Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 24-02-2006, 02:59
Üye Değil

Yazı internette ise link verebilir misin.
Ben pek birşey anlamadım. Belki butununu okuyunca anlarım.
Alt 24-02-2006, 21:02
aldostu aldostu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Hologram Evreni

Mamuli ,

Konunun daha basit özet anlatımı,aşağıda ilginin devamı için bir kısmını alıntı yaptığım , sitede mevcut.
İlgi çekici bir yaklaşım..

Selamlar.

www.historicalsense.com

HOLOGRAM VE FELSEFE

Alman Mistik ozanı Angelus Silesius bir epigramında der ki: "Ben o bildiğim şey değilim, ben de bilmiyorum neyim? Bir nesne mi, hayır o değil, bir noktacığım ve daireyim."

Kendini bilmek ya da tanımak, insanın değişmesi zorunluluğunun doğal bir uzantısıdır. Bu uzantıda insan evreni anlama konusunda yeni kavramlara kucak açmaktadır. İşte bunlardan biri: HOLOGRAM.

Hologram sözcüğü ilk olarak 196O'lı yıllarda dünya bilim çevrelerinde duyulmaya başladı, 1980'lerde ise çeşitli alanlardaki kullanımı arttı ve ilgi alanı genişledi. Artık fizik ve kimyadan, psikoloji ve mistisizme dek bilimsel düşüncelerin içinde yer almaya başladı.

En kısa tanımıyla Hologram, üç boyutlu bir görüntü kaydetme yöntemidir. "Tam kayıt" ya da "eksiksiz mesaj" anlamına gelmektedir.

Bilindiği gibi Fotoğraf iki boyutlu bir tekniktir. Derinlik yoktur. Uzaklıkları ne olursa olsun, tüm cisimler aynı düzlemde yer alırlar. Hologram'ın fotoğraftan en büyük farkı, hologram plakasına cisimlerin görüntüsünün değil, o görüntünün elde edilmesi için gerekli bilgilerin kayıt edilmiş olmasıdır. Hologramın çevresinde dolanarak veya bakış açımızı değiştirerek sanki cismin çevresinde dönüyormuş gibi, onu çeşitli açılardan görebiliriz. Paralaks adı verilen bu özellik, cismin resminin 3 boyutlu olarak verilebilmesiyle sağlanmaktadır. Böylece iki boyutluluk sınırı aşılmış ve uzaklık yakınlık gibi derinlik kavramı da kaydedilen resimde yer almıştır. Yani resmin her yanı uzaklık farkı olmaksızın nettir. Hologramın en önemli özelliği ise, her noktasının bütün cismin görüntüsünü verebilmesidir. Hologramın tek noktasına cismin her tarafından ışık dalgaları gelmekte ve orada kaydedilmektedir. Bu nedenle hologram plakası ne kadar koparılsa, kırılsa bile, her parça bütünün bilgisini içinde taşır ve gerektiğinde bütünün tam görüntüsünü netliği azalsa da tek başına verir. İşte bu özellik hologramın mistik düşünce ile bağdaştırılmasını sağlar.

"Zaman ve mekandan bağımsız olan alan" kavramı, birçok metafizik teoride, Tanrı'nın tanımını içerir. Ünlü düşünür Leibnitz felsefesinde penceresiz ve bölünmeyen bir bütünlük olan "MONAD" 'lardan bahseder. Ona göre bu "MONAD" lar, Evren'in temelini oluştururlar ve Tanrı da bir "MONAD"dır. "Monad"lardan meydana gelen bir organizasyon içinde bir tek "MONAD" tüm "MONAD"ların bilgisine sahiptir ve onları temsil edebilir, Tıpkı hologramda olduğu gibi, her bölüm aynı anda bütünü de içinde barındırmaktadır. Buna şaşmamak gerek çünkü aynı zamanda iyi bir matematikçi olan Leibnitz matematik kalkül kavramını ilk bulan ve geliştiren kişidir. Denis Gabor da hologramı bulurken matematik kalkül tekniğini kullanmıştır. Yani Leibnitz ile hologram tekniği arasındaki yakınlık bir raslantı değildir. Leibnitz felsefesindeki MONADlarda penceresiz kavramı yerine merceksiz tanımını kullanacak olursak, monadoloji ile holografi iyice birbirine yaklaşmış olur.

"Tanrı insanı kendi suretinden yarattı" sözü mekansız ve zamansız bir gerçeklik alanını düşünce yolu ile kavrayan mistikler kadar o alana bilimsel olarak yaklaşan bilim adamlarınca da kabul edilebilir oluyor böylece. Felsefi açıdan hologram tekniğinin en can alıcı noktası şudur: üzerine herhangi bir görüntü kaydedilmiş olan hologram plakası ne kadar küçük parçalara ayrılırsa ayrılsın, bu küçük parçalara laser ışını verildiğinde plakaya kayıt edilen görüntünün tamamını yeniden elde edebiliriz. Yani her birim bütünün bilgisini ve benzerliğini kendi bünyesinde korumakta ve saklamaktadır. İşte bu can alıcı noktanın farkına varmak, bizi oldukça ilgi çekici sonuçlara ulaştırmaktadır. İnsandaki algılama sistemi frekans analizatörü gibi davranan hücreler tarafından oluşturulur. Bu hücreler birer mini Hologram gibi hareket ederler. Beyin, bu sayısız mini Hologramın yarattıkları dalga boylarının girişim ve kesişimlerinden oluşan dev bir Hologram'a benzer. Hafıza kayıtları Holografiktir. Daha sonra benzer dalga boylarında gelen frekanslar beyinde kayıtlı bulunan frekanslarla bir çağrışım yaparlar ve bu yol ile hatırlama sağlanır.

David Bohm evrenin de holografik biçimde davrandığını ileri sürmektedir. Görünen ve yaşayan düzenin ardında zaman ve uzaydan bağımsız olan bir Evren vardır. Geçmiş, şimdi ve gelecek bu holografik düzende bir arada bulunmaktadır.
Alt 26-02-2006, 15:42
ali ali isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

"hiç bir madde ışık hızından hızlı hareket edemez" prensibini çiğneyen bir durum vardı.

Yanlış bilgi verilmiş. Böyle bir prensip yoktur. Prensip, ışıktan hızlı "bilgi" iletilemeyeceğiyle ilgilidir. Kuramsal açıdan açıdan bu prosesin bu prensiple çelişmediği gösterilmiştir.

Bundan yola çıkarak varılan "objektif gerçekliğin olmaması" gibi sonuçlarsa tamamen felsefi niteliktedir.
Alt 12-03-2006, 13:09
sodomo-- sodomo-- isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: HOLOGRAM EVRENİ

mamuli şu linke bakabilirsin buradan derleme çeviri yaptım konuya devam edeceğim ;

http://twm.co.nz/hologram.html#David
Alt 12-03-2006, 14:08
Üye

ali 'nin söylediği doğru aslında, objektif gerçekliğin olmaması hologram teorisinde de quantum fiziğinde de mevcut ve bilim adamları bu konuları felsefecilere havale etmek istiyorlar haklı olarak çünkü asyada bir kelebeğin kanat çırpması çok ötelerde tayfunlara neden olabilir quantuma göre lakin bilim ölçülebilir alan içinde kalmak zorundadır yani ispatlanabilir veya üzerinde deney yapılabilir bir teori bilimin ilgisini çeker bu açıdan quantum teorisinede eleştiri getiriyor bilim adamları.
Alt 12-03-2006, 14:10
Üye

ali, maddeden bağımsız bir bilgi iletimi örneği verebilirmisin ?
Alt 08-08-2006, 22:46
hazretikömürcü hazretikömürcü isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

hazretikömürcü - MSN üzeri Mesaj gönder

Anlatımlarınız benim çok ilgimi çekiyor. Birlikte birçok şey yapabiliriz. Mutlaka görüşelim. Yazmaya devam ediniz. Saygılar hazreti
Alt 09-08-2006, 00:35
yansıma yansıma isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

yansıma - MSN üzeri Mesaj gönder yansıma - YAHOO üzeri Mesaj gönder

Ben burada bir şey eklemek istiyorum izninizle:
(sodomo--) sondan bir önceki gönderdiği yazısında Kaos'u tanımlandırılırken kullanılan bir şeyi örnek vererek bir yazısına devam etmiş.. Asya'daki bir kelebeğin kanadını çırpmasının dünyanın başka bir yerinde fırtına kopmasına neden olabilmesi ihtimali...

Bu gerçeklik, bildiğim kadarıyla, ancak uygun ve yeterli koşulların bir araya gelmesi ile mümkün olabilen bir şeydir. Keza her daim olabilecek ve gerek Kaos'a ve gerekse Kuantum'a doğrudan gösterilebilecek bir örnek değildir.
Ayrıca, sanıyorum ki, bilim, salt ispatlanabilirlik üzerine değil, fakat tartışılan önermelerin bilimsel deneme yanılma yöntemi yoluyla ispatına çalışır. Çalıştığı sürece de o teoriyi yadsımaz ama eleştirel bakar.

Bilimsel sosyalist bakış açısından, bir önermenin ölçülebilir verilere göre kanıtlanamaması onun yadsınmasını gerektirmez. Ancak sonuç itibariyle, o önerme veya deney/tartışma konusu, somut gerçekliğin bir sonucu olarak, "maddi" anlamda bir gerçekliğe bağlı kalır.

Düşünce, rüya vs. dediğimiz şeylerin, bilimsel sosyalizme göre, soyut ama aslen maddi bir ürünün sonucu olduğu kabul edilir. Düşünce, aslen, beyin dediğimiz müthiş maddenin soyut bir ürünüdür. Nitekim tanrı kavramı da aynı anlamda somut bir gerçekliğin sonucu meydana gelmiştir.

Bilim adamları derken, hepsinin salt bir bakış açısından değerlendirmelere giriştiklerini düşünmemek gerekir sanırım. Keza bilimi ilerleten esas dinamo budur.

Tüm bunlardan ayrı olarak eklemek isterim ki, böyle çeviri ve alıntılar siteye çok daha ayrı bir güzellik ve tartışma düzeyi getiriyor. Tabi ki, fikir alış verişi niyetini aşmadan. Ben kendi açımdan, bu "Hologram Evren" konusunu ilgiyle okudum.

"Din dünyası, gerçek dünyanın yansımasından başka bir şey değildir." Karl Marks
Alt 09-08-2006, 01:26
MADDECİ MADDECİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Hologram Bir Dünyada Mı Yaşıyoruz? - TÜRKÇE

http://www.harunyahya.net/V2/Lang/tr...il/Number/1122
Alt 09-08-2006, 17:24
ömer hayyam ömer hayyam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

hologram bi evrende olabiliriz bu benim canımı o kadar sıkmaz ama bişeyden çok rahatsızlık duyuyorum Hy ve tayfası bu konunun insanları baya ilgilendirebileceğini düşünmüş olmalılar ki bu olaya el atmışlar hatta kurandan falan örnekler getiriyorlarmış insanlar bu gerceği öğrenip islamiyete balıklama dalacaklar falan diyorlar.Hadi hayırlısı...
işte benim canımı asıl sıkan böyle bilimsel bir konuyu alıp islami bi perspektifle yorumlamaya calışmaları...
* *
Yok olmamış varlık var mı bir tek?
Herşey bir gün, dağılıp gidecek.
Öyleyse vara yoğa ne bakarsın?
En iyisi yoku var, varı yok bilmek

Önerilen Siteler