Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Politika (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=21)
-   -   Vahdettin Hain miydi? (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=3365)

ibrahim_z 02-01-2007 21:18

Vahdettin Hain miydi?

Atatürkçü tarihçilerin görüşlerine karşı islamcı tarihçiler vahdettinin hain olmadığını ısrarla yazdılar son yıllarda. bugün yapılan anketlerde vahdettin hain değil diyenlerin sayısı hain diyenlerden fazla. bu konuyu sohbet odasında ve 1-2 forumda tartıştığımda da durum aynı. *bende dershanemdeki 2 tarihçiyle bu konuyu uzunca tartıştım ve ısrarla yaptıklarını acizliğinden ve baskıdan yaptığını ama el altından mücadeleye destek verdiğini söylediler. bu sitede benim gibi çoğunluğun vahdettine hain değil diyeni de hain olarak göreceğini biliyorum. *yinde tartışmalar daha kaliteli geçtiği için burda konuyu açmak istedim. görüşlerinizi bekliyorum.

deli_cevat 02-01-2007 22:16

Re: vahdettin hain miydi?

yaa tabi ne kadar tozpembe demişler bide kahraman yapsınlar gafili tamam olsun baskı ile mi ;Atatürk hakkındaki idam fermanı, hilafet orduları, ingilizlerle işbirliği(adam köylere kadar bildiri dağıttırıp Atatürkün yakalanmasının ve onun emirlerine uyulmamasının propagandasını yapması,ingilizlere karşı çıkmanın günah olduğu yönündeki bildirilere izin vermek) yaptı

eğer tüm bunları yapabilecek kadar aciz ve basiretsiz bi insansa o makamda ne işi var

korelmis 02-01-2007 22:41

Bayram tatilinde "Şu Çılgın Türkler" kitabını okudum. Orada hainlikleri konusunda bazı belgeler vardı. Ayrıca Turgut Özakman kitabın sonunda sırf bu konuyla ilgili yazdığı bir kitabı da tavsiye ediyordu.

Hatırlarsan Ecevit "Vahidettin hain değildi" demişti.

Adını tam hatırlamıyorum ama bir yazar, Vahidettin'in tekrar yurda dönme umudu içinde ülkeyi terk ettiğini söylüyordu. Önemli hazineleri İstanbul'da bırakıp gitmişti.

Acaba İngilizlere karşı başarı kazanmanın artık imkansız olduğuna inanıp, hilafetini bir süre daha devam ettirebilmek için, İngilizlere mi yanaştı?

Yoksa İngilizleri uyutup, milli mücadeleyi el altından destekledi mi?

Ben de doğru cevabı gerçekten merak ediyorum...

pante 03-01-2007 00:01

Saddam kötü, zalim bir diktatördü. Peki hain miydi?
Arada farklar olsa da anlamak isteyen için çok benzerlikler de var.

Hain'in en kısa tanımı herhalde "düşmanla işbirlikçi" demek.
İşbirlikçiliğin sebebi önemli değildir. İster para için, ister menfaati için, ister canı-malı için.
Vahdettin işgalci emperyalistlerle işbirliği yapmış mıdır?
Bu soruya onlarca yaptığı işbirliğine dair madde yazabilirsiniz. Bu belgelerle sabittir. "Şu çılgın Türkler" ya da "Vahidettin, M. Kemal ve Milli Mücadele" kitabını okuyanların bu konuda artık şüphelerinin kalmaması ve meraklarını gidermiş olmaları gerekir. Değil mi Sevgili Körelmis? :)

Ama bir Osmanlı padişahına bunu yakıştırmamak ya da "bizden" diyerek bunu kamufle etmeye çalışmak adına " Mecburen işbirliği yapmıştır ama el altından milli mücadeleyi desteklemiştir." gibi savunmalar ikna edici değildir. Tarihimizin her sayfasıyla onur ve kıvanç duymak isteriz tabi ama arada kirli sayfalar olduğunu da kabullenmek zorundayız. Kimin yok ki?

03-01-2007 00:06

Alıntı:

deli_cevat";p=&quot´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 61012)
yaa tabi ne kadar tozpembe demişler bide kahraman yapsınlar gafili tamam olsun baskı ile mi ;Atatürk hakkındaki idam fermanı, hilafet orduları, ingilizlerle işbirliği(adam köylere kadar bildiri dağıttırıp Atatürkün yakalanmasının ve onun emirlerine uyulmamasının propagandasını yapması,ingilizlere karşı çıkmanın günah olduğu yönündeki bildirilere izin vermek) yaptı

eğer tüm bunları yapabilecek kadar aciz ve basiretsiz bi insansa o makamda ne işi var

Osmanlı imparatorları arasında aciz ve basiretsiz olmayan pek fazla yok gibi aslında. Eğer hatırlarsanız, seçimle vs. gelmiyorlar başa. Yanlış bilmiyorsam 2. Abdülmecit'e kadar, 2. Mehmet'in kanunları geçerli, yani, başa gelen sülalenin geri kalanını temizliyor. Daha sonra en yaşlının başa gelmesi bir gelenek haline geliyor (bu da acaba gençlerin yaşlıları temizlemeye çalışmasını sağlamış mı araştırmak lazım). Örneğin 5. Mehmet Reşat, İmparator idi, ancak tüm güç İttihat ve Terakki elindeydi. Ondan önce de tahttan indirilen ve öldürülen yeteri kadar Sultan var.

6. Mehmet Vahdettin de, belki "hainlik edilen devlet" olarak Osmanlı İmparatorluğu'nu alırsak, hain sayılmayabilir. Ancak, İmparatorluğun elinde kaldığı varsayılan son toprak parçasındaki yeni oluşan bir devlete göre tabii ki bir "yurtsever" olduğu iddia edilemez. Bizler, bu yeni kurulan devletin yurttaşlarıyız. Adı geçen İmparatorluğu resmi olarak tarihten kaldıran devletin yani.

agnostic_z 03-01-2007 00:10

Sayın neotrinonun fikirlerine tamamen katılıyorum söyleyeceğim şey aynısı diyebilirim.Adam ne tam hain ne de tam vatansever benim düşünceme göre de :roll:

vito 03-01-2007 00:34

Bana sorarsanız günümüzde vahdettinin hain olup olmadığı tartışması bilerek ve tarihi gerçeklerin ortaya çıkarılması amacından uzak olan insanlar tarafından çıkartılıyor.Akılları sıra vahdettinin hain olmadığına herkesi inandıracaklar böylelikle "hain olmayan vahdettini" ülkeden kovan ulu öndere hain damgasını yapıştıracaklar.Dolayısıyla da şeriat,hilafet gibi amaçlarına ulaşmada mesafe katedcekler.

bugün sorulması gereken soru şudur.Vahdettin ülkeden gerçekten kovulmalımıydı.Evet bence kovulmalıydı.Hain olsada olmasada kovulmalıydı(sebepleri de bellidir) ki bence de vahdettin hain di....

pante 03-01-2007 00:36

Nutuk/ sayfa 1: “…Saltanat ve hilafet makamında oturan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve bir de tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta…”

Nutuk/ sayfa 470: “Gerçekten de, her ne sebeple ve ne şekilde olursa olsun, Vahdettin gibi hürriyetini ve hayatını milleti içinde tehlikede görebilecek kadar âdi bir yaratığın, bir dakika bile olsa, bir milletin başında olduğunu düşünmek ne hazindir! Şükre değer bir durumdur ki, bu alçak, mirasına konduğu Saltanat makamından millet tarafından atıldıktan sonra, alçaklığını sonuna kadar getirmiş oluyor.”

vito 03-01-2007 00:40

örnekler için teşekkür ederim.

03-01-2007 00:44

Hain ya da değil tartışmasının çıkarılma nedeni ile ilgili düşüncenize katılıyorum. Bir nokta daha var ama burada göz önüne almamız gereken. Bir önceki mesajımda her zamanki gibi fazla kapalı yazmışım, biraz açayım.

6. Mehmet Vahdettin, Osmanlı İmparatorudur. Bizler Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarıyız. Osmanlı devleti yurttaşı değil, tam tersine o devleti hukuki olarak ortadan kaldıran devletin yurttaşlarıyız. Bu topraklar artık Osmanlı hanedanının kişisel mülkü değil, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının malıdır. Bu tartışmaların bir yönü de, bir şekilde kendimizi hâlâ *Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkilendirmeye çalışma çabasıdır. Yaşadığımız bazı çelişkilerin nedeni de bu ayrımı henüz yapamamış olmamız. Tarih eğitimimizde ciddi bir tutarsızlık var.

"bugün sorulması gereken soru şudur.Vahdettin ülkeden gerçekten kovulmalımıydı.Evet bence kovulmalıydı."
Bu da katıldığım bir düşünce. Bu bir süreçtir. Bir İmparatorluk'tan, Ulusal Devlet'e geçiş süreci. Osmanlı İmparatorluk yapısı ile bu sağlanamazdı, bu nedenle de bir noktada sistem değişikliği gerekli idi.

Bu arada, hoş geldiniz.
neutrino

vito 03-01-2007 01:04

Evet eklediğiniz ya da daha açık olarak belirttiğiniz düşünceye bende kesinlikle katılıyorum.Hatta bu konu benim için çok önemlidir.Her girdiğim ortamda bu görüşleri şnsanlara anlatmak için çok çaba sarfettim.
osmanlı imparatorluğu kendi kendini fesh etmemitir.Biz millet olarak imparatorluğu yıktık,hanedanı devirdik ve cumhuriyeti kurduk.Dolayısıyla biz osmanlı torunları değil cumhuriyet çocuklarıyız.Bunu iyici anlamamız gerekiyor

Hoş bulduk...

pante 03-01-2007 01:05

Dini Gerçekler ve Adım Adım Aydınlanma başlığı, Vahdettin ile ilgili sayfa

(pante, link'ini düzelttim - neutrino)

Nebenbuhler 03-01-2007 01:37

Ben eskide olsa bir cihan imparatorlugunun Padisahi olsam yüzyillarca savastan savasa soktugum bir milletin serefini kurtarmak icin onun gibi kendimi teslim etmezdim,el altindan desteklemek ona deniliyorsa korkusuzca kemali destekliyorum deseydi belki canindan olurdu ama anadoluda destek aninda hat safhaya ulasirdi.

ve her kimesneye evladımdan saltanat müyesser ola, karındaşlarını nizam-ı âlem için katletmek münasipdir. ekser ulema tecviz etmişdir. anınla amel olalar."

Yukardaki Fatihin ünlü Kanunnamesinden alinti,Nizam i alem icin kardesini öldürmeyi münasip gören atalarina bile hakaret sayilir vahdettinin rezilligi. Kanunnameye harfiyen uyan bir kisiden ben teslim olmasini bekleyemem dogrusu.

onur 03-01-2007 05:37

Cumhuriyete iki ana karakter gerekiyordu biri kahraman biri hain.İkiside rollerini oynadılar.Atatürk ün kahramanlığını övmek,onun yaptıklarını takdir etmek,onu insanlara anlatabilmek yıllarca birşey kazandırmadığını gördük bu ülke insanına.Bu yüzden vahdettin hain olmuş olmamış ne olacak ne değişecek.İlk önce kahramanımızın değerini bilip onu yasalarla değil gönüllerde koruyalım ki hainlerimizi tartışmanın sırası gelsin...

dilaver 03-01-2007 06:31

Böyle bir ikilem gerekli mi, 84 sonra böyle bir ikileme mecburmuyuz yoksa tarihsel şahsiyetleri yerli yerine oturtmak zorunda mıyız?

* * * *Başka hainler de var tarihimizde , örnegin Maliye Nazırı Cavit, İzmir suikastı dolayısıyla asıldı ve Mustafa Kemal in çocukluk arkadaşlarından İsmail Canbulat o da asıldı. Halbuki bugün bu ikisinin de hain olmadıklarını biliyoruz ama hain diye idam edildiler. O zaman digerlerine de ihtiyatlı yaklaşmamızda fayda var diye düşünüyorum.

* * * *Mustafa Kemal'in 9. ordu müfettişligi sıfatıyla şuraları tard etmek için atandıgını biliyoruz. Bu atamayı Mehmet Ali Paşanın teklifi ile Damat Ferit'in zar zor imzaladıgını da biliyoruz. Ancak onay makamı olan Vahdettin ile Mustafa Kemal'in geçmişe dayalı bir dostlukları oldugunu ve başbaşa bir görüşme yaptıklarını da biliyoruz. Bu görüşmede herhalde Sofya hatıralarını dile getirmediler.

* * * * Gene 1921 den Sakarya harbine kadar olan hazırlık döneminde İstanbul hükümeti ile Ankara hükümetinin aralarının iyi gittigini de biliyoruz.

* * * * Şimdi zafer kazanılmıştır ve saltanat kaldırılacaktır, bunun tek bir yöntemi vardır o da saltanat temsilcisinin hain ilan edilmesi. Çünkü savaş hilafeti korumak için yapılmıştır, böyle destek alınmıştır. Şimdi ümmetten *millet olma sürecine gelinmiştir. İktidarın ikili olamayacagı gerçegi ile devrimci hükümet Vahdettini hain ilan etmiş ve ancak iktidarını iyice saglamlaştırdıktan sonra hilafeti kaldırabilmiştir.

* * * * *Vahdettin in hain oldugunu zannetmiyorum, ama vatansever de olmadıgı kesindir. Cumhuriyet hükümeti her devrimci iktidarın yapması geregini yapmış ve siyasi erki ele geçirmiştir.Bunun için hain ilan edilmesi gerekiyordu edilmiştir.

* * * * * Vahdettinin de bunu anlayışla karşıladıgı görülüyor. Ne ondan ne de saltanat üyelerinden şimdiye kadar cumhuriyete karşı herhangi bir eylem görmedik. Saltanattan sonra sıra ittihat ve Terakkinin kalıntılarını temizlemek gerekiyordu o da en son İzmir Suikasti davasıyla sona erdirilmiştir. * *

* * * * * Burada sorulacak soru şudur. Devrimci idare dogrusunu mu yapmıştır. Evet öyle yapmıştır. Ama artık ters yüz olan bazı şeyleri yerli yerine koymak zamanı da gelmiştir.

* * * * * Bir kült yaratılması gerekiyordu, yaratılmıştır ; bir ulus yaratılması gerekiyordu yaratılmıştır. Ama şimdi her şeyi cesurca yerli yerine oturtmak lazım diye düşünüyorum.

* * * * * saygılarımla

onur 03-01-2007 06:37

İşte bende onu söylemek istedim.Bunlar gerekli roller bence .Vahdettin hain olsa idi giderken servetini alarak yerleşirdi ingiltereye.Orada yaşadığı fakirliği biraz araştırmak lazım.Bilmiyorum ben böyle biliyorum.Yanlışım varsa düzeltiniz.

kalkandelen 03-01-2007 06:49

vahdettin suphesiz haindi...

Ecevitin vahdettin hain degil demesi bana ecevitin fetullah iyidir demesini hatirlatti..eceviti karaoglanken sevdim..bunadiginda soylediklerini duymazliktan geldim..

vito 03-01-2007 14:28

Ben daha belirttiğiniz zamanın geldiğini düşünmüyorum.Türbanın kamusal alanda serbest olmasının zamanı gelmediği gibi...

pante 14-10-2008 18:52

"Hain" in en basit tanımı "Düşmanla işbirliğidir" demiştik.
Bu işbirliğinin sebebi önem arzetmez. Her ne sebeble olursa olsun düşmanla işbirliği ihanettir.
Burada mesele emperyalist işgalcileri düşman görüp görmemekle ilgilidir.
Elbette işgalcileri kurtarıcı gibi görenler de olabilir ve olmuştur da.
Bunların gözünde ihanetten bahsedilemez.

Ya da mesele düşmanı haklı görmekle ilgilidir. Savaşa girmekle hata edildiği ve cezayı hakettiğimiz düşünülür. Dolayısıyla emperyalist işgal meşru görülür. Bunun karşısında verilen milli mücadele ise maceracı olarak nitelenir.

Bir de Düşmanla işbirliği içinde olanların aslında vatansever oldukları savunulmaya kalkışılır. Gizlice milli mücadeleyi destekledikleri öne sürülür.
Özellikle bu konuya takılıp ta hainleri masum sananlar çoktur.
Bunlar, Yeni Osmanlıcılardan, hilafet yanlılarından, Atatürk ve laiklik karşıtlarından, düşmanı kurtarıcı gibi görenlerden, vatanseverliği gereksiz bulanlardan, dönemin komünistlerine karşı alınan katı tutumu asıl mesele olarak görenlerden fikirsel destek bulur.

Kimi insanlarda kişisel egolar, kimi insanlarda gurur ve rekabet, kimi insanlarda ise yanlış fikir ve düşünceler kahraman olabilecek bir insanı hain durumuna düşürebilir. Çerkes Ethem bunun tarihteki en iyi örneklerinden biridir.

Sıradan insan olmayan, halkı yönetme mevkisinde olanların ya da vatan görevinde bir komuta kademesinde bulunanların gözünde hain olarak tanınmak büyük bir onursuzluk ise bu duruma düşmemek de sadece kendi ellerindedir.
Basit bir yolsuzluk suçlamasında kalan kimi onurlu insanların intihar ettiği örneklerini özellikle Japonya gibi ülkelerden çok duyarız.
Canı herşeyden değerli olan ve canını kurtarmak için düşmana sığınanın onursuzluğu da sineye çekmesi gerekir.

İhanetin paralısı, parasızı, çilelisi, çilesizi önem arzetmez. Hain'in geçmişi, geçmişindeki hizmet ve yararları da önemli değildir. Önemli olan sonuçtur, sonuca giden tavır ve davranışlardır. Sondan ister 3 yıl önce, ister 1 ay önce vatansever konumunda olmak sonucu değiştirmez.

niveru 14-10-2008 19:34

Vahdettin hain ise , ataturku nereye koyacagiz ! Oyle ya ataturk birden bire samsunda ortaya cikmadi , ataturkun en bilinmez donemi , cocukluk yillari degil , uzerinde cok az konusulan hatta tabu sayilan 1.dunya savasi sonlarina dogru ve samsuna ciktigi vakte kadar istanbulda oldugu donemdir.
Bu donemde ataturk , bir gazete cikarmis ,gazete de milli mucadele fikrinden ziyade muttefiklerle anlasma fikri on plandadir! .
Ayrica bu donemde ataturkun kabinede savunma bakani olarak gorev almak icin kulis yaptiginida biliyoruz.
Ataturk bugun bililen sekilde , samsuna vahdettin tarafindan , dincilerin idda ettigi gibi milli mucadeleyi baslatmak icin degil , aksine o bolgede muttefik kuvetlere bir isgal bahanesi verecek karisikliklari onleme yani,yerel mudafa orgutlenmelerini fesh etmye gittigidir.
Vahdettin en buyuk korkusu , bu tur orgutlenmeler yuzunden muttefik kuvetlerinin ulkeyi parca parca isgal edecegidir.
Peki neden ataturk! , vahdettin ataturku hem ozel yaverligini yaptigi sirada tanimasi, hemde daha savas devam ederken , vahdettine cektigi telgrafda muttefiklerle ne kosulda olursa olsun gerekirse almanlarda ayri bir sekilde baris yapilmasini tavsiye etmesi , hemde istanbulda oldugu donemde minder gazetesinde yayinladigi goruslerini bilmesi ile
mudafa orgutlerinin tasfiyesinde en ideal kisinin ataturk olacagi dusunmeside ayrica onemlidir.
Ataturk istanbul doneminde milli mudafaci bir cizgi takip etmemistir., yukarida aciklamaya calistigim verilerden cikan sonuc budur!
Peki ne olduda ingilizler tarafindan onaylanarak ,gonderildigi anadoluda tasfiyesi ile gorevlendirildigi milli mucadelenin basina gecmistir. Ben bu konuda kazim karabekirin onemli bir rol oynadigini dusunuyorum .
Diyecegim odur ki tarihde ne olduysa o sekilde olmaz zorunda oldugu icin olmustur , ataturk eger kabinede gorev alsaydi damat ferit gibi onunda hainligini konusuyor olacaktik ,

pante 14-10-2008 19:47

Alıntı:

Vahdettin hain ise , ataturku nereye koyacagiz ! Oyle ya ataturk birden bire samsunda ortaya cikmadi , ataturkun en bilinmez donemi , cocukluk yillari degil , uzerinde cok az konusulan hatta tabu sayilan 1.dunya savasi sonlarina dogru ve samsuna ciktigi vakte kadar istanbulda oldugu donemdir.
Bu donemde ataturk , bir gazete cikarmis ,gazete de milli mucadele fikrinden ziyade muttefiklerle anlasma fikri on plandadir! .
Ayrica bu donemde ataturkun kabinede savunma bakani olarak gorev almak icin kulis yaptiginida biliyoruz.
Ataturk bugun bililen sekilde , samsuna vahdettin tarafindan , dincilerin idda ettigi gibi milli mucadeleyi baslatmak icin degil , aksine o bolgede muttefik kuvetlere bir isgal bahanesi verecek karisikliklari onleme yani,yerel mudafa orgutlenmelerini fesh etmye gittigidir.
Vahdettin en buyuk korkusu , bu tur orgutlenmeler yuzunden muttefik kuvetlerinin ulkeyi parca parca isgal edecegidir.
Peki neden ataturk! , vahdettin ataturku hem ozel yaverligini yaptigi sirada tanimasi, hemde daha savas devam ederken , vahdettine cektigi telgrafda muttefiklerle ne kosulda olursa olsun gerekirse almanlarda ayri bir sekilde baris yapilmasini tavsiye etmesi , hemde istanbulda oldugu donemde minder gazetesinde yayinladigi goruslerini bilmesi ile
mudafa orgutlerinin tasfiyesinde en ideal kisinin ataturk olacagi dusunmeside ayrica onemlidir.
Ataturk istanbul doneminde milli mudafaci bir cizgi takip etmemistir., yukarida aciklamaya calistigim verilerden cikan sonuc budur!
Peki ne olduda ingilizler tarafindan onaylanarak ,gonderildigi anadoluda tasfiyesi ile gorevlendirildigi milli mucadelenin basina gecmistir. Ben bu konuda kazim karabekirin onemli bir rol oynadigini dusunuyorum .
Diyecegim odur ki tarihde ne olduysa o sekilde olmaz zorunda oldugu icin olmustur , ataturk eger kabinede gorev alsaydi damat ferit gibi onunda hainligini konusuyor olacaktik ,

Konu Atatürk'ün hainliği değil Nıveru.
Vahdettin tartışılıyor.
Somut belgelerle konuşun. Varsayımlarla, duygularla değil.

pante 14-10-2008 23:45

İhanetin Belgesi:

http://pante.blogcu.com/vahdettin-ha...u_3156273.html

prozac 15-11-2008 09:26

http://img243.imageshack.us/img243/5...tug4rz3.th.jpghttp://img243.imageshack.us/images/thpix.gif

Dersaadet İşgal Orduları Başkumandanı
General Harington Cenaplarına

İstanbul'da hayatımı tehlikede gördüğümden İngiltere devlet-i fahimanesine iltica ve bir an evvel mahall-i ahare naklimi talep ederim efendim.
16 Teşrinisani 1922

Halife-i Müslimin

Mehmed Vahidettin

(tercümenin doğruluğu hakkında kesin bilgim yoktur..Bu dili bilen arkadasımız varsa bizahmet :))

karadenizli 15-11-2008 14:16

Arkadaşlar siz onun yerinde olsanız ne yapardınız.toplar yıldıza doğru dönmüş her sabah onla uyanıyorlar.vahdettinin yaptığına hainlik değil siyaset derler nutuk ta açıkça geçer atatürkü anadoluya gönderen odur atatürkün buna hiçbir itirazı yoktur.

Ama maalesef cumhuriyet rejimi kendinden öncekileri kötüleyerek büyümek istediği için vahdettin i hain ilan etmiştir.

Tarihteki bütün devletler kendinden önceki devletleri kötülemiştir. mesela sovyet rusyası çarlık rusyasını kötülemiştir.

evrensel-insan 15-11-2008 19:59

Saygideger arkadaslar;

Kimin "hain", kimin "kahraman oldugunu; tarihin gidisati ve gerceklesen durumu belirler. Bu aynen, bir "darbe" ve "devrim-karsi devrim" icinde gecerlidir.

Bugun, osmanli tarihsel olarak devam ediyor olsaydi; Ataturk'un durumu ne olurdu dersiniz? Ya da, bir kurdistan kurulmus olsaydi, bugun Ocalan'in durumu ne olurdu dersiniz?

KIMIN NE OLDUGUNU TARIHIN GIDISATI BELIRLER VE SUBJEKTIFTIR.

Saygilarimla;
evrensel-insan

yucemanitu 15-11-2008 20:16

Olur mu karadenizli? O makamda oturan birine yakışmış mı işgal eden "gavur"a "İstanbul İşgal Orduları başkumandanı saygıdeğer Harington" demek, "efendim" demek? Bunları dedikten sonra da "(tüm) Müslümanların halifesi" diye imza atmış. Ölmek bile daha iyi değil mi? Kaldı ki tarihte pek çok şahsiyet ölümü göze almış. Milyonlar can verirken bir kişinin kendi canını bu kadar tatlı görmesi kabul edilemez.

terekeme 15-11-2008 20:39

Azavur Ahmete paşalık rütbesini babam vermedi.Şehlüslam fetvalarını Yunan uçaklarından ben attırmadım.Yıllardan beri Vahtettin tartışılır,Kurtuluş Savaşı'ndaki rolüne bakarak bir yargıya varmak mümkünken uzatmanın mantığı anlaşılır gibi değil.

pante 15-11-2008 20:43

Alıntı:

Olur mu karadenizli? O makamda oturan birine yakışmış mı işgal eden "gavur"a "İstanbul İşgal Orduları başkumandanı saygıdeğer Harington" demek, "efendim" demek? Bunları dedikten sonra da "(tüm) Müslümanların halifesi" diye imza atmış. Ölmek bile daha iyi değil mi? Kaldı ki tarihte pek çok şahsiyet ölümü göze almış. Milyonlar can verirken bir kişinin kendi canını bu kadar tatlı görmesi kabul edilemez.
İslam halifesi, Dar-ı İslam'dan (Türkiye'den) Dar-ı Harb'e (İngiltere'ye) cihad eylemiş. :D

prozac 15-11-2008 21:11

Artık ona vahnettin desek?

karadenizli 15-11-2008 21:13

Sevgili atlas bazı olaylarda sabırlı olmak gerekir vahdettin ingilizleri hedef alan açıklamalar yapsaydı düşünebiliyormusun ne olurdu bence istanbulda taş taş üstüne bırakmazlardı.

Bak sevgili atlas tarihte yine böyle bir olay vardır adını tam hatırlayamadım yunanlılar izmiri işgal ettiklerinde bir öğretmen ilk kurşunu atmış. ve ondan sonra ne olmuş biliyormusun kaç kişiyi öldürmüşler. işkence yapmışlar yani ne olurdu biraz sabretseydi. arkadan destek bekleseydi. Bir hamle sonrasını hesap etmek gerekir.

Bana sorsan belki bende o sinirle aynı şeyi yaparım ama ben sana doğru olanları söylüyorum benim vereceğim tepkiyi değil

point_13_ 16-11-2008 19:09

karadenizli,sanırım bahsettiğin insan gazeteci hasan tahsindir..onu bu yaptığı davranış için yargılayamayız..şerefi için yaşayan her insanın yapacağı hareket budur..orada işgal kuvvetleri türlü taşkınlıklar yaparken halka zulmederken bekleselerdi işte o zaman yanlışa düşmüş olacaklardı..yani verdiğin örneğe katılmıyorum..konuya dönecek olursak bence de vahdettin vatan haininden başka birşey değildir..el altından milli mücadeleye de zerre kadar destek verdiğine inanmıyorum..düşmanla işbirliği içinde olduğu son derece açık..insanlığından, halkından utanmadıysa en azından konumundan utansaydı.. neyse ölmüş gitmiş kendini savunamayacak adamın arkasından atıp tutmayı sevmem ama görünen köy kılavuz istemez..

karadenizli 16-11-2008 19:48

Sevgili point ben ne diyorum belki bende aynı şeyi yapardım ama doğru hareketleri söylüyorum.

Destek olsa bir sıkıntı yok.Arkadan destek yok bir şey yok kurşun sıkıyorsun. kime zarar yaşlılara çocuklara sinirlerini onlardan çıkaracaklar ve böyle olmuştur.

Atatürk milli mücadeleden önce düşman askerlerine fiziksel müdahale etmemiştir. protesto ve probaganda yapmayı emretmiştir. şartlar oluştuğu zaman da milli mücadele başlamıştır.

Ama şunu unutmayın öyle bir olay olsa şu karadenizli sıkar kurşunları.

''imamın dediğini yap yaptığını yapma'' misali;) anlatabiliyormuyum

yucemanitu 16-11-2008 20:36

Bak 13. mesajda Nedenbuhler ne demiş:"korkusuzca kemali destekliyorum deseydi belki canindan olurdu ama anadoluda destek aninda hat safhaya ulasirdi." Çok doğru bir tespit.Ama Vahdettin ne yaptı milli mücadeleyi yürütenlerin kanının kafirin kanı gibi helal olduğu fetvasını verdirtti. İnsanları işgalcilere karşı değil direnişçilere karşı savaşmaya çağırdı. Artık bunun da mazereti olamaz iyi düşünün derim. Yararı olmasından geçtik bari zarar vermeseydi.

prozac 19-11-2008 04:45

Vahdettinin kurtuluş savaşındaki kronolojisi:

30 Ekim 1918.
Mondros Ateşkesi imzalandı..

24 Kasım 1918
Vahdettin'in, ingiliz The Daily Mail gazetesi muhabiri G. Ward Price'a yaptığı açıklama, 24 Kasım 1918 tarihli gazetelerde yer aldı:
"ingiliz milletine karşı beslediğim sevgi ve hayranlığı babam Abdülmecit'ten miras aldım."

6 Aralık 1918.
Dr. Sami, Padişah Vahdettin ve Hariciye Vekili adına, ingiliz Karadeniz Orduları Komutanı Milne'yi ziyaret etti.
General Milne, hükümetine gönderdiği raporda, "Padişah, ingilizlerin Türkiye'nin idaresini mümkün olduğu kadar çabuk ellerine alması için istirhamda bulundu... iç kısımlara (Anadolu'ya) ingiliz subaylarının gönderilmesini ve idareye yardımcı olmalarını rica etti. Buna karşılık Kafkasya'daki Türk askerini, ingilizlerin buyruğuna vermeye, istenmeyen subayları görevlerinden almaya ve birlikleri ingiliz subaylarının komutası altına vermeye hazır," diye yazıyordu.

10 Ocak 1919.
ingiliz Yüksek Komiseri, Calthorpe, Londra'ya gönderdiği gizli mesajında söylüyordu: "Padişah, bütün umudunu ingiltere'ye bağladı. Her istediğimiz kimsenin tutuklanıp cezalandırılmasına razı. ingiliz hükümetinin, halifelik makamında kalması için kendisine yardım edip etmeyeceğini soruyor."

19 Ocak 1919.
ingiliz Yüksek Komiser Vekili Amiral Webb, Londra'da Ronald Graham'a gönderdiği mesajda: "Vali atamalarının, basının, demiryollarının sıkıca ellerinde bulunduğunu, hapishanelerden istedikleri Rum ve Ermenileri serbest bıraktıklarını" bildiriyor ve "istediğimiz her şeye el koyuyoruz. Politikamız süngünün keskin ucuna dayanıyor. Padişah bizi buraya yerleştirmek istiyor," diyordu...

13 Mayıs 1920.
Vahdettin, Anzavur isyanına katılanları ödüllendirdi.

10 Nisan 1920. şeyhülislam Dürrizade'nin Mustafa Kemal ve arkadaşlarının
öldürülmelerini isteyen fetvası yayınlandı.

24 Mayıs 1920.
Vahdettin, istanbul Divanı Harbi'nin Mustafa Kemal, Ali Fuat Cebesoy, Halide Edip ve arkadaşları hakkında verdiği idam kararını onayladı.

27 Mayıs 1920.
Vahdettin, Fevzi Çakmak için verilen idam kararını onayladı.

15 Haziran 1920.
Vahdettin, ismet inönü, Fehmi Gerçeker, Refet Bele, Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, Dışişleri Bakanı Bekir Sami, Celalettin Arif, Yusuf Kemal Tengirşenk, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Fahrettin Altay hakkında verilen idam kararlarını onayladı.

14 Temmuz 1920.
Vahdettin, Kuvayı Milliye'ye katılan subayların ölüme mahkûm edilmesini onayladı.

10 Ağustos 1920.
Sevr Antlaşması imzalandı, Vahdettin bu antlaşmanın hükümet tarafından imzalanmasını onayladı.

Vahdettin hainmi karar sizin...

robin 30-11-2008 09:04

Hain dahi olamayacak kadar kişiliksiz, uyuz biriydi sanırım.

elcihanaferin 14-04-2009 10:47

Vahdettin'in hainliği, Sn. pante'nin de belirttiği gibi, Turgut Özakman'ın "Vahdettin, M. Kemal ve Milli Mücadele "adlı kitabında belgelerle incelenmiştir. Kitap bayağı geniştir; 789 sayfa içinde, Osmanlı ve gericilik özlemi içinde olanların Vahdettin'in bütün hainliğini gizlemek, yumuşatmak amaçlı iddia ve yazıları da tek tek ele alınıp, çürütülmüştür.

Vahdettin elbette işgal donanması İstanbul'a gelince üzülmüştür. Bu hususta bir beyanı olup olmadığını bilmiyorum ama, üzülmüş olması normaldir. Hatta Yunanlıların İzmir'e çıkışı belki de onu öfkelendirmiştir. Vahdettin'in kendisinin başında olduğu, olabilecek en fazla toprağa sahip bir devlet istemiş olacağı da çok büyük ihtimaldir. Yani, bunun anlamı, Hilafet politikası gütmüş olacağıdır. Sadece Anadolu değil, Arap vilayetleri ve dünya Müslümanlarının da halifesi olarak kalmayı istemesi, ümit etmesi çok normaldir. Böylelikle müttefiklere karşı da nüfuzlu olduğunu gösterir, itibarı da artardı. (Zaten halifeliğin kaldırılması üzerine başta Şerif Hüseyin olmak üzere 10 kral, emir vs kendini halife ilan etmiştir.)

Ancak, Anadolu'daki mücadelenin milli bir devlet politikası yolunda gelişmesi üzerine Kuvay-ı milliye'yi hain ilan etmiş, fetva verdirtmiştir. Başka şeyleri aktarmaya gerek bile yok, sadece bu bile, yani hanedan çıkarlarına bağlı kalarak milli devlete, milli irade karşı çıkması, apaçık hain olduğunu gösterir.

.

AzinliginFeryadi 17-04-2009 01:11

vahdettin elbette haindi.
Hain olmasaydı eğer, işgalci düşman kuvvetlerine karşı Orta Karadeniz'de oluşan Kuva-yi Milliye güçlerini bastırması için Mustafa Kemal Paşa'yı görevlendirmezdi.
Gizli bir gündemi filan da yoktu vahdettinin.''Atatürk'ü direniş hareketini başlatsın diye gönderdi'' gibisinden söylemlerle tatlı su kurnazlığı yapmaya çalışanların ne kadar saçmaladıkları bugün tüm belgeleriyle sabittir.
Siz bir lider düşünün ki; kendi vatan toprakları işgal edilirken, kendi milleti açıkça tecavüze uğrarken o kalkıp düşmana sırf makamını kaybetmemek adına, yani kendi poposunu kurtarmak için boyun eğsin, göz yumsun desteğini esirgemesin.Sefalet içinde, harap ve bitap düşmüş, silahtan yoksun ancak direnmek için son nefesiyle ayağa kalkabilmiş fakir milletini bastırmak, sindirmek, düşmana mukavemet gösteremeyecek hale getirmek için tüm yetkisini kullansın.
Burada vahdettinden bahsederken, kendi onurunu da ayaklar altına alan emperyalist kuvvetlere karşı onurlu birmücadele başlatmış emrindeki bir paşayı, idamla cezalandırma fermanı vermekte hiçbir sakınca görmemiş bir padişahtan bahsediyoruz.vahdettini anarken keşke hainden çok daha ağır bir kelime olsaydı da onu kullanabilseydik.vahdettin hakkında karar verirken bir de Atatürk'ün kendi ağızından nasıl bir padişah olduğunu okuyun derim.Atatürkümüz büyüklüğünün bir göstergesi olarak, yine de onu rencide etmemek için olan biteni oldukça hafif bir dille anlatmıştır.Ve Savaş kazanıldıktan sonra hayatlarını bağışlamıştır.
Malta'ya ve Avrupa'ya kaçan hanedan, Atatürk öldükten sonra O'nun ne kadar büyük bir lider olduğunu trajik bir dille kendileri dile getirmiştir.
O dönem yaşananları iyi araştırdıktan sonra, bugün ile ne kadar büyük benzerlikler olduğunu görmek hayret vericidir.Galiba sahnede bir tek Atatürk eksik.
Atatürk için yüzyılda bir gelen önder deniliyor.Bence O'nun gibisi O'ndan önce olmadı ve ondan sonra da olacak gibi görünmüyor.Ancak vahdettinler maalesef yüzyılda, yüzlerce defa geliyorlar.

SULTAN 20-12-2009 15:33

vahidettin hain mi?

vahidettinin hain olup olmadığı çok tartışmalı bir konudur.benim sözlerime pek gerek bırakmayan bir kişinin sözlerini iletmek isterim...

"ben isterim ki neslimiz tarihimiz bizden gurur duysun"

VATAN HAİNİ MİYDİ?
"....Facialara kalkan olamadım ise dehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gifsiper-i saika(paratoner) vazifesi gördüm.Bütün musibetleri üzerime çektim.Kendimi feda ederek vatanı kurtarmaya çalıştım.Dininehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gifdevletinehttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gifvatanına ve milletine hıyanet edenlerin aziz Allah'ın kahreden kudretli gücüne hedef olması için yakarıyorum..."

MEMLEKETİNİ NİÇİN TERKETTİ?
"...Her tarafı istila eden inkılab ve ihtiras içinde karşı koyma yahut başeğme imkanını bulamadım.Kamuoyunda sükun ve durumda açıklık belirinceye kadar Istanbul'dan ayrılmaya karar verdim..."

GİDİŞİ 'KAÇIŞ' MIYDI?
"...Vekili olduğum şanı yüce peygamberin yaptığını yaptımhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gifHicret ettim..."

VEhttp://www.tatliaskim.com/images/smilies/virgul.gifGERÇEKLER:
"...Elbet birgün hak kuvvete üstün gelecek ve necib milletimiz hakikatleri öğrenecektir..."

söz sizin.........

müşkülpesent 20-12-2009 15:39

Ne o Sultan, geçmiş spekülasyonları buraya taşıyıp yeni bir "Osmanlı Ruhu" yaratma peşinde misin? :)

İçin rahat olsun, objektif tarih okuyan herkes neyin ne olduğunu çok iyi biliyor..

SULTAN 20-12-2009 15:45

ne demek istediğini açık açık söylede ben de.....

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:17 .