Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 30-10-2007, 21:02
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Standart Re: Zen Hikayeleri ile adım adım aydınlanma..

Aslinda bayagi mantikli bir dusunus sekli, zaten boyle bir cevap bekliyordum.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 03-04-2008, 21:28
sutra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sutra sutra isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Standart Re: Zen Hikayeleri ile adım adım aydınlanma..

sodomo
siz Zen Budizm ilgileniyonuz sanırım
Bende Zen Budizm ilgileniyom
Alt 01-09-2011, 23:25
yalnizs yalnizs isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

ilk hikayedeki koan "odak değişince herşey değişir" olabilir. hayaletin odağı verilen sözdü, adam odağı değiştirince hayalet amaçsız kaldı.

asa hikayesinde asa demek basit çünkü o önce bir daldı belki yapraklar çiçekler açtı, sonra ise yontulup bir kama olabilir, sadece şu anda bir asadır.

yaprakları döken zen ustası şunu anlatmak istemiş olabilir sen istediğin kadar çaba harca yapraklar dökülecek, yaban otları çıkacak ve herşey kendi yolunda devam edecek, bu kadar uğraşarak verdiğin düzen sadece şu an için geçerli.

çay ustası asker karşısında korkup yalvarmak yerine onurunu korumayı seçti ve olacak olanı sukunetle kabullendi, askeri etkileyen onun kazanamayacağı bir düelloya çıkma ve nurunu koruma davranışıdır.

--Kadın ruhunu yere tükürdü. Şimdi o kadın nerede ?......... yerde
--Bana tohumlanmadan (döllenmeden) önceki halini göster.......... içindeki en saf özünü bul

--Bir elin sesi nedir ? ....... sessizlik
--Seni elementlerine (o zamanlar buna ateş, toprak, hava, su *idi) ayırdılar. Şimdi neredesin ?......... heryerde ve hiçbiryerde
--Şimdiki ve gelcek Budaları diğerlerinin hizmetçileridir. Söyle bana kimdir bu ?.... saf öz
--Neyi başkasında bulamazsın ?........ kendini

kitaplarını gönem filozof ise aradığını bulmuş kendi içindekini tanımıştır.

ustanın yazdığı harfi gören öğrenci "bildiğimiz kadar eleştiririz"i anlatıyor olabilir. ustanın emeği ve sabrını gördüğü için eleştirme olanağını bulmuştu fakat son harfte ustanın tarzını emeğini göremediği için eleştiri kıstasları yoktu.

boşluğu dinleyen usta tam olarak olması gerekeni amaçladığı şeyi başardı, zihni başka bir noktaya kaymadı ve aydınlandı, zihni varoluş boşluğuna geri döndü.

kaplan tarafından kovalanıp hiç bir çıkış yolu kalmayan adam, hırsı peşinde koşup diğer hırslarına yem olan adam iyilik ve kötülük tarafından sona yaklaştırılırken eline geçen fırsatı kullandı ve gerçek ona çok güzel göründü.

teist-ateist- agnostik hikayesi .. her şey farklı olabilir bir de bunu düşün

dikkat hikayesi..... bilgi ve öğüdünü herkes kendi bulur bunun için yaşadığın ana dikkat etmek gerekir

Brahma kendini feda ederek zerreciklere bölündü ve evreni oluşturdu; her varlık özünde Tanrı Brahma'nın zerreciklerini taşır.

Konu yalnizs tarafından (01-09-2011 Saat 23:31 ) değiştirilmiştir.

Önerilen Siteler