Saygideger Mutezile;
Cok basit. Kisilerin kendilerini nasil tanittigini dinliyerek. Bu isin ben istatistiki bilgileri oldugunu da biliyorum. Ama konu toplumsal degil; kisisel olarak ele alinirsa; bu farklarin farkina varmanin hak ve ozgurluklerle ve bu hak ve ozgurlukleri koruyup, kollayacak olan; sivil ve kanuni kuruluslasrla da desteklenebilir.
Ilginctir, dun gece; Kanal B'de; Hatay ve Antakya daki; her turlu dini kokensel mozayigin, yillardir nasil bir arada; birbirlerine saygi gostererek beraberce ve huzur icinde yasadiklarini, goruntuleriyle anlatiyordu. Sayginin duzeyi oyle buyukki; birbirlerinin dini gun ve bayramlarini kutluyorlar. Museviler, hristiyanlar, sunniler, v.s. Hatta, bir ara can sesi ile, ezan sesi biribirine karisti.
Iste Anadolunun gercegi budur. Bu gercek herkesin iradesinden bagimsizdir. Her farkin kendi farkini korumasi da; baska farklari koruyup kollamasindan gecer.
Su anda; cogu kendisine aydin diyen kesimde bile olmayan bu bilinc; tarihin gercekleri temelinde Anadolunun yasam sarti olmus. Avrupa'da insanoglu bu bilince ulasabilmek icin; en az 300 yil harcamis. Halbuki, Anadolumuz, bize bu bilinci dogal olarak sunuyor. O acidan, bunun bilinc bile olmasinin bir geregi yok, Anadolu'da bu yasamin bir gercegi olmus, ta 1960'lara kadar.
Ne olduysa; bu dogal bilinc 60 ihtilali ile gerilemeye baslamis. Bugun artik, yeni nesilde, ben bu dogal bilincin oldugunu goremiyorum. 1970 dogumlular ve sonrasinin, bu bilinci yeniden kazanmasi ve oncesinin de bu bilinci hatirlamasi gerekiyor.
Somut tezahurmu? "Kardesim hangi milli-dini kokene aitsin, sen? sorusu bile yeterli.

Aslinda, o na da gerek yok. Kisilerle, bir arada bulun yeter. Bu konuda bana; bir ornegini de; mhmd, arkadasimiz verdi. Kendi yasadigi yer.
O gunlerde; antiayrimcilik, kendi kendine tezahur ederken; tarih bizi geri goturmus, artik bunu bizim telafuz etmemiz gerekiyor.
Aslinda; bunun bir bilinc degilde; dogal bir tarihi birikim oldugu da ortaya cikiyor. Nasil mi? Eger bu bilinc bilincli olarak yerlesmis olsaydi! o zaman, soros'un mikroayrimciligi Turkiye'de "ekmek bulamazdi"
Saygilarimla;
evrensel-insan