Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Felsefik Tartışmalar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 23-07-2011, 07:13
paslıçivi paslıçivi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bu sebeple normalde insanlarin davranis bicimleri dogal'dir. Olmasi gerekendir. Zorunluluktur.
sevgili neva.. yaşadığınız zamanın zihin hapsindesiniz şu an.. insanoğlunun tarihini incelerseniz çok eski yüzyıllarda "doğal denilen" insan düşünce ve davranış şekilleri günümüzde bir hastalık adını aldı ve tedavi edilmeye çalışılıyor..

DSM sınıflamasını çıkalı şurda sadece bir yüzyıl kadar ama insanlık tarihi o kadar eski ki.. onbinlerce yüzbinlerce yıldan bahsediyoruz..

siz orta çağ hrisitiyan zihninde dünyaya gelmiş bir hekim olsaydınız, o zaman doğal olan ama günümüzde tedavi edilen şeyleri de o zamanın zihin hapsinde "doğal, olması zorunlu" olarak değerlendirecektiniz..

ya da bir depresyonu ya doğal kabul edecektiniz, ya da eski usül hiç bir işe yaramayan tedavi yöntemleri mesela o kişiyle konuşmak, müzik dinletmek vs yöntemleriyle halletmeye çalışacaktınız.. bugün müslümanlarla konuşup onlara anlatmaya çalışıyorsunuz ya.. o zaman biri çıkıp size deseydi ki

- ya sevgili neva, bu bir beyin hastalığı olabilir, ileride bir takım kimyasalllar(antidepresan) vererek bu insanların beyin nörokimyasını ve dolayısıyla bu durumlarını düzeltebiliriz deseydi..

siz -bu ne biçim insanlıkdışı bir uygulama, lütfen hitler mantığıyla düşünmeyin derdiniz herhalde..

bu örnekleri şu an nörokimyasal drog vererek ya da cerrahi bir takım yöntemlerle tedavi edebildiğimiz tüm nöropsikiyatrik hastalıklar için verebiliriz.. alzheimerdan tutun da epilepsiye kadar..

ben zaten günümüz dünyasından bahsetmiyorum, önümüzdeki yüzyıllardan bahsediyorum.. çünkü günümüz dünyasının hekimleri de egoda/zihinde yaşadığı için ben bunu hangi paltformda dile getirsem dışlanacağımın farkındayım..

ama kendi yaşamımı örnek alıp da geçmişimle karşılaştırdığımda ben şimdi kendi kendime

-ulen ben hastaymışım, derin bir uykuda kabus görmekten başka bir şey yapmıyormuşum diyorum.. eee benim bokumda mavi boncuk yok, ben de herkes gibi insanım, ben bu düzeye geldiysem diğer insanlar niye gelemesin..

burda tartışan müslüman ateist deist panteist agnostik arkadaşları gördükçe hani derler ya "hayatım film şeridi gibi gözlerimin önünden geçiyor", aynı öyle oluyor.. her şey o kadar net gözleniyor ki, adamın bir cümleye ne cevap yazabileceğini bile kestirebiliyorsun..

şu an ne tanrı umurumda ne ölüm sonrası yaşamlar ne millet kavramı ne siyaset ne bilmem ne, hayatımı gönlümde geldiği gibi büyük bir çoşkuyla yaşıyor ve tüm dünya insanlarını kardeşim gibi görüyor ve seviyorum..

ve dünya insanlığının çektiği bu sıkıntıları çektiklerini kavgalarını gördükçe üzülüyorum.. diyorum neyi paylaşamıyoruz.. bir tane yaşamımız var ve ölüm bir sonraki nefes kadar yakın ve ne zaman geleceğini bilmiyorsunuz.. bir sonraki nefeste ölümün geleceği farkındalığıyla çok güzel bir yaşam sürmek varken ve tüm dünya insanlığına yetecek kadar besin maddesi, toprak, vatan, su, özkaynak vs varken nedir bu düşmanlık, biribirini öldürmeler katliamlar.. nedir bu tanrıyı varlamaya yoklamaya çalışamalar, niçin bu uğurda biribirinizin kalbinizi kırıyorsunuz.. herkes neye inanıyorsa inansın ama herkes kardeş gibi yaşasın..

tabii bunları şimdi söylüyorum bir 4-5 yılöncesine kadar ben de aynı sizler gibiyidim ama insan bu durumdan/çemberden çıkmadan bunu algılayamıyor..

hani geceleri bir rüya görürsünüz de uyanmadığınız sürece o size gerçek gibi gelir ve ancak sabah uyanınca gördüğünüz şeyin gerçeklik değil bir rüya olduğunu algılarsınız.. bu durum aynı böyle birşey..

Alt 23-07-2011, 07:31
Kıdemli Üye

Bir katatonik sizofren dusunun. Elektro sok vermesseniz saatlerce donar yerinde kalir. Mekan, cadde, tren yolu vs. farketmez. Ilkokul bahcesine dalmis bir katatonik dusunun. Ve o cocuklari dusunun Biz bu insanin durduk yere norokimyasini degistirmiyoruz ki, varolan eski haline getiriyoruz sadece.. Bu insanlikdisi degil.
sevgili neva.. benim de bahsettiğim aynı şey zaten..

varolan eski haline getirmek..

biz doğduğumuzda böyle hayata anlam/sıfatlama veren, inançta yaşayan, bir takım insandan öte soyutları sahiplenen ve bu uğurda biribirimizi katleden canlı türü değiliz.. bizi bu hale insan olan atalarımız getiriyor..

benim bahsettiğim tedavide kişiyi tekrar o "varolan eski haline getirmek"ten başka bir şey değil..

yine çocuk gibi çoşkulu mutlu ve meraklı olacağız ama insandan öte hiç bir soyutu sahiplenip sabitleyemeyeceğiz..

"ego" yerine onun çok daha üstün vasıflarına sahip "özbenlik" denen benlik çeşidine geçeceğiz..

şu an yazdıklarımın bugünün dünyasına çok uçuk/ütopik geldiğinin de farkındayım ama önümüzdeki yüzyıllarda bilimin ve özellikle tıbbın gelişmesiyle bunun mümkün olabileceğini öngörüyorum..

bugünlük yeter, sevgiyle kalın..

Alt 23-07-2011, 07:46
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Sevgili paslicivi ;

paslıçivi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
sevgili neva.. benim için zaten negatif bir cümle değil, ben sadece size bir insanla iletişim kurabilmenizi engellyen egonun savunma mekanızmalrını göstermeye çalışıyorum, siz bana en ağır küfürü de etseniz ben güler geçerim sadece
Size hicbir mesajimda kufur etmedim ki? Nicin durmaksizin bana hitaben yazdiginiz mesajlarda guler gecerim vs. diye aciklama yapmak zorunda hissediyorsunuz kendinizi?

Hani sunca mesajda bir tek kufur etmisligim olsa anlayacagim.

Bunca sayfadir, mesajdir yazismaktayiz, demek sizinle iletisim kuramadim. Bir konuya iliskin kisilerin farkli dusunmesi ayri birseydir, iletisim kuramamak ayri birseydir.

E ben size zaten, farkli dusundugumuzu soylemistim.

Bu sebeple, bu size olan son mesajimdir. Tartisma icin tesekkurler.
Alt 23-07-2011, 10:51
Khaos Khaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

paslıçivi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
sevgili murteddd, sen de haklısın, bahsettiğin konuyu kapatıyorum.. çünkü kendisiyle bizzat "yaşama anlam verme tabanlı bilinçaçıklığıyla" kendim ilgilenicem, çünkü bin tane de yeni nick alsa konektomu her seferinde onu ele verecektir.. khaos'tan bahsediyorum..
xcan ile khaosun ilgisini kuramadım, bu bir.

khaos yeni bir nikle buraya geldiğinde kim olduğunu açıkça belli etmeyi kendisi ilke edinmiştir.

birşeyleri deşifre eden adamı oynama ihtiyacı hissetmişsiniz sanırım.

khaos kim olduğunu ne zaman sakladı da siz onu deşifre ettiniz.

Konu Khaos tarafından (23-07-2011 Saat 10:58 ) değiştirilmiştir.
Alt 24-07-2011, 04:45
Kıdemli Üye

Neva´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili paslicivi ;

Size hicbir mesajimda kufur etmedim ki? Nicin durmaksizin bana hitaben yazdiginiz mesajlarda guler gecerim vs. diye aciklama yapmak zorunda hissediyorsunuz kendinizi?

Hani sunca mesajda bir tek kufur etmisligim olsa anlayacagim.

Bunca sayfadir, mesajdir yazismaktayiz, demek sizinle iletisim kuramadim. Bir konuya iliskin kisilerin farkli dusunmesi ayri birseydir, iletisim kuramamak ayri birseydir.

E ben size zaten, farkli dusundugumuzu soylemistim.

Bu sebeple, bu size olan son mesajimdir. Tartisma icin tesekkurler.
sevgili neva..

ben de "bana küfrettiniz" demedim zaten, sadece egonun insanlararası iletişimindeki sancılarını anlatmaya çalıştım size..

ego devredeyken; insanlar biribiriyle konuşurken sırf egonun savunma mekanızmaları yüzünden asıl konuşulması gereken konuyu objektif/yalın konuşup anlaşamazlar, bir çözüm üretmezler ve genellikle kavgayla biter..

hele ki bu konu tanrı, din, millet vs gibi egonun içeriği ise..

ben yazılarımda sürekli bunu göstermeye çalıştım size, yoksa amacım sizin bana hakaret ettiğiniz tarzda değildi.. siz eğitimli bir insansınız ve şimdiye kadar ki yaşamınızdakiler sizi ID ağırlıklı değil ama süperegoya da çok yakın değil merkez ego yönetimli biri yapmış.. ben bunları ifade etmeye çalışıyordum..

ve benim burda asıl konuşmak isteyip size aktarmaya çalıştığım şey bu egonun tıbbi olarak tedavi edilebileceği yönündeydi..

neyse tartışma için ben de teşekkür ederim.. ileriki zamanlarda belki tekrar yazışma fırsatı bulursak ben kendi adıma memnun olurum..

Alt 24-07-2011, 05:09
Kıdemli Üye

Khaos´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
xcan ile khaosun ilgisini kuramadım, bu bir.

khaos yeni bir nikle buraya geldiğinde kim olduğunu açıkça belli etmeyi kendisi ilke edinmiştir.

birşeyleri deşifre eden adamı oynama ihtiyacı hissetmişsiniz sanırım.

khaos kim olduğunu ne zaman sakladı da siz onu deşifre ettiniz.
sevgili khaos..

xcan la olan bağınız yazım dilinizin karşıdaki insana hakaret/küfür içermesi yönündedir.. karşıdaki insanın hayata verdiği sıfatlamanın ne kadar önemli olduğunu kavrayıp bunu belli bir düzeyde tartışamamanız..

bakın bu sitede bir çok teist(müslüman) gelip geçiyor, onların çoğu zaten savrulup küfredip gerken cezayı, uzaklaştırmayı alıyorlar..

ve ben bu insanlarla yazışıp çoğu kez eleştirmiyorum bile.. çünkü teizm düzeyi bilinç açıklığında yaşayan biri hangi dine inanırsa inansın genellikle çok ağır bir derin uykudadır ve savrulup küfür etmesi, hatta cinayet işlemesi bile çok normaldir, çünkü adam tam bir şizofreni gibi çok büyük bir algı yanılgısında yaşıyor hayatını.. gerçekle inanç tam olarak biribirine girmiş, o insan dünya insanlık barışı için her zaman bir tehdittir ve siz bu adma durmunu sözle konuşarak aktaramazsınız.. o bildiğini okur ve yapar..

ama siz nonteistler onlar gibi olmamalısınız, zamanında ben de nonteistim, bir çok kademesini bizzat deneyimledim/yaşadım.. ve o zamanlar yaptığım tek şey bana yüklenmiş olan zihni yanlışlamaktı.. yani islamı.. ve bu işi yaparken şu an sizin yaptığınızdan çok daha ağır ve şiddet içeren bir tarzda eleştirilerim de olmuştur.. bunu inkar etmiyorum..

ama bu konuları tartışırken eleştirirken hedefim islam idi, karşımdaki insan değildi, yani o insanın değerlerini yanlışlarken o insana sen şöyle cahilsin, ne gerizekalısın, ahmaksın, soytarısın, siz felsefeden bihaber yaşıyorsunuz vs gibi hakaretler yapmaktan mümkün olduğunca kaçınırdım..

bu sitede sınırlı sayıda teist ve bol miktarda nonteist var.. ama bunların çoğunun dili siz ve xcan gibi karşıdaki insana yönelik hakaret, küçük düşürücü vs değil..

hepimizin hataları var, hiç birimiz mükemmel değiliz ama bir parça insan olmak elimizde diye düşünüyorum.. yani bir konuyu tartışırken karşıdaki insanın şahsına yönelik eleştirleri saldırları yapmadan da tartışıp konuşabiliriz..

evet kendinizi saklamadınız ama site yönetiminden size gelen uyarılara hala kulak asabilmiş değilsiniz. tavrınız hala karşıdaki insanı küçümser, alay eder, hakaretvari söylemler içeriyor, benim tek derdim bu..

siz nonteistsiniz, bir teist gibi derin uykuda değilsiniz ve karşıdaki insanın kendi şahsına ne kadar özen gösteririseniz karşıdaki insan bazı şeyleri aktarma olasılığınız o kadar fazla olur..

aksi halde biribirinizin şahsına yönelik saldırılardan başınızı kaldırmayıp sadece küfürleşip hakaret edersiniz..bu durum da masturbasyondan başka bir şey değildir.. yani içimizdeki öfkeyi boşaltma yolu.. bir nonteist için bu zor olmamalı diye düşünüyorum..

Alt 27-07-2011, 18:03
xcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
xcan xcan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

murteddd´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Paslıçivi, güzel kardeşim,
neden böyle yapıyorsun?
Sana yanlış olduğunu düşündüğün uygulamalardan bahsetme mi diyoruz?
Git öneri, istek, şikayyet başlığında yap bunu diyoruz.
Çok mu zor bir şey istiyoruz.
xcan'a gelince, onunla tartışmaya girerek bir hata yapmışsın, bunun böyle olacağı belliydi. Tabi bu onu haklı çıkarmaz.
Sevgili Mürted Xcanla tartışarak hata yapmışsınız sözünü biraz açarmısınız.
Birde beni haklı çıkarmayan ne yaptığımı.
Sizden yanıt bekliyorum.
Alt 04-08-2011, 14:36
_melek_
Üye Değil

Standart Ezeli olan madde midir yoksa Tanrı mı?

Ateizme göre madde hep var mıydı?

Ateist filozoflardan Georges Politzer "Felsefenin Başlangıç İlkeleri" kitabında bunu şöyle belirtir: "Evren yaratılmış bir şey değildir. Eğer yaratılmış olsaydı, o takdirde Evren'in Tanrı tarafından belli bir anda yaratılmış olması ve Evren'in yoktan varedilmiş olması gerekirdi. Yaratılışı kabul edebilmek için her şeyden önce Evren'in var olmadığı bir anın varlığını, sonra da hiçlikten (yokluktan) birşeyin çıkmış olduğunu kabul etmek gerekir."

Tanrıyı kim yarattı sorusunu madde içinde sorabiliriz öyleyse Tanrının ezelden beri var olduğuna akıl erdiremeyen insan Tanrı nasıl var oldu sorusunu soruyorsa aynı şekilde madde içinde bu soruyu sorması gerekiyor.

Tanrıyı red etmek meddenin ezeliyetini kabul etmektir.

Söz konusu ezeliyetse o zaman diyebiliriz ki maddeyi ezeli kabul edenler maddeye Tanrı vasfı yüklemiş oluyorlar.

O zaman Ateistlerin Tanrısı maddedir.

Tanrının ezeliyetini kavramadaki zorunluluk madde içinde geçerli değilmidir?
Alt 04-08-2011, 21:17
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=24817

http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=19602

http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=18047

Bu topiklerde sorulariniza cevap bulabilirsiniz. Daha once tartisilmisti.
Alt 04-08-2011, 21:43
_melek_
Üye Değil

Neva´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sayın Neva o başlıkları bizzat takip ettim ama takdir edersiniz ki hiç bir doyurucu yanıt gelmemiş.
Sizin mutlak varlığınız madde mi?
Ben veriyorum yanıtını evet maddedir.
Size göre madde ezelidir.Öyleyse maddenin ezeli olduğunu yaşamın başlangıcı olduğunu kabul etmek ona yaratıcı vasfı yüklemek değil midir?
Tanrının ezeliyetini kabul etmekle maddenin ezeliyetini kabul etmek arasında ne gibi farklılıklar vardır?
Size göre tanımlanamaz varlık ebedi ve ezeli olamaz ama madde ezelidir burada çok büyük çelişki yok mu?
Son olarak Big bang hakkında ne düşünüyorsunuz?

Konu _melek_ tarafından (04-08-2011 Saat 21:50 ) değiştirilmiştir.

Önerilen Siteler