Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Multimedya

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 01-11-2007, 12:40
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Re: "Tanrı Yanılgısı" - Richard Dawkins

vartor";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili KC, bir tetikleyici olmasi onu tanri mi yapar? Tetikleyicinin *iradesi olup olmamasi muhim, yoksa bir baslangic oldugunu ve bunun da bir tetikleyici etkenle basladigini herzaman iddia edebiliriz
* Bence baslangicin fiziksel etkenlerle oldugunu soylemek, bir insani deist yapmaz. Irade dedigimiz sey insanla baslamis, iradeli bir tetikcinin 15 milyar sene beklemesi benim mantigimla celisir. Richard Dawkins'in kitabini henuz okumadim, ancak birkac deistle olan reportajlarinda, argumanlari bana daha makul geldi. En kisa zamanda god's dellusionu ingilizce okumayi planliyorum, okuduktan sonra fikrimi soylerim.
Sevgili Vartor ağbim,
Tanrıyı Tanrı yapan tetiklemedeki bilinç ve iradesi ise, o halde panteizmi de inanç olmaktan çıkarmak gerekiyor. (gibime geldi) *

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 01-11-2007, 16:29
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Sevgili KC, ben zaten oyle goruyorum.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 01-11-2007, 20:19
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Tanrıyı Tanrı yapan tetiklemedeki bilinç ve iradesi ise, o halde panteizmi de inanç olmaktan çıkarmak gerekiyor. (gibime geldi)
Aksi kanıtlanamayan ve karşısında geçerli alternatif teori olmayan bigbang konusuna en uygun inanç Panteizmdir. Bilinçli bir tetikleme varsa eğer Panteizmin de Panenteizmi vardır.
Alt 01-11-2007, 20:24
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

bigbang teorisi bilinçli bir patlamayı zorunlu kılmaz. Big bange göre 10-43 saniyeye kadar olanları bilebiliyoruz. Bundan evvelini ise bilemiyoruz henüz. Bunun nedeni ise kütle çekim kuvvetinin diger üç kuvvetle tek kuvvet olarak birleşebilmesinin şimdilik izah edilememsi . Bu yüzden varsayımsal olarak bu dilimden evvel bir tetikleyici olabiliyor.

* * *Ancak gene de devamlı bir bigbang ya da big crunch sarmalını öngören yaklaşım zaten tanrıyı devre dışı bırakıyor.

* * * saygılarımla
Alt 22-05-2008, 20:09
milomanara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
milomanara milomanara isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Kitabın orjinal adı God Delusion, ingilizce otoritesi değilm tabi ki ama yanılgı doğru gelmiyor pek, mesela delusional yani ruhsal anlamda hasta, olmayan şeyleri var sanan, hayal dünyasında yaşayan kişi, hiç yanıgısal diye bir teşhis duymadım.
Her neyse delusion kelimesi netse(ben yinede yanılgı diyeceğim) richard baba şöyle diyor:

-When one person suffers from a delusion, it is called insanity. When many people suffer from a delusion, it is called Religion.
-Bir kişi yanılgısalsa buna delilik denir, bir çok kişi yanılgısalsa buna din denir

Birde şu var:

-We are all atheists about most of the gods humanity has believed in, some of us just go one god further
-Hepimiz insanlığın bir zamanlar inandığı tanrılara karşı ateistiz, bazılarımız bir tanrı daha ileri gidiyor

Kendisine darwinin rotweiller'ı da denir. sivri dilli harika insan. Channel 4'de yayınlanan belgeselleri ve kitapları:selfish gene(gen bencildir), blind watchmaker(kör saatçi) ve god delusion(tanrı yanılgısı) herkese tavsiye edilir.
Alt 27-08-2008, 14:45
asrin43 asrin43 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Ben kitabı yaklaşık 5-6 ay önce okudum ve pek beğenmedim.
Bu forumda bile daha iyisini yazabilcek kişiler mevcut
Alt 07-10-2008, 11:54
kafasikarisik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
kafasikarisik kafasikarisik isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Feridun Fikri Bayar - Gazeteport

Feridun Fikri Bayar'ın 7.10.2008 tarihli Gazeteportta yayınlanan yazısı;
Felsefeye giriş dersi: Tanrı yanılgısı!

......Şimdi bu son Felsefeye Giriş dersi için de aynı durum yaşanıyor.
Tüm dersin içeriği bir kitaba yanıt olarak hazırlanmış:
"Tanrı Yanılgısı".
Richard Dawkins'in bu kitabında, Tanrı'nın neden olmadığı,
Lehinde ve aleyhindeki kanıtlarla incelenmiş.......

Tamamı;
http://www.gazeteport.com.tr/YAZARLAR/NEWS/GP_298708

insanlar yağmurdan kaçar
ama su dolu küvetlerde
otururlar. C.Bukowski
Alt 02-11-2008, 03:42
drtunc drtunc isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Standart Root Of All Evil?, Richard Dawkins, Türkçe Altyazı

TANRI YANILGISI Belgeseli, Root of All Evil?, Richard Dawkins, Türkçe Altyazılı

TANRIYANILGISI1.mp4
http://www.filefactory.com/file/fb68...YANILGISI1_mp4
TANRIYANILGISI2.mp4
http://www.filefactory.com/file/3555...YANILGISI2_mp4
Alt 02-11-2008, 12:03
çakırcalı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
çakırcalı çakırcalı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Kitabı okuyorum. Ne yalan söyleyeyim, pek de beğendiğim söylenemez. Tanrı kavramıyla ilgili tereddüt taşıyan bilgisizlere belki bir şeyler verebilir diyorum ama o da mümkün değil; çünkü o kadar bilgisiz bir insanın bunca teknik terimden, felsefi ve edebi kişileştirmelerden ve daha da beteri, bir çuval laf kalabalığından, daldan dala uçmalardan bir şey anlayabileceğini sanmıyorum. Anlayabilecek olanlar da zaten kitabın vermek istediği mesajları daha önce defaaten okumuş anlamışlardır, bu kitaptan öğrenebilecekleri yeni hiçbir şey bulamazlar.

Dawkins abim kusura kalmasın da, bana biraz ticari kaygı kokuları geldi. Kitabı hiçbir şekilde "Tanrı Yanılgısı" anlamında amacına uygun bulmadım.
Alt 08-11-2008, 12:43
cyrano - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
cyrano cyrano isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Tanrı Yanılgısı kitabını okudum. Daha iyi bir yazım ve tercüme mümkün olabilirdi. Fakat bu kadarı bile bir aşama ve olumlu bir girişimdir. Kitabı yazan çok değerli ve aydın bilimadamını ve Türkçe olarak yayınlayan cesur kişileri tebrik ediyorum. Kitapta bazı yerler, çok soyut ve kullanılan felsefi dil ağır olduğundan biraz sıkıcı.
Bazı yerlerde de batı dünyasından bazı kişilerin iddialarına uzun cevaplar verilerek evrensel bir eser olmasını engelliyor gibi. Kitap temelde hristiyanlık eleştirisi yaparken İsa'nın aslında hiç yaşamamış olabileceği, bu dini siyasi ve ekonomik amaçları için halkı kandırmak için kullanan çıkar guruplarından pek bahsedilmemiş olması da bence bir eksiklik.
Fakat bazı yerlerde de gerçekten keyifli ve sürükleyici bir dil kullanılmış. Örneğin ben en çok Dinin kökeni bölümündeki "KARGOKÜLTLER" kısmını beğendim, oradan ilginç ve eğlenceli örnekler var.

Kısaca bahsetmek gerekirse; Pasifik Malinezya ve Yeni Gine'de yerlilerinin beyaz adamın geliş ile birlikte ilk kez gördükleri kargo sandıklarından çıkan, onlara göre ileri teknoloji ürünü eşya ve araç gerece tanrısal bir anlam yükleyen inançlarına Kargokült deniyor.
Arthur C.Clarke'ın üçüncü ilkesi "Yeterli düzeyde ilerlemiş herhangi bir teknoloji büyüden ayırt edilemez" ifadesinde vücut bulan ilke bu ilginç ve farklı dinlerin ortaya çıkmasını açıklayabilir. Eric von Danaiken'in kitaplarında dünya dışı varlıkların eski uygarlıklara göründüğünü ve onları etkilediğini bu etkinin inançlarını yönlendirdiğini söylerdi. Bunun gibi "Miraç" mucizesi iddiası da bu teoriyle açıklanabilir belki.
Yerlilere dönelim. Ada halkı beyaz adama uçaklarla gelen kargonun tanrılar tarafından gönderildiğine inanıyor, eğer beyaz adamın sözüne itaat eder, emirlerini yerine getirirse tanrıların daha güzel ve hediyelerle dolu kargolar göndereceğine inanıyordu. İşin daha da ilginci beyaz adamın gittiği ve yerlilerin birbirinden haberdar olmadığı diğer adalarda da birbirlerinden habersiz olarak aynı durum yaşanıyordu. Bunlardan en ilginç olanı John Frum kültü olarak bilinen "Vanuatu" olup halen geçerliliğini yitirmemiştir. Bu dine mensup insanlar her yıl 15 Şubat'ta John'un büyük bir kargo ile döneceğini düşünmekte ve karşılama ayinleri yapmaktadır.
Kargonun uçakla geleceğine inanan yerliler bir araziyi çalılardan temizleyerek, bambudan imal edilmiş kontrol kulesi ve trafik hava kontrolörleri için tahtadan kulaklıklar yaptıkları bir havalimanı inşa etmişler. Orada mesihi bekliyorlar.
Bu dini incelemek için adaya giden bir antropolog mesih John'a inanan Sam isimli yerliye şu soruyu soruyor:
"Kargonun geleceği söylenen tarihinden sonra 19 yıl geçti. ama John Frum ve söylediği kargosu hala gelmedi. On dokuz yıl beklemek için çok uzun bir süre değil mi?"
Sam yanıt verir: "Eğer sen İsa'nın gelmesi için iki bin yıl bekleyebiliyorsan ve o gelmiyorsa, o halde ben de John için on dokuz yıldan fazla bekleyebilirim"
İşte dinlerin oluşumu ve inananların beklentilerinin kolay kolay neden bitmediği böyle birşey işte..

Konu cyrano tarafından (08-11-2008 Saat 12:55 ) değiştirilmiştir.

Önerilen Siteler