail ve İran arasındaki mevcut çatışmanın kalbinde nükleer mesele yatmaktadır. İsrail, nükleer silahlara sahip olduğunu hiçbir zaman resmen ilan etmemiş olsa da, bölgedeki en güçlü ülkelerden biri olarak geniş çapta kabul görmektedir ve nükleer cephaneliği savunma stratejisinin önemli bir bileşenidir. Öte yandan İran, İsrail ve müttefiklerinin doğrudan bir tehdit olarak gördüğü kendi nükleer programını geliştirmeye başladı. Bu durum, Babil Kulesi'ni akla getiriyor; kulenin inşası mutlak güce ulaşma girişimini temsil ederken, İran'ın nükleer programı da özerklik arayışını ve güçlü bir statüye ulaşmayı temsil ediyor.
Bunu bir tehdit olarak gören İsrail, İran'ın nükleer ilerlemesini durdurmak amacıyla ittifaklar ve yaptırımlarla karşılık veriyor.
Modern dil karmaşası, propaganda, dezenformasyon ve ideoloji çatışmaya yol açıyor.
İlginç bir yönü ise, tıpkı Babil'de tek bir dilin birçok parçaya ayrılması gibi, İsrail ve İran'ın da her birinin kendi dilini konuştuğu, ideolojiler, önyargılar ve yanlış bilgilerle dolu farklı gerçekliklerde yaşıyor gibi görünmesidir.
Bu olgu, anlamayı zorlaştıran ve her türlü gerçek iletişimi neredeyse imkansız hale getiren bir dil bariyeri yaratıyor.
Sonuç olarak, Babil Kulesi, dünyayı ve bizi hala etkileyen bölünmeleri anlamak için güçlü bir metafor olmaya devam ediyor.
Hiç, bir filmde bir sanat eserini yorumlayan insanlar gördünüz mü?
Sıradan insanlara göre, kendi arlarında hiç kimsenin anlamadığı tuhaf yapmacık bir dili konuşurlar.
TRT de ben çocukken her pazar Pazar Konseri adında klasik müzik yayınlanırdı?
Bunu kimsenin dinlediğini sanmıyorum. Yani ülke 50 milyon olsaydı kaç kişiye hitap ederdi?
Bilim tıpkı bunlara benzer bir şekilde teknik bir dildir, sınıf dili jargonudur
Hiç bir zaman halk müziği gibi olmadı,