Türkü´isimli üyeden Alıntı
Bir başkası bu cümleyi kursa normal karşlanabilir . Siz kurunca başka bir şey aranıyor altında.
|
Eheh, bu ilginçmiş aslında merakta ettim aslında, o başka şeyi.
Sanki evrim ve biyolojinin bilen ve araştıranlarını ideolojik davranıyor
diye suçlar gibi bir algı oluşturuyorsunuz hissine kapıldım. YANLIŞMIYIM ? Yanlış olmam en büyük temennim.
|
İdeolojik olmayan bakışa asla bir sözüm olamaz, bu böyle anlaşılıyorsa da kelimelerin kısıtlı olmasından ötesi değildir.
Zaten ideoloji olmadan bakılsın diye bu kadar şey yazarken, araştıranın emek dökenin, objektif bakanın hakkını es geçmem, dediğim gibi kısıtlı ifadelerin sonucudur anca. O kadar kusuru da olsa gerek yazışmaların.
Dahasını söyleyim, ben de kendimi asla "bilen" olarak görmem, bunu iddia da etmem, çünkü bilen (bu konuda bir kaç yazıda yazdım) demek, o bildiği şeye hükmeden demektir.
Ben mikrobu gördüm diyelim, bu beni onu bilen yapmaz, ona inanan yapar. Bilmek bu noktada yazıldığı gibi anlamdan çok daha ötesinde bir anlamdır.
Ben anca yaşayanım, Evrim dene şeyi bu anlamda yaşantıma entegre etmeye çalışıyorum ki, olayım bu, bilmek bu noktada çok özel bir yerde.
O yüzden orada ki bilen okuyan da zaten işi kinayesi, bilen böyle yapmaz anlamında yani.
Hem bilen olacak hemde ideolojisine malzeme yapacak, buna bilen denmesi de nezaketendir.
Ha birde Evrim yüzeysel konuşulacak bir konu değil.. Bilenlerin yani içinde olanlar için konuşulacak bir konudur.
|
Bu da ayrı bir sıkıntı değil mi?
Evrimi anca akademikler konuşur, tamam konuşsunlar ama bu bizi "direkt" ilgilendiren bir şey, içinde yaşıyoruz, Evrim uzayda olan bir konu değil ki.
Yanımızda, çevremizde, hatta içimizde ta ruhumuza bile işlemiş diyebiliriz.
Yargıladığımız şeylerden tutunda, sevdiğimize, alışkanlıklarımıza her şeyimize sinmiş bir şeyden bahsediyoruz.
Akademikler bunun akademik boyutunu konuşsunlar, ama bunun "
yaşamsal" yönünü de konuşulmaz dersek, Evrim halka inmez. Halka inmeyince o bir avuç çırpınsın dursun, meramlarını anlatamazlar ki.
Toplumlar sayfalarca yazı okumayı sevmezler, helede teknik yazı okumayı hiç sevmezler. Evrim sayfalarda kalır gider.
Sırf konunun bile amacında halka inmek var aslında, forum sakinleri olarak bizlerde halk sayılırız, ayrıca ziyaretçiler vs. "
Evrimsel düşünce" dedim, bu pekala yapılabilir, içinde çok fazla teknik detay olmadan düşünmek, zor olmasa gerek. Başka türlü bu kutsal bir şey gibi, konuşamazsak, sadece akademikler konuşsun dersek, işin bizi ilgilendiren yönü "
Evrimin yaşamsal yönü" bunu kim konuşacak?
Onuda bilenler konuşsun demeyiz herhalde.
Siyaseti siyasetçiler, tarihi tarihçiler, sanatı sanatçılar vb. konuşsun demiyorsak, bunları halka indire biliyorsak, buna ruhsat veriyorsak, Evrimi de halka indirmeliyiz... Bunun başka yolu yok.
Yani konuşmalıyız, konuşmalıyız, konuşmalıyız.... başka türlü o bilinmez...
Sevgiler