Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 16-07-2009, 18:11
İvan Karamazov İvan Karamazov isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

keci´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Evet İvan Karamazov 6. duyumuz AKIL
bence tarihe geçirmelisiniz bu düşünceyi

keci´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
bu yüzden daha önce gidilmemiş
hiç gözlenmemiş yerleri onunla gözlemleyebiliyoruz sizinde söylediğiniz gibi
ben böyle bir şey söylemedim... bahsettiklerim somut bir "yer", "yerler" değildi. matematikte gözlem olmaz.
Alt 17-07-2009, 06:10
paslıçivi paslıçivi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Arada yinede bir fark göremiyorum. Ben nefes aldığımda dünyadaki kalan 6 milyar insanın nefes alıp almaması beni ilgilendirmiyor. Yemek yediğimde o yiyecekler benim mideme gidiyor başka hiç kimsenin değil.

Diğer insanlarla ortak bir iş yapmadığım sürecede onların ne düşündüğü hiç önemli değil isteyen istediğini bilebilir, istediğine istediği gibi inanabilir.

Öldüğümde ne olacağı sadece beni ilgilendirir, diğer insanların ne düşündüğünün bir önemi yok.
dünya artık büyük bir köy.. herkesin herkesden haberi var.. entellektüel bir insan dünaya gözlerini kapamaz ve aksine ilgi duyar.. kim ne yapıyor, bilimde neredeler, , ekonomileri nasıldır vs.. ama bu saydıklarımın haricinde inanç üstünde en az durulandır.. çünkü sahtebenlik tehlikeyi sezer ve bunu gündeminizden uzaklaştırır.. sorgulatmaz..

bir japonun bulduğu icat üzerinde yoğunlaşıp, adamlar yapmış abi dersin alır kullanırsın.. hastalandığında maddi gücün varsa hristiyanın yahudinin budistin en son tekniğinde tedavi olmak için servet harcarsın, binlerce km yol gidersin, forumlarda onların dilinden kendine bir nick seçersin, yaşam ve giyim tarzlarına, bilimine, teknolojisine özenip, hayranlık duyup onlar gibi olmaya çalışırsın.. ama iş inanca geldi mi akan sular durur, buz kesersin ve onları gerçeği görememek, körlük sağırlıkla suçlarsın.. bu egonun yadsıma (inkar) dediğimiz savunma mekanızmasıdır.. şu an sizin bu olaya bakış açınız da bu savunma düzeneğenin bir ürünü..

ama bunu sadece sen yapmazsın, tüm dünya insanlığı aynı şekilde davranır.. ve niçin böyle davrandığının farkında bile değildir.. çünkü sahtebenliğin savunma mekanızmaları senin istemin dışında bilinçdışı olarak bu işi otomatikman yapar.. ama gündeme getirilip sorulduğu zaman sanki inanç denen kavram çok önemsiz bir şeymiş gibi bana ne onların neye inandığından dersin...

İnanç işte bu ölüm sonrası hayat hakkında kesin bilgi sahibi olmak demektir
inanırların neye hangi dine inandığı hiç bir fark göstermeden yaklaşım şekildir bu zaten.. senin için ölüm sonrası inandığının nasıl kesin bilgiyse, bir budist, bir musevi, bir hindu için de aynı kesinliktedir.. yani ortalık değişik türde kesin bilgiden geçilmemektedir.. oysa benim bildiğim kesin bilgi/hakikat bir tanedir..

Konu paslıçivi tarafından (17-07-2009 Saat 07:46 ) değiştirilmiştir.
Alt 17-07-2009, 06:32
Kıdemli Üye

Bir şeyin evrensel, tartışmasız kabul edilen ve deneyle sınanabilen
olmasının şartı nedir ?

Tüm insanların o şey hakkında aynı gözlemi yapmış olması...
Peki gözlemleri nasıl yaparız ? 5 duyumuzla....
hayır efendim.. 5 duyumuzla değil..

5 duyumuz sadece araçtır, karar verici organ beyindir, akıldır..

bu insanların tıbbi olarak gözleri görüp kulakları duyduğu halde onlara körsün sağırsın demek sadece mecazı anlamdadır.. ya da sen görüyorsun, duyuyorsun ama bunları sentezleyip bir sonuca ulaşacak akla zekaya sahip değilsin demektir..

o yüzden 1+1= 2 sonucunu reddeden birini kör, sağır(birinci anlamında) olarak değil akılsız, deli olarak nitelendiririz..

Konu paslıçivi tarafından (17-07-2009 Saat 06:50 ) değiştirilmiştir.
Alt 17-07-2009, 06:45
Kıdemli Üye

Size göre apaçık olmaması sizin duyu organlarınızın çalışmadığının delilidir. O gerçeğin apaçık olmadığının değil..
Nasıl ki bilimde apaçık olanı ispata ihtiyaç duymuyorsak, bunu görmeyeni
ya kör ya sağır olarak nitelendiriyorsak inançtada aynı şekildedir.
Dünyanın % 20 sinin duyu organları sağlam diğerleri arızalı demiyorum
belki 1000000 da biri yüzde olarak sağlamdır diyorum İslam olması (buna bende dahilim) duyu organlarının sağlam olduğunu göstermiyor.
neyi anlatmak istediğinizi anlamadım.. şu iki paragrafı sentezleyip bir sonuç çıkarabilir misiniz..

bize göre apaçık olmamasından dolayı duyu organlarımızın çalışmadığını gösteririr derken neyi kastediyorunuz.. apaçık olan şey nedir..

Allah "Kalpleri hasta olarak yarattım" diyor yani sağlam olan yok sadece
tedavi olup iyileşen var. O da kısmen...
% 100 iyi olan peygamberler ile onun varisleri..
bu sizin inancınızdan dolayı hakikat olarak gördüğünüz şey.. yani bilim değil ve o yüzden sadece sizi bağlar, tartışmamızda bir referans teşkil etmez.. çünkü bana göre yukardaki ifadeler fizikötesi bir varlığın(tanrı) değil, aydınlanıp özvarlığına ulaşmış ve tanrısallık ruh halini yaşayan bir insanın sözleridir..

Konu paslıçivi tarafından (17-07-2009 Saat 07:45 ) değiştirilmiştir.
Alt 17-07-2009, 07:03
Kıdemli Üye

Nasıl ki bilimde apaçık olanı ispata ihtiyaç duymuyorsak, bunu görmeyeni
ya kör ya sağır olarak nitelendiriyorsak inançtada aynı şekildedir.
bilimde bir şeyi ispata ihtiyaç duymamak o şeyin daha önce defalarca ispat edildiğinin göstergesidir, ispat edilemeyeceğinin değil...

sınamayan yani ispatlanamaz olan bir kavram bilim için apaçık değildir..

dediğim gibi bilimsel bir gerçeği görmeyeni sağır kör olarak nitelendirmek mecazidir, burda asıl hedef, ifade edilmek istenen şey kişinin akılcılıktan uzak olduğunu, kaba tabirle deli olduğunu vurgulamaktır..

ama inançta maalesef bu böyle değildir.. siz bir budist japona, musevi yahudiye, hristiyan ingilize, hindu hintiliye inancından dolayı kör sağırı mecazi anlamda kullanarak akılsız deli diyemezsiniz.. derseniz tüm dünya asıl size akılsız deli gözüyle bakar...

inanmak ve bilmek çok ama çok farklı kavramlardır... ama bir inanır bunun farkındalığına henüz erişmemiştir.. o yüzden bir teist tanrının varlığına inanıyorum demekten çok "tanrı vardır" dediği gibi, bir ateist de tanrının varlığına inanmıyorum değil "tanrı yoktur" deyip bunun bir inanç değil bilgi bazında, kesinlikte söyler..

Konu paslıçivi tarafından (17-07-2009 Saat 07:38 ) değiştirilmiştir.
Alt 17-07-2009, 07:25
Kıdemli Üye

Ben önümde duran kırmızı rengi, sizde kırmızı gördüğünüz sürece
ortak fizik kurallarınıda kullanıyorsak bunu ispatlamamı beklemezsiniz.

Ama siz görmüyorsanız, ben buna kırmızı dediğimde ve siz ispat istediğinizde bunu size ispatlamamın imkanı ihtimali yoktur.

Siz benimle empati yaptığınızda agnostik olursunuz. Halbuki benim gözlerim açık olduğu için bilirim. İşte durum bundan ibarettir.
ortak fizik kurallarını kullanarak kırmızıyı herkes kırmızı görür.. farklı bir renkte görmez.. fizik kuralları kişisel değildir, evrenseldir.. kişi tüm bunlara rağmen kırmızıyı kırmızı göremiyorsa tıbbi/aklı/ruhsal bozukluğu vardır..

"halbuki benim gözlerim açık olduğu için" derken kastettiğiniz tıbbi anlamda göz sağlığı değil, gördüğünü yorumlayan beyin/akıl/zekanın açık olduğundan, sağlıklı çalıştıdığından bahsediyorsunuz.. sizin gördüklerinizi görmeyeni de akılcı olmamakla suçluyorsunuz..

bu dünyada kimin gözü açık kimin kapalı olduğuna(mecazi anlamda) karar veren bir kurum kuruluş var mı, gidip orda kontrol ettirdinizde mi böyle konuşuyorsunuz.... yoksa siz de dünyadaki her inanır gibi benim gördüğüm hakikattir diğerleri kördür diyecek kadar derin uykuda mısınız..

Alt 17-07-2009, 11:07
exxonster - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
exxonster exxonster isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

ortak fizik kurallarını kullanarak kırmızıyı herkes kırmızı görür..
Konuya hiç dalmadan bir parantez açmak isterim: Herkesin kırmızıyı kırmızı gördüğünü ispatlamamız pek zordur. Ancak verdiğimiz tepkilerde tutarlı olduğumuz söylenebilir. "Qualia" adı verilen kavram üzerinden konuşuyorum, ayrıntı için bakınız: http://en.wikipedia.org/wiki/Qualia

Yani kırmızıyı kırmızı görmekten daha çok, hepimizin kırmızı dendiğinde parmağımızla işaret ettiğimizin aynı olması önemlidir.
Alt 17-07-2009, 11:12
keci keci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

paslıçivi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
dünya artık büyük bir köy.. herkesin herkesden haberi var.. entellektüel bir insan dünaya gözlerini kapamaz ve aksine ilgi duyar.. kim ne yapıyor, bilimde neredeler, , ekonomileri nasıldır vs.. ama bu saydıklarımın haricinde inanç üstünde en az durulandır.. çünkü sahtebenlik tehlikeyi sezer ve bunu gündeminizden uzaklaştırır.. sorgulatmaz..
Sayın paslıçivi
Zaten ben dünyaya gözlerimi kapamıyorum. Benim kastettiğim,
bireysel kararlarımda dünyayı değil kendimi düşündüğüm.

Yani Japonlar, amerikalılar şu konu hakkında şöyle düşünüyorlar ben ise şöyle düşünüyorum. Ama ben kimim ki ya da benim çıkarım bu yönde değil ama elin japonu amerikalısı böyle diyorsa bir hikmeti vardır öyleyse onlara tabi olup kendi fikirlerimi boşvereyim demiyorum.

Şimdi bunlar gidip topluca intihar etseler bende onlar etti diye intihar
etmem mi gerek.. (Yapmadıkları şey değil..)
Öldükten sonra onlara uymamın bana bir faydası var mı ?

Ego dediğiniz şey olmazsa bir insan yaşayamaz..Yani tümden tu kaka
değildir o..

Siz burada kendi fikirlerinizi savunabiliyorsanız bu sizin egonuzun çok güçlü olduğunun delilidir.

Yoksa neden ilgilendirsin sizi bizim düşüncelerimiz..Siz düşüncelerinizi
Egonuzun sizi tahrik etmesi sonucu diğer insanlara duyurma ihtiyacınızdır
sizi burada yazmaya zorlayan..
Saygılarımla..

Oku kainatı, görmek istersen gerçeği. Birinci sayfa, birinci paragraf : Kendin..
Alt 17-07-2009, 11:25
Kıdemli Üye

paslıçivi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
hayır efendim.. 5 duyumuzla değil..

5 duyumuz sadece araçtır, karar verici organ beyindir, akıldır..

bu insanların tıbbi olarak gözleri görüp kulakları duyduğu halde onlara körsün sağırsın demek sadece mecazı anlamdadır.. ya da sen görüyorsun, duyuyorsun ama bunları sentezleyip bir sonuca ulaşacak akla zekaya sahip değilsin demektir..

o yüzden 1+1= 2 sonucunu reddeden birini kör, sağır(birinci anlamında) olarak değil akılsız, deli olarak nitelendiririz..
Sayın paslıçivi

Haklısınız bunu anladığınıza sevindim evet bende bunu kastediyorum zaten... Bu sebeple AKIL daha üst katmandaki bir duyu organıdır.
1+1= 2 sonucunu reddetmiyorum bunun bir inanç temeli üzerine oturduğunu ifade etmeye çalışıyorum.
Bu İnanç ise gözlemlerimiz üzerine oturttuğumuz bilinç dışında oluşmuş akıl yürütmeleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Bilinçsiz bir eylemdir Kalbin atması, midenin çalışması gibi
Ancak bu hareket AKIL'a özgüdür..

Saygılarımla...

Oku kainatı, görmek istersen gerçeği. Birinci sayfa, birinci paragraf : Kendin..
Alt 17-07-2009, 11:39
Kıdemli Üye

exxonster´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Konuya hiç dalmadan bir parantez açmak isterim: Herkesin kırmızıyı kırmızı gördüğünü ispatlamamız pek zordur. Ancak verdiğimiz tepkilerde tutarlı olduğumuz söylenebilir. "Qualia" adı verilen kavram üzerinden konuşuyorum, ayrıntı için bakınız: http://en.wikipedia.org/wiki/Qualia

Yani kırmızıyı kırmızı görmekten daha çok, hepimizin kırmızı dendiğinde parmağımızla işaret ettiğimizin aynı olması önemlidir.
Sayın exxonster
Teşekkür ederim Haklısınız, rengi aynı görmekten ziyade kastedilen aynı dili konuşarak iletişim kurmaktır.. İşte bu apaçık olandır.

Saygılarımla...

Önerilen Siteler