Bu sözü bir çok konuyu aydınlatan bir özlü söz olarak alıyorum.
|
"İnsanlar sık sık bilime dayandırarak haklı çıkarmaya çalıştıkları şeyleri satmaya çalışıyorlar."
"Ama bizler klasik objeler gibi belirli bir sebepten dolayı hareket ederiz: Boyutumuz büyük, birçok partikülümüz var, ve birbiriyle etkileşim halindeler."
"Kuantum mekaniğin gariplikleri laboratuarda özel koşullarda, ya da inanılmaz derecede küçük ölçeklerde geçerliliğini gösterir. Evrene yer-çekimi ile de bağlıyız, ve gezegenlere yer-çekimi ile bağlıyız. Ama bu astrolojinin doğru olduğunu göstermiyor."
"Kuantum mekanik korelasyonları, kuantum mekaniğin bir mesafede gösterdiği korkutucu davranış, sadece dünyanın geri kalanından (tamamen) izole edilerek özel olarak hazırlanmış sistemlerde geçerlidir. Bizler kesinlikle dünyanın geri kalanından izole edilmiş değiliz. Günün her saniyesinde birçok şey ile bombardıman ediliyoruz. Sonuç olarak özel olarak hazırlanmış kuantum mekaniksel sistemler değiliz ve cisimler üzerinde garip kuantum güçleri uygulayamayız."
Lawrence Krauss
|
Buradan anlaşılması gereken bana göre parça ve bütün ilişkisidir, bu ilişki bir kez dışlandı mı, her türlü masal diyarına giriş kapısıda açılmış oluyor...
Kuantum ölçeğindeki gelişmelere bakarak, dalga olduğumuz sonucunu ne çıkartabiliyiorum ne de böyle bir çıkarımı anlamlı buluyorum. Big Bang konusunda da kim ne derse desin, nede sicim(24 boyut üfürüyor ama teori 2 boyutu aşmıyor) savları, Plazma Evren Model anlayışını daha önemli buluyorum -ki Big Bang kanıtlanacak diye yapılan deneyler dahi Plazma Evren modeliyle çakışabiliyor-...
Genelde insanlar yanlış anlamaya meyilli, misal Kuantum fiziğine dayandığını söyleyip, ama aslında çıkarım temelli öngörülemeyecek olarak gördüğünüz, farklı kurgulara, heleki makro kurgulara bakıp, katılmadığınızda sizi kuantum fiziğini ret etmekle itham ediyorlar, bayağı bir yol... Örneğin yukarıda astroloji bağıntısı gibi, kısaca çıkarım temelinde yalıtık, bağıl, bağıntısız-dayanaksız-, ama buna rağmen öngörülemez sonuçlar üretmek, bilim olarak alınamaz...
Bana öyle geliyor ki, tipik Allah ve Evren hataları yapılıyor ve bu felsefik, mantık çerçeveli eksikliğe bilim insanlarıda düşüyor...
Evreni görüyor musun?
Ya şu çiçeği?
İşte bu Allah'ın ispatıdır.
Özünde çıkarım baştan bellidir, yani aslında bir çıkarım yoktur, tersinden ön şart olarak koyduğu sonuca varma(akıloyunu) vardır ve bu tür teoriler ise sözde istismar edilen dayanak haline getirilmiştir...
Buna benzer sözde çıkarımlar, ya da bir çok kurgu, bilime dayanılmışlıkla bilimsel olamaz. Elbette kurgu düzeyinde kalan hiç bir düşünce, görüş de bilim temelli olsa bile,
tartışmaya açıktır, o nedenle yanılma payıda yüksektir, herkes yanılabilir ve doğrusu buradan yola çıkıp değerlendirme ve yargılarda bulunmak bir bütün halinde bilim ekseniyle yargıya varmak doğru olmaz... Plazma Evren modeli öngörüldüğünde, Big Bang zaten mevcuttu, ama modeli öngören de Nobel ödüllü bir bilim insanıydı, katılmayabilir, çünkü bilimce aydınlatıldığı henüz öngörülemeyen teoriler hem tartışmaya, hem yanılgıya hemde kabule açıktır...
Birde sahte bilim için Big Bang ve Kuantum elbette gedik açılacak kale duvarı gibi, çünkü bu tür sahtecilik, bilimin boşluklarından varolmaya çalışır, bilim ise henüz yeterince gözlem, deney ve sonuçlar sunmadığı ya da yeni türden problemlerin açığa çıktığı durumlarda, bunlara gün doğar, nasılsa onlara göre hem çarpıtma hem de atış serbesttir...