Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   İslam (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Muhammed, hatice ile evlenince zengin olmuştu peki peygamberliğe neden ihtiyaç duydu (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=8149)

Onursal Bedirhan 10-11-2008 00:38

Muhammed, hatice ile evlenince zengin olmuştu peki peygamberliğe neden ihtiyaç duydu

Aklımı karıştıran bir soru bu aslında

Muhammed, hatice ile evlendiğinde artık zengindi ve zaten kölede değildi hayatını huzur içinde geçirebilirdi neden peygamber olsunki, peygamber olup tüm insanlığın sorunlarıyla mucadale etmek hem kafa ağrısı yapar hemde insanın hayatında boş vakit bırakmaz. yoksa amaç bir itibar ve saygın bir kişilikmiydi?

aydoe 10-11-2008 00:46

Muhammed neden Hatice ile evlendi?
Kendinden 15 yaş büyük çocukları olan dul bir hanımla neden evlendi?

Onursal Bedirhan 10-11-2008 00:57

tamam para için evlendi varsayalım ve zengin oldu artık isteseydi hayatını huzur içindede geçirebilirdi.

neden peygamberlik iddasını attı ortaya, toplum içinde saygın, itibar edilecek biri olmak içinmiyidi ? (bu sadece benim tahminim, bu tahminimi kanıtlayacak hadis veya ayet varmı gözümden kaçan ?)

Psikolologların yaptığı araştırmaya göre erkekler evlendikten sonra toplum içinde itibar sahibi olmak isterler, hayatlarının geri kalanını bu amaç için harcarlarmış.

aydoe 10-11-2008 01:02

Belki de peygamber olmak için evlenmiştir.
Benim okuduğum peygamberin hayatı kitaplarında daha küçük yaştan peygamber olacağının kendisine söylenmiş olduğu yazıyor.
Belki çok daha önceden kafasına koymuştu.
Neden gidiyordu Hira dağında mağarada inzivaya çekiliyordu?
Ne yapıyordu ,neler düşünüyordu neler kurguluyordu?

meaculpa 10-11-2008 01:14

Muhammed zaten itibarlı bir ailenin çocuguydu. Peygamberliğe de özgün bir karizma çizmek için baş koydugunu da hiç düşünmüyorum. Muhammed, akıllı ve de zeki bir adamdı. Bulundugu topraklarda hakim olan ilkel mezopotamya dinlerini de sorgulamış ve bunlara bağlanıp kalmayı da kendi içine kabul ettiremedi.
Toplumunda var olan aksaklıklar ve haksızlıkları gözlemledi. Toplumun yapısını değiştirmek için neler yapabileceğini düşündü ve o dönemlerde toplumların en kadim dokusu olan din anlayışı ile bu işe kalkışabileceğini hesapladı. Yanlız oluşturması gereken bir din ve etrafında toplayacagı insanlara ihtiyacı vardı. Sececek olması gereken din, eski dinlerle rekabet edebilecek argumanlara sahip olmalıydı. Böylece Kuranı oluşturabilmek için bilgi kaynaklarından taramalara başladı.
Tek tanrılı dinlerin o dönemde daha bir bütün anlayış içinde oldugunu keşfetmesi ile önce vahdaniyet yani birlik , allahın varlıgının tekliği noktasında tebligler sundu. O yöre için tek tanrılı dinlerin farklı bir alan oluşturdugu kesindi. Çünkü araplar çok tanrılı dinlere mensup insanlardı.
Muhammed kuranda yazdıklaını tanrısal ifadeler olarak yansıtıp insanları iyi bir amacın hedefi için bir araya getirmeye yöneldigini öncelikle kendine kabul ettirdi. Muhammedin devrimci özelliği başlıgında da bu konuya biraz değindim.
Yapmış oldugu yenilikler onu o dönem içerisinde başka bir lider konumuna getirdi. Amacı için tüm ömrü boyunca inandıkları ile yaşadı.
Arada eleştirilerini verdgimiz kavramlar Muhammedin peygamberlik müessesinde olması ile ilintili şeylerdir. Tanrısal bir erke sıgdırılmaya çalışılan müjdeci-gunahsız-en mükkemmel tanımlarına olan, karşı tavırlarımızdandır.
Onu bu müsseden ayrıştırıp islamın kurucusu rolündeki mimar kişiliğinde değerlendirmeye çalıştıgımız zaman olay daha da nesnel yaklaşımlarla anlaşılır hale gelebilir.
Hatice ile olan evlilği amacları ugrunda attıgı bir destek hamlesi olarak da degerlendirilebilir, bunun dışında tamamen kişisel bir tercihi olarak da gercek olma olasılıgı yüksektir. Her iki koşulda; Muhammed'in değişimler öngören amaclarla yola cıktıgını ve bu yolda çabalar harcayan farklı bir kişilik oldugu gerçeğini değiştirmez.

İnsanın kendisini değiştirmesi bile çok çok zorken , koca bir toplumu değiştirecek hemde toplumun en hassas dokusu olan dinsel temalarla değişimi başlatacak bir karakter oluşturması kesinlikle yadsınacak bir iş değildir. Hatalarıda vardır tabı ki fakat yapmaya çalıştıgı sey istinasız cesaret isteyen bir noktadadır. Muhammed elinden geleni yapmıştır der ben buna inanırım. Hem haticeye aşık da olmuş olabilir dimi :)

karadenizli 10-11-2008 01:14

Ömrü boyunca yalan söylemiş hayatı yalan insanlar bir gün evin yanıyor deseler bir ihtimal koşa koşa gidersin

Bakın o insanlar ömrü boyunca yalan söylememiş insanlar (muhammedül emin) beni çok etkileyen ''şu dağın arkasından düşmanlar geliyor desem inanırmısınız''

''Evet inanırız çünkü sen ömründe yalan söylemedin''

en yalancı insan yangın var deyince koşa koşa giden sizler neden en doğru insanların sölerine inanmıyorsunuz.

prometheus4517 10-11-2008 01:17

veya başka bir amaç vardı. ticaret sahnesinde yani büyük oyunun içinde araplar ne zaman yer edinmeye başladı? bu da benim kendi teorim :D

meaculpa 10-11-2008 01:38

Alıntı:

prometheus4517´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 137214)
veya başka bir amaç vardı. ticaret sahnesinde yani büyük oyunun içinde araplar ne zaman yer edinmeye başladı? bu da benim kendi teorim :D

Bu teori ölü doğdu bence:)

Yahu adam yeni bir din, yeni bir tebliğ anlayışı , yeni bir tanrı anlayışı ki bunlar arap toplumu ile yaklasık 63 yıllık bir ömürde cereyean eden mücadelelerin sonucu ortaya konuyor. Ve sen prometheus bu adamın herşeyi arapları zengin kılabilmek , üstün ırk haline getirebilmek için tasarladıgını idda ediyorsun :)

Madem derdi davası buydu ne gerek vardı yani yeni bir dinin çetrefilleri ve de ölüm kaygıları ile boğuşup da dünyaca sıkıntı cekmeye. Gider arap kabilelerini toplar mevcut dinide azcık rehabilite eder, gider süpriz bir strateji belirlerdi ekonomi adına :rolleyes:

Muhammedin yaşadıkları yada kuranın bize sundukları senin bu teorini bin defa yıkabilecek verilere sahip. Arap toplumunu ihya etmek için adam çıkıp da karşısına koca mekke-medine dolaylarının en paşalarını, en babalarını karşısına almaz. Gider uzlaşır bir şekilde madem özne para ise :cool:

dilaver 10-11-2008 01:43

http://www.turan-dursun.com/forumlar...ead.php?t=5107

saygılarımla

Onursal Bedirhan 10-11-2008 01:46

Alıntı:

prometheus4517´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 137214)

Yalnışsın bu konuda Muhammed araplara ve islamiyeti seçen ülkelere en büyük kazığı attı. Meaculpa'ın dediği mantıklı ama muhammed amacına ulaşamadı bügün hıristiyan nufusu, müslüman nufustan kat kat fazla ve islam ülkeleri yahudi - hıristiyan ülkelerin sömürüsü altında buda demektirdki muhammed başarılı olamadı. Belki yaptığı tek şey faydalı oldu islam şartlarına hacc'a gitmeyi ekleyerek oranın turizmine etkisi oldu. Eğer osmanlı imparatorluğu çökmeseydi muhamedin başarılı olduğunu savunabilirdik. Ve mealcupa ile sana hak verebilirdim.

Lakin Muhammed o dönemde var olan dini tutup modife etseydi var olan din üzerinde değişiklik yapsaydı o zaman bu kadar savaşta çıkmayacaktı ve başarılı olacaktı. O ne yaptı tuttu yeni bir din icat etti insanlığı bir birine düşürdü.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:50 .