![]() |
Kuranın sureleri nasıl oluştu?
Bu konuda birkaç yerden bilgi almaya çalıştım. Pek doyurucu gelmediler bana. Soru şu: Kuran'daki 114 sure nasıl oluştu? Ayetlerin hangi surelere konulacağı nasıl belirlendi? Bazı surelerin birden fazla adları var. Bu adlar nasıl konuldu?
Nuzul sırasına göre gidilerek bir Kuran oluşturulmuş olsa sure kavramı ortadan kalkmak durumunda bence. *Sure kavramı Muhammed yaşarken var mıydı? Sonradan mı ortaya çıkmış? Eğer Ali'nin derlediği düşünülen Kuran nuzul sırasında ise orda sureler var mıydı? Varsa nasıldı? |
Re: Kuranın sureleri nasıl oluştu?
Sevgili Sargon alttaki linkte Kur'an tarihi üzerine makale bulunmaktadır.
http://www.kurannesli.org/bilgibankasi/yazi.asp?id=89 |
Sevgili Hiram usta, verdiğin linki okuyorum, bazı yerlerini tartışmaya açmak istiyorum.
Ayetlerin Surelere Yerleştirilmesi: İnen ayetlerin hangi surelere yazılacağı Peygamber'in talimatı ile belirle*niyordu.[17] "Tarihçilerin verdiği bilgiye göre bazan da inen bu parçalar içinde birkaç sureye ait ayrı parçalar aynı anda nazil olabiliyordu. Bu durum muvahacesinde yeni bir kısım vahiy geldiğinde Hz. Peygamber, o zamana kadar nazil olmuş bulunan bütün içinde bu yenilerin alacağı yeri gösteriyordu."[18] Bu başlığın notlarını da vereyim. [17] Osman ibnu Ebi'l-As: Bir gün Rasulullah'ın yanında bulunduğum bir sırada gözleri birden sevinçle parladı ve bir boktaya bakarak şöyle buyurdu: Cibril bana geldi ve 16/en-Nahl 90 ayetini yerine koymamı emretti." (İbnu Hanbel/ Müsned) İbnu Abbas: Rasulullah, bir sure nazil olunca, vahiy katiplerinden bir veya bir kaçını çağırtır ve onlara şöyle derdi: "Bu ayetleri, şu şu ayetleri olan sureye yazın."(et-Tirmizî) [18] Hamidullah;M/ Rasulullah Muhammed s. 196 Güzel. Demek ki sure kavramı peygamber yaşarken var. Şimdi aynı yazıda Ebubekir döneminde 1. toplama anlatılıyor. Oraya bakalım şimdi de: 1.Ebu Bekr Dönemi-1. Derleme: [32] Peygamber'in vefatından kısa bir süre önce vahyedilmesi tamamlanan Qur'an'ı, Rasul'un vefatından sonra Ali ibnu Ebi Talib nuzul sırasına göre bir Mushaf tertip etmişti. [33] Bu Mushaf’ı yazana kadar, namaz dışında dışarı çıkmamıştı. Bu rivayet O’nu kendisine biat etmemesini sormak için Ebu Bekr’in çağırttığı zaman verdiği cevapta geçer: ‘Allah’ın kitabına bir şey ziyade edilebilir diye düşündüm, onu yazıncaya kadar namaz dışında elbisemi giymemeye karar verdim’ dedi. Ebu Bekr, ne ‘Ne güzel düşünmüşsün’ dedi.[34] Bu ikisi birden nasıl mümkün olabilir. Nuzul sıralarını görüyoruz. Sure bazında değil. Bir surenin 3-5 ayetinden sonra başka bir sureye atlanıyor. Tümüyle karmakarışık. Bu şekilde surelere göre nuzul sıralaması diye birşey olamaz. Osman'ın nuzul sıralaması sure bazında, ama onun da doğru olmadığını görmüştük. Çelişki dolu bir nuzul sıralaması. Bu durumu nasıl açıklıyorsunuz? |
Ali'nin kitabı kayıp. Bulunamadığı müddetçe bu sorunun cevabı mümkün değil.
Çünkü mevcut Kur'an'a göre şartlanıp da, nuzül sırasına göre bir Kur'an'ı tasavvur etmek çok zor. Öyleyse ortada bir anormallik var. Çünkü surelerin nuzül sırasının hiçbir anlamı yok. O halde şu gerçeğe varıyoruz. Farzedelim ki başlangıçta aruz ölçüsü gibi belirli kalıplara göre başlanılmış sureler var. Zamana ve gelişmelere göre gelen ayetler, hangi kalıba uygunsa o kalıba ait sureye yerleştiriliyor. Demek ki Kur'anın iki kapak arasında, nuzül sırasına göre değil de bu kalıplara göre yer alması amaçlanıyor. Ancak 114 surenin sıralamasındaki düzenleme konusunda da ihtilaf vardır. Kimileri, peygamberin ölmeden önce sureleri iki kapak arasına almış olduğunu öne sürer. Kimileri, Ali'nin sureleri nuzül sırasına göre düzenlenmiş Kur'an'ı topladığını. Ali'nin Kur'an'ı surelere bağlı kalmaksızın ayet bazında nuzül sırasına göre hazırlandıysa eğer, bu durumda kalıplara uygun düşmediğinden itiraza sebep olmuş ve o nedenle kabul edilmemiş olabilir. Ali'nin Kur'an'ının reddinden sonra ise bir daha bu Kur'anla ilgili bir ize rastlanmamıştır. Halbuki Ali'ye düşen en büyük görev, zamanının bu konulardaki en büyük alimi olması sebebiyle de, Kalıplarına göre düzenlenmiş Kur'an'ın yanında, bir tefsir kitabı olarak nüzul sırasına göre düzenlenmiş açıklamalı bir eser ortaya koymak olmalıydı. |
Alıntı yaptığım metne dönelim. Şöyle diyor
Ayetlerin sırası ve hangi sureye ait olduklarının Hz. Peygamber tarafından tayin edildiğini biliyoruz. Ayetler bugünkü Mushaf’taki gibi surelerde yer aldı. Ama sureler için bunların sahabe içtihad*larına dayandığı görüşü de vardır.[47] [47] Şöyle dediği söylenir: ‘Mushaflar hakkında insanların en büyük ecre nail olanı Ebu Bekr’dir. Allah ona rahmet etsin. Çünkü o, Allah’ın Kitabını ilk toplayandır.’ Ne demek bu? Surelerin sahabenin yorumlarına dayanarak sonradan oluşturulduğu da söyleniyormuş ama bu yanlışmış. Doğru olan peygamberin zamanında tayin edildiği imiş. Peki ne kadar sağlam bu görüş. Hangi kanıtlara dayanıyor. Varolan mushafı savunmak için peygamber zamanında bu sureler belirlendi demek yeterli ama peki kanıtları neler? Açıkçası ben sünni yazarlara sürekli şüphe ile yaklaşıyorum. Çok olayda yanıltıcı olduklarını gördüm. Resmen bir dönemin başaşağı çevrilip doğrunun yalan, yalanın doğru yapıldığını gördüğüm için konunun üstüne gidiyorum. Ali'nin kitabı kayıp tamam, ya diğerleri? Ömer'in topladığı da kayıp. En son Hafsa'nın elinde kalmış. Sonrası belirsiz. Gerçi bu mushaf da bana pek güvenilir gelmiyor ama. Alıntıdaki hadisleri okuyun, şüphe verici. Neyse konuyu dağıtmak istemiyorum. Ben hala şu sureler meselesinde tam aydınlanamadım. Bir ara bir ŞİA'mız vardı. O da ortadan kayboldu. Belki ondan anlamlı birşey öğreniriz diye düşünmüştüm. |
Alıntılamış olduğum yazı Kur'anın derlenmesiyle ilgili genel bilgileri içeren bir yazıdır.Şahsımın bu noktada ki inancı ise,Allah Resulünün ölmeden önce Fatiha-Nas tertibinde kitap haline getirmiş olmasıdır.Görevinin tamamlanmış olması için bunu böyle olması gerekiyor.Veda haccında size Kur'anı bıraktım diyor.Kur'an kitap haline getirilmiş olmasa böyle diyemezdi?Peki Kur'an nüshası ne oldu?Korkarımki Peygamber ailesini katledenler,o nüshayı da yok etmiş olmasınlar.Bu olmayacak şey değil.Velakin ilk nüshanın birkaç kopyası olduğundan ,vahyi bütünüyle ortadan kaldıramadılar.(Ben şahsen Ebu Süfyan ve ailesinin iktidarı ele geçirmek için müslüman gözüktükleri kanatindeyim.)Bu kopyalardan birisi de malumunuz Topkapı sarayında sergilenmektedir.Alinin mushafının ne olduğuna gelince,cana kastedenler niçin mushafa kasdetmesinler ki?allah kendisinden razı olsun,Bazergan Ali'nin mushafının yerini tutacak bir Kur'an tertibi hazırlamıştır.Bu boşluğu O doldurmaktadır.
|
Sevgili Hiramusta, pek güzel söylemişsin, ağzına sağlık, ama iki nokta çelişkili kalıyor burda.
1. Evet, Muhammed size Kuran'ı bıraktım diyor. Ama Kuran'dan bahsederken hep sanki yazılmış bir kitap gibi bahsediliyor zaten. Daha Ömer'in müslüman olması sırasında bile evde oturup Kuran okudukları söyleniyor. Kuran'ın kendi içinde bile *bir kitap olarak bahsediliyor. Yani Veda haccı için getirdiğin kanıt daha önceki dönemler için de iddia edilebilir. 2. Ali'nin mushafının ayetler bazında yapıldığı doğruysa, sureler bu şekilde olamaz, öyle değil mi? Hatta sure diye birşey olması bile anlaşılmaz geliyor, yada başka bir sure mantığı vardı Ali'nin mushafında. |
|
Silindi
|
bence dahada ileri gitme derim!
eleştiri veya düşüncelerini buraya aktarırken kişiliğin cıkıyor ortaya dikkat et! |
Alıntı:
Seni tehdit ediyorum. IP adresini falan bulup nerede oturduğunu kim olduğunu öğrenmeye çalışacağım. Ayağını denk al. MEAS ben dinsiz bir siteye yazıyorum. Kendim gibi insanlarla iki laf edebilmek için buradayım. Karşıt görüşe de açık elbet, aynı üslupla sen benim dinsizliğime laf edebileceksen buyur .... Sizlerin yaptığı gibi gidip karşıtgörüşlü İskender bilmenenin, Saidi Kürdi nin, Adnan Hocanın sitelerine bulaşmıyorum. Rahatsız ediyorsa okumazsın. Elbette her insanın yazdığı kişiliği hakkında ipucu verir. Senin tehdidin de İBDA-C mi desem Hizbullah mı desem kokuyor ama eminim o sokaktan alınma parfüm. Altında imam hatipli ezik bir adam var. Üçüncü bölümü de oku bakalım. Hoşuna gidebilir. Hurilere geliyoruz.... |
Sil
|
Kıymetli Nadir kardeşim;
Meas arkadaşımızın uyarısını tehdit olarak görmen çok yanlış. O seviyeni düşürdüğünü ikaz ediyor sadece ve bunda da haklı. Bir siyasetçiyi dahi böylesine eleştiremezken, bir kedi mizahı dahi davalıkken, sen inançlara karşı saygısızca ve seviyesizce yazıyorsun. Muhammed karikatürleri, senin yazdıklarının yanında hiç kalır. Bu yazılarla sadece nefret kazanılır. Aydınlatma, bilinçlendirme hakaretle, aşağılamayla olmaz. Seviyeyi düşürerek foruma da zarar veriyorsun. Sanal alemin özgürlüğü birbirimize hakaret için değildir. Konuya espri ile mizahla yaklaşabilirsin ama aşağılayıcı ve inananları rencide edici, üzücü bir tablo ortaya koyman kabul edilemez. |
KıymetNadirBindebir;
yazdığımdan cıkardıgın meal sadece bu kadarmı. Senin kendini eylendirmeye çalışırken, yazdıklarında kulandığın uslupun, bu dine inanan bir çok değerli insanı aşağılamak ile eşdeğerdir. Eleştiri, tartışma ayrı şey, aşağılama daha başka bana kalırsa. Senin için sorun yoksa buyur devam edebilirsin aynı uslupla yazmaya... |
Alıntı:
burada bir yazınız var Panteidar. Şöyle bir yazı: çocuk dolapta beyaz ayısı ile oynuyormuş. Bu sırada kadının kocası gelmiş kapı çalınmış, kadın panik ile adamı dolaba sokmuş. Kadın kocası ile meşgul iken dolapta çocuk ve adam karşı karşıya oturuyorlarmış. Bir süre sonra; - Amca, - Efendim? - Benim bi beyaz ayım var.. - Eee.? - Onu sana satarım istersen? - Çocuğum ben koca adamım ne yapayım ayıyı? - Yok yok alacaksın.. - Bana lazım değil oğlum! - Almazsan, çıkar babama söylerim. - Peki peki sus... Ne kadar? - 50$ Bu mudur seviyeden anladığınız? Suya sabuna dokunmadan seviye tutturmak böyle mi oluyor Panteidar. |
Alıntı:
burada bir yazınız var Panteidar. Şöyle bir yazı: çocuk dolapta beyaz ayısı ile oynuyormuş. Bu sırada kadının kocası gelmiş kapı çalınmış, kadın panik ile adamı dolaba sokmuş. Kadın kocası ile meşgul iken dolapta çocuk ve adam karşı karşıya oturuyorlarmış. Bir süre sonra; - Amca, - Efendim? - Benim bi beyaz ayım var.. - Eee.? - Onu sana satarım istersen? - Çocuğum ben koca adamım ne yapayım ayıyı? - Yok yok alacaksın.. - Bana lazım değil oğlum! - Almazsan, çıkar babama söylerim. - Peki peki sus... Ne kadar? - 50$ Bu mudur seviyeden anladığınız? Suya sabuna dokunmadan seviye tutturmak böyle mi oluyor Panteidar? |
PANTEİDAR'a:
http://www.turandursun.com/modules.p...ewtopic&t=2436 Burada da şöyle bir yazınız var: Bu "seni anlayabilmiş değilim" sorusuyla daha önce de çok karşılaştım.Bir kaç yerde de cevaplandırdım.. Önemli olan doğrulardır.O doğrular hiç bir yere sığmıyorsa,sığdırılmak istenen yerler de sorun var demektir. Bu sorunu ben de yaşıyorum.İnançlarıma en yakın görüş te Bilimsel olan Diyalektik Tasavvuf görüşüdür.Böyle bir görüşte mi var diye sorarsanız; Evet.Dünyada en büyük kitleye sahip olan görüş bu.Ancak Tek bir çatı altında değiller.İslam'da da,Hristiyanlıkta da,Uzak Asya inançlarında da benzer görüşler altında iki milyardan fazla insan var..Uluslararası literatürde Panenteizm olarak geçiyor ama birebir uyuştuğumu söyleyemem.Türkiye'de bu düşünce sistemine en yakın olarak Ahmet Hulusi'yi,sufistleri,tasavvufçuları,alevi-bektaşileri görebiliriz.Ancak onlarla da birebir düşüncelerim örtüşmüyor.. Bulanık sularda yüzüyorsunuz Pante Bey/Hanım. Netlik yok. Neden bu sitede olduğunuz da pek belli değil. Panenteizmden pante, dindar dar alıp isim yapmışsınız. Ne olduğunuza kendiniz karar verememişsiniz henüz. Ha, bu arada onu da söyleyeyim benim kimseyi aydınlatmak falan gibi bir niyetim yok. Ne haddime, ne din ulemasıyım ne de ateizm üzerine yazılmış doktora tezim var. Dördüncü bölümü bekleyiniz. Seviye üzerine, kararlılık, netlik üzerine olabilir indireceğimiz ayet. |
Kıymetnadirbindebir;
Bu seviye kıyaslaması sence mantıklıysa eğer, söylenecek bir sözüm yok. Bu fıkraya belki bir Hristiyan kardeşimizin tepkisini anlayabilirdim, bir papazı zina yapan biri olarak sunan bir fıkrayı yazdığım için. Benzer fıkralar da hoca örnekleri de bulunabilir. Ancak inançlara yönelik bir aşağılama ve alay yoktur. Her meslek içinden, din adamlarından da kötü örnekler çıkabilir. Özel bir isim ya da bir lider ya da peygamber yok fıkranın içinde. Açıklık açısından eleştiriyorsan seviyeyi, ben öyle görmüyorum. Hatta daha açıkları da yazılabilir. Aşırıya kaçanları, terbiye sınırlarını aşanları ben de doğru bulmam. Ama yazdığım fıkrada yüz kızartacak bir yan görmüyorum. İnternetten kopyaladım ve 1-2 yerini makaslayıp, değiştirerek yazdım üstelik. Buna rağmen ısrarcıysan, kabul. Ben o fıkrayı silerim ve benzerlerini yazmam. Yeterki seviye düşmesin. Gönüller incinmesin. |
Alıntı:
|
KıymetNadirBindebir
Dışardan bakan biri olarak haksızlık yaptığını görüyorum. Yanlışını savunmanın, kendini üste çıkarmanın,konu ile alakasız yazıları ortaya çıkarıp kendi yazılarına paralel tutman doğru bir yaklaşım değil.Bence özür dilemelisin bir insan olarak. |
KNB kardesin senaryosu biraz daha gercekci gorundu bana. Hic degilse ,seytani ossura ossura kacirtmamis masalinda.
|
Nadir kardeşim;
Nick'imin analizine kadar indirgemişsin konuyu. Seviyesizliğinin yanında haddini bilmezliğin de cabası. Sorsaydın açıklamasını yapardım. "...dar" takısı sadece din için değildir. Türkçe dersi veriyorum sanıp da alınma sakın. Benimle ilgili yanlışını düzeltiyorum; payidar, kindar, manidar vb. sözcüklerde olduğu gibi sahip olma anlamında kullanılan ektir. Yani, panteist/panenteist kullanmak yerine ...dar eki ile kullandım. Benim nick'im beni yeterli yansıtmıyor haklısın, seninki gibi cuk oturmamış yapıma Sayın KıymetNadirBindeBir. O nedenle senin gönlün kırılmasın diye nickimi de istediğin gibi düzeltirim, yeter ki sen seviyeyi düşürme. |
Forum yöneticilerimiz forumdaki seviyesizliği görüyorlardır umarım.
|
Turan Dursun sitesini geçen yılın baharında ilk tıkladığımda belden aşağı yazıların ve küfürlerin yer aldığını ve karşılıklı hakaretlerin ve seviyesizliğin diz boyu olduğunu görmüştüm. Bir süre sonra tekrar tıklayıp göz gezdirdiğimde tablo yine aynıydı. Hatta bir ism de verebilirim, birçok isme örnek olarak. Gameover kardeşimizin neredeyse tüm yazıları Tanrıya ağza alınmayacak küfürler içeriyordu. Hala daha silinmemiş olanlarına rastlayabilirsiniz 30.sayfa civarında. Talihin cilvesine bakın ki, benim küfürlerine tahammül edemediğim bu arkadaşımız, bugün İslami saflarda ve benim fikirlerime karşı yapıda. Ne oldum dememeli ne olacağım demeli. Mevlana'nın deyişiyle "Kafir demeyin, olur ya inanabilir sonra!" Siz de Gameover gibi aşağılamayın, olur ya, yarın aşağıladığınız saflarda buluverirsiniz kendinizi.
Neyse, bu seviyesiz görüntüye rağmen tartışma platformu olarak TD'yi kendime daha uygun buldum ve üye oldum. Her yazımda her inanca saygılı olmaya, asla alay, aşağılama ve hakarete yer vermemeye çalıştım. Bunu yapanlara karşı da hep tavır koydum. Koymaya da devam edeceğim. Bu benim ve benim gibi düşünenlerin hakkı. Nasıl ki eğer yapınız elvermiyorsa küfürbaz, serseri, çevresine tedirginlik veren bir arkadaş grubu içinde yer almak istemezsiniz bu da öyle işte. Katıldığım forumun seviyeli olmasını, katılımcıların olgun ve terbiye sınırları içinde sadece inançları ve fikirleriyle boy göstermelerini istemek en doğal hakkımız. Foruma ailesiyle birlikte iştirak eden üyelerimiz de var. Bu seviyesizlik onları nasıl etkiler hiç düşünmüyor *musunuz? Yasak olmasa, birileri de kalkıp bu tür aşağılamaları Atatürk için yapsa kabullenebilir misiniz? Ki sırf cevap verebilmek için benim inancımı, felsefemi dahi alıntı yapmışsınız, bu mu sizin fikirlere, düşüncelere, inançlara saygınız? Meas arkadaşımızı kibarca uyarısından dolayı neredeyse terörist ilan ettiniz? Nedir bu ön yargı? Kişileri, kişilikleri henüz tanıyamamışsınız.. Daha önce de yazdım, foruma katılmadaki amacım bilgi hazinemi genişletebilmek, forum sayesinde daha fazla araştırabilmek, sizlerden ve size cevap için incelediğim linklerden bilgilerimi arttırabilmek, katılımcılara bilgi transferi sağlayabilmek, inandığım düşünce ve görüşlerimi aktarabilmekti. Ama hepsinden önemlisi, her kesime ateistine de dincisine de inançlara, fikirlere saygılı olma, farklı inanç ve fikirleri kabullenebilme ve barış içinde tüm inanç ve fikirlerin birarada yaşatabilme gayesi yolunda çaba sarfetmek, katkı sağlamaktı. Bu katkıyı gördüğüm onlarca isim var bu forumda. Siz de hepsini gayet iyi tanıyorsunuz. Farklı da olsa pırıl pırıl düşünceleriyle ve tertemiz tavırlarıyla saygın isimler. Her kesimden... Sizi de köstek olan değil katkı sağlayanlar arasında görmek isteriz Kıymetlinadir kardeşim. |
Bir gün giremedik siteye, neler olmuş. Baktım ki, açtığım topic 2 sayfaya çıkmış, çok sevindim. Yani böylesine üzerinde tartışılmayan, nedense pek ilgi alanı olmamış bir konuda düşünen, tartışan arkadaşların olması sevindirdi beni. Ancak yazıları okumaya başlayınca anladım ki, konu benişm bıraktığım yerde kalmış, Kıymet arkadaş birkaç cafe'lik yazıyla konuyu darmadağın etmiş. Tartışma martışma kalmamış, herşey darmadağın olmuş.
Bu duruma birkaç söz söylemem gerekiyor. Kıymet arkadaş, birincisi, açtığım tartışmanın bu şekilde provoke edilmesi hoşuma gitmedi. Bu bir seviyesizliktir. Araya bir espri girilmesine diyeceğim birşey yok. Ancak ortada konu falan bırakmamış, önce komik senaryolarla, sonra da site yazarlarının kimlikleriyle ilgili tartışmalarla tartışma konularını değil, kendinizi öne çıkarmışsınız. ikincisi, espri ve kurgu yeteneğiniz gerçekten oldukça iyi. Ancak bunları tartışmaları provoke etmek için değil de, cafe bölümünde yada daha uygun yerlerde kullanırsanız diyeceğim birşey olmaz. Dinlerle, peygamberlerle, inançlarla ilgili aşağılama mı espri mi tartışması ayrı bir tartışmadır, bence yazdıklarınız da yazılır ama bu topicde değil. üçüncüsü meas ve panteidar arkadaşlar değerli arkadaşlardır. Bu siteye küfürler, hakaretler eden, sürekli belaltına çalışan bir sürü dinci ve dinsiz geldi. Belli bir düzeyi tutturmaya çalıştık. İster dinci, ister ateist yada dinsiz olsun hepsine karşı tavır aldığımı siteyi izleyenler bilir. Arkadaşların farklı bakışları var ve bu doğalda. Kimse aynı düşünmez zaten. Ancak bu tartışılmasına engel değil, tersine geliştirici oluyor. Hiramusta olmasa, pateidar olmasa, meas olmasa ben kimle tartışma yapacağım. Kendim çalıp kendim mi oynayayım. dördüncüsü, bu sitenin konusu din. Dinleri, paygamberleri, kutsal kitapları vb. tartışıyoruz. Bunlar da oldukça ciddi konular. Her konuya girişinizde tartışılan konuları aşağıladığınızı görüyorum. Daha önce alevilikle ilgili tartışmalar yaparken "siz daha alevilerin gıllıgışıyla uğraşın" demiştiniz. Şimdi de aynı tutumu sürdürüyorsunuz. Ben gidip bir felsefe sitesine girsem ve "ne felsefesi lan düdükler, sizin gibi hödükler uydurmuşlar felsefe dediğiniz şeyi, adam mıçmış, mokum neden kahverengi demiş, adı felsefe olmuş" desem herhalde olay yaratırım ama anlamsız bir olay yaratmış olurum. Yani Kuran surelerini de, alevileri de, belki sizin hoşunuza gitmeyecek yüzlerce başka konuyu da tartışırız ve tartışacağız. Bu sitenin amacı bu. |
Kimin kıymeti nedir,
nadir bulunduğundan mı, yoksa varlığından mıdır bilemiyorum. Ama sevgili Pante için laf söylendiğinde, şöyle bir irkilirim. Binaların,sağlamlığını heybetini gösteren,sağlayan, köşetaşları'dır.(kolonlarıdır) Pante bu güzel sitenin,bu güzel binanın köşe taşlarındandır. Mantığı düzgündür. Araştırmacılığı kafi miktarda derinliğinedir. Terbiye derseniz,elhamdülillah. Ara sıra , hareket için kullandığı esprileri, beğenirsiniz veya beğenmezsiniz. İnanclarına da iştirak eder veya etmezsiniz. Ama bir binanın rengine bakarak, sağlamlığı hakkında ahkam kesmeye kalkarsanız, açığa düşersiniz,göbeğiniz güneş görürür. Başaltına güreşenler, başa güreşenlere heves edip güreş tutabilirler. Ama fazla özgüven ve rakibini küçük görenler, paçayı çabuk kaptırıp,tek ayak üstünde seke seke yürürler. Pante, sağlamdır,iyidir,kalitelidir,dosttur. Arada kızarsa,fazla ve mantıksızca üstüne gitmişsiniz demektir. Ben böyle görüyorum. Sevgilerimle. |
Taraf tutmak gibi algilamazsaniz bende dusuncelerimi belirtmek isterim.Birinci Kiymet arkadasimizin yazilarini bende takip ediyorum.Panteninkileride,ama gordugum o ki sizler erkek erkek erkege algiladiginiz 'seviye olcunuzu"yine kendiniz belirliyorsunuz.Ben her zaman gorusler ve fikirler belirtilirken tutarli ve dengeli olmayi konulari saptirmadan genel olculerde ortaya koymaya ozen gosterirken burada bazi kisilerin bu tutarliliktan taraf olmak adina uzaklistigini uzulurek goruyorum.Elestirilerinizi yaparken lutfen "dengeli"olun.Cafe ortaminda yapilacak dediginiz sohbet Kiymet arkadasimizin yazdiklari ise ayni olcude Pante ninde yazdigi ve alakasiz topîcte bulunan bir bayan olarak benim yazimin altinda olan ve *seviyesizce fikrasidir da.Bu tip fikralarin *cafe degil "mahalle kahvesi"seviyesindeki paylasimlar oldugunu bir bayan olarak bende dusunuyorum.Herkesin fikrine saygiliyim ama "dengeli"ve"tarafsiz"olalim.Ayrica Pante bana karsida elestirilerini cok"acimizca"ve"gaddarca"yapmistir.Bu fikir belirtmekten ziyade benim fikirlerime ve dusuncelerime beni anlama gayretine girmeden "yaftalarla(yobaz)gibi benzetmelerle yapmistir.Bu sevgi dolu arkadasin bayanlara karsi bu tutumu beni rahatsiz ediyor.Ayrica bana geriye donerek cevap yazmasini istemiyorum.Tartismak ve sende sunu yapmistin ben ondan boyle dedim gibi gereksiz boyutlarda lafi uzatmak istemiyorum.Demek istedigim lutfen biraz daha yumusak ve gercekten art niyetiniz yoksa ozellestirinizi yapmanizdir.Aksi takdir de bir bayan olarak bu erkek erkege kalmak istediginizi dusunmek uzere oldugum siteden bende ayrilacagim.
|
akson arkadaşım, bir yere gitme. Sadece tartışacak İslamcı sıkıntısı çekmiyoruz, tartışacak kadın arkadaş sıkıntısı da çekiyoruz. Sitede karşılaştığın seviyesiz tutumları ortaya koyman hepimiz için yararlı olur. Bir zamanlar burda küfürden geçilmiyordu gerçekten. Kadınların olduğu bir yerde insanlar ikide bir "erkek muhabbetine" giremezler. Hem de sen forum yöneticisisin.
Kıymet arkadaş Türkçeyi çok iyi kullanıyordu ve espri yeteneği de oldukça iyiydi. Dediğim gibi onu tutumu yüzünden eleştirdim. Baskıcı bir tutumda ısrar ediyordu. Bu tutumu sürdürmediği sürece bence sorun yaşanmaz. |
Çok muhterem ve pek kıymetli arkadaşımızı göstermiş olduğu seviyesizliğe,taraftar da toplayabildiği için tebrik ediyorum.Ayrıca kendileri topici baltalamak için üstün gayret ve başarı göstermişlerdir.Kendisine bir madalya verilse dahi azdır.
|
Akson;
Üstelik bir forum yöneticisisin ve sen de silah olarak siteden ayrılma kararı alabileceğini yazıyorsun. Yazdığına da cevap yazılmamasını istiyorsun.. Neden? Çünkü başta belirttiğin gibi, "taraf tutmak gibi algılamazsanız" sözüne kendin de inanamıyorsun ve bu haksız yanlılığına karşı gelecek olan haklı cevap altında ezilmek istemiyorsun. Aşağıdaki yanıtlarımı okuyup okumama tercihi sana ait, polemiğe girmek istemiyorsan okumaz ve yazmazsın, yazdığın takdirde ise cevap hakkı vermiş olursun değil mi? Bir yönetici olarak, böyle olduğunu bilirsin. :) 1.si ben Kıymet kardeşimizin bir bayan olduğunu, gideceğini yazdığı yazıdan öğrendim. 2.si bugüne kadar ne kendimi bir bay/bayan olarak tanıttım ne de bir başkasını bay/bayan olarak düşünüp yazdım. Yazılarımı cinsiyet düşünerek yazmadım. Yazdıklarım kadın olsun erkek olsun herkese hitap eder nitelikte olmuştur. Bu kadın erkek ayırımını nereden çıkarıyorsunuz? 3.sü cinsiyetinizi belirtmeye neden gerek duyuyorsunuz, sorulmadıktan sonra? 4.sü bugüne kadar hiç kimseye cinsiyetini sormuş değilim. Ama forumda erkek egemenliğinden bahsedenler benim cinsiyetimi soruyor. bay/bayan panteidar diyerek (KıymetNadir) Demek ki bilmiyor ve öne süremez benim bir ayırım içinde hareket ettiğimi. 5. Benim yazdığım fıkraya seviyesiz diyorsan eğer, bir bayan olarak senin yazdığın daha seviyesizini ortaya çıkarmamı ister misin? 6. Gözünün içine soka soka geçmiş yazılarımı linkleyerek, Fetullahçı değil karşıtı olduğumu kanıtladığım halde, bana hala ısrarla bu zihniyeti yapıştırmaya çalışana, yine aynı "yobaz" eleştirisini yaparım. 7. Laf uzatmak, polemiğe girmek istemeyenler, çamur atmamalı, yanıt gerektiren yazı yazmamalıdır. Hem yaz, hem cevap isteme. Oh ne ala! 8. Bu sitede kadın olduğu halde erkek, erkek olduğu halde kadın, hristiyan olduğu halde ateist, * müslüman olduğu halde dinsiz görüntü verenler olduğuna eminim. Bunlar da sanal alemin oportünistleri, münafıklarıdır. O nedenle ben yazılarımı, sadece çizgim doğrultusunda ve kadın/erkek, dinli/dinsiz ayırımı yapmadan, yanlışları eleştirmeye, doğruları savunmaya devam edeceğim. Kimse benden "ben bayanım" diye daha fazla nezaket beklemesin. Madem Kadın erkek eşitliği, işte benim eşitlik anlayışım. 9- Bu forum, fikir tartışması platformudur. Beni nickimle, tarzımla, fetullahçı vb.etiket yapıştırmalarıyla değil, düşüncelerimle, görüşlerimle eleştirin, tartışın. Asıl mahalle kahvesi anlayışı sizin bu tartışma yönteminiz. Gelin "Gerçekler ve adım adım aydınlanma" ya, gelin "Dincileri pehlivanları gelsin" e, gelin " Diyalektik Tasavvuf" a ben işte o'yum, beni başka yerde aramayın. Varsa farklı bir görüşünüz tartışalım.. |
Pante,sen goruyorum ki fikir belirtilecek ortamlarda sadece egonu tatmin etmek ugruna herseye zipliyorsun,evet yazilarinda bazen sende haddini asiyosun ve forum yoneticisi olarak objektifce bende bunu soyleyebilirim.Evet fikrin alakalandirilmak adina topicte duruyor,okudular ve gorduler,seviye ortadadir ve bana gore dusuktur,ateistlere sorulan sorulara *ozellikle bir dinsiz olarak atlamanida kasitli goruyorum.Yapma demem,yazma demem ama seviyeni elestirebilirim,hemde forum yoneticisi olarak objektifce.!.Taraftar toplamaksa amacin egon ugruna senin egonuda oksariz hic problem degil,sen yeter ki kalp kirma.!
|
akson senin forum yöneticisi olman bir talihsizliktir, üstelik "objektiflik" hiç de sana ait bir sıfat değil, pante'nin seviyesi herkesin malumudur ve üstelik pante'yi seviyesiz ve ego düşkünü göstermek bir tek sana mahsus. Geldiğinden beri herkesin huzurunu bozdun ve hala devam ediyorsun.....
|
Akson;
O ego bana değil, inatla sürdürdüğün yanlışına bir özür dileyemiyecek kadar bir kompleks içine düştüğün için sana ait. Ne oldu benim Fetullahçılığıma? Israrını bıraktın. Neden? Halbuki çok emin görünüyordun israrlarınla? Herşeye zıplamıyorum. Bana değil de, foruma yazdığın yazılarının altında yokum. Zıplamayı forum performansı olarak görüyorsan, evet forumdaki tüm yazıların %5'inden fazlası bana ait. Hangi yazılarımı zıplama ve gereksiz olarak buluyorsan bir listele de sileyim. Benim egom olsa, senin gibi kompleksim olsa özür dilemem, hatalı sözümü silmem, nickimi dahi değiştirmeyi teklif etmem. Yazdıklarımın hepsine sahip çıkıyorum. Bugüne kadar seviyesiz, yüz kızartıcı, belden aşağı hakaret ve küfür içeren hiçbir şey yazmadım. Yazdığımı söyleyen, herhangi bir yazımı eleştiren o yazıma bir cevap yazar ve tartışır. Haklıysa eğer özür diler, silerim. Böyle çamur atmaz. Senin objektifliğini gördük ve görüyoruz. Objektif kelimesini sulandırma hiç olmazsa. Bahailiğe, Fetullah'ın bahai olduğuna, benim kadınlara karşı tavırlı ve dengesiz olduğuma, fetullahçı olduğuma varana kadar objektifliğini gördük. Seni bu yöneticiliğe asla layık bulmuyorum. Sen bu anlayışınla sitenin ahengini bozarsın. Değil objektiflik ortalığı karıştırırsın sen. Kıymet arkadaşın gitmesine üzüldüm. Gitmemesi için elimden geleni yaptım. Yüreğin yetiyorsa, fikirlerine güveniyorsun kaçmaz mücadele edersin diyerek tahrik de ettim kalsın diye. Ama aynı şeyi senin için düşünmem. Sevinirim ayrılmana. Senin ayrılığın temizlik olur. Ama bana bulaşıp da benim yüzümden gidiyormuş pozu yapma sakın. Sayın yönetici!! |
Çok hoşuma giden bir sözle kusura bakmayın aranıza gireceğim.İsteyen
istediği şekilde yorumlasın: ''Küçük beyinler kişileri,normal beyinler olayları,büyük beyinler ise fikirleri tartışırlar...'' Ne bu ya.Bu ülkenin kaderi mi.İki kişi bir araya gelemiyor.Burda biz neyi paylaşamıyoruz.Saygı ve sevgi diyoruz.Bu mu saygı ve sevgi.Lütfen her kes aklını başına toplasın.Kişisel sürtüşmeleri lütfen forumlara taşımayalım. |
Haklisin ezkomo,yapmamaya ozen gosterecegim ve pes etmeyecegim!,alakasiz insanlara verdigim rahatsizliktan dolayi uzgunum
|
Sevgili Ezkamo;
Sözlerine aynen katılıyorum. Yazılarımda da hep bunu yazıyorum. Nick'imle, panenteistliğim /tasavvufçuluğumla, kişiliğimle uğraşmaları yerine yazılarımı, fikirlerimi eleştirmelerini, görüşlerimle, düşüncelerimle uğraşmalarını istedim hep. Dolayısıyla sözünüzün adresi bellidir. Ama o, pes etmemek adına, fırsat kollar ve yine didişme ortamı oluşturur. Daha önce beni fetullahçılıkla suçlaması sonucunda, uzak durmaya , muhatap olmamaya çalıştığım halde yine bir fırsat buldum düşüncesiyle saldırıya geçti. Sadece benim değil, site yöneticilerinin de uyarısına rağmen, benim görüş ve düşüncelerimi yakından tanıyan ateist, dindar, dinsiz muhtelif arkadaşların uyarısına rağmen inatla bu tutumunu sürdürüyor. Çağdaş görünümlü yobaz tavrı olarak nitelendirdiğim bu duruma karşı artık tavırsız kalmayacağım. Ya özür dileyecek ya da uzak duracak, hiç muhatap olmayacak.. Aksi takdirde artık onunla ben uğraşacağım. O beni nasıl böyle meşgul ediyor ve tüm foruma yazma-okuma isteğinin içine ediyorsa, ben de onu aynı duruma sokacağım. Kimse kusura bakmasın. Zıplama sözü çok ağrıma gitti. Sabır gösterilecek bir yanı kalmadı artık. Üstelik de yönetici sıfatındaki birinin böyle bir mahalle ağızlı tavrı hiç hoş değildi. Dediğim gibi Kıymet'e üzüldüm ama ona üzülmeyeceğim. |
Ben bir forum yoneticisiyim,bu gorev de bana site yoneticisi Cem tarafindan teklif edildi.Forum yoneticilerinin gorevi topiclerdeki kufur ve hakaret iceren yazilari silmektir,fikirlerini ve yazilarini sevmedigimiz insanlarin uyeliginin iptali yada onlarin ustune giden insanlari hakli cikarma gayretine goz yummak degildir.Bu gorevi yaparken ayni zamanda fikirlerimide tarafsiz olarak bildirmeye hakkim var ayni diger yoneticiler gibi,ve saptirilan bir konuda beni site yoneticileri tarafindan uyarildigim konusudur.Ben site yoneticisinden yada yoneticilerinden hicbir uyari almadim.Bildigim kadari ile forum kurallarini ihlal ettigim bir yanlisim bulunmamaktadir.Burasi demokratik bir sitedir,herkes esit olarak forum kurallarini cignemeden fikirlerini yurutebilir.Fikirlerimi elestirebilirsiniz ama artik su karalama kampanyasina bir son verin.Beni kizdirarak pes ettiremezseniz,ben kizip kusecek kadar gucsuz degilim,gidecek kadar da zayif degilim.Kalip kendimce dogrularimi anlayabilecek birilerine anlatma amacindayim.
|
Forum yöneticisi olmak, sana hiç kimseyi aşağılamak ve asılsız iftira ve iddialarla
karalama hakkını vermiyor. Forum yöneticisi, sıradan üyelerden daha dikkatli ve daha objektif olabilmelidir. Kanıtsız, kayıtsız suçlamalardan kaçınmalıdır. Bana bir forum yöneticisi olarak şunları yazmışın: 1- Seni görüyorum ki fikir belirtilecek ortamlarda sadece egonu tatmin uğruna herşeye zıplıyorsun. 2- Yazılarında bazan haddini aşıyorsun. 3- Seviyen ortadadır ve bana göre düşüktür. 4- Ateistlerle ilgili konuda kasıtlı tavır alıyorsun. 5- amacın egon uğruna taraftar toplamaksa, senin egonu da okşarız merak etme. Bu yazdıklarını ispatlamalısın. Eğer ben dediğin gibiysem forumu bırakacağım. Yok eğer, yazdıkların abartılı ise, gerçeği ifade etmiyorsa, sen bu göreve layık değilsin ve özür dilemelisin. Bunu yapmadığın takdirde, benden hiç kimse sana karşı tutumumu hafifletmemi, gerginliğe son vermemi beklemesin. Çünkü ben ne bir yöneticiyim, ne bir grubun temsilcisi, lideriyim. Bu forumda kimseye karşı bir sorumluluğum da yok. Bu kadar sabır ve anlayışıma rağmen, musallat olmaktan vazgeçmeyen birine karşı savunma hakkımı kullanmaktan geri kalmayacağım. Yazılarının yarısından çoğu kısır çekişme ve didişmelerden ibaret olan, her kesimle ateist, teist, dindar, dinsiz ayırım yapmaksızın sürtüşen ve fikirleriyle yanlış mesajlar veren, ırkçı teröristlerin alıntılarıyla propagandasını yapan bir zihniyetin faydasından çok zararı olur ve gidişinin sevincini yaşayan çok olacaktır. |
Sen bir ateist degilsin ve ateistlere yazilan yazilarda fikir belirtiyorsun(cafeye tasinan topicde mevcut)Seviye anlayisin orada duruyor ben yazimin altinda bulunan aklinca "rus ayisi"benzetmesinin seviye anlayisimizi acikca ortaya koyuyor.Ilgili topicte forumlara ailelerde girip okuyor diye Kiymeti elestirirken yazdigin fikranin bu gibi seviyeli ortamlara uygun olmadigi fikrimi elestirebilirsin bu senin en dogal hakkindir,ayni benim kendi seviye olcumu belirtmem kadar.Bu tip mizah anlayisi senin icin normalse,buyur devam et ama Kiymeti elestirirkende once bir ozelestirini yap.Haddini asiyorsun derken koca koca harflerle sen susun busun!yazilarindan bahsediyorum.Anlamadiysan sen nesin de bana anlatayim,zaten ateist oldugum,ATATURKCU oldugum,evrim teorisini savundugum bilime ilime ve egitime cok cok onem verdigim *gerekli bilgiler ve alakali goruslerim acikca ortada.
Sen bir dinsiz oldugun halde bahailik dini hakkinda da benim goruslerime carpitmalarda bulunuyorsun.Bahailik dinini savunuyorsan savun ama dinsizim diye ortalara cikma,yok savunmuyorum ben insanlari savunuyorum diyorsan herkes kendi inancini savunacak kapasitesiye sahip.Tekrar soyluyorum bir insan hersey olabilir,hatta herseyi ayni anda olabilir,bunu bilmek icin insani anlamak lazim.Karalamak degil! Bu sana son cevabimdir topic konusu disina cikmaktan rahatsiz oluyorum.! |
Ben bir İslamcı da değilim ama onlara yazılan haksız suçlamalara da cevap verdiğim çok olmuştur.
Kimi yanlış görüşlere karşı cevap yazıp düzelttiğim çok olmuştur. Ateistlere karşı yapılan haksız eleştirilere de cevap vermek en doğal hakkım. Oturup da, sadece kendi fikrimize karşı bir yazı bekleyecek halimiz yok. Senin de böyle çok yazın var. Vereyim linklerini ister misin? Zıplamanın alası sende. |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:37 . |