26-08-2007, 21:36
|
|
Üye
|
|
|
|
Özgür müyüz?
bence insanlar olarak dünya üzerinde yaşamakta olduğumuz hayatın niteliği ile ilgili en kritik gerçek, dünya üzerindeki hayatın binlerce yıldır o ya da bu şekilde çok şiddetli bir baskı ve denetim altında tutuluyor olması ve "şu an için" yaşamlarımızın kendi kontrolümüzde olmamasıdır.
bu site ve benzeri sitelerde sorgusu yapılan çok önemli hususlar var. peki bu sorgulamaları yaparken özgür müsünüz? bunu bir tartışalım mı?
esaretin boyutlarını keşfedelim mi?
|

26-08-2007, 21:39
|
|
Üye
|
|
|
|
Re: özgür müyüz?
daha önce agabey adlı sahsın konusunda da aynı şeyleri bahsettim ve orda sordum.
soru şu;
özgürlük nedir?
|

26-08-2007, 21:48
|
|
Üye
|
|
|
|
evet, çok doğru ve çok önemli.
özgürlüğün tanımının yapılması gerekir. ne fazla bilimsel, ne de fazla hissi... üzerinde uzlaşılabilecek ortalama bir özgürlük tanımının yapılması gerekiyor.
bence öylesine derin esaret altındayız ki, bu durum yapacağımız özgürlük tanımlarının da tutarlı ve yapıcı bir yönde ilerlemesini engelleyecektir. ama denemekten vazgeçmeye de niyetim yok.
bence idealize edilmiş haliyle özgürlük, düşünce ve eylemlerinizi baskı altında kalmadan, gerçekten istediğiniz şekilde yapabilmenizdir. fakat bu kaotik bir özgürlük değil, herkesin özgürlüklerinin çakışma noktalarında bireylerin kendi iradeleriyle severek razı olacakları "düzenleyici" kurallar da doğuracaktır. ama bu kurallar, bireylerin özgürlük"ler"ini düzenli ve "uyumlu" kılma yönünde ve minimal olacaktır. varlıklar bunun tamamen farkında ve birbirlerinin özgürlüklerine saygılı olacaklardır.
işte böyle bir özgürlük yaşamlarımızda var mı?
|

26-08-2007, 21:54
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
özgürlük, zorunlulugun kavranmasıdır.
* saygılarımla
|

26-08-2007, 21:56
|
|
Üye
|
|
|
|
katıldığım noktalar var tabi ki yazında,benim mota mota özgürlük tanımım sudur değerli özgürlükçü:
"özgürlük,bireyin beynindeki istediği eylemi yerine getirebilmesidir.Ancak bu anayasal (toplumsal olarak insan hakları) olarak yapılmak zorundadır.Aksi takdirde dayatmacı politika olur.O halde su sonuc cıkarılabilir; özgürlük,bireyseldir ve dış etki kabul etmez.Bundan dolayı, kişisel menfaatler doğrultusunda toplumsal özgürlük üzerinde, bireyler yada gruplar dayatmacı bir eylem yapamazlar.
insan kendi özgürlüğünü kendi seçerek eylemlerinde bunu gösterir.Buna göre kesin özgürlük tanımı; bireyin günlük davranışıdır.
|

26-08-2007, 21:57
|
|
Üye
|
|
|
|
özgürlük sadece bireysel bir konumudur?
|

26-08-2007, 22:02
|
|
Üye
|
|
|
|
özgürlüğün toplumsallığıda bireylerin birleşiminden oluşur,insan hakları bir özgürlüktür,toplumsal büyüme bir özgürlüktür...bunlara kimse karşı çıkmaz...ama birey ve toplumlar üzerinde gruplar (bak gruplar diyorum,devlet demiyorum.dinci grup,inkarcı grup,faşist grup,ateist grup,vs vs...bu gibi kendilerine ideoloji belirlemis gruplar) asla başka bireyler üzerinde etki yapamazlar.Çünkü özgürlük kişinin kendi beyninle alakalıdır ve dış etki asla kabul etmez.
|

26-08-2007, 22:04
|
|
Üye
|
|
|
|
bireyin etrafını saran kitlenin veya grupların, bireyin özgürlüğüne hiçbir etkisi olamayacağını söylüyorsun. bunu açıklar mısın? yani insan çocukluğunda bile çevresindekilerden etkilenmez mi?
|

26-08-2007, 22:12
|
|
Üye
|
|
|
|
etkilenebilir tabi ki,etkilenme o gruba dahil olma ile olur,aynı bu site gibi,ben ateist gurubun icindeyim,yani sizin cevrenizde...ben bir bireyim siz bir grupsunuz...sizle beraber yasıyorum ama sizin gruptan değilim...işte bu benim özgürlüğüm..bunun tabularla alakası yok,bu bir yaşam felsefesidir,beyin özgürlüğüdür.
tabu özgürlüğüde vardır,namaz kılan bir insana köle diyemezsiniz...cunku ben namaz kılarken kendimi cok huzurlu hissediyorum...görev yapmak yada çalışmak,özgürlük ve sorumluluktur.Bir işyerinde çalışan bir insanın patronunun dedigini yapması sorumlulugudur,ve sorumluluk insana özgürlüğü getirir...
ama bir azınlık grup,,,çoğunluk gruba uymak zorunda olursa dersen,hayır böyle bir kanun yok derim...hiç bir şekilde kendi özgürlük anlayışımı kısıtlayan gruba dahil olmak istemem.
sevmedigin filme gitmek gibi bir durum yani...
|

26-08-2007, 22:20
|
|
Üye
|
|
|
|
spartan-troy, görüş ve önerilerini dile getirdiğin için sağol ve emin ol bilgi ve anlayışımı geliştirici etki yapıyor ama özgürlüğün ve ilişkili temaların tanımını yaparken özellikle kendi şahsi durumunun ve şahsi koşullarının çok etkisi altında olduğunu düşünüyorum. elbette yanlış düşünüyor da olabilirim.
ateist olmadığın halde ateist grup içinde bulunma kararı alıyorsun, neden? çok özel değilse tabii...
|