|
Kut;
Konuyla ilgisi yok ama yinede soyleyecegim.
Sen turkcu oldugun icin hayatini ve bilimsel cabalarini bosuna harcayan ve ahmakca davranan birisin.
Turk hastaligina yakalanmissin.
ister affet ister etme.
|
Kürt hastalığına yakalanmış biri olarak bu eleştirin geçerli değil, sen de kusura bakma
|
Sevgili kut,
Ulug'dan gelir peki ama adamcagizin adi zaten Ulug bey degildir. Acik adi su degil mi?
Mīrzā Muhammad Tāraghay bin Shāhrukh
Ulug veya ulugh vb. ona iliskin toplumsal hiyerarsiye yonelik statudur.Cok kisaca Ulu Taraghay der cikarsin.Ali Arapca degildir ayrica sevgili kut.Eli'den gelir, donusur, kokeni de Fenike'ye hatta geriye donuk Sumer'e gider dayanir.Bak sana ornekler;A/Ebabil, Babil, Babel ; Uc farkli yakanin Babil deyisidir bu.(bolgesel lehce, agiz vb.)Bak baska ornek;Ulul el bab
Bunlar da Arapca degildir.
Yani Ali'nin ayn ile yazilmasi onun Arapca oldugu veya tanrisal baglamda kullanilmadigi vb. anlama gelmez. Cografya farklilarina yonelik bazi harfler duser veya donusur.
|
Uluğ Bey'i örnek diye verdim, yani bugünkü
ulu sözünün kökeni uluğ < ulug'dur demek için, adamın gerçek adıyla konunun ilgisi yok.
Hep aynı yerde dönüp duruyoruz. Yanlış anlamayın ama forumdakiler olarak hakikaten dilbilimden haberiniz yok, bu nedenle sizlerle tartışmak boş. Yani sizlerle
Ali ile il/el "
Tanrı" sözlerinin
aynı olmadığını tartışmak Cübbeli Ahmet ile ya da Adnan Oktar ile evrim tartışmak gibi bir şey inanın

size fonetik ve dilbilimsel açıdan
Ali ile
il/
el aynı olamaz diyorum, örnekler veriyorum hâlâ bana Babil, Hubel falan diyorsunuz, sanki ben o sözcükleri bilmiyormuşum gibi. Yani bunca evrimsel kanıta karşın, "
İnsan maymundan geldiyse neden şimdiki maymunlar insan değil" diyen bir dinci gibisiniz inanın

halbuki insan maymundan gelmedi, ortak ata var vb. yani daha konu hakkında temel bilgi yok...
Benim gibi Arap dili ve kültürüne pek de yakınlık duymayan birine bile (Arapçı Ottomanlar nedeniyle) Arapçayı savunduruyorsunuz

çünkü ben yakıştırma ya da zorlama fikirleri değil, gerekleri savunuyorum. Ali, yani tarihte yaşamış olan, Muhammed peygamberin damadı olan Ali'nin adı olan Ali öz be öz Arapçadır, yani bunun tartışması yok ki...
Mesela Rum demekle, Urum demenin demenin ayni bahsi anlatmasi gibi.(eger karsidaki kisi agiz, lehce vb. biliyorsa)
Kemal Soyer kimdir nedir bilmem, Turkcu veya Kurtcu olusunun da hic onemi yok, ama bahsetmeye calistigi sanirim gecmis(antik) doneme iliskin Dameli dili konusan halklar olabilir.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dameli_language
|
Rum yerine Urum demek gayet doğaldır, çünkü Türkçenin yapısı gereği hiçbir öz Türkçe sözcük r- ile başlamaz, Türkçede r sesi hep sözün ortasında (
ör: ara, ırmak vb.), ya da sonunda olur (
ör: ağır, bağır vb.), bu nedenle hakiki Türkler r- ile başlayan sözleri telaffuz edemezler, Ramazan yerine
Iramazan, Recep yerine
İrecep, Rum yerine
Urum, rahat yerine
Iraat derler. Yani bunun bir açıklaması var, ancak
ä ya da
e sesinin
ayın'a dönüşmesi semitik dillerde vâki değildir...
Olur mu oyle sey? El de denir Ul de denir. Kuzey ve Guney vb. lehcelerde farklilik gosterir kut.
Bak Ullah mesela.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ullah
Niye kisi kalkip mesela Abd Allah dememis de Abd ullah demis?
|
Yine kaynak diye wikipedia verilmiş

olsun yine de yanıt verelim. Arapçada Ullah diye "
yalın" olarak kullanılan bir sözcük yoktur. Neden Abdullah denmiş? Bunun da yanıtı var. Şundan öyle denmiş, Abdullah adının aslı, en temel düzeyde Arapça bilenlerin dahi anlayacağı şekilde >
Abd'
ul Lah yani "
Lah'ın kölesi/kulu" demektir. Ancak Müslümanlar, resmi İslam tarihinin saptırmaları ve propagandaları gereği derler ki, "
Abdullah, Allah'ın kulu demektir". Hayır, Abdullah apaçık bir şekilde
Abd'
ul Lah "
Lah'ın kulu" demektir, Abd'ul Allah olsaydı "
Allah'ın kulu" demek olurdu. Buradaki "ul" eki Arapçadaki iyelik ekidir, meselâ:
Bâb'ul Bahr "Deniz Kapısı" (
Tunus'ta bir yer adı),
Dâr'ul İslam "
İslam Yurdu" gibi... Buradaki ul ayrı bir ul, ek olan, yine Tanrı demek olan
il/
el ile
ilgisi yok. İslamcılar, bu gerçeği gizlemek için, tüm Lah'la ilgili tamlamaları güyâ "Allah" diye tevil ederler, oysa açıktır ki: Beyt'ul Lah "
Lah'ın Evi", Seyf'ul Lah "
Lah'ın Kılıcı" demektir. İlkokul birinci sınıf Arapça bilgisi bu... Ancak İslamcılar foya meydana çıkmasın diye Lah'ları Allah diye tevil ediyorlar. Aslında şu açıdan yanlış da değil, çünkü zaten Allah adı <
Al Lah "
The God"dan geliyor... Daha önce de yazmıştım, eril olan Lah'ın dişili de Lat (Goddess)'tır...