Muhammed zaten itibarlı bir ailenin çocuguydu. Peygamberliğe de özgün bir karizma çizmek için baş koydugunu da hiç düşünmüyorum. Muhammed, akıllı ve de zeki bir adamdı. Bulundugu topraklarda hakim olan ilkel mezopotamya dinlerini de sorgulamış ve bunlara bağlanıp kalmayı da kendi içine kabul ettiremedi.
Toplumunda var olan aksaklıklar ve haksızlıkları gözlemledi. Toplumun yapısını değiştirmek için neler yapabileceğini düşündü ve o dönemlerde toplumların en kadim dokusu olan din anlayışı ile bu işe kalkışabileceğini hesapladı. Yanlız oluşturması gereken bir din ve etrafında toplayacagı insanlara ihtiyacı vardı. Sececek olması gereken din, eski dinlerle rekabet edebilecek argumanlara sahip olmalıydı. Böylece Kuranı oluşturabilmek için bilgi kaynaklarından taramalara başladı.
Tek tanrılı dinlerin o dönemde daha bir bütün anlayış içinde oldugunu keşfetmesi ile önce vahdaniyet yani birlik , allahın varlıgının tekliği noktasında tebligler sundu. O yöre için tek tanrılı dinlerin farklı bir alan oluşturdugu kesindi. Çünkü araplar çok tanrılı dinlere mensup insanlardı.
Muhammed kuranda yazdıklaını tanrısal ifadeler olarak yansıtıp insanları iyi bir amacın hedefi için bir araya getirmeye yöneldigini öncelikle kendine kabul ettirdi. Muhammedin devrimci özelliği başlıgında da bu konuya biraz değindim.
Yapmış oldugu yenilikler onu o dönem içerisinde başka bir lider konumuna getirdi. Amacı için tüm ömrü boyunca inandıkları ile yaşadı.
Arada eleştirilerini verdgimiz kavramlar Muhammedin peygamberlik müessesinde olması ile ilintili şeylerdir. Tanrısal bir erke sıgdırılmaya çalışılan müjdeci-gunahsız-en mükkemmel tanımlarına olan, karşı tavırlarımızdandır.
Onu bu müsseden ayrıştırıp islamın kurucusu rolündeki mimar kişiliğinde değerlendirmeye çalıştıgımız zaman olay daha da nesnel yaklaşımlarla anlaşılır hale gelebilir.
Hatice ile olan evlilği amacları ugrunda attıgı bir destek hamlesi olarak da degerlendirilebilir, bunun dışında tamamen kişisel bir tercihi olarak da gercek olma olasılıgı yüksektir. Her iki koşulda; Muhammed'in değişimler öngören amaclarla yola cıktıgını ve bu yolda çabalar harcayan farklı bir kişilik oldugu gerçeğini değiştirmez.
İnsanın kendisini değiştirmesi bile çok çok zorken , koca bir toplumu değiştirecek hemde toplumun en hassas dokusu olan dinsel temalarla değişimi başlatacak bir karakter oluşturması kesinlikle yadsınacak bir iş değildir. Hatalarıda vardır tabı ki fakat yapmaya çalıştıgı sey istinasız cesaret isteyen bir noktadadır. Muhammed elinden geleni yapmıştır der ben buna inanırım. Hem haticeye aşık da olmuş olabilir dimi