Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Deizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 06-02-2009, 18:05
qw19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
qw19 qw19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Kaynağı, sebebi olmadan sonsuza yakın değerde enerji ve madde hep varolmuş olamaz, yoktan da yaratılmış olamaz.
pante

Neden? Madde ve enerjinin hep var olması, termodinamik yasalarıyla da çelişmez. Aslında çeliştiği bir şeyde göremiyorum. Bu da bir çok sorunun yanıtıdır. Evrenin oluşumunda iradi bir süreçte aramadığını söylemişsin.

Selamlar.
Alt 06-02-2009, 18:50
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Neden? Madde ve enerjinin hep var olması, termodinamik yasalarıyla da çelişmez. Aslında çeliştiği bir şeyde göremiyorum. Bu da bir çok sorunun yanıtıdır. Evrenin oluşumunda iradi bir süreçte aramadığını söylemişsin.
İçinde bulunduğumuz evrenin termodinamik yasası, bu evrenden bir maddenin yokolamayacağını ve bu evrene bir maddenin sokulamayacağını söylüyor.
Tabi evrenin dışını yokluk kabul ederek.
Bu durumda mevcut madde ve enerjinin daima varolduğu sonucuna ulaşılıyor.
Bu da kabul edilemez bir sonuç.
Neden sadece bir galaksi yok ya da birkaç galaksi?
Neden milyarlarca galaksi var?
Ya da birim üzerinden gidersek ve örneğin 100 birim üzerinden evrende mevcut enerjinin 84 birim olduğunu kabul edersek, neden 84?
Bu 84 birim nasıl oluşmuş?
Bunun yanıtı "Bu 84 birim enerji hep vardı." olamaz.
Bunun 4 yanıtı olabilir:
1- Evrenimiz başka 2 evrenin çarpışmasından oluşmuş ve mevcut maddeye-enerjiye sahip olmuştur. (Bu durumda diğer evrenlerin başlangıcını bilemeyiz.)
2- Big bang öncesi açıklayamadığımız bir enerji birikimi söz konusudur.
Yokluğun karşısında varolan ama nötr olan bir maddede enerji yüklenmesi meydana gelmiştir. (Nasıl? - Yasalar elvermiyor)
3-Daha önce varolan evren içine çökmüş, enerjisi küçük bir maddede yoğunlaşarak patlaması sonucunda yeni bir evren oluşmuştur. (İlk evren?)
4- False vacum ile yoklukta oluşan dalgalanmalar enerjiye dönüşmüştür.
(Yasalara aykırı)
Alt 07-02-2009, 00:50
qw19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
qw19 qw19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Neden olmasın. Var olana neden varsın sorusu, olanın olmaması gerekiyormuşu çağrıştırıyor. eğer varsa, ki varlar, hayal gücümüzün yarattığı şeyler değil bunlar, fiziki göstergeleri ve kanıtları var. Enerji ve madde miktarı sabittir, bunun kanıtlarıda var, öyle ise itiraz neye.

Başka evrenlere dair kanıt yok. Olabilirmi olabilir, ama bu olasılık gene de tanrının olma olasılığından çok daha fazladır.

Şöyle bir argümanı doğru bulmuyorum, "big bang öncesinde başka fizik yasaları geçerli olabilir." Bunu dayandırdığınız temel ise Big Bang öncesinde bilinen fizik yasaları geçerli değildi sözü. Burada kastedilen zaman, yani patlama öncesi an içindir o da Planck zamanıdır.

Yoksa Big Bang den milyarlarca yıl öncesi hatta bir saniye öncesi dahi değildir.
Bu cümlede amaç sonsuz yoğunluğun ve sonsuz sıcaklığın ne anlama geldiğinin iyice anlaşılmasına işaret eder. Örneğin 1 milimetre küplük hacim katrilyonlarca tona eşittir, bu nasıl bir enerjidir, maddedir.

Hiç bir zaman ulaşılamayacak bir bilgi (Big Bang öncesi) üzerine yapılacak spekülasyon ne sağlayacaktır?

Neyse aslında sizin söyleyemediğinizi ben söyleyeyim, Evren'in Manitu'su yani Evren'in ruhu.

Selamlar.
Alt 20-04-2009, 17:20
mücerred mücerred isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Deistler daha cok hangi dinsel cevreden geliyor?
Alevilerden mi,sunnilerden mi?Dindar ortamlardan mi yoksa daha serbest ortamlardan mi?Bu konuda bir genelleme yapmak mümkün mü?Bir Ateist olarak dindar bir aileden geliyorum.Orucumu,namazimi arada sirada da olsa kilardim.
Alt 26-04-2009, 15:02
eylemsel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
eylemsel eylemsel isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Deistlerin hangi ortamdan geldikleriyle ilgili genelleme yapamayız. Çünkü bu konuda elimize veri yok. Fakat alevi kesimden gelen insanların deizme daha yatkın oldukları söylenebilir. sunni mezhebi kadar katı olmadıkları ve insan faktörünü ön planda tuttukları içindir.Bireyin içinde bulundugu koşullar,yetiştirilme tarzı;evreni ve insanı algılamasında etkilidir. Aleviler inanç ve kültürel degerleri deizme yakkınlıgı artırıyor
Alt 27-02-2010, 17:55
GÖK.BÖRÜ GÖK.BÖRÜ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

undergrant´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
ALLLAHIN VARLIĞINA İNANMAYANLAR.........

BİR AYRAN ALIN ELİNİZE VE BİRDE TUZ SONRA TUZU ALIN VE AYRANIN İÇİNE ATIN VE KARIŞTIRIN NE OLACAK TUZ KAYBOLACAK SİZE SORUYORUM TUZ NERDE TABİKİ HERYERDE İŞTE ALLAHTA HERYERDEDİR

Ben o tuzu karıştırmazsam ayranın heryerine dağılamaz.tanrı nın heryerde olmazsını engelledim.
Alt 28-09-2010, 23:44
kkwejr213 kkwejr213 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Ben de deistim ve inancım şöyle;

Evrimsiz tanrıya tanrısız evrime inanmıyorum. Her şeyin belirli kanunlara göre işlediği evrende tanrının canlılar yaratıp gökten indirmesi saçmayken bilinçsiz ve kontrolsüz bir şekilde işleyen bir evrim sürecinden de bilinçli varlıkların ortaya çıkması bir o kadar saçmadır.

Doğa kanunları tanrının koyduğu kurallardır ve dünyada daima acımasız doğa kanunları tanrının sevgisini daima yeniyorsa buradan tanrının dünyaya müdahale etmediği sonucunu çıkarırım.

Ayrıca materyalistim, materyalizme ters düşmeyecek bir şekilde sadece ilk sebebe inanıyorum.
Alt 30-09-2010, 23:21
Natan Natan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Çok afedersiniz.Başlıkta yazılan yazıları okuyamadım. Fakat konu başlığı "Deizm". Gözgecirdiğim kadarıyla deizmi doğrusal,inançsal yada bilimsel temele oturtma gayretiyle birlikte bunun eleştirisi de göze çarpmakta.

Bense deizmin açıkça İdealizmin bir farklı yanaşımı olduğunu düşünüyorum.

Deist arkadaşlar teistlerin vazgecemediği pek çok şeyi kabullenmekte zorlanmıyorlar.

En göze çarpar olan şey ise, dine başkaldırdığını söyleyen özgür düşünce(!) ruhlardan,hayaletlerden ve çeşitli ucubelerden kurtulamıyor. Tanrı kavramı örneğin. Bu tanrıyı kim yarattı ?

Bu tanrı kavramını kim ortaya koydu ?

Sorunun cevabı sizin de bildiğiniz gibi İNSAN-türüdür. Bu varlığı yaratan insan türü. Bunu kabullenmekte neden zorlanıyor insanoğlu ?

Deizm dini ve dini dogmaları reddedermişşş !!!...

Peki tanrıyı ?????? ...(tanrı, enerji, ruh vs.)

Ona dokunmayacaksın. Onu inkar edemezsin ! Neden peki ?

Dini ve dini olan herşeyi reddediyorsun da din olgusundan bağımsız olmayan tanrı kavramını neden reddetmiyorsun ?

saygılarımla
Alt 30-09-2010, 23:41
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger natan;

Bunu kabullenmekte neden zorlanıyor insanoğlu ?-natan-

Konu kabullenmek degil; belirleyici olan, dogal zihniyetin ve dogal egonun; insandisi ve insanlikdisi bunyesinden arinip, insanoglu turu ve biri faktorunun kim ve ne olarak onemini, alternatifsizligini ve soyutlama yetisini algilamasi, bilince cikarmasi ve farkina varmasidir.

Yoksa, ya madde, ya dusunce, ya pozitivite, ya nesne, ya ozne ya da isim gozuyle varliga bakarsin. Bakanin sen, yani insanoglu turunun biri oldugu halde.

Deizmin temeli din felsefesinin, teoloji dalinin tanriyi akilciligin dogrusal inanciyla algilayip, ona bir icerik ve anlam vermemesine dayanir.

"Orda bir tanri var uzakta, o tanri bizim tanrimizdir.
Gitmesekte, gormesekte; o tanri bizim tanrimizdir." dizeleridir, deizm.

Deizm, deity den gelir ve temeli akilciligin, insanoglu turu ve biri disinda bir akli guc aramasidir. Bulmasa da, boyle bir gucun varliginin oldugunun dogruluguna inanir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 30-09-2010, 23:58
Natan Natan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Bulmasa da, boyle bir gucun varliginin oldugunun dogruluguna inanir.- deistlerin temel görüşü
İşte metafizik düşünce diye buna denir

Bunun bir inanç,iman vs olduğunun farkında değil mi bu millet ?

Nesnel gerceklikle yakından uzaktan ilgisi olmayan kafalarda yer edinmiş ilkel idealist tanrıların edilgen bir yansıması.

Aslında ruhsal olan bu garip tanrıların varlığını kanıtlamaya çalışırken deist hangi argumanları önümüze getiriyor ? Tamamen idealistlerin tezlerini değil mi ?

saygılarımla

Önerilen Siteler