paslıçivi´isimli üyeden Alıntı
1+1= ? dünyanın hangi coğrafyasına giderseniz gidin, kime sorarsanız sorun bunun cevabı tartışılmaz bir şekilde sabittir.. 2 dir.. bu deneysel olarak sınanabilinen bir şeydir.. ve tüm dünya insanlığı bu sonucun 2 olduğu üzerinde tartışmasız hemfikirdir.. evrenseldir.. buna bilmek denir..
bu dünyada niçin varız? varoluş nedir?... bu sorunun cevabı coğrafyadan coğrafyaya, zamandan zamana değişir.. herkes kendi teist yada nonteist inancını söyler size ve bunu gerçeklik olarak algılar, bildiğini zanneder..
sizin islamiyeti gerçeklik olarak algılamanız gibi, bir isevinin isamesihi tanrı olarak, bir atesitin tüm yaşamı fizikten ibaret sanması, bir budistin çoklu yaşamı gerçeklik olarak algılaması gibi.. işte bunlar evrensel değildir, tartışmasız kabuledilen şeyler değildir, deneysel sınanabilinen şeyler değildir.. o yüzden bunlara bilmediğini bildiğini zannetme yanılgısı yani inanç deniyor...
aradaki farkı görebilmişsinizdir umarım..
|
Sayın paslıçivi
Arada yinede bir fark göremiyorum. Ben nefes aldığımda dünyadaki kalan 6 milyar insanın nefes alıp almaması beni ilgilendirmiyor. Yemek yediğimde o yiyecekler benim mideme gidiyor başka hiç kimsenin değil.
Diğer insanlarla ortak bir iş yapmadığım sürecede onların ne düşündüğü hiç önemli değil isteyen istediğini bilebilir, istediğine istediği gibi inanabilir.
Öldüğümde ne olacağı sadece beni ilgilendirir, diğer insanların ne düşündüğünün bir önemi yok. İnanç işte bu ölüm sonrası hayat hakkında kesin bilgi sahibi olmak demektir.
|
işte bunlar evrensel değildir, tartışmasız kabuledilen şeyler değildir, deneysel sınanabilinen şeyler değildir
|
Akıl hapishanesinde bir delik açtığım deney vardı eğer eski yazılarımı okursanız görürsünüz. Yukarıdaki cümlede eksik olan bir şey var.
Bir şeyin evrensel, tartışmasız kabul edilen ve deneyle sınanabilen
olmasının şartı nedir ?
Tüm insanların o şey hakkında aynı gözlemi yapmış olması...
Peki gözlemleri nasıl yaparız ? 5 duyumuzla.... Ya bunlar olmazsa ?
Yani doğuştan O zaman ne ile yaparız ?
İnsanları nasıl ikna ederiz aynı şeyi gördüğümüze ?
1 + 1 = ? denkleminin sonucu dünyanın her tarafında aynıdır DOĞRU
ama dünyanın her tarafında bu denklemi çözenler İnsan ve onun yaptığı makinelerdir. Eğer insanın 5 duyusu yoksa bu denklemin sonucu bilinemez.
Ama 5 duyusu olan biri bu denklemi çözüp size söylerse alın size inanç..
Kimin için bilgi , kimin için inanç...
Şu an bulamıyorum ama sanırım evrimle ilgili bir başlıkta idi.
O deneyi yaparsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız..
İşte bu yüzden bilmek ile inanmak aynıdır diyorum..
Dünyanın % 20 sinin duyu organları sağlam diğerleri arızalı demiyorum
belki 1000000 da biri yüzde olarak sağlamdır diyorum İslam olması (buna bende dahilim) duyu organlarının sağlam olduğunu göstermiyor.
Allah "Kalpleri hasta olarak yarattım" diyor yani sağlam olan yok sadece
tedavi olup iyileşen var. O da kısmen...
% 100 iyi olan peygamberler ile onun varisleri..
Saygılarımla..