Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 16-10-2008, 12:06
kandahar
Üye Değil

Bu isim olayı da ayrı bir komedi. Sedat'a Xedat, Velat'a Welat diyorlar. Sonra da "ühühühüh bakın Kürtler'e baskı yapılıyor X ve W harfleri bile yok ki" deniyor. Bunu da zaten sonradan sonraya çıkardılar. İlla bir şey bulunacak ya, yakında "Şırnak'ta neden deniz yok biz insan değil miyiz?" de der bunlar, "ya kardeşim ne saçmalıyorsun" desek bu sefer "ühühühü bakın faşiste Kürtler denize giremez mi nerde demokrasi?" diyecekleri kesin. Bu isim meselesinde çok basit bir sorum var; Welat'ı Velat şeklinde yazınca telaffuzunda değişim mi oluyor? İlla ki bu isim konulacaksa Velat şeklinde yazıldığında değişen ne? İkincisi "Kürtçe isim" yasağı diye bir şey yok yalanını bırakın, çünkü Rojhat da gördüm, Berivan da, alfabede olmayan harfleri kullanmayınca isimler Kürtçe olmuyor mu? Mesela Abdullah ismi de Arap harfleriyle yazılmadı diye Türkçe isim mi oluyor ya da yarın öbür gün birisi çıkıp ben oğlumun adını "Tarıq Bin Ziyad koyacağım neden Türkiye'de "Kâf" harfine özgürlük yok bıdı bıdı" derse buna ne diyeceğiz, kaldı ki Kürtler'in kendilerine ait bir alfabesi var mı ki X, W gibi harfler olmalıdır diyorsun. Baban da mı Romalı'ydı Kürt kardeş?

Ben de Latin alfabesi kaldırılsın Göktürk alfabesi kullanılsın diyorum, ne yapacağız şimdi benim gibi düşünen Türkler'in hakkı ne olacak?
Alt 16-10-2008, 12:13
-InVi- -InVi- isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Denetimdeki Üye

-InVi- - MSN üzeri Mesaj gönder

Arkadaslar
eger Türkiyde bugün bizler Demokrasi Kültürünün yoklulugundan, gelismemisliginden
söz ediyorsak bunun magdurlari tüm ülkenin insanlaridir.
Peki neden istenilen, özlenilen Demokrasi yok ? Osmanli gitti, Statüko sadece kilif mi degistirdi ?
Kürdler arasinda PKK yi umut gören veya bugün kismen verilen haklarin PKK'ninda sayesinde oldugunu düsünen insanlar olabilir, buda o insanlarin bir yanlisi baska bir yanlis ile degerlendirmekten baska birsey degildir.....
Niveru hakli olarak askeri bürokrasiden sikayetci, evet sivil ve üniformali yüzü tüysüz atanmislar süregelen kendi statükolarini korumak adina, herseye muhalif olmayi basarmislardir.
Ama beni asil düsündüren ise, bu ayni statükocu mantik ülkenin kamunun alani olan "kamusal" alani, kamuya yasak koymak ile mesgul'ken Niveru arkadasin durusu nasildi acaba......
yani asker türbanli bir kadinin kamunun paralari ile yapilan kislasina girmesine engel olmasina karsi cikmayan zihniyetin daha fazla demokrasi isteme hakki istemesi tutarli degildir....
Alt 16-10-2008, 12:31
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Şİmdi sorunu şöyle koyabilirsek anlaşılır olur kanaatindeyim. Bir etnisitenin kimliginin tanınması ve ana dilde egitim hakkı benim düşümceme göre tartışılmaz bir insan hakkıdır. Demokratik bir idarenin de vaz geçilmez kıstaslarından bir tanesidir. Bugün dünya üzerinde burjuva demokrasisi ile yönetildigini iddia ettigimiz hiç bir ülkede de buna aykırı bir uygulama yoktur. Demokratik bir ülkede bir üst kimlik altında tüm alt kimliklerin serbestçe ifade edilmeleri saglanmıştır.

Türkiye'de ise Pkk nın çıkışının alt yapısı zaten budur. Cumhuriyetin kuruluş sürecinde Kürt kimligi inkar edilmiş ve Kürtler yok sayılmıştır. Kürtlerin Dag türklerinin karda yürürken kart kurt diye ses çıkarmaları sonucu adlandırılan Türkler oldugu vaaz edilmiş, buna inandırılmış, inandırılmaya çalışılmıştır. Bu ülkede Kürt dedigi için, Kürdistan dedigi için, Kürtçe konuştugu için mahkum edilen insanların sayısı saymakla bitmez. En bariz örnegi İsmail Beşikçi'dir.

Beşikçi 69 senesinde kürtlerle ilgili sosyolojik analizler yaptıgı için ömrünün 17 senesini cezaevlerinde geçiren bir bilim adamıdır. Üstelik onun kitabı yayınladıgı zaman ( Dogu Anadolunun Düzeni ) Kürtler arasında ayrı örgütlenmeyi savunan da yoktu. Bu konuda bu başlıktaki DDKO adlı yazıma bakılabilir. Ayrı örgütlenme tezleri DDKO DDKD davaları ertesinde ve 70 li yılların ortalarında gelişmeye başlamıştır.

Demokrasi mücadelesinde etnisitelerin kimliklerini ifade hakları taleplerin bir parçası olarak ele alınır. Marksistler UKKTH nı genel devrim perspektifi dahilinde ve vazgeçilmez bir ögesi olarak ele alırlar ama asla onu tek başına amaç yapmazlar. Milliyetçi örgütlenme ise bu talebi ana amaç olarak ele alır. Burjuva toplumu dahilinde kendi burjuvazisi ile birlikte ayrılma ise gerici bir taleptir ve emege bir faydası yoktur.

Şİmdi bu noktadan bakarsak Pkk Kürt milliyetçiligi temelinde bir kalkışmaya başlamış ve silahlı mücadele ile burjuvaziyi geriletmiş o güne kadar tartışılması bile yasak olan kavramların konuşulup, telaffuz edilmesini saglamıştır. Her halde 70 senedir Kürt yoktur diyen TC durup dururken Kürt Meselesi bir realitedir deme noktasına gelmedi.

90 lı yılları hatırlayan var ise o zamanın siyasi ve askerleri neredeyse Doguyu kaybediyorduk derler. Bu olguyu Kürtlere getirilen bazı yasakları yumuşatmakla ortadan kaldırmışlardır. O dönemler PKK yanında Doguda ciddi kitle eylemleri de vardı. Gerek silahlı müdahale gerekse de eski anlayışın yumuşatılması ile Kürtler yatıştırılabilmiş ve PKK etrafında kenetlenmeleri önlenebilmiştir. Bu tarihler devlet nezdinde ve toplum içerisinde de Kürt gerçeginin tartışılmaya başlandıgı yıllardır.

Sıradan bir Kürt köylüsü Kürt oldugunun bilincine bu süreç dahilinde varmıştır. Kürt kimligi konusundaki kazanımlarının bu silahli mücadele ile ve bu süreçte şekillendigini düşünmektedir. Kürt kimliginin devlet tarafından tanınmasının ise Pkk sayesinde oldugunu düşünmektedir. Bu yüzden de her Kürt'ün şöyle ya da böyle Pkk sempatisi vardır. Kürtlerin ezici bir çogunlugu bu savaşta en azından tarafsızdır. Pkk taraftarı olmasa bile devlet yanlısı hiç degildir. Bir tarafa direkt meyilli olsa zaten bu savaşı sürdürme imkanı da kalmaz. Bu tüm önyargıların uzagında sosyolojik bir olgudur ve dogru okunması gerekir.

Demek ki Kürtler açısından bu gün için iki olgu vardır. Bir taraftan Pkk nın ön ayak oldugu ve kısmi olarak gerçekleşen Kürt kimliginin utangaç da olsa tanınması gerçekligi, diger taraftan ise bu kirli savaştan bıkkınlık ve barış özlemi. Elbette tüm bunların yanında bir de ezici olarak kendini hissettiren sınıfsal sömürü gerçegi ve yoksulluk.

Son cümlemdeki anlayış Türkiyenin gerçek birlikteliginin temelidir. Kürt meselesinin de halli için tek yoldur. Sınıfsal sömürüye karşı ortak örgütlenme ile mücadele ve tüm taleplerin bu talebe baglı olarak ele alınması ancak tek gerçek çözüm noktası ve halkların birlikteliginin temelidir. Bu temelden sapma ancak halkların ayrışması ve birbirine düşmesini getirir ki bugün gözlemlenen de budur.

Son olarak Musa Anter'i anan Kürtçe oyunun yasaklandıgını, cezaevlerinde Kürtçe konuşmanın yasak oldugunu belirterek Kürtçe'nin Türkiye'de konuşulmasının engellenmedigi olgusunun bir safsata oldugunun altını çizmek isterim.

saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 16-10-2008, 20:13
kandahar
Üye Değil

Dilaver amca yine bol bol üfürmüşsün. O kadar üfürmüşsün ki neresinden tutsam elimde kalır.
Alt 16-10-2008, 20:35
qw19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
qw19 qw19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Dilaver Kürt meselesi denen mesele zaten insanların sömürüyü, geri kalmışlığı, çürümüşlüğü hiç konuşmamasına neden olmaktadır. Hala biz de ana dil hakkı vs. lerde boğulursak hepten kaybedeceğiz. Dünya da bir tane kültür emperyalizmi vardır, o da İngiliz'dir. Kürtler ana dilini konuşamıyormuş, çok umurumdu. İsyan edilecek şeylere isyan etmezler mesele laf oldumu hepsi aslan. Her isyanları gibi bu isyanları da boş. Etsene ağalığa, töreye, feodalizme, geri kalmışlığa, yolsuzluğa isyan, o zaman iş ciddidir, çünkü o sıkar. Yapsana bunun için her türlü mücadeleyi. Hedef olarak 18 yaşındaki gençleri seçmesene, öğretmenleri, çarşı pazar dolaşanları. Oturup bir sormak lazım PKK niye bitmiyor da, 80'de solu çok kısa sürede bitirdiler. Selamlar.
Alt 16-10-2008, 21:27
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sıradan bir Kürt köylüsü Kürt oldugunun bilincine bu süreç dahilinde varmıştır. Kürt kimligi konusundaki kazanımlarının bu silahli mücadele ile ve bu süreçte şekillendigini düşünmektedir. Kürt kimliginin devlet tarafından tanınmasının ise Pkk sayesinde oldugunu düşünmektedir. Bu yüzden de her Kürt'ün şöyle ya da böyle Pkk sempatisi vardır. Kürtlerin ezici bir çogunlugu bu savaşta en azından tarafsızdır. Pkk taraftarı olmasa bile devlet yanlısı hiç degildir. Bir tarafa direkt meyilli olsa zaten bu savaşı sürdürme imkanı da kalmaz. Bu tüm önyargıların uzagında sosyolojik bir olgudur ve dogru okunması gerekir.
Bu çok yanlış bir tahlil.
Kürt kimliği derken başka birşey mi kastediyorsun bilemiyorum ama "Kürtçe konuşmak, 'Kürt asıllı*yım' demek Kürt kimliğine sahip olmaksa bu ne 90'larda tanınmıştır ne de bugün devlet tarafından tanınmaktadır.
Ben çocukluğumdan beri bu tanıma göre Kürt kimliğinin tanındığını bilirim.
İçimizde 50'sini, 60'ını deviren arkadaşlarımız var. Onlar da teyit ederler ki Kürtçe konuşmak, kürt demek, Kürdüm demek her zaman vardı.
Polis, hangi Kürt ameleyi Kürtçe konuşuyorsun diye içeri atmıştır bugüne kadar.

PKK terörünün "Kürdüm" diyebilmeye hiçbir katkısı olmamıştır.
Ne katkısı olmuştur?
Kürtlerin bir kesiminde ulusal bilinç uyandırabilmiştir.
Ne yazık ki bu bilinç ırkçılık ve Türk düşmanlığı şeklinde oluşmuştur.

"Her Kürdün pkk'ya sempatisi olduğu da büyük yanlıştır.
Kürtlerin büyük kesimi başta din ve siyasi nedenler olmak üzere pkk'dan çok uzaktır. Ardından terör, terör sebebiyle hizmet gelmemesi, asker ile terörist arasında kalma sebeplerinden pkk'ya soğuk bakar.
Öyle olsa pkk'nın yasal partisi 1,5-2 milyon oy değil, 10 milyon oy alırdı herhalde.

Kürt kimliğine daha geniş çerçevede yaklaştığımızda ise pek fazla birşey değiştiği söylenemez.
Değişen sadece AB'nin yaklaşımıdır, eskiye nazaran açıkça dile getirilen görüşler sözkonusudur artık.

Kürt Kimliğinde değişimler vs.karınlarını doyurmuyor, Kürtlerin sorunlarını çözmüyor. İşsizliğe, yoksulluğa, sömürüye, insanlık dışı yaşam şartlarına çözüm olmuyor. Tüm bunların çözülmesi toprak devrimiyle, feodalitenin tasfiyesi ile, şeyhliğin, şıhlığın, ağalığın, aşiret reisliğinin bitirilmesiyle mümkün olabilir. Doğu ve güneydoğu'da proleteryanın oluşturulmasıyla düzelebilir.
Bunun önünde ise en büyük engel terördür, Güneydoğu'nun geleceğinin karanlık ve güvensiz görülmesidir.
Terör örgütü ise bunu mesele olarak görmez.
Ne terör örgütünün ne de yasal partisinin bu konular üzerinde bir eylem planı, programı, düşüncesi yoktur. Olamaz da.
Alt 16-10-2008, 23:10
pervane - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pervane pervane isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bu başlıkta yazılan mesajların bazılarını okudukça gülmemek için kendimi zor tutuyorum lütfen kusuruma bakmayın. En çok da Kürtlerin büyük kesimi, bir kısım Kürtler ifadeleriyle başlayan ardından yok efendim bu ülkede Kürtçe konuşmak hiçbir zaman yasaklanmamıştır, her Kürt vatandaş dilediği her mekanda kimliğini rahatlıkla ifade edebilmiştir.
Beyler sizler neler dediğinizin farkında mısınız acaba? Pardon Kürtler hangi tarihlerde rahat rahat dillerini sokakta konuşuyorlardı da ben o sahneleri kaçırdım acaba kendilerini güvende hissetlikleri alanlar dışında ben hiç bir kürdün rahatlıkla Kürtçe konuştuğuna şahit olamadım. Biz ayrı ülkelerden mi bahsediyoruz yoksa birileri bana hayallerini mi anlatıyor? Daha AB'ye uyum nedeniyle yeni yeni birşeylerin adı telafuz ediliyor diye geçmiş yılları da mı böyle hatırlamaya başladık nedir.
Bu büyük kesim diye tabir edilen kesim tıpkı ülkenin %99’u Müslümandır genellemesi gibi duruyor. Şunun şurasında kırklı yaşıma pek bir zaman kalmadı. Ayıptır söylemesi Türkiye de en çok da kendi bölgem olmak üzere hemen hemen ayak basmadığım pek fazla vilayet kalmadı da dersem abartıya kaçmaz. Bırakın da Kürt olarak Kürtlerin çoğunluğunun neler düşündüğünü biraz buradaki Türk arkadaşlarımızdan iyi bilelim olmaz mı? Bu ülkenin farklı kimliklere kazandırdığı çok güzel bir alışkanlık vardır adı da takiyye. Bu genellemelere kapı komşu olan Kürt amca-teyzelere iman getirerek tüm Kürtler böyle düşünüyor diye bir sonuca ulaşılıyor havası buram buram.
Açıkça bu ülkede Kürt diye bir sorun var mı ki konuşalım Devletin-Askerin muhatap aldığı tek sorun vardır. PKK bizim de tanıdığımız tek Kürt budur desenize. O da gökten zembille inmiştir Kürtlerle hiçbir ilişiği yoktur. PKK’da zaten kamplarına binlerce Kürt gencini ellerini gözlerini bağlayıp götürmüştü değil mi? Silahını ABD veriyor, adamlar daha ABD ile düşüp kalkacak kadar semirmemişken geçimlerini gökten indirilen bıldırcın ile sağlıyorlardı ilahi sizler……İstekler ile gerçekler karıştırılınca ortaya böyle konular çıkıyor demek ki.
Alt 16-10-2008, 23:17
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bu başlıkta yazılan mesajların bazılarını okudukça gülmemek için kendimi zor tutuyorum lütfen kusuruma bakmayın. En çok da Kürtlerin büyük kesimi, bir kısım Kürtler ifadeleriyle başlayan ardından yok efendim bu ülkede Kürtçe konuşmak hiçbir zaman yasaklanmamıştır, her Kürt vatandaş dilediği her mekanda kimliğini rahatlıkla ifade edebilmiştir.
Beyler sizler neler dediğinizin farkında mısınız acaba? Pardon Kürtler hangi tarihlerde rahat rahat dillerini sokakta konuşuyorlardı da ben o sahneleri kaçırdım acaba kendilerini güvende hissetlikleri alanlar dışında ben hiç bir kürdün rahatlıkla Kürtçe konuştuğuna şahit olamadım. Biz ayrı ülkelerden mi bahsediyoruz yoksa birileri bana hayallerini mi anlatıyor? Daha AB'ye uyum nedeniyle yeni yeni birşeylerin adı telafuz ediliyor diye geçmiş yılları da mı böyle hatırlamaya başladık nedir.
Her zaman Kürtçe konuşuluyordu. Biz Türkiye dışında yaşamıyoruz sevgili Pervane. Bugün ile 20 yıl öncesinin, 40 yıl öncesinin hiçbir farkı yoktur.
"20 yıl önce konuşamıyordum, bugün getirilen haklar sayesinde konuşabiliyorum." diyebilir misin?

Kürtçe yasaktı. Nerede yasaktı?
Okulda, mahkemede, askerde, televizyonda, radyoda, gazetede-dergide.
Bugün çok mu serbest?
Herhalde roj tv seyredebilince hak getirildi sanıyorsunuz?
Asıl buna gülünür.
Alt 16-10-2008, 23:30
qw19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
qw19 qw19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sırf anadilini konuşmak bu kadar katliama gerek var mı. Kültürel haklar mücadelesi silahlı olmaz, olursa bunun adı şovenizm olur faşizm olur. Öyle oldumuda Türk'ün faşistine, şovenistine ne demeye hakkın var. Haklılığını yitirirsin işte bu gün olduğu gibi.

Pervane ABD ile PKK ilişkilerini anlamakta ben de zorlanıyorum. Yani sizin aklınız kesiyor öylemi ABD'ye rağmen Barzani Kuzey Irak'ta PKK'yı barındıracak, yav hakketen bu komik bak.2000, 3000 kişilik PKK kıskaçta Türkiye, İran, ABD ve Barzani tarafından ve kahramanca direniyorlar. Bak buna aklım yattı. Yahu düne kadar peşmergelerle birbirlerini boğazladılar, demek ki hafıza-i beşer nisyan ile malul muş.

ABD ramazan bayramında mı barıştırdı küsleri. Bi büyük olarak ona da bu yakışır.

Selamlar.
Alt 16-10-2008, 23:32
AKHENATON
Üye Değil

pervane´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
[COLOR=black][FONT=Verdana]Açıkça bu ülkede Kürt diye bir sorun var mı ki konuşalım Devletin-Askerin muhatap aldığı tek sorun vardır.

pervane yazını satır satır değil , harf harf eleştirmek isterdim fakat yönetim kalesi düşmüş yazılarımı basmıyorlar, en iyisi sen oku.

http://www.turksolu.org/88/basyazi88.htm

Önerilen Siteler