![]() |
Zamanda yolculuk mümkün mü?
mümkünmü derken, teknolojik anlamda değil, teorik olarak bu konuda fikri olanların fikirlerini öğrenmek istiyorum.sadece insanların nasıl akıl yürüttüklerini merak ettiğimden.
|
elbette ki mümkün :)
zaten zamanda sürekli ileriye doğru yolculuk yapmıyor muyuz? soru, zamanda zaten yapmayı sürdürdüğümüz yolculuğumuzu; hızlandırıp, yavaşlatıp hatta tersine doğru çevirmek mümkün mü şeklinde olursa daha mantıklı olur bence. |
Mümkün olmasa gerek.
Gelecekte bir gün zaman makinesi yapılacak ve zamanda yolculuk mümkün hale gelecekse, bunu bugünden bilmemiz gerekirdi. Bugün ve bugüne kadar bir çok yolculuk yapılmış olurdu. Bu olmadığına göre, gelecekte herhangi bir zaman makinesi yapılmamış anlamını çıkarıyorum ben. :) |
Alıntı:
Zamanda yolculuğun teorik olarak mümkün olmadığını düşünüyorum.. Ama -belki- çeşitli yollarla geçmişi 'görebilmemiz' mümkün olabilir. Yine de pek bilgi sahibi değilim. |
Alıntı:
birincisi: ben herhangi bir yorumda bulunmadım. sadece soruya, daha doğru olacağını düşündüğüm biçimde öneri getirdim. ikincisi: zamanda yolculuk mümkün. dediğim gibi zaten zamanda sürekli olarak yolculuk yapıyoruz. fakat bu yolculuğu hızlandırma konusunda: yapılan herhangi bir uçak yolculuğuyla bile, yeryüzünde hareket etmeden duran insanlara göre uçakta yolculuk yapanlar için zaman daha yavaş akıyor. fakat bu zaman yolculuğunun farkı algılayamayacağımız kadar küçük. hızı arttırdıkça, zaman, hızlanan kişi için daha yavaş akar. bu, özel göreliliğin doğal bir sonucu ve defalarca da doğrulandı. hatta bunun müonlarla ilgili çok da güzel bir deneyi vardır. (hatta bu deney einstein evvelinden beri biliniyordu fakat newton fiziğiyle hiçbir açıklama getirilemiyordu. einstein'dan sonra anlaşıldı deneyin anlamı...) üçüncüsü: sorunun teorik olarak sorulmuş olması... benim bildiğim kadarıyla paralel evrenler kuramıyla zamanda geriye yolculuk sayesinde oluşması muhtemel paradokslar birbirleriyle pek bir içli dışlı olabiliyor. |
Zamanda yolculuk edilecek olsa dahi, yolcuların bunu görebilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum.
Yüz yıl geri gidersek sanırım önce kendimiz yok oluruz. İleri doğru gitmek daha mümkün olabilir. Varlığımızın başlangıcı belliyken , yokluğumuzun başlangıcı muallakta. |
Alıntı:
aynen senin dediğin gibi olsun. |
Ben de ahbAp'la ayni dusunuyorum.
Laf olsun diye, benden de bir fikir: acaba uzayli zannedilen ve bazilarinin gordugunu bile iddia ettikleri seyler, gelecekteki mutasyon ve evrimlesme sonucu meydana cikan goruntusu, zaman seyahat makinesiyle gelen gelecegimiz olabilir mi? |
beyler
iki gündür tuhaf bir düşünce kafama gelip yerleşti. ben aydınlanmaya inanan biririyim. ancak; 21.yüzyılın tam bir karanlık çağa dönüşebileceğine dair tuhaf bir sezgi düşünceleirmi etkiliyor. sahte-bilimin ve modern hurafelerin dinin klasik fonksiyonunu üzerine aldığını düşünüyorum. büyük patlama, genel görelilik gibi görünüşte dev teorilerin mistisize edilmiş versiyonlarının bir tür dinsel inanış biçiminde aslında son derece aydın insanları bile etkisi altına aldığını düşünüyorum. bu başlığı bu nedenle açtım. sayın karamazovun söylediği cümleye bir bakalım. ''bu defalarca doğrulandı'' karamazov. ne , defalarca doğrulanan. süre başka bir şey zaman ise ne olduğu içeriği henüz net bir şekilde bile tanımlanmamış bir şey. ama zamanın akışının hızlandığı ya da yavaşladığı defalarca ispat edildi diyor. tıpkı paralel evren savsataları gibi bir şey. ben konunun içeriğinden çok insanların düşünme biçimini görmeye çalışıyorum. görünüşte bilimsel ancak son derece dindar bir tavrı çözümlemeye çalışıyorum. |
sayın nihilist,
bu konularda ben de yetkin değilim. Fakat kelimeleri/terimleri günlük konuşmamızdaki veya felsefe dilindeki anlamlarıyla ele alarak fizik ve diğer pozitif bilimlerin teorileri hakkında yorum yapmak oldukça yanlış. Alıntı:
Ivan'ın 'doğrulandı' olarak ifade ettiği teoriyle gravitasyon teorisi arasında (teori üretme-teoriyi test etme vs. bağlamında) ilkesel bir fark yok. Sizi bu derin şüpheciliğe iten ne oldu? Alıntı:
saygılarımla |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:25 . |