Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 05-05-2009, 10:14
Ki-Adi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ki-Adi Ki-Adi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

zeitgeist´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
tevrat'ta bikaç yerde insanın ağzından yemin ediliyor.incil de yemin geçmiyor.

Peki bu yemin Kurandaki gibi Allahın ettiği yemin mi ? yoksa insanın ettiği yemin mi?

...sonuç olarak, şu ya da bu, bir zamanlar yoktan varolmuş zorundaydı...
Alt 05-05-2009, 11:25
azınlık azınlık isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

hakdogan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İrtifanız bu kadar mı ?

Çocukluğunda sen legoyla falan hiç oynamadın mı ?

Çocuk musunuz siz ?

...

Ama böyle ucuz, kendi içinde tutarsız saçma sapan argümanlarla gülünç duruma düşmek de oluyor ?

1400 yıl öncesinin İnsanına, hatta 20. yy İnsanına kadar arada geçecek bütün İnsanlara İnternet teknolojisi üzerine yemini acep o dönemin İnsanları nasıl anlayacak ve inanırları, inanmayanlara nasıl anlatacaktı.

Herşeyin başı, bütün nasipsizliğiniz zaten "Yaratıcı" tasavvurunuz. Alemlerin Rabbini kendi zaman ve mekan algınızla mükayyet sanmanız, bahtsızlığınızın başlangıç noktası.

...

Kusura bakmıyorum, acıyorum...
hakdogan,

Şimdi bak koçum; burada yazıp çizdiklerin eğer sallama olacaksa destekli sallamanı öneririm. Sabah sabah bir sürü saçma sapan site dolaştırdın bana ...

Öncelikle, evet çocukken acaip Lego oynamışlığım vardır, hatta kesmediydi de Fishertechnik'e terfi etmiştim.

Okuduğunu anlama güçlüğün var sanıyorum; mesajımda

Şimdi biz yemin edecek olsak ...
demişim. Yani bugün yemin edecek olsak ... yani 1400 yıl önce değil.

Ucuz ve kendi içinde tutarsız? Hımmm ...

Peki sizin şu "kasem" kıvırtmanıza ne diyeceğiz? Araştırdım biraz; "kasem"in anlamı "yemin"miş. Yani sen şimdi anlamı "yemin" olan şeyi bize bir yazın tekniği, metod falan olarak iteleyebileceğini mi sanmıştın? "Allah'ın yemin etmesi"ni ele alan tüm islamcı siteler bu "kasem"e sarılmışlar ... da bi numara çıkmamış sonunda.

Bak kardeşim, böyle saçma sapan ayak oyunlarıyla tartışmayı sulandırmaktan vazgeç. Bak şu alıntıyı bir oku ve ne anlattığını bize bi açıkla:

Bir toparlama yapalım Kasem nedir:
Kasem tek başına kullanıldığında Salat gibi olur ve dua ile açıklanır.
Ancak Ekıymeüsselat dendiğinde bildiğimiz namaz olur. Kasem'i
ve "EDRAKE" yi "İkametüsselat" gibi BİRLEŞİK DÜŞÜNÜNÜZ.
Bir şeyin özdeşliği, eşlenikliği(karşıtlığı) ile birlikte ANTİNOM
olarak ele alınması KASEM'dir.

Kaseme örnekler:
1. Selamün aleyküm diye BİR TEK kere SELAM=BARIŞ demiyor Allah'ımız.
İki kez SELAM diyor= Selam ve Selam (Vakıa suresi) Oysa sen bana
selamün aleyküm dediğinde bir tek kez BARIŞ temennisinde
bulunuyorsun. Doğrusu şudur "Onlarda boş laf bulamazsın, sadece
birbirlerine Selam ve selam derler!"
(Dua gizli yapılır. Allah'ın
Rahmeti ve bereketini bağıra bağıra dua edemezsin. Selam-selam dersin
ve İ Ç İ N D E N gizlice dua edersin-ki böylece başkaları duysun diye
bakalım ağzın mı söylüyor, yoksa gizlice Kalbin mi söylüyor.
sevmediğimiz amirimize bile selam veriyoruz. (Oysa içimizden beddua
ediyoruz.) Selam ve selam'ı AÇIK, kalanı ise müsait olduğun bir
vakitte o dostuna GİZLİCE dua ederek yapmalısın ve Allah'ın rahmet ve
Bereketini o dostunun üzerine sipariş etmelisin. Unutmayalım ki hayr
yaparken "Sol elin verdiğin, sağ el görmemeli." Bu neyse Selam da
odur. orijinali için: http://63.231.71.139/forum_posts.asp?TID=74
Sen acımaya devam et de ... kendi acınacak halinin de bir çaresine bak derim; kıvıra kıvıra bir hal oldun yani. Sana da yazık.

A.

The meek shall inherit nothing! - FZ

Konu azınlık tarafından (05-05-2009 Saat 11:48 ) değiştirilmiştir.
Alt 05-05-2009, 11:31
Kıdemli Üye

Kur'an'a ilk kez muhatap olan toplumda, anlatılan sözün kesinliğine/doğruluğuna tekit/vurgu için kasem etmek bir metod.
Yeme bizi hakdogan, "kasem" dediğin açık açık "yemin etmek".

Anlaşılan insanların aklını karıştırmak için size Türkçe yetmemeye başladı

A.

Alt 05-05-2009, 11:55
Kıdemli Üye

Apaçık Arapça ve belegat zirvesi Kur'an'da muhataplarının aşina oldukları bu tarz ile anlattıklarının kesinliğine vurgu yapıyor.
Şunu da pas geçmeyeyim dedim. Ediyosunuz bu acaip Arapça lafları da, uymuyor birader.

Lafa bak: belagat şahikası!

Bak belagat neymiş:

Belagat: Arapça bir kelimedir. Avrupa dillerindeki 'retorik' kelimesinin karşılığıdır. Sözlük mânâsı; ulaştı, kâfi geldi, murâda erdi anlamlarına gelir. Sözün kâlin durumuna uygun durumuna olarak söylenmesidir. Belagatta açıklık ön plandadır.
Fahrattin Râzi, belagatı şöyle tanımlar: 'Sözün sahibinin kalbinde olan maananın özünü usandırıcı uzatmadan sakınmak şartıyla ifâde eden ibâredir.'

orijinali: http://nedir.antoloji.com/belagat/

Şimdi gel Kur'an'a bak; Arap bile anlayamıyor. Üç kuruşluk laf anlatacak, 6000 küsur ayet yazmış. Bu mu "belagat" dediğin?

A.

Alt 05-05-2009, 14:09
Yergin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yergin Yergin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Allah'ın varlığını kabul ettin de, ettiği yeminlere mi takıldın? Bu yüzden mi çelişkiye düşüp inanmaktan vazgeçtin. Daha açıklayıcı olmalısın
Alt 05-05-2009, 15:55
hakdogan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
hakdogan hakdogan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yazar

Ki-Adi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili Hakdoğan Kuran sadece araplara mı gönderiliyor?
@Ki-Adi,

Kasem sadece Arapça'da mı yer alır ?

Farklı dillerde, örneğin Türkçe'de yemin yok mudur ?

Muhatabında "inanılmaz" etkisi bırakan bir sözü/tezi teyit ve takviye etmek, onu buna ikna etmek için yemin Türkçe ve diğer dillerde de olan bir retorik aracı değil midir ?

Böyledir.

Üstelik Kur'an evvel emirde önce Arab'a inmiş bir kitaptır.

Bununla birlikte hem Arab'ın hem Acem'in (Arap olmayanın) muhatap olduğu bir kitaptır ve kasem meselesinde bu anlamda anlaşılmayacak bir şey yoktur.

Gaybi bir hakikat anlatılırken Güneş'e, Ay'a, Sabaha vb müşahhsas, somutlara yemin edilerek (ki bu yeminlerde de ilginç detaylar vardır) anlatılan gaybi hakikatin gerçekliğine tekit yapılmaktadır.

Ki-Adi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Hala bir Tanrının yemin etmesini heleki bukadar çok yemin etmesi anlaşılacak birşey değil.

Tevrat ve İncili okuyan arkadaşlara soruyorum. Ordaki Tanrı bu kadar çok yemin ediyor mu?
Diyorum ya sizin İlah tasavvurunuz sakat.

Tevrat ve İncil bahsine gelirsek, İncil içerik olarak İslam'i kaynaklara mükayese edilirse bir hadis yada siyer kitabı gibi kalır.

Tevrat'ta benzer eklerle buna yakındır.

Bir Müslüman olarak bu muharref metinlerin içeriği bu anlamda beni bağlamaz, ancak "o toplumlara tebliğ edilmiş Tevrat ve İncil'in orjinalinde Cenab-ı Hak bazı şeylere kasem etmiş midir?" dersen bu konuda bilgim yok...
Alt 05-05-2009, 16:10
hakdogan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
hakdogan hakdogan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yazar

azınlık´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
burada yazıp çizdiklerin eğer sallama olacaksa
Ben sen miyim ?

Aynaya bakıp post atma.

Öncelikle, evet çocukken acaip Lego oynamışlığım vardır, hatta kesmediydi de Fishertechnik'e terfi etmiştim.
Hiç sanmam.

Avatarını parçalara bölüp eline tutuştursam ve "şu puzzle birleştir" desem müspet sonuca ulaşa bilme ihtimalin, postlarından süzülen zeka!!! kırıntılarını baz aldığımızda çok düşük görünüyor.

Yani bugün yemin edecek olsak
"Kazı" boşuna çevirme, çoktan yandı.

Peki sizin şu "kasem" kıvırtmanıza ne diyeceğiz? Araştırdım biraz; "kasem"in anlamı "yemin"miş.
Yapma ya

Demek, bu araştırma öncesi, yani bu başlıkta konuya dair post attığında bunu bilmiyordun.

E güzel

O halde burada ne arıyorsun ?

Yani sen şimdi anlamı "yemin" olan şeyi bize bir yazın tekniği, metod falan olarak iteleyebileceğini mi sanmıştın?
Çok boş adamlarsınız.

Yahu azıcık konuştuğunuz sahada araştırma cehdiniz olsun.

Bak bu başlıktaki ilk postum hangi alıntıyla başlıyor ?

Mealen "Dönemin edebiyatına bakmak lazım" diyen kişiden alıntı ile.

Bir bak bakalım, Arap, o dönemde söylediği sözün kesinliğine, doğruluğuna vurgu için ne yapıyormuş ?

Başarabileceğini sanmıyorum da sen bir dene.

Tıkanırsan buralardayız, yardımdan imtina etmeyiz.

Bak şu alıntıyı bir oku
Bir alıntıyı paste etmeden evvel içeriğine bak.

Ve salt "dini site" olma iddiaları sebebi ile orada gördüğün her şeyin İslami olduğu zehabına kapılma.

Adını anmadığın o sitede İslam'ı gerçekten bilen kaç isim var biliyor musun

Bütün hünerleri adına batıni dedikleri, düpedüz nefsi olan yorumlarına İslam'i kılıflar uydurmak olanlardan değil, Arap dili üzerine eserlerden yada hiç olmazsa konusu o olan metinlerden yapman lazım alıntını.

Yeme bizi hakdogan, "kasem" dediğin açık açık "yemin etmek".
Aksini mi söyledik lego mağduru ?

Söz söyledikleri sahada araştırma cehdleri olmayan ezberciler, azıcık konuya ait kaynakları araştırsalar, Kur'an'a ilk kez muhatap olan toplumda ve genel olarak Arapça'da kasemin, bir sözü/tezi ispat sadedinde dile getirildiğini, kasemin "yemin edilen"le bu yemine "cevap" içeren iki bölümden oluştuğunu ve yemin edilenler üzerinden yemine cevap olan kısmın teyit/desteklenmesinin amaçlandığını bilirler.
Fena halde zayıfsın...
Alt 05-05-2009, 17:05
Ki-Adi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ki-Adi Ki-Adi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

@Ki-Adi,

Muhatabında "inanılmaz" etkisi bırakan bir sözü/tezi teyit ve takviye etmek, onu buna ikna etmek için yemin Türkçe ve diğer dillerde de olan bir retorik aracı değil midir ?

Böyledir.

Üstelik Kur'an evvel emirde önce Arab'a inmiş bir kitaptır.

Bununla birlikte hem Arab'ın hem Acem'in (Arap olmayanın) muhatap olduğu bir kitaptır ve kasem meselesinde bu anlamda anlaşılmayacak bir şey yoktur.

Gaybi bir hakikat anlatılırken Güneş'e, Ay'a, Sabaha vb müşahhsas, somutlara yemin edilerek (ki bu yeminlerde de ilginç detaylar vardır) anlatılan gaybi hakikatin gerçekliğine tekit yapılmaktadır.

Diyorum ya sizin İlah tasavvurunuz sakat.

Tevrat ve İncil bahsine gelirsek, İncil içerik olarak İslam'i kaynaklara mükayese edilirse bir hadis yada siyer kitabı gibi kalır.

Tevrat'ta benzer eklerle buna yakındır.

Bir Müslüman olarak bu muharref metinlerin içeriği bu anlamda beni bağlamaz, ancak "o toplumlara tebliğ edilmiş Tevrat ve İncil'in orjinalinde Cenab-ı Hak bazı şeylere kasem etmiş midir?" dersen bu konuda bilgim yok...

Öncelikle yemin (kasem) neden edilir?

Benim Tanrı tasavvurum sakat değil. Tanrı Kuran da hem diyor benim herşeye gücüm yeter, Dilesem herkezi bana inandırırım ama sonra kendisini insanlara inandırabilmek için yeminler ediyor. İşte burda bir sorun oluşuyor.
Eğer insanları kendisine inandırmaya gücü yetiyorsa neden bu gücünü kullanmıyor. Demek ki kendisine inanılması yada inanılmaması umurunda değil inanılmayada ithiyacı yok.
Madem kendisine inanılması umrunda değil ve inanilmayada ihtiyacı yok o zaman neden kendisine inanılması için yeminler ediyor.

Eğer Kuran Mükemmel kitap sa, Tanrı tarafından insanlara apaçık bir kitap olarak yollandıysa böyle ne dediğini anlamak için insanlara ihtiyaç olmamalıdır. Yada zaten Kuran ne demek istediğini apaçık anlatıyor. Sizin gibi müslümanlar tarafından kıvrılmaya çalışılıyor.

...sonuç olarak, şu ya da bu, bir zamanlar yoktan varolmuş zorundaydı...
Alt 05-05-2009, 17:20
Kıdemli Üye

Önce küçüğünden başlayayım:

EnvyMe, seni kimler kıskansın?

He, Allah var ama çok yemin ediyo uyuz oldum, itirazın mı var? Bu dertler sizin derdiniz; oturun düşünün bakalım hazretin laflarını daha nasıl örtmeye çalışacaksınız, daha nasıl kıvırtacaksınız. Üzerinde konuşulacak bir fikrin varsa beyan et, tartışalım.

... ve hakdogan,

Çok yazıyorsun ama boş yazıyorsun, hem okumaktan acizsin hem okuduğunu anlamaktan. Sonra da kalkıp laf salatası yapıyorsun.

1) "Dönemin edebiyatına bakmak lazım" demişsin. Nerelerin edebiyatına? Alfabesinde sesli harf olmayan vahabilerin çiziktirmelerine mi?

2) Şu kimsenin bilmediği "kesam metodu"nu biraz daha açsana? Nasıl bi metodmuş bakalım "yemin etmek"? Mesela bu "yemin etme" metodu ne zaman terkedilmiş? İnsanlar "hayvan terli abi yemiyo" demeye başladığında mı? Çöl gezgini Arap karşısındakini dediğine inandıramıyor, üstüne bin tane yemin ediyor, bunun da adı "metod" oluyor. Bravo! Hadi Arapları anladık diyelim, kimse bi taraflarına takmıyo laflarını, peki Allah da mı Arap?

3) Hiç değinmemişsin, şu "belagat şahikası" lafını da konuşalım istersen.

Dikkat ettiysen forumda hiç kimse karşısındakine "lego maduru", "zayıfsınız", "boşsunuz" şeklinde hitap etmiyor. Üslubunuzu aralarında bulunduğunuz Arap özentisi görgüsüz, medeniyetsiz ahaliden kapmışsınız herhalde. Umarım yakında kurtulursunuz, fena halde sırıtıyor.

A.

Alt 05-05-2009, 17:31
Kıdemli Üye

Böyledir.
Çok zayıfsın hakdogan, çoook. Üstüne bir de safsın ...

Her dilde yemin vardır. Ama yukarıda tarif ettiğin şekliyle yemin ancak dialektiğin bir aracı olabilir, o da sadece "o anda" inandırabilmek için; çünkü yemin dediğin sadece boş laftır.

Yemin etmek retoriğin bir aracı olamaz, hiçbir zaman olmamıştır. Ben retorik içeren hiçbir metinde "yemin ederek" ortaya konan fikrin güçlendirilmesi gibi beyhude bir çabaya rastlamadım. Bir örnek verirsen sevindirirsin.

Yemin etmek ancak senin o çarpılmış hayat görüşün içinde ve Allahı, peygamberi, ve kitabı savunmak için bir araç olabilir. Bu yönüyle Kur'an'da "yemin metodu"nun kullanılmasına hiç şaşırmadım; yakışır.

A.

Önerilen Siteler