Ahlaksız´isimli üyeden Alıntı
Her şeye muhalif sevgili karakedi
Niye sanat olmuyormuş,niye ressam olmuyormuş?
Bakınız;
-Mağaralar vajinayla bir görülüyor..Bu mağaraların bir mabed olarak kullanıldığı söyleniyor..Mağaralarda ritüller yapıldığı,kadınların doğum için buralara geldiği gibi şeyler söylenir..
Bu mağaranın vajina olarak görülmesi,İslam'a bile sirayet etmiştir..Muhammed'in vahiy aldığı söylenen mağaranın adı Hira,eski Arapçada vajina anlamına gelir..Bunu da bir not olarak belirteyim..
Mağaradaki resimleri/çizimleri kadınların yapması da,bir anlamda doğru..Çünkü kadınlar,ilkel insanların anlayışına göre yaratıcı/üretici güçtür..Erkek ise öldürücü/yok edici bir güçtür..Bu bakımdan kadının bir şeyler üretmesi,yani resim yapması gayet doğal..
Çizilen resimler de,genelde korku ve saygı duyulan tanrılar olarak görülmüş..Suni avcı olan ve bunun farkında olan atalarımız,doğadaki gerçek avcıların/yırtıcıların gücünden etkilenmiş ve bunu resim olarak mağaralara nakşetmiş..Bu resimlerin de bir sonraki versiyonu heykel/yontu olarak devam etmiş..
|
sağolun sevgili Ahlaksız. siz büyüklerime katkılarımla naçizane destek olmaya çalışıyorum. olabiliyorsam ne mutlu bana
sanat/ressam değil çünkü ressamlık, sanat günümüzde sanatsal kaygılarla yapılan entelektüel bir faaliyettir. maddi yaşamda karşılaşılan olay ve olguların düşünce dünyasında algılanması, kişinin bilinç yapısı ile şekillenmesi ve geri tekrar maddi dünyaya çeşitli tuval, boya, fırça gibi araçlarla yansıtılmasıdır.
ilkellerdeki mağara "sanatı" dediğimiz olay ise sanatsal bir entel faaliyeti değil, direkt olarak ekonomik bir faaliyettir. av dışında resmedilmir bir şey var mı mesela? bir nehrin çağıldayan dalgaları, söğüt ağacına konmuş bir kuşun şakıması...? en basitinden güneş bile yok. sadece av hayvanı.
tabii sanatsal bir değeri var. ama bugün bildiğimiz anlamda ne bunları yapan kişi bir ressam, ne de yaptığı şey bir resim sanatıydı. biz o dönemi anlatırken kolaylık olsun diye resimci, sanatçı diyoruz o ayrı. tabii böyle demekle alıntı yaptığınız kitaptan örnek verebilirsiniz. belki benim de bilmediğim bir şey vardır. onun dışında benim bilgim bu yönde.
kadının doğurma vesilesiyle bir üretici/bereket gücü olduğu doğru. fakat ben yine de pratik nedenlerden dolayı bu resimleri avcı grubun içinden birinin çizdiğini düşünüyorum. kadının çizmesi bana mantıklı gelmiyor. Felasife üstadın söylediği mantıklı duruyor. şaman tarafından çizilmiş olabilir. hatta bu faaliyette zamanla bir uzmanlaşmaya da gidilmiş olması lazım.
yani şu resim bence "kadında doğurganlık var, o çizsin" mantığının yapabileceği bir şey değil. bugün elinize boya alın, gidin bir duvara şunu çizmeye çalışın. ne kadar saçmaladığınızı göreceksiniz. henüz modern resim sanatında perspektif, orantı konularının oluşmadığı bir ilkel dönemde bu resimlerin bu kadar kaliteli şekilde çizilmesinin bence başka açıklaması yok.
hele şu kırmızı bizon resmi... böyle bir araştırma var mı bilmiyorum ama bence avcı-şaman tarafından çizilmiş olması yüksek ihtimal. şamanın kadın olduğu fikrine de pek katılmıyorum ama bu konuda geniş bilgim yok. anaerkil deyince de kadının baskın olduğu bir yapı gelmemeli diye düşünüyorum. soy ana-soyudur ama baskın olan bence yine avcı-erkektir veya avcı-şamandır. büyük ihtimalle de av lideri.