Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 23-05-2011, 14:10
murted - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
murted murted isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Moderator
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

OffSpring´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İlk mesajına bak konu ile alakasız birşey yazmışsın.

Bu yazdığına göre budistlerde ateist midir?
Onlardada tanrı inancı vs. yok.
ATEİSTLERE SIKÇA SORULAN SORULAR

Ateizm evreni açıklamaya çalışan bir felsefi akım mıdır?

Ateizm dünyayı açıklama iddiasında olan bir dünya görüşü ya da bir felsefi akım değildir. Ateistler dünyayı açıklama ile ilgili konularda birbirlerinden farklı görüşlere sahip olabilirler. Bir tibet rahibi, bir marksist, bir üniversite profesörü veya dünyadaki pek cok sırrı uzaylılarla açıklayan "yeni çağ" inanç sistemlerinden birine mensup bir kişi dünyanın açıklamasi ile ilgili pek çok noktada birbirlerinden çok farklı, hatta belki taban tabana zit düşüncelere sahip olabilirken, pekala da "ateizm" noktasında birleşiyor olabilirler. Dolayısıyla ateizmin ortak bir dünya açıklaması, değerler sistemi ya da ahlak felsefesi yoktur. Ateistlerin Tanrı konusu hariç diğer felsefi konulara ilişkin ortak bir dünya görüşü olmak zorunda değildir.
Daha sağlıklı bir tartışma yapılabilmesi için iki taraftan da ateizm derken hangi tanımı referans aldıklarını belirtmelerini öneriyorum. Kullanıma göre ikisi de doğru ama burada tarafların ne kastetikleri ayrıca önem taşıyor.

No Religion No Cry

Ateizmi Anlamak için tıkla!
Alt 23-05-2011, 14:16
TurkceRap TurkceRap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

murteddd´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ateizm, teistik bir anlayışının yani kitap, peygamber gönderen, yarattıklarıyla ilgilenen tanrının varlığını savunan görüşlerin reddidir.

Teizm

Bu haliyle ateizm her türlü tanrı fikrinin reddinin yanında
dinler üstü bir tanrıya inanan deizm,
evrenle tanrıyı bir tutan panteizm,
tanrının varlığının ya da yokluğunun bilinmesinin mümkün olmadığını düşünen agnostizmi de kapsar.
Halk arasında daha çok dinsizlikle eşleştirilir ateizm.

Daha dar kapsamlı olan ama felsefi tartışmalarda daha yaygın olan ikinci bir ateizm tanımı ise (aynı konuda agnostizm, deizm ve panteizmden ayrı ayrı bahsediliyorsa bu anlaşılmalıdır.) ateizm her türlü tanrı fikrinin reddidir.
Bunları da ''tanrının varlığını olanaksız görmeyen ama inanmak için sebep, kanıt görmeyen'' negatif ateistler ve ''tanrı diye tanımlanan her türlü şeyi ve tanrının varlığını mantık dışı sayan'' pozitif ateistler olarak ikiye ayrılır ( George H. Smith imiş bu ayrıma ilk giden ve yaygın bir şekilde kabul edilmiş bu ayrım.).

Bu yazdıklarım genel kabullerdir. Bundan ötesi şöyle olsun, böyle olsun denince öyle olmaz. Haa, bu konuya katkısı olan düşünürlerin seviyesine çıkarsınız, yeni tanımlamalar yaparsınız ve bunlar da kısmen ya da tümden taban bulursa o zaman iş değişir.

Ama tutup da ateizme misyon yüklememiz (offspring'i kastetmiyorum burada), gerçek ateistliğin kurallarını deklare etmemiz, yeni tanımlar yapıp ateizm şöyle olsun, böyle olsun, şunlar içeride şunlar dışarıda kalsın demek anlamlı değildir.

ATEİSTLERE SIKÇA SORULAN SORULAR

Diğer söylediklerine katılmakl beraber, Deizm ve Agnostisizm'i teist din ya da felsefî akımlarla aynı şema içinde göstermeni anlamış değilim.

Deizm ve Agnostisizmin de tıpkı Ateizm gibi bağımsız akımlar olduğu kanaatindeyim, Çünkü her ikisinin de teistik yapılarla TANRI varlığı ya da var olabileceği ışında hiçbir ortak noktaası yoktur.

Konu TurkceRap tarafından (23-05-2011 Saat 14:19 ) değiştirilmiştir. Sebep: +
Alt 23-05-2011, 14:26
Moderator

TurkceRap´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Diğrsöylediklerine katılmakl beraber, Deizm ve Agnostisizm'i teist din ya da felsefî akımlarla bir tutulmasını anlamış değilim.

Deizm ve Agnostisizmin de tıpkı Ateizm gibi bağımsız akımlar olduğu kanaatindeyim, Çünkü teist dinlerle TANRI varlığı ya da var olabileceği ışında hiçbir ortak noktaası yoktur.
Bir tutmadım zaten. Kendi başlarına elbet ayrı akımdırlar, zaten ateizm tanımı altında (nonteizm) hiç bir şekilde tanrının varlığını kabul etmeyen ateizm (dar manada kullandım bu kez), agnostizm, deizm ve panteizm (hatta panenteizm) birleşirler.

Teist: Teist olan, kitap ve peygember gönderip yaratıklarıyla ilgilenen, onları sınava falan sokan, yetkin bir tanrının varolduğunu savunan felsefe. Haliyle semavi dinler teizmi savunurlar.

A(teist): Teizmi reddeden her türlü felsefi görüş bu kapsamda ele alınır. Teorik olarak tanrı fikriyle hiç tanışmamış bir insan ya da budizm gibi tanrısız dinlere inananlar bile bu halleriyle ateisttir.

Bu arada ateizm (dar manada), agnostizm, deizm ve teizmi hangi kritere göre ayırdımız önemli.

- Eğer tanrının varlığı bağlamında ele alırsak
dinlerin tanrılarının varlığını savunan teizm,
dinler üstü bir yaratıcıyı savunan deizm,
tanrının varlığının bilinemeyeceğini söyleyen agnostizm -ki bu tanrı dinlerinkiyle alakası yoktur, belki bilinci bile yoktur-,
bir tarafta
tanrı yoktur diyen ateizm (dar manada) bir tarfta yer alırlar.

- Eğer kitap gönderip, yaratıkları ile ayrıca ilgilenen tanrı bağlamında bunları ele alırsak
teistler bir tarfta
bunu reddeden ateistler (geniş manada) bir tarafta yer alır. Özel olarak ayrı ayrı yazarsak ateizm (dar manada), panteizm, deizm ve agnostizm yanyana dururlar.

No Religion No Cry

Konu murted tarafından (23-05-2011 Saat 14:36 ) değiştirilmiştir.
Alt 23-05-2011, 18:38
xcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
xcan xcan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

OffSpring´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İlk mesajına bak konu ile alakasız birşey yazmışsın.

Bu yazdığına göre budistlerde ateist midir?
Onlardada tanrı inancı vs. yok.

Ben başlıkta ne diyorum ?
İnanmamak saçmalıktır.
İnanmak ne kadar saçmaysa inanmamakta aynı derecede saçmadır.

Bak beyefendi ben materyalist bir insanım .Elle tutulur algılanır.İspatı yapılabilir araçlarla algılanabilir ölçülebilir şeylere inanırım.Senin dediklerini kabullenmek gibi bir lüksüm yok.Bilim gelişir Labratuarda Cin ,melek ruh bulur o zaman bu konuyu senle tartışırım Benim mesajım Hume nin görüşü ile birebir aynı idi fakat Agnostik olmamı bekliyorsan sana söyleyeceğim şudur Agnostizmin uygulanacağı alanlar vardır .Şöyle örnek verebiliriz maddenin en küçük parçasına inildikçe harcanan enerji büyümek zorundadır o yüzden bulunan en küçüğün daha küçük bir parçası olacaktır tabiiki yeni bir yöntem bulunursa iş değişir .Yani Agnostizm her durumda sonuç üreten bilimsel bir metod olmayıp bazı şeylere çözülemez gözüyle bakakmak .Kısaca budur .Şimdi İdealistlerin yada değişik şekilde söyleyelim İddia ettikleri mistik aleme isnat edilen en küçük bir kanıtı bile yoktur Hayalleri tartıştırmak insan enerjisinin gelişme yonünde değilde ahmakça kullanılmasıdır.Şimdilik saptamam budur burada agnostik yutum takınılmaz .Bu konu bilinemezciliğin sınırı dışındadır fakat dincilerde çaresizlikten bu felsefeye sığınır yani
Siz ve yaratılışçılar aynı çizgide birleşebiliyorsunuz
Alt 23-05-2011, 20:26
OffSpring OffSpring isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Ben pozitif ateistim.
Konuyu oku diyorum kaç mesajdır.
Okumadan yorum yapmayın şu konulara.
Alt 24-05-2011, 06:52
paslıçivi paslıçivi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Biz eğer bu tanrıları alıp sağlıklı bir bilinç ile yargılarsak , tanrının olmadığını bilmiş , anlamış , kavramış oluruz.
Eğer bunu anlayamıyor ve kavrayamıyorsak , "bilincimiz sağlıklı" değildir.
sevgili OffSpring..

"bilinç sağlığı"ndan bahsetmişsin..

insanoğlunun sahip olduğu "bilinç" kavramının "sağlıklı" olabilmesi için senin kriterlerin nelerdir?

"tanrı vardır ve ben bu uğurda mücadele ederim" deyip ortalıkta ateş yakan(insandan öte bir kavram için insani olmayan kaos) teistle

"tanrı yoktur ve ben bu uğurda mücadele ederim" deyip yangına körükle giden(insandan öte bir kavram için insani olmayan kaos) bir ateistin

"bilinç sağlığını" karşılaştırabilir misin?

bir bilincin sağlıklı veya hastalıklı olmasının kime ne zararı/faydası vardır ki "bilinç sağlığı" kavramından bahsediyoruz?

mesela niçin "banane diğer insanların bilinçsağlığından" demiyoruz?

ve bu dünyada niçin kimse kendi bilincinin hastalıklı olabileceği olasılığını aklına getiremez?

kurgu/mekanizma niçin böyle kaotik işler acaba?

Alt 24-05-2011, 09:59
Firestorm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Firestorm Firestorm isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

murteddd´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bir tutmadım zaten. Kendi başlarına elbet ayrı akımdırlar, zaten ateizm tanımı altında (nonteizm) hiç bir şekilde tanrının varlığını kabul etmeyen ateizm (dar manada kullandım bu kez), agnostizm, deizm ve panteizm (hatta panenteizm) birleşirler.

Teist: Teist olan, kitap ve peygember gönderip yaratıklarıyla ilgilenen, onları sınava falan sokan, yetkin bir tanrının varolduğunu savunan felsefe. Haliyle semavi dinler teizmi savunurlar.

A(teist): Teizmi reddeden her türlü felsefi görüş bu kapsamda ele alınır. Teorik olarak tanrı fikriyle hiç tanışmamış bir insan ya da budizm gibi tanrısız dinlere inananlar bile bu halleriyle ateisttir.

Bu arada ateizm (dar manada), agnostizm, deizm ve teizmi hangi kritere göre ayırdımız önemli.

- Eğer tanrının varlığı bağlamında ele alırsak
dinlerin tanrılarının varlığını savunan teizm,
dinler üstü bir yaratıcıyı savunan deizm,
tanrının varlığının bilinemeyeceğini söyleyen agnostizm -ki bu tanrı dinlerinkiyle alakası yoktur, belki bilinci bile yoktur-,
bir tarafta
tanrı yoktur diyen ateizm (dar manada) bir tarfta yer alırlar.

- Eğer kitap gönderip, yaratıkları ile ayrıca ilgilenen tanrı bağlamında bunları ele alırsak
teistler bir tarfta
bunu reddeden ateistler (geniş manada) bir tarafta yer alır. Özel olarak ayrı ayrı yazarsak ateizm (dar manada), panteizm, deizm ve agnostizm yanyana dururlar.

deizim dinleri kabul etmiyor teizim ediyor buna göre şemada teizim deizimin biraz dışında olması gerek miyor mu? (Bunu aslında ben fark etmemiştim başka bir forumda sordular benim de aklıma takıldı.)
Alt 24-05-2011, 13:54
OffSpring OffSpring isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

paslıçivi;

Geçen sefer attığın mesajda benim sadece islam karşıtı olduğumu yazmışsın.
Buda beni anlayamadığın anlamına geliyor.
O mesajına cevap bile vermedim.
Onu bunu bırak karşımdaki beni anlayamıyorsa ona niye cevap vereyim?

Sen kendince birşey kurgulamışsın kurguladığın şeyden vazgeçmek istemiyorsun.
O yüzden bu yazdıklarını yazıyorsun.
O yüzden artık seninle konuşmayı gereksiz buluyorum.

Bana gelip sen sadece islam karşıtısın diyorsan benim anlattığım şeylerden zerre kadar birşey anlamamışsındır.
Buda senin olayları zerre kadar doğru algılayamadığın anlamına gelir.
O zaman hadi boşverelim senin bozuk bilincini.
Sen bu şekilde yaşamaya devam et.
Alt 24-05-2011, 16:22
Moderator

Firestorm´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
deizim dinleri kabul etmiyor teizim ediyor buna göre şemada teizim deizimin biraz dışında olması gerek miyor mu? (Bunu aslında ben fark etmemiştim başka bir forumda sordular benim de aklıma takıldı.)
Grafiği matematiksel olarak okursak deizm sanki teizmi kapsar ve teizm, deizmin bir alt kümesidir gibisinden bir durum oluşmuş. Açıkçası biraz hatalı olmuş o kısım. Deizm ve teizmin Tanrı var kümesinin alt kümesi olması ama deizm ve teizmin kesişimlerinin boş küme olması gerekirdi.

Benimkisi daha doğru oldu sanırım.

No Religion No Cry

Alt 24-05-2011, 16:27
Firestorm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Firestorm Firestorm isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Güzel olmuş eline sağlık

(Pantezim ve panentezmi ekliyerek bana yolla yabilir misin rica etsem müsaitsen )

Önerilen Siteler