![]() |
Özgür müyüz?
bence insanlar olarak dünya üzerinde yaşamakta olduğumuz hayatın niteliği ile ilgili en kritik gerçek, dünya üzerindeki hayatın binlerce yıldır o ya da bu şekilde çok şiddetli bir baskı ve denetim altında tutuluyor olması ve "şu an için" yaşamlarımızın kendi kontrolümüzde olmamasıdır.
bu site ve benzeri sitelerde sorgusu yapılan çok önemli hususlar var. peki bu sorgulamaları yaparken özgür müsünüz? bunu bir tartışalım mı? esaretin boyutlarını keşfedelim mi? |
Re: özgür müyüz?
daha önce agabey adlı sahsın konusunda da aynı şeyleri bahsettim ve orda sordum.
soru şu; özgürlük nedir? |
evet, çok doğru ve çok önemli.
özgürlüğün tanımının yapılması gerekir. ne fazla bilimsel, ne de fazla hissi... üzerinde uzlaşılabilecek ortalama bir özgürlük tanımının yapılması gerekiyor. bence öylesine derin esaret altındayız ki, bu durum yapacağımız özgürlük tanımlarının da tutarlı ve yapıcı bir yönde ilerlemesini engelleyecektir. ama denemekten vazgeçmeye de niyetim yok. bence idealize edilmiş haliyle özgürlük, düşünce ve eylemlerinizi baskı altında kalmadan, gerçekten istediğiniz şekilde yapabilmenizdir. fakat bu kaotik bir özgürlük değil, herkesin özgürlüklerinin çakışma noktalarında bireylerin kendi iradeleriyle severek razı olacakları "düzenleyici" kurallar da doğuracaktır. ama bu kurallar, bireylerin özgürlük"ler"ini düzenli ve "uyumlu" kılma yönünde ve minimal olacaktır. varlıklar bunun tamamen farkında ve birbirlerinin özgürlüklerine saygılı olacaklardır. işte böyle bir özgürlük yaşamlarımızda var mı? |
özgürlük, zorunlulugun kavranmasıdır.
* saygılarımla |
katıldığım noktalar var tabi ki yazında,benim mota mota özgürlük tanımım sudur değerli özgürlükçü:
"özgürlük,bireyin beynindeki istediği eylemi yerine getirebilmesidir.Ancak bu anayasal (toplumsal olarak insan hakları) olarak yapılmak zorundadır.Aksi takdirde dayatmacı politika olur.O halde su sonuc cıkarılabilir; özgürlük,bireyseldir ve dış etki kabul etmez.Bundan dolayı, kişisel menfaatler doğrultusunda toplumsal özgürlük üzerinde, bireyler yada gruplar dayatmacı bir eylem yapamazlar. insan kendi özgürlüğünü kendi seçerek eylemlerinde bunu gösterir.Buna göre kesin özgürlük tanımı; bireyin günlük davranışıdır. |
özgürlük sadece bireysel bir konumudur?
|
özgürlüğün toplumsallığıda bireylerin birleşiminden oluşur,insan hakları bir özgürlüktür,toplumsal büyüme bir özgürlüktür...bunlara kimse karşı çıkmaz...ama birey ve toplumlar üzerinde gruplar (bak gruplar diyorum,devlet demiyorum.dinci grup,inkarcı grup,faşist grup,ateist grup,vs vs...bu gibi kendilerine ideoloji belirlemis gruplar) asla başka bireyler üzerinde etki yapamazlar.Çünkü özgürlük kişinin kendi beyninle alakalıdır ve dış etki asla kabul etmez.
|
bireyin etrafını saran kitlenin veya grupların, bireyin özgürlüğüne hiçbir etkisi olamayacağını söylüyorsun. bunu açıklar mısın? yani insan çocukluğunda bile çevresindekilerden etkilenmez mi?
|
etkilenebilir tabi ki,etkilenme o gruba dahil olma ile olur,aynı bu site gibi,ben ateist gurubun icindeyim,yani sizin cevrenizde...ben bir bireyim siz bir grupsunuz...sizle beraber yasıyorum ama sizin gruptan değilim...işte bu benim özgürlüğüm..bunun tabularla alakası yok,bu bir yaşam felsefesidir,beyin özgürlüğüdür.
tabu özgürlüğüde vardır,namaz kılan bir insana köle diyemezsiniz...cunku ben namaz kılarken kendimi cok huzurlu hissediyorum...görev yapmak yada çalışmak,özgürlük ve sorumluluktur.Bir işyerinde çalışan bir insanın patronunun dedigini yapması sorumlulugudur,ve sorumluluk insana özgürlüğü getirir... ama bir azınlık grup,,,çoğunluk gruba uymak zorunda olursa dersen,hayır böyle bir kanun yok derim...hiç bir şekilde kendi özgürlük anlayışımı kısıtlayan gruba dahil olmak istemem. sevmedigin filme gitmek gibi bir durum yani... |
spartan-troy, görüş ve önerilerini dile getirdiğin için sağol ve emin ol bilgi ve anlayışımı geliştirici etki yapıyor ama özgürlüğün ve ilişkili temaların tanımını yaparken özellikle kendi şahsi durumunun ve şahsi koşullarının çok etkisi altında olduğunu düşünüyorum. elbette yanlış düşünüyor da olabilirim.
ateist olmadığın halde ateist grup içinde bulunma kararı alıyorsun, neden? çok özel değilse tabii... |
tabi ki değerli özgürlükçü,çok zeki değilim bunu bilmenizi isterim ilk önce,sadece bu grup içinde olmamın sebebi, etki-tepki meselesinin aynı zaman ve düzlem üzerinde olmasınla açıklayabilirim.bir gruba etki varsa etki yapılan gruptan da mutlaka tepki gelir,topun yere çarpıp yer düzleminde kalmaması gibi.bu grubun içinde olmam, bu cumleyle açıklanabilir.
ama inan dinsel inançlarımı kabullendirmek için burda değilim.Görevimde değil zaten,o yüzden sadece herkesin kendi doğruları olduğu gibi bende burda kendi doğrularımı söylüyorum. Doğru kavramı da, şu şekilde açıklanabilir,bilimsel bilgiye karsı etki tepki grupları oluşmaz.bilimsel bilgi net olan bilgidir ve burda kimse matematiksel sayıların yanlış olduğunu tartışmaz.Bilimsel bilgi dışında ki doğrular,görüşleri oluşturur.işte olayın asıl can alıcı noktası burasıdır.Siz bir ideoloji belirlemişsiniz bu davanızı aktarmanız en doğal hakkınız,cunku ideolojiler insanların davranış biçimleridir,ama elbette buna karşı oluşturulacak tepkiyi de kabullenmeniz gerekecek.çünkü dünya üzerinde 6 milyar insan var,ve ideolojiler de farklı farklı gruplarca elbette farklı olacaktır. tum olay bu değerli özgürlükçü. önemli olan türklüğe zarar gelmesin. |
Hayır spartan, sadece Türklüğe değil, hiç bir ırka zarar gelmesin; çünü tüm insanlar kardeştir...
Hoş geldin özgürlükçü; özgürlüğü özgürlükçülerle tartışman dileğiyle... Sevgiler... |
ben de kendimi çok zeki bulmuyorum. yeterince zeki olsaydım bu kadar acı çekmezdim herhalde.
yani sanıyorum sen burada türk-islam anlayışının doğal bir elçisi gibisin. ben ateist değilim. ama ne müslümanım ne de türk. bireysel ruhsal varlığımızın sonsuzluğuna inanıyorum. varoluşun çok büyük bir okul ve bizlerin de öğrenciler olduğumuza inanıyorum. ruhun yolculuğunun cennet-cehennemle neticelenmesi ne düşünceme ne de kalbime uygun geliyor. ruhun sonsuzluğuna inanmama rağmen, öldükten sonra dünyadaki ırksal ve dinsel tercihlerimin bir önemi kalacağına inanmıyorum. sadece geri dönüp ne öğrendiğime bakacağım gibi düşünüyorum. senin düşüncelerine de saygım var tabii. ama kendi düşüncelerimden memnunum ve sonuçlarını da üstleniyorum. saygılar. |
hoşbulduk thunderpoint.
|
ben de kendimi çok zeki bulmuyorum. yeterince zeki olsaydım bu kadar acı çekmezdim herhalde.
yani sanıyorum sen burada türk-islam anlayışının doğal bir elçisi gibisin. ben ateist değilim. ama ne müslümanım ne de türk. sevgili ozgurlukcu, senin ilacın benim *:D ama artık beni kimse umursamaz. istersen sen de umursamayabilirsin. çok fazla mantık istersen sana yardımcı olamam çünkü. |
özgürlükçü eyvallah tabi ki saygım var,ancak madem kitaplarda söylenen cennet-cehennem bahsini açtın,şunları anlatmak istiyorum; dun aksam aynı bu saatlerde başlayıp,saat sabah 7.30 a kadar sohbet ettik,childintime1 ,hshtanri ve invatito adlı arkadaşlarla.Kendilerine sorabilirsiniz.cokda güzel bir sohbet oldu güldük eğlendik.Msnlerimizde de *konuştuk, falan fistan.Anlattıcağım şeyleri onlara da anlattım.
kendi kişisel görüşlerim olarak şunları söylemek istiyorum; cennet-cehennem meselesini kesin ve net olarak söylüyorum; katıksız bir şekilde netliktir ki bu; yeryüzünde yaşayan hiç bir insanoğlu kuranda söylenen ve üzerine basa basa söylenen bu vaadi hiç bir şekilde yalanlayamaz.Bakın altını çiziyorum ; yalanlayamaz::: ne islam ne ateism nede baska bir ideoloji; bu bir gelecek gün meselesi arkadaşlar,ne tarihi var ne de saati.amma gelmez saatmiş demek de çok yanlış,çünkü bilinmiyor,onu ancak dinsel inançlara göre evrene hakim olan Allah yapabilir.olurmu olmaz mı tartışmakta cok yersiz arkadaşlar.cunku tartısılsa da sonucu kimse bulamaz.yıllarca tartışılır,tartışan insanlar ölür gider. bir ideoloji savaşı var,basa basa altını çizerek söylüyorum,bu ideolojiler yeryüzünde insanlık tarihince sabittir.Tarihsel veriler hep kanla biten ve değişik kültürlerce ideolojik savaşları kayıt eder.bu ideolojilere öyle bir ideoloji ekleniyor ki; sana ölüm zamanı ve perde arkasında olacaklardan haber veriyor...Dünya üzerinde hiç bir ideoloji böyle bir vaadi söyleyemez. Şimdi olayı biraz genelleştirelim; hiç bir insanoğlunun yalanlayamadığı bir olayın gerçekleşme ihtimali her zaman vardır.Yoktur diyen adam külliyen yalan söylemiş olur cunku elinde vaadin yok olabileceğine dair hiç bir belge yok.Mesela siz; ölünce boşluğa gideceğinizi düşünüyorsunuz bu da olabilir,bu da bir ihtimaldir sizin açınızdan,bunu da yalanlayamaz kimse; o halde iki veri var elimizde; birinden biri mutlaka gerçekleşecek. İşte insanı düşündüren bu gerçekler ölüm perdesinin acı gerçekleridir arkadaşlar; düşünmek lazım; düşünmeden insan hiç bir şekilde vicdanlı yaşayamaz. |
merhaba gameover,
ilacım olma teklifin için sağol :) neden umursamazlar seni artık? saygılar... |
spartan-troy,
senin anlayışına göre cehennemlik biri olduğumun farkında olarak söylüyorum bunu, benim inandığım allah'tan yalnızca sevgi, bilgi ve ilham gelir. eğer ben şu işkence-vari hayatın göbeğinde kimseyi yargılamayacağım ve tehdit etmeyeceğim bir hayatı insan halimle hayal edebiliyor ve isteyebiliyorsam, "allah"ın beni yargılayacağına ve cehennemle tehdit edeceğine inanmamayı tercih ediyorum. senin inancında bu düşüncelerimin cezasını biliyorum, ama ben cezaya inanmıyorum.... |
saygım var,düşüncelerini değiştirmek için yazmıyorum zaten
Allah seni yargılamıyor ki; sen kendin iyi yada kötü yaptıklarından ayrılacaksın hepsi bu... cunku iki kavram var...şöyle bir hikaye var bak.okumanı istiyorum Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'ye felsefecilerden bir grup geldi. Suâl sormak istediklerini bildirdiler. Mevlânâ hazretleri bunları Şems-i Tebrîzî'ye havâle etti. Bunun üzerine onun yanına gittiler. Şems-i Tebrîzî hazretleri mescidde, talebelere bir kerpiçle teyemmüm nasıl yapılacağını gösteriyordu. Gelen felsefeciler üç suâl sormak istediklerini belirttiler, Şems-i Tebrîzî; "Sorun!" buyurdu. İçlerinden birini başkan seçtiler. Hepsinin adına o soracaktı. Sormaya başladı: "Allah var dersiniz, ama görünmez, göster de inanalım." Şems-i Tebrîzî hazretleri; "Öbür sorunu da sor!" buyurdu. O; "Şeytanın ateşten yaratıldığını söylersiniz, sonra da ateşle ona azâb edilecek dersiniz hiç ateş ateşe azâb eder mi?" dedi. Şems-i Tebrîzî; "Peki öbürünü de sor!" buyurdu. O; "Âhirette herkes hakkını alacak, yaptıklarının cezâsını çekecek diyorsunuz. Bırakın insanları canları ne istiyorsa yapsınlar, karışmayın!" dedi. Bunun üzerine Şems-i Tebrîzî, elindeki kuru kerpici adamın başına vurdu. Soru sormaya gelen felsefeci, derhâl zamânın kâdısına gidip, dâvâcı oldu. Ve; "Ben, soru sordum, o başıma kerpiç vurdu." dedi. Şems-i Tebrîzî; "Ben de sâdece cevap verdim." buyurdu. Kâdı bu işin açıklamasını istedi. Şems-i Tebrîzî şöyle anlattı: "Efendim, bana Allahü teâlâyı göster de inanayım, dedi. Şimdi bu felsefeci, başının ağrısını göstersin de görelim." O kimse şaşırarak; "Ağrıyor ama gösteremem." dedi. Şems-i Tebrîzî; "İşte Allahü teâlâ da vardır, fakat görünmez. Yine bana, şeytana ateşle nasıl azâb edileceğini sordu. Ben buna toprakla vurdum. Toprak onun başını acıttı. Hâlbuki kendi bedeni de topraktan yaratıldı. Yine bana; "Bırakın herkesin canı ne isterse onu yapsın. Bundan dolayı bir hak olmaz." dedi. Benim canım onun başına kerpici vurmak istedi ve vurdum. Niçin hakkını arıyor? Aramasa ya! Bu dünyâda küçük bir mesele için hak aranırsa, o sonsuz olan âhiret hayâtında niçin hak aranmasın?" buyurdu. Felsefeci, bu güzel cevaplar karşısında mahcûb olup, söz söyleyemez hâle düştü. |
sevgili ozgurlukcu,
benim bundan sonra vereceğim cevaplar bazen insanların zihinlerinde duymak istedikleri şeyler olmayacak çünkü. benim kişiliğim git gide evrene karışıyo artık. yani benliksizliğe doğru gidiş diyelim. memleketim öldü, siyasi görüşlerim öldü, inançlarım, önyargılarım öldü. kainatla beraber işliyorum abim. git gide bir oluyorum. herhangi bir ayrılık yok. kim olursa olsun yanıma geldiğinde öpüyorum. ego da öldüğü için karizma yapma derdim yok. sitede herkes bana salak diyebilir *:D |
Spartan,
Şu Şems-i Tebrizi dediğin; Mevlana'yı yokluğunda yakıp kavuran, 7 yıl yanma dönemine sokan; oğluyla arasına nifak sokan ve en sonunda cinayetlere sebep olan muhterem zat; değil mi? Kaynak isteme, sadece ismiyle müsemma camiye git; karşıda, yerdeki tabelayı oku yeter... |
ve de çok eğleniyorum bu arada *:D
|
:D *:D *thunderpoint sems tebrizinin mevlanadan ayrıldıgı ve hazmedigi doğru adamın şehit mi edildiği yoksa konyadan isteyerek mi ayrıldığı da kesin olarak bilinmiyor,yani şemsi tebrizi hakkında elimizde cok net bilgi yok...su an konya'da şems makamı var mesela,oradaki türbe şemsi tebriziye ait oldugu biliniyor ama orda mı değil mi bilen yok...
ben daha cok hikayeyi ön plana cıkarmak istedim burda. şemsi tebrizi övmek için değil. |
Konu anlaşılmıştır spartan...
Oraları iyi bilirim... İslam'ın yere göğe koyamadığı bu birincil ve diğeri ikincil şahsiyetin aslında neler yaşadığının bilinmesini istedim ben de bir kaç cümleyle... Anlaşabiliyorsak 'sorun yok' demektir... |
ben kişiler üzerinde değerlendirme yapmam thunderpoint,iyiye iyi kötüye kötü derim.O yüzden şemsi tebrizi yi de bir baskasınıda hayatlarında yaptığı hatalarından ötürü,kesin olarak doğru insandır demem,buna ataturk de dahil...
|
spartan-troy, hikaye için sağol,
benim din-islam-allah konusunda şu an için söylemek istediğim son şey şu: din ve inanç gibi laboratuvara pek girmeyen konularda insanların birilerinden olumlu etkilenerek kendilerine bildiklerini öğretmesi ve rehberlik yapması istenmesi suretiyle birşeyler gelişir. yani önce talep gelir, sonra da arz. yani öğretmen öğrenciye gitmez. öğrenci öğretmene gider. talep olursa arz olur. inanç ve felsefe konularında pozitif bir varlık, talep gelmediği halde başka bir varlığa gidip yanlış yapıyorsunuz, doğru olan budur, bunu yapın, yoksa şöyle olur demez. ama benim şimdiye kadar hem islam'da hem diğer dinlerde, hem de her türlü ideolojide gördüğüm olay bunun aksi şeklinde cereyan etmektedir... eğer bir şeyde bir değer varsa o değer parlar, dikkat çeker ve talep görür. eğer görmüyorsa müsaade edin insanlar değer-bilmezliklerinin cezasını çeksinler, siz bulduğunuz değerin tadını çıkarırken... ben hayatımda rastladığım müslümanların hiç birinde öylesi bir değeri bulmuşluğun samimi güvenini, huzurunu, parıltısını görmedim ve imrenme duymadım. hem sıradan dindarların, hem nurcuların-fethullahçıların arasında bulunmuşluğum vardır. ben onlarda imrenecek hiçbir şey bulamadım. ve neyse bedeli öderim körlüğümün. şimdilik herkese iyi geceler diliyorum. |
yanlış ortamlarda bulunman ve kişilere göre hareket etmende cok yanlış değerli özgürlükçü,aaa bak su adam hem muslumanım diyor hemde alkol alıyor....amann ne berbat bir dinmiş bu boyle demek,neye benziyor değerli özgürlükçü biliyor musun ; bak şöyle bir hikaye var kısacık;
sinema yönetmeninin biri; tutulan bir kitabın senaryosunu yazıp çekmeye karar verir; ve film buyuk bir para finansından sonra seyirciyle buluşur; ama hakikaten kitabın olaganustu tutmasından dolayı sinemaya olan talebinde doğru orantılı olacağını zanneden yönetmen ,filminden olaganustu kötü bir izleyici performansı alır; ne yaptık biz felan derken; soluğu kitabını çektiği yazarın evinde bulur; yönetmen derki; "ya filmi tutturamadık,ama senin kitabın cok tutmuştu,biz ne yaptık" yazar şöyle der; "iyi ama benim kitabımda senin anlattıkların yok ki"; |
özgürlüğü tanımlarsanız sınırlamış olursunuz. sınırlanmış birşey de özgürlük olmaz zaten.
özgürlüğü, bulunduğunuz ortamın şartları ve kişileri belirler. |
:D * degial kendi beynin yok yani,,,,herkes sinemaya gidecek sende geleceksin
yok böyle bir sey ozgurlugu birey belirler |
benim demek istediğim "herkes sinemaya gidecek sen de git" değil :wink: o senin dediğin seçim yapmak.
mesela sen bir inançlı olarak "özgürlüğü birey belirler" diyemezsin! senin özürlüğünü inandığın din belirler en basitinden. |
deggial ben o dini secerek zaten ozgurce her şeyi kabul etmisimdir demektir...bu da özgürlüktür...
seçim hakkıda özgürlüktür.içki içmeyen insana özgür değil diyemesiniz. |
Alıntı:
*izin verirseniz bir kaç yorum yapmak istiyorum...şu sorulan sorular ve verilen cevaplar hakkında...şunu da belirtmek istiyorum genelde sorular direkt cevaplanmaktan çok örnek verilerek cevaplanmaya çalışılmaktadır...ama hiç bir zaman verilen örnekler sorulan sorularla yüzde yüz örtüşmemektedir... 1. soru allahın gösterilememesiyle ilgili...baş ağrısı da gösterilmez ama beş duyu organımızdan biriyle hissedebiliriz...tansiyonumuz arttığında damarların genişleyerek kafatasına uyguladığı basınçtır bu baş ağrısı...havayıda göremeyiz ama hissedebiliriz...ışığı tutamayız ama görürüz...allahın varlığını anlamak için acaba hangi duyu organımızı kullanmalıyız...acaba inananlar bizim bilmediğimiz farklı bir duyu organına mı sahip...onlar hissedebiliyor da biz hissedemiyoruz... 2. soru ateş ateşe nası acı verecek...buda bir örnekle açıklanmaya çalışılmış...ama sadece dikkati başka yöne çekiyor soruya cevap vermiyor...insanın topraktan yaratıldığını söylüyor ve toprak toprağa acı verdi deniliyor...birincisi bende insanım ama benim hiç bir tarafım toprak değil...inanmıyorsanız dna testi falan yaptırın...bu cevabın doğru sayılabilmesi için ilk önce insanın topraktan oluştuğunu ispatlamanız gerekir...bazı şeyleri içinde bulunduğunuz odanın dışına çıkıp orada düşünmelisiniz...o odada kaldığınız sürece size herşey mantıklı gelir zaten... 3. soru cezalandırma olayı...gene odanın içinde kalınarak sorulmuş bir soru...yani adam kuralları kabul edip öyle sorguluyor...normali verilen cevaptır zaten...insanlar suç işledikleri zaman cezalandırılması gerekir zaten...mantıksız olan aynı suçun cezasını diğer tarafta da çekecek olması...bir suç yüzünden insan kaç defa ceza çekecek... *suç işlemeyi de biraz açmak istiyorum...insanların hak ve özgürlükleri vardır...yalnız bu hak ve özgürlükler diğer insanların hak ve özgürlükleriyle sınırlıdır...bu sınırları aştığımız zaman suç işlemiş oluruz ve ceza gerektirir... * özgürlük hakkındaki görüşlerimde aynen bu şekildedir...eğer dünyada tek başımıza olsaydık tam anlamıyla özgür olurduk...istediğimizi yapabilirdik...ama başka insanlarla beraber yaşıyorsak özgürlüğümüz başka insanların özgürlüğüyle kısıtlanmış olur... * yukarıda bir yerde 'oda' diye bir tabirde bulundum...bu kelimeden kastım kurandır aslında...kuranın içinde zaten yanlış şeyler var ama bunları doğru kabul edip başka sorularu bu cümlelerle cevaplarsak zaten herşey doğru olur... * *odanın dışında özgürce düşünebilmeniz dileğiyle, sevgiler... |
spartan, sen o dini seçmedin. sen, o dinin mensuplarının çoğunluğu oluşturduğu *bir ülkede doğdun. doğumundan hemen sonra aldığın kimliğe de yazdılar onu "dini: islam" diyerek.
|
komplex peki sana kısacık bir soru *köprüye bakarak köprüyü yapanı görüyor musun?
|
deggial hiç alakası yok kardeşim,ben islamı mantıklı geldiği için seçtim,,okudum araştırdım...oyle kara cahil muslumanlardan değilim ben...bunu bilesin...15 yıldan beri bu işin içindeyim...sorguladım ve buldum...benim dinim bu...
|
din meselesi örnektir sadece.
islamı seçtim diyorsun. ne zaman seçtin? bu dini seçtiğin zaman dinin neydi mesela? birşeyin zaten içindeyken nasıl seçebiliyorsun onu? |
Alıntı:
|
babo bak,7 yasındaki bir insan kurandan dinden Allahtan felan anlamaz,bu işin bilincine 12 13 yaşlarından sonra başlarsın,,3 yasındaki cocugun camiye giderek namaz kılmasını gördün mü sen? ortalıkta dolaşır durur....yani bilinç yok,annesi babası tarafından muslumanlık yaftası yapıştırılsa bile anlayabilme bilinci yoktur...ben 12 yasında tefsir okumaya başladım,kendi isteğimle,butun kutsal kitapları okudum...babam müftüydü o zamanlar,bana en doğru gerçekleri anlattı,tüm kafama takılan soruları nüzul sebepleriyle bir bir anlattı...ve kendim seçtim...hatta bir gün baba babam sormuştu; ya gir ya çık *olay bu deggial...ben araştırarak musluman oldum.kendim özgürce...bana kimse özgür değilsin diyemez...ben ilahiyatı seçmedim...seçebilirdim de...ama seçmedim buda özgürceydi...ama okudum...evrimi de okudum...ne diyor diye...
atatürk karşıtı bir kitap getiriyor ismet inönü atatürke,ismet inönü derhal atılmasını talep ediyor; atatürk te yok yok atmayın getirin okuyalım ne diyor diye ismet inönüye kitabın getirilmesini söylüyor.olay budur işte deggial...olay 2 kitap okuma meselesi değildir.haa diyceksin ki; sen kendini cok mu bilgili sanıyorsun....tam aksine kara cahilin biriyim ben... |
komlex tamam anlastık ikinci sorum su ve net;
köprüye bakarak görmüyorsun ama köprüyü yapan yok mu sence ?işte Allah ı nasıl hissedicez sorusuna verilen cevap,bu soruya verdiğin cevaptır... duyularla yola cıkarsan aldanırsın,cunku krause yumrucukları alınan bir insan soğuğu hissedemez,ama soğuk yoktur anlamına gelmez. |
neyse spartan, farklı tellerden çalıp, farklı notalara basıyoruz. kısacası sazlarımız birbiriyle akortlu değil. o yüzden ben solo çalmaya gidiyorum *:D . gecen iyi olsun...
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 20:59 . |