10-05-2008, 05:09
|
|
|
Dünya Tarihini Değiştiren Elli Nutuk
Merhaba Arkadaşlar;
Dünya tarihini değiştiren elli adet nutuk varmış.
İçindemidir bilmiyroum ama Sokrat'ın nutku da belki vardır diyelim
Ben yeni haberdar oldum. kalan 48'i hakkında bilgisi olan var mı?
Nutuğun içeriği hakkında fikri olanlar lütfen ayrı bir başlık açsınlar. Ben nutukları toplayabilmek için bu başlığı açtım.
Selamlar
ALINTI
Dunya tarihini degistiren 50 nutuktan biri sayiliyor
Yer ingiltere, yil 1653 20 Nisan
Meclis oturum halindeydi, meclis üyeleri her zamanki gibi kendi çıkarlarını koruyan bir kanun maddesini tartışıyorlardı. Generali salonda görünce kakofoni durmuştu, ağır adımlarla meclis başkanının kürsüsüne yaklaşan general tane tane seçilmiş kelimelerle konuşmaya başlamıştı:
'Oturumunuzu sonlandırmaya geldim, meclisi yaptığınız her icraat ile kirletmenize ve şerefsizleştirmenize artık kalıcı bir son vermeye geldim, siz ki fitneci, fesatçı, meclis üyeleri, siz ki iyi bir hükümet olmak dışında ki her şey! Kiralık sefil yaratıklar, zavallılar, ülkenizi en küçük şahsi çıkar adına satılığa çıkaranlar, Judas gibi birkaç kuruş için Tanrı'ya ihanet edenler, içinizde bir parça da olsun erdem kalmadı mı? Bir parça vicdan da mı yok? Atım kadar bile dindar değilsiniz! Altın sizin yeni Tanrı'nız olmuş! Satılığa çıkarmadığınız bir değerde mi kalmadı? Ulusunuzun adına iyi bir şey düşünemez misiniz? Sizi çıkarcı sürüsü, bulunduğunuz bu kutsal meclisi varlığınızla kirletiyorsunuz! Tanrı'nın kutsadığı bu meclisi ahlak yoksunu davranışlarınızla hırsızların ini haline çevirdiniz! Halkın size verdiği yetkiyi kötüye kullandınız, siz ki halkın umutsuz dertlerine çare olmalıydınız, kendiniz halkın en büyük dert kaynağı oldunuz! Ama ülkeniz beni bu asırlardan beri temizlenmemiş ahırı temizlemeye çağırdı! Ve bu gücü de bana Tanrı verdi, bu şeytan ocağını yönetmeye geldim, ki vay halinize! Şimdi derhal defolun! Acele edin rüşvetin köleleri! Acele edin gidin! Süslü saltanat eşyalarınızı alın ve gidin!'
Bazı parlamento üyeleri 'meclisin üstünlüğü' ya da 'halkın iradesi' falan gibi laflar edecek olmuştu. Generalin insanı donduran bakışları karşısında hepsi susmuş, usulca ve ellerinden geldiği kadar çabuk tüm korkakların yaptığı ve yapacağı gibi meclisi terk etmişlerdi.
......
|

10-05-2008, 08:01
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
'Oturumunuzu sonlandırmaya geldim, meclisi yaptığınız her icraat ile kirletmenize ve şerefsizleştirmenize artık kalıcı bir son vermeye geldim, siz ki fitneci, fesatçı, meclis üyeleri, siz ki iyi bir hükümet olmak dışında ki her şey! Kiralık sefil yaratıklar, zavallılar, ülkenizi en küçük şahsi çıkar adına satılığa çıkaranlar, Judas gibi birkaç kuruş için Tanrı'ya ihanet edenler, içinizde bir parça da olsun erdem kalmadı mı? Bir parça vicdan da mı yok? Atım kadar bile dindar değilsiniz! Altın sizin yeni Tanrı'nız olmuş! Satılığa çıkarmadığınız bir değerde mi kalmadı? Ulusunuzun adına iyi bir şey düşünemez misiniz? Sizi çıkarcı sürüsü, bulunduğunuz bu kutsal meclisi varlığınızla kirletiyorsunuz! Tanrı'nın kutsadığı bu meclisi ahlak yoksunu davranışlarınızla hırsızların ini haline çevirdiniz! Halkın size verdiği yetkiyi kötüye kullandınız, siz ki halkın umutsuz dertlerine çare olmalıydınız, kendiniz halkın en büyük dert kaynağı oldunuz! Ama ülkeniz beni bu asırlardan beri temizlenmemiş ahırı temizlemeye çağırdı! Ve bu gücü de bana Tanrı verdi, bu şeytan ocağını yönetmeye geldim, ki vay halinize! Şimdi derhal defolun! Acele edin rüşvetin köleleri! Acele edin gidin! Süslü saltanat eşyalarınızı alın ve gidin!'
|
1653'de yapılan bu nutuğun benzerini atmaya yatkın ve istekli ne cevherler var bizde. Sonuncuyu Kenan Evren atmıştı 1980'de, yani 327 sene sonra.
Bizdekilerin farkı tarihi değiştiren türde olamamaları..
Bu arada sitenin en kıdemlisinin sevgili Okinono olduğunu öğrendim.
Meğer 8 yıllık üyeymiş de biz yeni sanıyormuşuz kendisini.
|

10-05-2008, 08:06
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
evet ben de yeni fark ettim, o zaman adminlik hakkıdır tabii ki. Biz daha kısa pantalon ile gezerken o dinle imanla ugraşıyormuş, oki ye bir özür borcumuz var. Thunder da şişleri ne yapar onu bilemem.
saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

10-05-2008, 10:20
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
dilaver´isimli üyeden Alıntı
Thunder da şişleri ne yapar onu bilemem. 
|
Galiba ben biliyorum...
Düşünebildiklerinin hepsini düşünülebileceklerin tamamı zannetme!
|

10-05-2008, 10:50
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
Hay allah ben niye göremedim acaba ?  
İnsani olan her şey kabûlüm.
|

10-05-2008, 11:11
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
pante´isimli üyeden Alıntı
1653'de yapılan bu nutuğun benzerini atmaya yatkın ve istekli ne cevherler var bizde. Sonuncuyu Kenan Evren atmıştı 1980'de, yani 327 sene sonra.
Bizdekilerin farkı tarihi değiştiren türde olamamaları..
|
O tarihlerde ingilterede siyasi ortamı bilmek lazım bilgileriniz varsa faydalanmak isterim. Artı genaralin bu girşimi her ne kadar darbe olarak nitelendirilip antipatik bir durum alıyorsada bugünkü meclise bu nutukları atmak istemedikmi sizce dönemsel olarak yada hala arzulular yokmu aramızda. Öznenin, general olmasımıdır durumu antidemokratik kılan?
|

10-05-2008, 11:19
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
ah meaculpa ah, darbeci mi arıyorsun, tanklar yürümüş bile. Bak oki nin tevellüdü ne olmuş : Üyelik tarihi: Jul 2007
Şimdi bundan bir sene sonra şayet bu başlıgı okuyan birileri olursa yahu bu dilaver ne kadar andavallı imiş, okudugunu bile anlamıyor, her halde Vartor dan bile daha fazla bunak mış diyecekler.
Böylece de resmi ideoloji şekillenecek.
saygılarımla
Nazım Hikmet
|

10-05-2008, 11:21
|
|
|
Hay allah ben niye göremedim acaba ?    - Frodo
...
Ulemm iki dakikalık bir generalliğimiz vardı. Dünya tarihini değiştirecez diye konuşmayı bilem ayarladık.
Darbe yaptınız yine alacağınız olsun, Cuntacı Albaylar sizi
|

10-05-2008, 11:22
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Hayır şekillenmeyecek tescillenecek  Ama arada olan başkana olacak
İnsani olan her şey kabûlüm.
|

10-05-2008, 11:26
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
eee, başkan da az kök söktürmedi bize o kadar da olsun. :eek:
saygılarımla
Nazım Hikmet
|