26-05-2006, 10:18
|
 |
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Kuranın sureleri nasıl oluştu?
Bu konuda birkaç yerden bilgi almaya çalıştım. Pek doyurucu gelmediler bana. Soru şu: Kuran'daki 114 sure nasıl oluştu? Ayetlerin hangi surelere konulacağı nasıl belirlendi? Bazı surelerin birden fazla adları var. Bu adlar nasıl konuldu?
Nuzul sırasına göre gidilerek bir Kuran oluşturulmuş olsa sure kavramı ortadan kalkmak durumunda bence. *Sure kavramı Muhammed yaşarken var mıydı? Sonradan mı ortaya çıkmış? Eğer Ali'nin derlediği düşünülen Kuran nuzul sırasında ise orda sureler var mıydı? Varsa nasıldı?
|

26-05-2006, 12:06
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
Re: Kuranın sureleri nasıl oluştu?
Sevgili Hiram usta, verdiğin linki okuyorum, bazı yerlerini tartışmaya açmak istiyorum.
Ayetlerin Surelere Yerleştirilmesi:
İnen ayetlerin hangi surelere yazılacağı Peygamber'in talimatı ile belirle*niyordu.[17] "Tarihçilerin verdiği bilgiye göre bazan da inen bu parçalar içinde birkaç sureye ait ayrı parçalar aynı anda nazil olabiliyordu. Bu durum muvahacesinde yeni bir kısım vahiy geldiğinde Hz. Peygamber, o zamana kadar nazil olmuş bulunan bütün içinde bu yenilerin alacağı yeri gösteriyordu."[18]
Bu başlığın notlarını da vereyim.
[17] Osman ibnu Ebi'l-As: Bir gün Rasulullah'ın yanında bulunduğum bir sırada gözleri birden sevinçle parladı ve bir boktaya bakarak şöyle buyurdu: Cibril bana geldi ve 16/en-Nahl 90 ayetini yerine koymamı emretti." (İbnu Hanbel/ Müsned)
İbnu Abbas: Rasulullah, bir sure nazil olunca, vahiy katiplerinden bir veya bir kaçını çağırtır ve onlara şöyle derdi: "Bu ayetleri, şu şu ayetleri olan sureye yazın."(et-Tirmizî)
[18] Hamidullah;M/ Rasulullah Muhammed s. 196
Güzel. Demek ki sure kavramı peygamber yaşarken var. Şimdi aynı yazıda Ebubekir döneminde 1. toplama anlatılıyor. Oraya bakalım şimdi de:
1.Ebu Bekr Dönemi-1. Derleme: [32]
Peygamber'in vefatından kısa bir süre önce vahyedilmesi tamamlanan Qur'an'ı, Rasul'un vefatından sonra Ali ibnu Ebi Talib nuzul sırasına göre bir Mushaf tertip etmişti. [33] Bu Mushaf’ı yazana kadar, namaz dışında dışarı çıkmamıştı. Bu rivayet O’nu kendisine biat etmemesini sormak için Ebu Bekr’in çağırttığı zaman verdiği cevapta geçer: ‘Allah’ın kitabına bir şey ziyade edilebilir diye düşündüm, onu yazıncaya kadar namaz dışında elbisemi giymemeye karar verdim’ dedi. Ebu Bekr, ne ‘Ne güzel düşünmüşsün’ dedi.[34]
Bu ikisi birden nasıl mümkün olabilir. Nuzul sıralarını görüyoruz. Sure bazında değil. Bir surenin 3-5 ayetinden sonra başka bir sureye atlanıyor. Tümüyle karmakarışık. Bu şekilde surelere göre nuzul sıralaması diye birşey olamaz. Osman'ın nuzul sıralaması sure bazında, ama onun da doğru olmadığını görmüştük. Çelişki dolu bir nuzul sıralaması.
Bu durumu nasıl açıklıyorsunuz?
|

26-05-2006, 13:02
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Ali'nin kitabı kayıp. Bulunamadığı müddetçe bu sorunun cevabı mümkün değil.
Çünkü mevcut Kur'an'a göre şartlanıp da, nuzül sırasına göre bir Kur'an'ı tasavvur etmek çok zor. Öyleyse ortada bir anormallik var. Çünkü surelerin nuzül sırasının hiçbir anlamı yok.
O halde şu gerçeğe varıyoruz. Farzedelim ki başlangıçta aruz ölçüsü gibi belirli kalıplara göre başlanılmış sureler var. Zamana ve gelişmelere göre gelen ayetler, hangi kalıba uygunsa o kalıba ait sureye yerleştiriliyor.
Demek ki Kur'anın iki kapak arasında, nuzül sırasına göre değil de bu kalıplara göre yer alması amaçlanıyor.
Ancak 114 surenin sıralamasındaki düzenleme konusunda da ihtilaf vardır. Kimileri, peygamberin ölmeden önce sureleri iki kapak arasına almış olduğunu öne sürer. Kimileri, Ali'nin sureleri nuzül sırasına göre düzenlenmiş Kur'an'ı topladığını.
Ali'nin Kur'an'ı surelere bağlı kalmaksızın ayet bazında nuzül sırasına göre hazırlandıysa eğer, bu durumda kalıplara uygun düşmediğinden itiraza sebep olmuş ve o nedenle kabul edilmemiş olabilir. Ali'nin Kur'an'ının reddinden sonra ise bir daha bu Kur'anla ilgili bir ize rastlanmamıştır.
Halbuki Ali'ye düşen en büyük görev, zamanının bu konulardaki en büyük alimi olması sebebiyle de, Kalıplarına göre düzenlenmiş Kur'an'ın yanında, bir tefsir kitabı olarak nüzul sırasına göre düzenlenmiş açıklamalı bir eser ortaya koymak olmalıydı.
|

26-05-2006, 13:53
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
Alıntı yaptığım metne dönelim. Şöyle diyor
Ayetlerin sırası ve hangi sureye ait olduklarının Hz. Peygamber tarafından tayin edildiğini biliyoruz. Ayetler bugünkü Mushaf’taki gibi surelerde yer aldı. Ama sureler için bunların sahabe içtihad*larına dayandığı görüşü de vardır.[47]
[47] Şöyle dediği söylenir: ‘Mushaflar hakkında insanların en büyük ecre nail olanı Ebu Bekr’dir. Allah ona rahmet etsin. Çünkü o, Allah’ın Kitabını ilk toplayandır.’
Ne demek bu? Surelerin sahabenin yorumlarına dayanarak sonradan oluşturulduğu da söyleniyormuş ama bu yanlışmış. Doğru olan peygamberin zamanında tayin edildiği imiş. Peki ne kadar sağlam bu görüş. Hangi kanıtlara dayanıyor. Varolan mushafı savunmak için peygamber zamanında bu sureler belirlendi demek yeterli ama peki kanıtları neler?
Açıkçası ben sünni yazarlara sürekli şüphe ile yaklaşıyorum. Çok olayda yanıltıcı olduklarını gördüm. Resmen bir dönemin başaşağı çevrilip doğrunun yalan, yalanın doğru yapıldığını gördüğüm için konunun üstüne gidiyorum.
Ali'nin kitabı kayıp tamam, ya diğerleri? Ömer'in topladığı da kayıp. En son Hafsa'nın elinde kalmış. Sonrası belirsiz. Gerçi bu mushaf da bana pek güvenilir gelmiyor ama. Alıntıdaki hadisleri okuyun, şüphe verici. Neyse konuyu dağıtmak istemiyorum.
Ben hala şu sureler meselesinde tam aydınlanamadım. Bir ara bir ŞİA'mız vardı. O da ortadan kayboldu. Belki ondan anlamlı birşey öğreniriz diye düşünmüştüm.
|

26-05-2006, 15:33
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Alıntılamış olduğum yazı Kur'anın derlenmesiyle ilgili genel bilgileri içeren bir yazıdır.Şahsımın bu noktada ki inancı ise,Allah Resulünün ölmeden önce Fatiha-Nas tertibinde kitap haline getirmiş olmasıdır.Görevinin tamamlanmış olması için bunu böyle olması gerekiyor.Veda haccında size Kur'anı bıraktım diyor.Kur'an kitap haline getirilmiş olmasa böyle diyemezdi?Peki Kur'an nüshası ne oldu?Korkarımki Peygamber ailesini katledenler,o nüshayı da yok etmiş olmasınlar.Bu olmayacak şey değil.Velakin ilk nüshanın birkaç kopyası olduğundan ,vahyi bütünüyle ortadan kaldıramadılar.(Ben şahsen Ebu Süfyan ve ailesinin iktidarı ele geçirmek için müslüman gözüktükleri kanatindeyim.)Bu kopyalardan birisi de malumunuz Topkapı sarayında sergilenmektedir.Alinin mushafının ne olduğuna gelince,cana kastedenler niçin mushafa kasdetmesinler ki?allah kendisinden razı olsun,Bazergan Ali'nin mushafının yerini tutacak bir Kur'an tertibi hazırlamıştır.Bu boşluğu O doldurmaktadır.
|

26-05-2006, 19:30
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
Sevgili Hiramusta, pek güzel söylemişsin, ağzına sağlık, ama iki nokta çelişkili kalıyor burda.
1. Evet, Muhammed size Kuran'ı bıraktım diyor. Ama Kuran'dan bahsederken hep sanki yazılmış bir kitap gibi bahsediliyor zaten. Daha Ömer'in müslüman olması sırasında bile evde oturup Kuran okudukları söyleniyor. Kuran'ın kendi içinde bile *bir kitap olarak bahsediliyor. Yani Veda haccı için getirdiğin kanıt daha önceki dönemler için de iddia edilebilir.
2. Ali'nin mushafının ayetler bazında yapıldığı doğruysa, sureler bu şekilde olamaz, öyle değil mi? Hatta sure diye birşey olması bile anlaşılmaz geliyor, yada başka bir sure mantığı vardı Ali'nin mushafında.
|

26-05-2006, 22:47
|
|
|
|

26-05-2006, 23:06
|
|
|
Silindi
|

26-05-2006, 23:10
|
|
Üye
|
|
|
|
bence dahada ileri gitme derim!
eleştiri veya düşüncelerini buraya aktarırken kişiliğin cıkıyor ortaya dikkat et!
|