Bir Agnostik Günde kaç kez Deist olur?
Öncelikle Agnostik nedir? Agnostik ile Ateist ve Deist arasında ki farklar nedir?
sorusuna bir yanıt aramak istiyorum.
Bu sorulara hepimizin vereceği az veya çok, doğru veya yanlış cevaplar mevcutdur diye düşünüyorum.
Agnostizme bu konuda otorite olduğunu düşündüğüm ünlü Mantık dehası
ve Agnostik Bertrand Russelin fikirleri ışığında bir cevap aramak istiyorum.
Kaynak olarak Ünlü Felsefecinin , Amerikan LOOK dergisinin 3 Kasım 1953 tarihli sayısında yer almış olan "What is an Agnostic?" başlıklı makalesine
sıkca atıfda bulunmayı düşünüyorum.
Başlığın şekline itirazlar gelebileceğini göz önünde bulundurarak,bunun şahsi düşüncelerimden kaynaklı olduğunu belirtmek istiyorum.
Öncelikle Agnostik nedir?
"Bir agnostik, Tanrı ve dünya ötesi yaşam hakkında doğruyu bilmenin imkansız olduğunu düşünür. Asla bilinemez denmese de, şu anda yaşadığımız zamanda bilinemez."
Şu halde Agnostik Tanrı "var" yada "yok" demez.
BİLinemeyeceğini öne sürer.
Bu anlamda Ateizm ile çeliştiği aşikar. Peki insanlar Tanrının -somut olarak- varlığını veya yokluğunu ispatlayamayacağına göre neye göre Teist,Deist veya Ateist oluyor?
İnancına göre değil mi? Yani insan varlığına veya yokluğuna inanıyor.
Bu anlamda Ateizmide bir İNANç olarak niteleyebilirmiyiz?
Diğer yandan bir İMANlı yani bir Teist, -bu Hristiyan,müslüman veya yahudi başta olmak üzere sayamayacağımız her hangi bir Din? mensubu olabilir-
AKLINI hazır bir "İnançlar bütününe" teslim eder.
İnanclar bütünü ifadesini özellikle seçtim çünkü her teist inandığı Sisteme=Din bağlı olmakla beraber,içinde beğendiği ve beğenmediği
kuralları barındıran söz konusu sisteme bağlı kalmak zorundadır.
Sistem onun düşünce yapısını ve özgürlüğünü kısıtlar.
Baskı ikiyüzlülüğü zorunlu kılar.
Aslına bakarsanız her Teist ve Ateist bir yönüyle kısa süreli de olsa Agnostikdir.
Aklını veya Duygularını aynı anda serbest bırakamaz.Bıraktığı anda Agnostik olur.
Bu nedenle ya aklını sabitleyecek, yada Duygularını...Aksi takdirde iki elini birden bırakmışcasına düşüşe geçtiği hissine kapılacak...
Büyük ihtimalle bunalıma girecektir.
İşte yukarıda zikrettiğim sebeplerden dolayı Agnostik kalan sayıca çok azdır.
İnsan mutlaka ya Aklını yada Duygularını bir inanca sabitlemek suretiyle rahatlamak ister.
Aksi takdirde beyin kimyasının kaoso girme ihtimali vardır.
Ancak mantığa bürünerek veya Aklını sabitleyerek Mutluluk hormanları üretebilir.Diğer türlü sürekli bir boşluk hissi ve tedirginlik söz konusudur.
Şimdilik buraya kadar...
Devam etmek dileğiyle...
muhtemel katkılarınız için şimdiden Teşekkürler...
Saygılarımla...
ULUL
|