Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 05-05-2009, 20:07
hakdogan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
hakdogan hakdogan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yazar

Ki-Adi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Benim Tanrı tasavvurum sakat değil. Tanrı Kuran da hem diyor benim herşeye gücüm yeter, Dilesem herkezi bana inandırırım ama sonra kendisini insanlara inandırabilmek için yeminler ediyor. İşte burda bir sorun oluşuyor.
Eğer insanları kendisine inandırmaya gücü yetiyorsa neden bu gücünü kullanmıyor. Demek ki kendisine inanılması yada inanılmaması umurunda değil inanılmayada ithiyacı yok.
Madem kendisine inanılması umrunda değil ve inanilmayada ihtiyacı yok o zaman neden kendisine inanılması için yeminler ediyor.
Tanrı tasavvurunuzun sakatlığını anlamak için, yukardaki satırlardan daha güzel örnek mi olur ?

Allah Teala, beşeriyete dileme/ihtiyar etme hürriyeti vermiş ve zaten İnsanoğlu'nun ceza ehliyeti buradan gelmekte.

Dolayısı ile İman noktasında onu İcbar etmek imtihan sırrına hikmetine aykırı.

Cenab-ı Hak bunu yapmadım diyor ve kullarına da yapmayın diyor.

İslam'da İnanç hürriyetinin meşruiyeti ve zarureti buradan gelmekte.

Allah'ın hiçbir şeye ihtiyacı yok bu doğru ve fakat O'nu tanımaya, İman'a biz kullarının ihtiyacı var.

Bilinmeyi murad eden Yüce Mevla bu varlık sahnesini inşaa ediyor ondan sonra da yeryüzünde halifesi olarak İnsanı görevlendiriyor.

Bu görevlendirmede İnsanı başı boş bırakmıyor, bu onun adaletine de aykırı olurdu, ayrıca "Ey Rabbimiz, ne olurdu bize bir peygamber gönderseydin de biz alçak ve rezil olmadan önce ayetlerine uysaydık." Taha 134 deneceğini de biliyor.

Eğer Kuran Mükemmel kitap sa, Tanrı tarafından insanlara apaçık bir kitap olarak yollandıysa böyle ne dediğini anlamak için insanlara ihtiyaç olmamalıdır. Yada zaten Kuran ne demek istediğini apaçık anlatıyor. Sizin gibi müslümanlar tarafından kıvrılmaya çalışılıyor.
Kıvırmak bizim lugatimizde ve davranış kalıplarımızda bulunmaz, sana aynen idade ederim, zira şu sıra yaptığın bu olmakta.

Çünkü eğer sen, bir metnin apaçık olması durumunun, onun her zaman o açıklıkta anlaşılmasını garanti etmiyeceği gerçeğini bile bile bunu söylüyorsan, yaptığın bu olmakta.

Yok bilmiyorsan, zaten muhatap alınmayı hak etmemektesin.

Kur'an, bütün beşeriyete ve çağlar üstü hitap eden bir kitaptır. Ona idrakin doruklarında olanda, bu açıdan nasibi az olanda, 7. yy İnsnaı da, 21. yy. İnsanı da muhatap oluyor/olacak.

Dolayısı ile kimi anlattıklarının, kimi dönemlerde, kimi İnsanlara "kapalı" gelmesi, yada tam olarak anlaşılamaması, onun Mübinliği ile çelişmez.

Ah bir jetonunuz düşseydi...
Alt 05-05-2009, 20:20
Yazar

azınlık´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Önce küçüğünden başlayayım:
1) "Dönemin edebiyatına bakmak lazım" demişsin. Nerelerin edebiyatına? Alfabesinde sesli harf olmayan vahabilerin çiziktirmelerine mi?
Sana "çok zayıfsın" dediğimde ağlayıp sızlanıyorsun.

Şu sözlerini görünce başka ne diyeyim ?

Kur'an'a ilkkez muhatap olmuş toplumun en büyük hüneri, ustalığı neydi ?

Neleri ile övünürlerdi ?

Bilmiyorsunuz değil mi ?

O dilde, müşahhasa/bilinene yemin ile, yeminin cevabında dile getirilenin teyit/takviye edildiğini bilmediğiniz gibi.

2) Şu kimsenin bilmediği "kesam metodu"nu biraz daha açsana? Nasıl bi metodmuş bakalım
Hay hay.

Jetonun düşmeyecek ama olsun.

"Kur'an'da ve genelde Arapça'da Kasem yemin demektir. İki tarzda geçer, ya bizzat kasem kelimesi ile veya cümlenin başına (ve) harfini alarak. Ancak Arapça'daki bu tarz Kasemler bizim lisanımızdaki yemin kavramından farklıdır.

Arap Edebiyatında Kasem, özellikle şahid ve delil anlamında kullanılır, Vallahi demek dahi, Allah'a yemin ederim değil, Allah şahid olsun demektir. Yine Arap Edebiyatında bir çok önemli konuların anlatılmasında bilimsel gerekçelere Kasemle başlanır. Kur'anda Kasem genellikle bilimsel gerçeklere örnek anlamındadır. Allah bir emri verirken, yıldızların, güneşin nizamını delil göstermek, bu gerçekleri vurgulamak için Kasem sözcüğünü kullanır."

Onk. Dr. HALUK NURBAKİ
http://www.nurbaki.com/?p=762

3) Hiç değinmemişsin, şu "belagat şahikası" lafını da konuşalım istersen.
Arkadaşına gerekli olanı yazdım, sen de oradan üzerine düşeni al.

Sıkıntı yaşarsan ayrıyeten belirt, bir de senin için yazmaktan imtina etmeyiz.

Dikkat ettiysen forumda hiç kimse karşısındakine "lego maduru", "zayıfsınız", "boşsunuz" şeklinde hitap etmiyor.
Dikkat ettiysen, ben de karşımdaki boş boş olmadıkça böyle tanımlamalar kullanmıyorum.

Neyleyelim, tam da dediğim gibisin...
Alt 05-05-2009, 21:48
Ki-Adi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ki-Adi Ki-Adi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sevgili Hakdoğan öncellikle söylemeden edemiyeceğim. Biraz günümüz Türkçesi ile yazarsan çok sevinirim. Mübinlik, Beşeriyet,İcbar etmek vs kelimlerini ilk defa senden duyuyorum. Bir konuda ne bildiğin önemli değildir. İnsanların senden anladığı önemlidir.

Yazdıklarınla benim sana söylediklerim arasında hiç bir alaka kuramadım ne yazık ki.

Allah'ın hiçbir şeye ihtiyacı yok bu doğru ve fakat O'nu tanımaya, İman'a biz kullarının ihtiyacı var
Benim de söylediğim farklı birşey değil. Yemin eden kişinin kendisine inanılmasına ihtiyacı vardır. Bu yüzden yemin eder. Eğer Tanrı'nın kendisine inanılmasına ihtiyacı yoksa neden bir dünya yemin eder.

Kıvırmak bizim lugatimizde ve davranış kalıplarımızda bulunmaz, sana aynen idade ederim, zira şu sıra yaptığın bu olmakta.

Çünkü eğer sen, bir metnin apaçık olması durumunun, onun her zaman o açıklıkta anlaşılmasını garanti etmiyeceği gerçeğini bile bile bunu söylüyorsan, yaptığın bu olmakta.

Yok bilmiyorsan, zaten muhatap alınmayı hak etmemektesin.
Mesela ben sana desem ki Tanrının olmadığını sana apaçık ispatlayacağım, Sonrada sen benim apaçık dediğime bakma sana apaçık ispatlayamayabilirim. Sonra sen bana demez misin be adam madem apaçık ispatlayamacaksında bana niye apaçık ispatlarım diyorsun.

Bu arada sen beni muhattap almaya layık görmesende benim böyle dertlerim yoktur ben herkezi kendimler bir tutarım.

...sonuç olarak, şu ya da bu, bir zamanlar yoktan varolmuş zorundaydı...
Alt 05-05-2009, 22:42
azınlık azınlık isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bak hakdogan,

Boş laf etmekte ısrarcısın ... verecek misin "yemin"in retoriğin bir aracı olarak kullanıldığı islam dışı bir örnek yoksa yine konuyu başka yerlere mi çekeceksin?

Üstüne üstlük, Allah açık açık kendi yarattığını söylediği şeyler üzerine yemin ediyor. Ya bu söylediğim yanlış ya da Kur'an "açık" değil; hangisi?

He, bi de belagat vardı he mi? Ne buyurmuşsun?

... bir metnin apaçık olması durumunun, onun her zaman o açıklıkta anlaşılmasını garanti etmiyeceği gerçeğini ...
Bu ne demek şimdi? Kıvırmanın Arapçası değil mi? Metnin apaçık olması her zaman o açıklıkta olmasını garanti etmezmiş. Hadi ya ... Peki Kur'an her devrin kitabı değil mi? Ebedi değl mi? 1000 sene sonra ne olacak? Burakın paşam bu kıvırmaları.

Adam üç kelime laf edecek 6000 ayet uyduruyor işkembeden. Neden? Allah bolca yemin billah etsin millet inansın, Yahudiler'e de sevimli görünelim Tevrat'tan da alalım birkaç bölüm, Hristiyanlar'ı da unutmayalım ... putataparları hiç unutmayalım onlar için de birkaç iyi laf (belki kanarlar), ooops Fatma'nın sırasında canım Ayşe çekti yaz bi ayet daha ...

Bak bi daha yazıyorum, oku anla "belagat" neymiş:

Sözün sahibinin kalbinde olan maananın özünü usandırıcı uzatmadan sakınmak şartıyla ifâde eden ibâredir. - F. Razi

Az daha gözden kaçıyordu; Kur'an'a ilk kez muhattap olmuş toplumun en büyük hüneri, ustalığı neymiş? Harbiden neymiş? Edebiyat mı yoksa? Biliriz peygamberinizin edebiyata merakını ... Aklı sıra büyük şair, bir de meydan okumuş "sıkıysa benzerini yazın" diye. Peki yazana n'apmış?

Hadi sen şimdi biraz çalış, boşlukları doldur. Nerenden tutsam dökülüyorsun. Bir dahaki mesajında boş laf yapma ama. Bak yukarıdaki ödevler hala seni bekliyo.

A.

The meek shall inherit nothing! - FZ
Alt 05-05-2009, 23:10
azınlık azınlık isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Yazdıklarınla benim sana söylediklerim arasında hiç bir alaka kuramadım ne yazık ki.
Hocam, bu model böyle çıktı; fabrika defosu. Bol yazıyo ama boş yazıyo

A.

The meek shall inherit nothing! - FZ
Alt 05-05-2009, 23:27
nehir nehir isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

bize ne Arap edebiyatından,bütün dünya Arap mı?,Arap edebiyatını ve dilini ince ayrıntıları ile bilmek zorunda mıyız?,Allah Arap dili ve edebiyatına bu kadar düşkündüyse, herkezi Arap ırkına mensup yaratsaydı da, hepimiz hem anlayıp hemde ettiği yeminleri filan aman ne güzel edebiyat yapmış deyip yeseydik!
Alt 05-05-2009, 23:31
nehir nehir isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Hem tüm insanlığa ve tüm çağlara hitap ediyor de, hemde o dönemin özelliğinde yemin vardıda ondan kullandı de olacak iş değil!
Alt 05-05-2009, 23:39
Yazar

Sevgili Hakdoğan öncellikle söylemeden edemiyeceğim. Biraz günümüz Türkçesi ile yazarsan çok sevinirim. Mübinlik, Beşeriyet,İcbar etmek vs kelimlerini ilk defa senden duyuyorum.
Hadi icbar'ı anladık ta, Beşeriyet ve Mübinliği nasıl ilkez benden duymuş olabilirsin ?

Nerede yaşıyorsun sen ?

Mübin/Açık-Seçik
Beşeriyet/İnsanoğlu
İcbar etme/Mecbur bırakma, zorlama

İşinine gelmemiştir iki gözüm, normaldir.

Zaten İlah tasavvurunun sakatlığını idrak edebilsen, o eşiği bir atlayabilsen, senin için yolun önemli bir kısmı katedilmiş olacak.

Benim de söylediğim farklı birşey değil. Yemin eden kişinin kendisine inanılmasına ihtiyacı vardır. Bu yüzden yemin eder. Eğer Tanrı'nın kendisine inanılmasına ihtiyacı yoksa neden bir dünya yemin eder.
Yaratıcı Vahiy gönderiyor, bununla kullarına doğru yolu gösteriyor, Rahmeti ile kullarını başıboş bırakmıyor.

Söylediği sözde/vahiyde kullarının ilminin dışında kalan şeyler var, bilinenden bilinmeyene götüren bir metodoloji ile "işte gayb bu" diyor. Bunu derken de akli delillerle ve söz sanatının bütün incelikleri ile birlikte söylüyor.

Şunu idrak edemeyen akıl nasıl bir yönlendirmenin pençesindedir, kavramak güç.

Mesela ben sana desem ki Tanrının olmadığını sana apaçık ispatlayacağım, Sonrada sen benim apaçık dediğime bakma sana apaçık ispatlayamayabilirim. Sonra sen bana demez misin be adam madem apaçık ispatlayamacaksında bana niye apaçık ispatlarım diyorsun.
Bunu sen dersin, normal ancak Kur'an-ı Kerim böyle bir şeyden beridir...
Alt 05-05-2009, 23:59
Ki-Adi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ki-Adi Ki-Adi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sevgili Hakdoğan ne yazıkki etrafımdaki insanlar senin gibi konuşmuyorlar. Ayrıca Türkçeye sokulan yabancı kelimeleride pek sevdiğim söylenemez.

Ciddi söylüyorum aralarında ilişki kurmaya çalışıyorum malesef olmuyor. Sende hiç yardımcı olmuyorsun.
Ben sana Tanrı neden bu kadar çok yemin ediyor diyorum sen bana gayb diyorsun.
Desene bilmiyorum diye!

Bana diyorsunki İdrak edemiyorsun diye ama anlaşılan sende idrak edemiyorsun.
Anlatım tekniği masalını geç! Tanrı neden bir dünya yemin eder!

Bunu sen dersin, normal ancak Kur'an-ı Kerim böyle bir şeyden beridir...

Bak gene kaçamak cevap veriyorsun. Ayette diyor Apaçık Kuran ama sen diyorsun apaçık olduğu garanti değil. Nasıl iş bu. Sen mi doğruyu söylüyorsun yoksa Kuran mı?

...sonuç olarak, şu ya da bu, bir zamanlar yoktan varolmuş zorundaydı...
Alt 06-05-2009, 00:03
Yazar

verecek misin "yemin"in retoriğin bir aracı olarak kullanıldığı islam dışı bir örnek

Verirsem ne yapacaksın lego mağduru

Jeton'un düşecek mi ?

Sanmam, ama yine de verelim, üstelik sizin kafanızdakilerce hazırlanmış bir siteden : http://islamiyetgercekleri.wordpress...in-eden-tanri/

Bak, eleman üşenmemiş, kaynakları taramış ve bir çok örnek vermiş.

İnkarcının bile araştırma cehdine malik olanı makbuldür, sen gibi ezbercisi değil.

Bu ne demek şimdi?
Türkçen yok mu, anlamadın mı ?

Muhtemelen talabelik günlerin olmuştur, hocan çıkıp bir şeyler anlatmıştır.

Onu her zaman kamilen anladın mı ?

Zaman zaman sözlerinde tam idrak edemediğin, sana göre kapalı yönler olmadı mı ?

İllaki oldu.

Şimdi problem hocada mı sende mi ?

Bir İnsan düşün, matematik bilgisi 4 işlemden ibaret.

Bu adama işin ehli berrak bir şekilde logaritmadan bahsetse de karşı tarafta meydana gelecek akis ne olabilir ?

Felsefik eserleri düşün, yazara sorsan herşeyi net bir şekilde anlatmıştır ve teorik olarak da kendince haklıdır.

Ancak düzey itibariyle anlatılanları idrakten aciz birisi için metin kapalıdır, açık değildir.

vs vs.

Yüzlerce örnek verilebilir.

Kur'an-ı Kerim ise yukardaki örneklerle kıyaslanamayacak bir kitaptır. Bütün beşeriyete hitap ediyor, ona bir köylü de muhatap bir profesör de.

Ve 1400 yıldır çeşitli katmanlarda herkes Kur'an'ı anlamıştır.

Şimdi bu büyük Kitap'ta, kimi ayetlerdeki bir kısım mana, tam ihata edilemediğinde, bütün yönleri ile kavranamadığında, üstelik de şimdilik kaydı ile, bu o kitabın apaçık olduğu gerçeğini değiştirir mi ?

El-Cevap değiştirmez.

Kafanız alsa da, almasa da durum budur.

Az daha gözden kaçıyordu; Kur'an'a ilk kez muhattap olmuş toplumun en büyük hüneri, ustalığı neymiş? Harbiden neymiş? Edebiyat mı yoksa?
Şiir, hitabet, güzel söz söyleme sanatı vs.

Biliriz peygamberinizin edebiyata merakını ...
Allah Resulünün (S.A.V) bütün hayatı boyunca, şiirle, nesirle vb uğraştığına dair tek bir veri koy bakalım ortaya.

Tek bir veri.

Felsefenin "yalandan kim ölmüş" felsefesi olduğunu bildiğimden bunu yapamayacağını, zira yapmak istesen de olmayan bir şeyi ortaya koymanın mümkün olmadığını, kısacası düpedüz yalan söylediğini biliyorum.

Ve bunu büyük bir keyifle afişe ediyorum.

Hadi sen şimdi biraz çalış, boşlukları doldur.
Canım benim, çok şekersin ve fakat bir o kadar ve fazlasıyla zayıfsın...

Önerilen Siteler