onurmusa´isimli üyeden Alıntı
Bu iğneleme bana sanırım. Öncelikle belirtmeliyim ki ben deistim, ateist değilim.
Bu forumun donanımlı, bilgi sahibi Müslümanlara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Kusura bakmasınlar ama bu sitedeki Müslümanların çoğunun kendi dinlerinden haberleri yok. Öyle şeyler iddia ediyorlar ki bunları bir şeriat ülkesinde bile iddia edemezler. Kendi kitabından haberi olmayan Müslümanlar var bu sitede. Alevi katliamı haklıydı diyen Müslümanlar var. Sözlerine kaynak istediğimizde kaynak olarak şeyhini gösteren Müslümanlar var. Hepsi bu sitede.
Onlardansa Ulul gibi bilgi sahibi, kendini yetiştirmiş, sağduyulu Müslümanlar olmalı ki tartışmanın zevki çıksın. Yoksa her başlıkta sadece biz dinsizler konuşursak bunun bir keyfi olmaz ki.
Sevgili Ulul'un varlığı, sitemiz adına bir zenginliktir bence.
|
Sayın onurmusa,
Ben, müslüman olmadığını hatta İslam'a karşı duruş sergilediğini söyleyen ancak ExUlul tarzındaki müslümanlardan hoşlanan arkadaş
lardan söz ettim. Dolayısıyla bu cümlemi, sadece ve sadece kendi üstünüze alınarak şiddetini düşürmeyin lütfen. Ayrıca siz kendinizi bu grup içerisinde tanımladığımı düşünüyorsanız, bu kabulünüzün yanlış olacağını da söyleyemem.
"Kendi dininden haberi olmak" ne demektir (aslında din nedir, bazı kurallar bütünününe ne zaman din denir)? Böyle bir kıstas koymuşsunuz. Size göre, iman ettikleri ve herşeyden apaçık bahsettiğini söyleyen Allah'ın, mesela Meryem 67'de "İnsan daha önce hiçbir şey değilken kendisini yarattığımızı düşünmez mi" sorusunu birebir olarak alıp evrime kesinlikle karşı çıkan birinin mi kendi dininden haberi vardır, yoksa hiçbir dayanak yokken, İslam ile evrimi örtüştürmeye çalışan ve böylece -her ne kadar dini söylemlerden vazgeçmese de- bilimsel bir yaklaşımı kendi dinine peşkeş çeken birinin mi?
Nisa 34'ü ağız-burun dağıtmak olarak algılayan biri mi, yoksa yumuşatıp -hatta tek fiske bile vurmayıp- "Hmmm, kızıyorum bak!" diye karısına çıkışmakla yetinen biri mi daha haberdardır dininden?
Amacımız "kadınları dayak yemekten kurtarmak için en azından daha yumuşak bir yorum getirmek gayesinde olalım" mıdır?
Ağacın kökten hasta olduğunu göremiyor, yapraklarını yolarak iş yaptığınızı sanıyorsunuz.
Diyorsunuz ki, "Öyle müslümanlar öyle şeyler iddia ediyorlar ki, anlamak mümkün değil, şeriatla yönetilen ülkelerde bile bulunmaz böylesi". Tanrınız sizin iyiliğinizi versin! Bunu hele ki böyle bir başlıkta yapıyorsunuz (eski başlıkları biraz karıştırırsanız umarım anlarsınız).
Deist olmanızın konumuzla ilgisi yok. Müslüman olmadığınızı ve hatırladığım kadarıyla bazı yazılarınızda İslam'ı eleştirdiğinizi göz önüne alırsak, buyurun İslam'ın aşırıya kaçmayan birkaç söylemini bizimle paylaşın da bilelim neyin ne kadar aşırı olup olmadığını.
Siz bir deist olarak, Kuran'da mesela cinlerden, şeytanlardan, cehennemden bahsedilmediğini söyleyebilir misiniz? İnsanın omuzlarında olduğuna inanılan yazman meleklerin aslında bir yanlış anlama olduğunu, bunlarla kastedilenin beynin "sağ-sol lobları" olduğunu her ne şekilde olursa olsun destekleyebilir misiniz?
Burada özellikle -her ne kadar ondan örnekler versem de- ne ExUlul'u ne de onun şahsi düşünüş tarzını işaret ediyorum. Benim çevremde, kendini Hanif olarak tanımlamayan ancak Kuran'ı sahiplenmeye devam edebilmek için çoğu şeyin yönünü, anlamını değiştirip rahatlayan çok kişi var. Ortak özellikleri "has müslüman, asıl müslüman" olduklarını iddia etmeleri. Ve bu kimselerin söylemlerinin çoğu, hem Kuran'la hem de birbirleriyle çelişmekte.
Bırakınız tüm söylemleri bir kenara, "Yukarıda Allah var" iddiası dahi, söylenebilecek en büyük ve en kötü yalanlardan biridir. Artık siz bunu buradan alın, istediğiniz tarafa çekin, canınızın istediği kuralları koyun, kafanıza göre bir şekil verin. Bu durumda yaptığınız tek şey, yalanı başka bir versiyonla sürdürmekten başka bir şey değildir. Hatta eski söylemlerden bile daha zararlıdır; çünkü yapmaya çalışılan şey, işi mantıklı göstermek, biraz olsun "kıllanan" birinin gazını alıp şüphelerini silmek ve teist yolda ilerlemesine katkı sağlamaktır.
Ben, bu şekildeki yaklaşımların daha az zararlı bulunmasını veya nispeten daha iyi olduğunu savunan görüşlere kesinlikle katılmıyorum.
Sevgili ExUlul'un düşünce tarzını herhalde en iyi bilenlerden biriyim. Özellikle kendisine karşı olduğumu düşünmesin. Çünkü birilerine karşı değilim, bir yaklaşıma karşıyım.
Ayrıca ExUlul'un bu forum için bir zenginlik olduğundan bahsetmişsiniz. Doğrudur. Tıpkı her bir üye gibi.