Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 22-05-2009, 20:11
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger pante;

Yani Turklerin; bir milli koken belirtmesine gerek yok mu, diyorsun? Yani, sence; bir Turk milli kokeni yokmu? Peki o zaman "hakim milliyetcilik" konusu nasil cozulecek? Ya da, herkes; Turk disinda bir milli koken mi, bulacak?

Misal verirsek; "Turk Ulusu, ya da Millet'inin; Kurt kokenli, TC vatandasi" mi?

Buna herkes, yani her koken razi mi?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 22-05-2009, 20:18
eylemsel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
eylemsel eylemsel isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Milliyetçilik,dünya tarihinin belli bir aşamasında ortaya çıkmış,bir yüzyıl kadar etkin olmuş,şimdi ise ayrıcalıgını kaybediyor.

E.Renan'nın bilinen aforizmasıyla,ULUSLAR İÇİN KENDİ TARİHLERİNİ YANLIŞ YAZMAK BİR GEREKLİLİKTİR.Karmaşık,zengin,etnik saflıktan uzak bir tarihi sonu belli bir menkıbenın dar sınırlarına yerleştirmeye çalışmak,şimdiki düşmanların her zaman o konumda olduklarını iddia etmek ,farklı kültürlerle,etnik gruplarla,dillerle ilişkileri yadsımaya çalışmak....bu tarih yazımının niteliklerindendir

Türkiyede bugünün ulusal kimligi saf Türk kanında aranır.Örnegin Anadoluya kaç Türk geldigi ve o sırada Anadolunun nüfusunun ne oldugu, bunların nasıl bir ilişkiye girdigi,ortaya çıkan kültürün ne kadar bileşik oldugu araştırılmaz.Bunun yerine ortak tarihimiz yüzlerine bakınca pek benzeşmedigimiz hemen anlaşılan bir nüfusun oturdugu efsanevi bir cografyaya gönderilir.Aynı milliyetçi kaygının ortaya çıkardıgı dil teorileri de Türklük çerçevesinde bir devamlılık ve yalıtılmışlık saptarlar. Burada milliyetçi ideolojinin muhakkak kullandıgı üstünlük (''her şeyi biz icat ettik,herkes bizden aldı,en güzel biz yaparız,en iyi biz savaşırız''gibi)ve tecrit edilmişlik(''herkes bize düşman ve hep öyleydi,bütün başarılarımız kendimizindir ve bütün dünyaya ragmen elde edilmiştir'')

Ulusun inşa edilmesinin ideolojik süreci,devleti kullanarak,yanlış bilgilenmeyi,zayıf kuramları,sıg tarihleri ve bunların sorgulamasız ezberlenmesini dayatmaktadır.
Alt 22-05-2009, 20:24
Kıdemli Üye

Saygideger cigi;

Yurdu ve insanlari icin yanip tutusmayan bir kafa yapisi icinde olmasam, zaten benim bu sitede veya bunun gibi diger aktivitilerde olmamam gerekirdi. Kimse ile bu konulari tartisarak zamanimi da harcamazdim. Cok baska ugrasacagim ve yapmam gereken islerim bulunmakta.

''Hadi be ne haliniz varsa görün'' demeden sabirla yurdum icin bir seyler yapmaya calisiyorum. Bunu dahi idrak edemiyorsunuz. Senin devamli sözünü ettigin sircali kösklerde oturanlarin ise hic birisi bu tip konular ile kafasindaki saclarin bir tane telini bile agritmaz.-cigi-

Yurt disinda yasayan "bizlerin" durumunu ve ne hissettiklerini; guzel aciklamissin.

Ben bir birey olarak; tum bilgi, birikim, tecrube, gozlem ve deneyimimi; burada gonullu olarak, Turkce konusan topluma; herturlu; sorunlari ile, yol gosterme, bilgi verme, yazili veya konusma dilinde yardimci olma ve her turlu, etnisite ve bireysel hak ve ozgurluklerini aramak icin gereken hukuksal yollari gosterme, resmi muracaat v.s. konularinda 30 kusur senedir, yardimci oluyorum. Eminim sende, ayni durumdasindir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 22-05-2009, 20:26
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Yani Turklerin; bir milli koken belirtmesine gerek yok mu, diyorsun? Yani, sence; bir Turk milli kokeni yokmu? Peki o zaman "hakim milliyetcilik" konusu nasil cozulecek? Ya da, herkes; Turk disinda bir milli koken mi, bulacak?

Misal verirsek; "Turk Ulusu, ya da Millet'inin; Kurt kokenli, TC vatandasi" mi?

Buna herkes, yani her koken razi mi?
Hayır. Tek bir köken yok.
Anadolu'da bilinmeyen tarihten itibaren olanlar var. Balkanlar'dan gelenler var. Kafkaslar'dan gelenler var. İran, Irak üzerinden gelenler var. Sakalar, Peçenekler, Kıpçak'lar, Türkmenler, Yörükler var. Benzer kültürden Çerkesler, Tatarlar, Abhaza'lar, Gürcü'ler var. Daha aklıma gelmeyen yığınla farklı ulus ve boylardan ama benzer kültürde halklar var. Türk'ün kökeni diye 30 çeşit kökene ayrı ayrı irdelemek gerekir ki buna ne eldeki kaynaklar yeterlidir, ne de böyle bir ırkçı yaklaşıma gerek vardır. Doğrusu Türk adında birleşimleridir.
Bu farklı kökenden halklara Kürtler de dahildir. Ama Kürtlerin Sevr ile alternatif ayrılıkçı zümre olarak ortaya konması sebebiyle; ulus devlet olabilme politikalarından dolayı Cumhuriyet tarihinde üzücü olaylar, isyanlar vukubulmuştur.
En önemli ve en uzun isyan da son 25 yıldır yaşanandır ki sırf bu isyan nedeniyle ülkenin etnik kimliklere bölünmesi yönünde değil, birleştirici olma yönünde gayret içinde olunmalıdır. Bu yapılırken tabi ki yüzyıllardır ihmal edilen bir halkın hak ve özgürlükleri de dikkate ve programa alınmalıdır. Bu yurtseverliğin gereğidir.
Alt 22-05-2009, 20:32
Kıdemli Üye

Saygideger pante;

Ben, sana "Kurt" kavramini sadece ornek verdim. Tek bir koken oldugu icin degil. Yaw, yapsana artik su cumleni; bir gorelim bakalim!

Eger, bir" koken sorunu" cikmazsa; yani senin yaptigin cumlede her TC vatandasi birlesirse; "sorun yok" demektir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 22-05-2009, 20:48
Kıdemli Üye

Yaw, yapsana artik su cumleni; bir gorelim bakalim!
Hangi cümle olduğunu anlayamadım ama..
Ben başka önemli bir konuya geleceğim şimdi.
Turnusol kağıdı gibi olacak bu örnek:

Umarız yaşanmaz ama; Türkiye'nin bir savaşa girmesi halinde tavrımızın ne olacağı?

a- Türkiye'nin herhangi bir sebeple komşu ülkelerden birine savaş ilan etmesi halinde,
b- Türkiye'nin herhangi bir sebeple bir başka ülkenin saldırısına uğraması halinde,

a ve b maddeleri farklı şıklara bölünebilir ama bu genel haliyle her 2 maddede de çeşitli sebeplerle Türkiye karşıtı düşünen insan yurtsever değildir.
Her iki halde de Türkiye'yi haklı gören ve destekleyen milliyetçidir.
a halinde Türkiye'yi eleştirip b halinde destekleyen Yurtseverdir.
Alt 22-05-2009, 20:58
Kıdemli Üye

Saygideger pante;

Hangi cümle olduğunu anlayamadım ama..-pante-

Tamam ozaman, dilaver'in onerisinide kullanarak; bir icinde millet olan, iki icinde halk olan iki veya tek bir tanim yap.-e.i.

Sen simdi, bu onerilerine karsi cikacak bir gorusumu ariyorsun?: pout:

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 22-05-2009, 21:19
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

a- Türkiye'nin herhangi bir sebeple komşu ülkelerden birine savaş ilan etmesi halinde,
b- Türkiye'nin herhangi bir sebeple bir başka ülkenin saldırısına uğraması halinde,

Sınıf bilinçli işçiler açısından bu soruların cevabı tektir. Savaşın haklı mı haksız mı olduguna bakılır.

Her türlü ilhak ve istila amaçlı savaşlar haksızdır ve kim yapmışsa yapsın buna tavır alınır. Mazlumun yanında yer alınır. Türkiye bir yerleri işgal amaçlı emperyalist bir politika içerisindeyse ya da birileri ile ortak davranıyorsa sınıf bilinçli işçiler buna tavır alır ve kendi burjuva devlet mekanizmasını yıkmak için mücadele eder.

Türkiye'nin bir saldırıya ugraması durumunda ise öncelikle sınıf politikaları degerlendirilir. Sınıf bilinçli işçiler burada devlet ile işbirligi yapıp yapmayacaklarına o politikaları degerlendirdikten sonra karar verirler ama her şart altında işgale karşı partizan tutumu alırlar.

saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 22-05-2009, 21:34
Kıdemli Üye

Hangi cümle olduğunu anlayamadım ama..-pante-

Tamam ozaman, dilaver'in onerisinide kullanarak; bir icinde millet olan, iki icinde halk olan iki veya tek bir tanim yap.-e.i.
Saygıdeğer Evrensel-insan;

Önemli olan bu tür tanımları etnik kökene değinmeden yapabilmektir.
Ben normal yaşamımda bugüne kadar " Ben Türküm" ya da "Ben bir Türk vatandaşı olarak" vb. cümle kurma gereği duymadım.
Politikacıların konuşmalarında da "Yüce Türk milleti" vb. konuşmalardan hiç hazzetmedim. İnsanlar sorunlarını, görüşlerini bu tür kavramlara değinmeden de dile getirebilirler.
O yüzden belki de politik konularda sürekli "Kürt, Kürtler" diye geçmesi tepkimi çekiyor. Ve Türk sözcüğünü çok sık kullananları aşırı milliyetçi, şoven görme alışkanlığımdan, temayülümden olacak bu sık sık Kürt diyenleri de şoven görme eğilimi doğuyor.
Artık insanlar böyle etnik kimliklerden kurtulmalı, insanlık öne çıkmalı.
Dolayısıyla Yurtseverlik sadece Türkiye için değil, her ülke vatandaşı için geçerli bir tanım olmalıdır. İnsanın yurdunu sevmesi, yurdunun sorunlarına karşı duyarlı olması, yurdunu saldırganlardan koruması, yurdu insanının barıştan, adaletten, insanlıktan yana eğitilmesi ve bilinçlenmesi için katkı sağlaması, zulme, haksızlığa, sömürüye karşı mücadele vermesidir. Bu saydıklarımdan eksiğini yapabilir, elinden gelmiyor olabilir ama bu duygular içinde bile olması yeterlidir.
Alt 22-05-2009, 21:53
Kıdemli Üye

Saygideger pante;

Artık insanlar böyle etnik kimliklerden kurtulmalı, insanlık öne çıkmalı.-pante-

Aynen katiliyorum. Yalniz, bence sorun; Turkiye gibi ulkelerde; tarihsel hatalardan dolayi; milli kokensel kimligin kullanilamamis olmasi ve hep gozardi edilmesi; yani toplumlarin, bu konudaki hak ve ozgurluklerini kullanamamasi ve yanlis politikalarla, kisitlanmasi; zannedersem, Turkiye sartlarinda bir sorun doguruyor.

Soyle dusunelim. Bir kisi neden milli kokenini one cikarmak ister? Bunun cevabi aciktir. Eger o kisiye hicbir zaman bu olanak taninmadiysa ve bu taninmayan olanakta; cesitli ideolojiler tarafindan aleyhte kullanildiysa; iste, o zaman sorun vardir. Zaten, insanoglunun; dusunce yapisidir, yasaga veya meraga ozlem. Eger, Avrupa'da yasanan bir tarih gibi; Turkiye'de tarihi bir tecrube yasasaydi, zaten bu senin dediginin algilanmasi hicbir zaman sorun olmazdi.

Oyuzden; Turkiye gibi; henuz milli kokensel kisilik degerlerini yasayamamis bir toplumun; bunu yasamak istemesi kadar da; dogal bir durum yoktur. Bence bu konuda; Turk kavramiyla bir sorunu olmayanlarin ve kendisini hakim milletten ve milliyetten yana gorenlerin "tuzu kuru". Ama; boyle gormeyenler icin ise; "kazin ayagi hic de oyle degil" Bence, burada; dusunsel ve davranissal bir empati gerekir ki; o kisilerin toplumlarinin, neler hissettigini neler yasadigini algilamak adina.

Aslinda, benim bireysel olarak ve milliyet konusundan her yonuyle arinmis bir serbest dusunur olarak, bir sorunum yok. Beni rahatsiz eden sorun; gercekleri oldugu gibi gorerek; gercekci dusunup davranmak yerine; ideolojik inancsal dogrularla; gerceklerin, bu dogrulara uyarlanmaya calisilmasi ve bu durumdan yararlanilarak; uzerine iktidar ve cikar politikasi yurutulmesi. Zaten bu sorunlar, basta cozulse idi; ne bir PKK ne de bir teror hareketi, ulkede yeseremezdi. Dis kaynaklarda; bu aciktan yararlanip; mikro ayrimcilik politikasini uygulayamazdi. Sonucta, ulke; icine dustugu bu ayrimcilik ve kutupluluk duzeyine getirilemezdi.

O yuzden; ulkenin gelecegi adina; gecmisten ve gecmiste yapilan hatalardan ders cikarmak ve o hatalarin olusturdugu bugunku Turkiye gercegini de; herhangibir ideolojinin inancsal dogrusuna tasimadan; disaridan bakis acisi ve notr algi ile icinde yer almadan tum resmi ile gorebilmek. Ki bu resim; hem herkesin iradesinden bagimsizdir, hem dehic bir ideolojik inancsal dogrunun dogrulayabilecegi bir durum degildir. O yuzden; ideolojik inancsal dogrularin farklariyle ve biribiriyle dogruluk mucadelesi ile; gerceklerin tum resminin gercekliginin farkina varalim.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Önerilen Siteler