Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 15-09-2006, 14:48
liopleurodon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
liopleurodon liopleurodon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: -niye islam bilim ile celissin ki.-

Soröğren, gördüğüm kadarıyla, kendini 0.99 beta versiyona downgrade etmeye çalışıyorsun.

Bu arada, yanlış anlamışsın, sinirli veya gergin değilim. Bunu böyle düşünme.

Evet, meselemiz kulak vs. Benim izah etmeye çalıştığım, sizdeki düşünce sisteminin hataları ve bunun neden bilimin önünde set olduğu yönünde. Beni, burada, konu özeli olarak kulak veya gözün evrimi ilgilendirmiyor. Benim ilgilendiğim, sizin, indirgemecilik vs. hususlarını nasıl yanlış kullanıp yanlış neticelere ulaştığınız. Bu açıdan sana git, bir öğren et, timsah nasıl duyar diyorum. Bu sebepten boyuna, senin düşünce sistemine vurgu yapıyorum.

Sen biraz daha eski defterleri karıştır. Ben gene senin düşünce sistemine takılayım.

Bak, bilimadamlarının yıllarca en büyük sorunu, çevreden gelen sizinki gibi bilimsel olmayan, en ziyadesiyle dini kaynaklardan zorlanan baskılara göğüs germek olmuştur. Bugün önümüzde çığır açacak bir şey var. Kök hücre çalışmaları. Eğer, insan yapabilirsek, bu demektir ki, insana yedek parça da yapabiliriz. Ama kilise karşı çıkıyor, yasalarda kiliseye bağlı adamların elinde ve biz bu araştırmalara fon bulamıyoruz.

Neyse, işte mesela Darwin.. Kitabını yazdıktan sonra daha fazla inceleyip, hazır elinde tonla türe dair kayıt varken filojenik bir çalışma yapıp, biyolojiyi bir adım daha ileriye taşıyabileceği zamanda, gidip sağda solda dincilerin iddialarını cevaplamayla vakit öldürmüştür, maalesef. Bir şekilde katıldığı her bilimsel toplantıda, kendine yöneltilen ilk soru şu olmuştur: "Peki o zaman, tanrı bu işin neresinde?" Bu adam, o tarihte dünya üzerindeki canlı türleri hakkında bilinen en kapsamlı araştırmayı yapmış adamdır. Bu adamdan o tarihte belki başka şeyleri öğrenebilseydik, dodo kuşlarının, tazmanya kurdunun neslinin tükenmesini önleyecek bir takım şeyler yapabilirdik. Ama yapmadık.

İşte benim söylediğim budur. Ama, sizin düşünce sistematiğiniz, söylediğim ve kendimden verdiğim bu örnekteki meseleyi değil, başka bir mevzuyu gündeme getirmenize yol açıyor. İşte bilimsel düşünememenin, elde olan bilgi ile isabetli fikir üretememenin sonuçlarıdır bunlar.

Gönlüm isterdi ki, sularımızda yok olan orkinosları nasıl geriye getirebileceğimiz konusunda uğraşalım. Ne alaka diyebilirsin, ama, bu aslında sadece bir evrim sorunu. Bunun çözümleri evrim teorisinin parametreleri ile getirilebilir sadece. Ama biz, sanki evrimi allahın kuyusu olsun diye icat etmişiz gibi, hala evrim vardır, yoktur kavgasındayız..

Bak bu sayfalarda kaç farklı evrimi aha çürüttüm atraksiyonu gördün, geçirdin. Hiç henüz anında cevabını alamadığınız bir şey oldu mu? Sen bilmiyorsun, ki, bilmende gerekmiyor aslında, diye bizim kulağın nasıl ortaya çıktığını bilemediğimizi nerden çıkarıyorsun? Kaç defa söyledim, evrim teorisinin hiç bir aksak yeri yoktur. Yerçekim kadar kesindir, sağlamdır.. Ama bak hala kulağın evrimini tartışmaya çıkıyoruz. Demez misin ki, bu adam bu yolda yıllarını vermiş, 3 okul bitirmiş. Vardır bir bildiği.. Hayır, inadına bilmediğini bulmaya çalışıyorsun. Bulamayacaksın, uğraşma, yazık vaktine. Çünkü, ben (mesela) bulurum. Bölümüm inceler, doğrular. Örnekleri alır bir sürü başka bilimsel ortama taşırım. Bir sürü eleştiri gelir. Bir sürü, yok öyle değil böyle diyen çıkar. En sonunda pürüzler filan kalkar buluntu üzerinde ve ondan sonra ancak, makale veya deriglerde yer alır. Buluntu ile ilan arasında yıllar geçmesi doğaldır. Kaldı ki, o buluntu, teori vs. böyle kitap filan olacak, H.Y. nin vs. eline geçecek, onlar hemen bir çarpıtma hazırlayacak, sen okuycan, buraya yazıcan...

Unutma, ben bu işin içindeyim. Bu yüzden sizden en az iki yıl, ortalama 20 yıl öndeyim. Sizin soracağınız soruları ya yıllar önce ben sordum, cevabını aldım.. Yada bana soruldu, cevabını verdim. Bilimsel faaliyet böyle bir şey işte. Öyle sazan gibi atlayınca adamı rezil eder. O yüzden, çok, ama çok temkinli yapılır bu işler..

Bak bir hikaye anlatayım. Ama sapına kadar gerçektir aslında. 1960'larda, Ruslar, CT-102 nebulasından (yengeç nebulası) sürekli şekilde güçlü ve çok düzgün bir sinüs dalgası aldıklarını açıkladılar. Ama öyle şimdiki gibi değil. Reuters, AP, BBC vs. de dahil her tür medyayı çağırıp bir basın toplantısı ile bunu yaptılar. Dendi ki, "Ahanda bulduk. Bu sinyal büyük olasılıkla, uzaylılardan geliyor." Böylece uzaylıları bilimsel olarak ilk keşfeden olacaklardı. Tabi haber hızla yayıldı, manşetlere filan.. Ama 1-2 ay sonra, bunun bir quasar olduğu ortaya çıktı. Teorik olarak tarif edilmekte olan bu yıldız türünün, gözlenen ilk örneğiydi..

Bu nedenle, ilk pulsar keşfedilince sizler filan yıllarca duymadınız. Bir sürü gözlemevi bunu teyit etti. Fizikçiler, astronomlar filan kafa patlattı ve nihayetinde açıklama yapıldı..

İşte, bu işler böyledir. Öyle paldır küldür atlamanın, düşülecek yerinin rezil, kepaze olmak olduğunu iyi bilir bilimadamları.

Kısaca, düşünce sistemini geliştir. İnanca dayalı (dine değil, inanca) düşünce sistemi her zaman insanı yanlış kuramlar ve gerçeklerin uzağına götürür. Sadece formlarda değil, gerçek hayatında da bunu ciddi sıkıntılarını yaşarsın.
Alt 15-09-2006, 20:24
soro soro isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

soro - MSN üzeri Mesaj gönder soro - YAHOO üzeri Mesaj gönder

sayin liop,
"Beni, burada, konu özeli olarak kulak veya gözün evrimi ilgilendirmiyor. "

efendim sizi ilgilendirmiyor ama,ne yapalim ki beni ilgilendiriyor,o acidan vaktinizi aliyorum.

zira bir atom yigininin daha once olmayan bir duyma ve duyurma sistemine dogru hareketlenmesi bana son derece inanmasi gay-ri kabil geliyor.sebeblerini belki gordunuz son 2-3 mesajimda belirttim.
tabi daha bu 2 li kombinasyon bir de bunlara diger organ ve organelleri eklersek olay tam bir imkansizlik abidesi oluyor bence.

sayin liop,"Sen biraz daha eski defterleri karıştır. Ben gene senin düşünce sistemine takılayım. "

efendim kapatilmadigi muddetce eski defterler gecerlidir.ayrica sizin beni veya dusunce sistemimi yanlislamaniz bunun gercekten yanlis oldugu anlamina gelmez,bilimin ve gercegin olcutu siz olmadiginiz muddetce.
ben sizin bu ifadelerinizi tebessumle karsilayip,tabii ki sizin tevazudan uzak,ve vermis oldugunuz yillarin bosa cikmasindan endise ederek kullandiginiz bu ifadeleri hozgoruyorum.be versiyonumuzun ozellige de bu.

devam edecem ama birikim olmasin,yavas gidelim.zira 0-100 km 9 sn ama,100-0 km 70m.
Alt 17-09-2006, 21:48
Kıdemli Üye

Allahin zamandan muaf olmasi demek,maddenin hareketlerindeki sira ile olusa isim olarak verdigimiz ve olcu birimi olarak yine maddenin hareketini, dunyanin donmesini mesela kullandigimiz bir olgunun kapsama alani disinda olmasini anliyoruz.
Allah c`anibinden bakinca gecmis ve gelecek ve bugun dedigimiz dilimler,aslinda hep ayni an'i belirtir ve tek andir.o anin icinde kureler su kadar birbiri etrafinda donmus, bu kadar uzayda genislemis felan,yani su kadar zaman gecmis felan meselesi Allahin nezdinde kiymetsizdir.

mekan meselesi ise,Allahin yaratilmis hicbir seye benzemedigi ve tasavvur edilmesinin de imkani olmadigi aciktir.zira bizler ancak duyumsadiklarimiz ile degerlendirebilir ve hayalimiz kadar tasavvur edebiliriz ki,hayalimiz de ancak duyumsadiklarimizin genis ve degisik hali kadardir.Allah hic birisine benzemez.
mekan dedigimiz maddi ortamdir.Allah maddi degildir.Ama gerek kuranda ve gerek hadislerdeki,anlatimlardan mecazin kavranamamasi ve de biz insanlarin yukarida dedigimiz gibi kendi alemlerimizin disini algilayamamiz vede o bilmedigimiz alemlere ait lugatlarimiz ve kelimelerimiz olmadigi icin,anlatimlar ancak bizim anlayis seviyemize indirilerek anlatilabilmistir.zira hic kimsenin bilmedigi ve gormedigi ve maddi olmayan ve misali tasavvur edilemeyen vucutlari anlatacak kelimeler yoktur,anlatan en uygun kelimeyi secse de dinleyen ancak o kelimelerin kendi kabiliyetlerinde ifade ettikleri manalar kadarini anlamaktadir.
netice ancak Allah maddi degildir ve mekana tabi degildir diyebiliriz.fazlasini ne anlayabiliriz ne anlatabiliriz.ama aklimiz boyle birseye yatacak sekilde misaller verebiliriz.yani zaman ve mekansizligin basit ornekleri ile olabiliritesini kabul edebiliriz.
o konuya da reyting getirrise gireriz.
Alt 18-09-2006, 11:49
Üye

Meselenin iki ciheti mevcut. Birisi, "nasıl oluyor?" Diğeri, sizin (sen değil, bir kesim insanın) konulara yaklaşım tarzı..

zira bir atom yigininin daha once olmayan bir duyma ve duyurma sistemine dogru hareketlenmesi bana son derece inanmasi gay-ri kabil geliyor.
Yumruk kadar şeyin, bu kadar insanı öldürmesi de bana acayip geliyor.. Ne yapıyoruz şimdi bu cümle ile sen ile ben: SAFSATA. Patlayıcı yumruk kadar diye, patlayınca ne yapar, ne eder diyemeyiz.

Önce bir izahını yapalım. Doğada kimya denen mevzu, denge üzerinedir. Bu nedenle, etrafında gördüğün hemen her şey, dengesini bulmuş şeylerden ibarettir. Bunlar genellikle bir araya gelince öyle enteresan şeyler olmaz. Sonuçta, sadece girenlerin özellikleri ile sınırlı bir çıkanlar kümesi elde edersin.

Buna fiziksel değişim denir. İnsan algıları fiziksel özellikler bazında işler. Ama, doğada, bu görünen fiziksel yapının altında çok karmaşık bir dünya yatar. Kimyasal dünya. Bu dünyaya girdiğinde, girenler ile çıkanlar tamamen bambaşka şeyler oluverir.

İşte, senin bir atom yığını dediğin şey, fiziksel doğal algı sınırımızın ötesinde bir şeydir. Bu atom yığını, bir kum yığını değildir. Ve öyle alelade bir şeymiş gibi bahsedemeyiz kendilerinden. Bu yığın bir sürü etki ve tepki oluşturabilen bir şeydir. Ve özellikleri aklının almadığı kadar fazladır.

İşte biz bu dünyayı öyle pat diye göremediğimiz için, hemen sizin saplntınıza takılıyoruz. Bu atom yığını nasıl olur da.... Ama, bilim bize bu yığına daha detaylı bakma fırsatını veriyor. Bu sayede daha yakından bakınca, bu yığının kıpır kıpır, muazzam bir şey olduğunu görüyoruz. Ve, bu muazzam yapıyı oluşturan zerrelere bakınca, bunların imkan ve kabiliyetlerinin sizi hayrete düşüren yapıları yapmaya yeterli olduğunu görüyoruz..

İşte mesele burada kilitleniyor. Siz, yüzeyden bakıp, bunun altını merak etmiyor, ama onun yüzeyden görünen yapısının gösterdiği fonksiyonları anlamaya çalışmadan ahkam kesiyorsunuz. Kaputu açın, altına bakın. Orada o fonksiyonların sebebini bulacaksınız.

Temel yanılgınız şu. Atomlar, şu kum taneleri gibi, öyle cansız, hareketsiz, ölü şeyler değil. Atomlar, canlı, hareketli, karar verebilen, bambaşka bir şey. Elbette buradaki can ile, bildiğimiz "can" kastetmiyoruz. Atomlar, oradan oraya gidiyor. Birinden elektron çalıyor ötekine veriyor, ışık çıkarıyor, ışık alınca başka bir şey yapıyor. İkisi birleişip başka bir hale geliyor, bir diğeri gelip o ikisini parçalıyor, sonra üç, dördü biraraya geliyor.. Böyle bir düynadan bahsediyoruz..

Bu nedenle, "bir atom yığını" lafı, geçmişten gelen bir talihsizlikten başka bir laf değil. Konu atomlar ise, önce gidip kimya ilmine vakıf olmak, sonra bir şeyler söylemek gerekiyor.

Eski bir hikayedir, "Şu ağaç.. Odun işte.. Nerden biliyor elma yapmayı.." İşte mesele bu kadar basit bir zihniyetin meselesi. Odun diyerek, o karmaşık organizmayı anlamadan konuşursanız, maalesef, acınacak bir hale gelirsiniz..
Alt 18-09-2006, 12:57
Kıdemli Üye

sayın liop,
sanırsam mesele,artık atomların akıllı olduklarına geldi dayandı.
bizi de iyice anlamadan ahkam kesici ettin bu arada.
sen biraz tevazuyu dene bence.

konu kilitlenir burda,benim ve bizimle ilgili değerlendirmelerini doğal karşılıyorum.olabilir.fazlasını beklemek sana da haksızlık olur belki.

ama hep düzeni,nizamı inkar ediyordun,şimdi,"Doğada kimya denen mevzu, denge üzerinedir." diyorsun.benimdediklerimi sen dediyorsun.ama neticede akıllılık işini herbir atoma indirgiyorsun.ben ise,atomları sadece emirlere uyan bir nefer gibi görüp,bütün o işleri bir emir verenin emriyle ve yönlendirmesiyle yapıyor diyorum.kaputu açmak yetmez,sayın liop,o amatörlerin işi,profesyoneller ise,"ustanın el kitabını da okur".
Alt 18-09-2006, 14:32
Üye

Düzen ile denge aynı şey değildir. Denge, termodinamik kanunlarının gösterdiği bir noktadır. Bir fizik durumunu ifade eder. Düzen ise alakasız bir haldir. Bir avuç kumu alıp savurduğunda, her kum tanesinin nereye gideceği, havanın kaldırma, sürtünme, rüzgar, kumun ağırlığı vs. vs. ile belirlenen bir dengenin sonucunda belirlenir. Eğer sen bu kum tanelerinin bir düzeni vardır idyorsan, bu başka bir anlama gelir.

Akıllık filan bir iş yok ki ortada. Atomlar ne yapacağını biliyor. Hepsi bundan ibaret. Çok şey bilmiyor. Ama yeteri kadarını biliyor. Eee, sorun ne?

Sorun, doğada bilgi denen bir şeyin olmaması. Elektronu proton çekiyor. Her cins atomun proton sayısı vs. farklı. Öyle olunca başka bir atomun cazibesine kapılan elektronların vs. dünyası bu. Ve kurallarda aslında bu kadar basit. Elektronu kim kapacak kavgası. Bazen onu iki çekirdek birden kapıyor, bazen hiç biri vs. vs.

İşte bu kadar basit bir kuralla başlıyor her şey. Sonra buna göre değerlikler vs. vs. derken iş sürüp gidiyor. Kimyasal bir terim denge ile senin düzen filan kavramın arasında hiç bir alaka yok. Gidip bir lise kimya kitabı al, oku öğren, neymiş bu bahsettiğimiz denge..

Emirlere uyan bir nefer filan derken, sadece hayal görüyorsun. Çünkü emri veren kimseyi göremiyorsun. Yok ortada öyle biri. Maddeyi, cansız, öyle duran, hiç bir karar verme yetisi, hiç bir hareket yetisi olmayan kabız bir şey sandığın için, onu hareket ettirecek bir güç arayışındasın. Gözün o maddenin altındaki muazzam dünyayı görmediği içinde, doğal maddenin doğal canlılığını kavrayamadan, doğaüstü bir mefhum aramaya gidiyorsun..

Şimdi, mesele şu. Sizin düşünce sistematiğinizdeki bir başka problem.. Diyelim ki, atomlar böyle bunu yapamıyor. Bunu yapacak bir şey gerekli. Ama bakıyoruz, bakıyoruz, hiç bir şey göremiyoruz. Siz ise, hemen bunu alıp, ahanda bu bir tanrı. .Yav bir durun bakalım. Bu sonuca nerden varıyorsunuz? Burada bir tanrıya dair iz filan yok. burada sadece bir bilinmez var, o kadar. Bunu ne tanrıyla, ne başka bir şeyle eşleştiremezsin.

İşte, sizin tanrı fikrini bu kadar kolay kabullenmenize vesile olan bu düşünce sistemi, bilimi anlamanıza engel oluyor. Hala bak aynı yerdesin. Bin kere, bin yerde sordum, cevap yok. Tuz ruhuna çinko atınca, neden oksijen, klor, kalsiyum karbonat vs. değilde hidrojen çıkar? Bu sidik tipli ve pis kokulu tuz ruhu ve şu adi metal nerden biliyor, bir araya gelince hidrojen çıkarmayı? İşte buna vereceğin cevap, sorduğun tüm soruların cevabı aslında..
Alt 18-09-2006, 14:49
Kıdemli Üye

sayın liop,sorduğunuz soruya siz tam cevabınızı veriniz ,kısaca.

ben de kendi cevabımı yazayım efendim.benim sorduğum soruları bana yöneltmeyiniz,kendi cevabınızı veriniz.
Alt 20-09-2006, 21:11
Kıdemli Üye

konuya devam edersek eger,
"Meselâ, toprakta herbir zerresi kabildir ki, muhtelif bütün tohumlar ve çekirdeklere medar ve menşe olsun. Eğer memur olmazsa, lâzım geliyor ki: Otlar ve ağaçlar adedince manevî cihazat ve makineleri tazammun etsin. Veyahut onların bütün tarz-ı teşkilatını bilir, yapar, bütün onlara giydirilen suretleri tanır, dikebilir bir san’at ve kudret vermek lâzımgelir. Daha sair mevcudatı da kıyas et. Tâ anlayacaksın ki:
Her şeyde aşikâre, vahdaniyetin çok delilleri var. Evet bir şeyden her şeyi yapmak ve herşeyi birtek şey yapmak, herşeyin hâlıkına has bir iştir. (*) (<17,44>) ferman-ı zîşanına dikkat et. Demek Vâhid-i Ehad’ı kabul etmemek ile, mevcudat adedince ilahları kabul etmek lâzımgelir."

evet burada bediuzzamanin soyledikleri sayin liopun;"Atomlar ne yapacağını biliyor. Hepsi bundan ibaret." ve 'Maddeyi, cansız, öyle duran, hiç bir karar verme yetisi, hiç bir hareket yetisi olmayan kabız bir şey sandığın için, onu hareket ettirecek bir güç arayışındasın."
turu soylemlerine denk geliyor.
madde ne yapacagini biliyormus ve de karar verme yetisi varmis ve de kabiz degilmis.liop oyle diyo.
ne diyim,nutkum tutuldu.
Alt 21-09-2006, 13:29
Üye

Soröğren, deliüzzaman diyor ki, toprağın bitkilerin nasıl yapılacağını bilmesi gerekirdi. Basitçe, o daha bitkileri toprağın yapmadığını bile bilmiyordu.. Ve dahası, tohumlarda o koca ağacın nasıl yapılacağını biliyor. Aksini mi iddia ediyorsun?

Bin kere sorduğum ama bir kere olsun cevap alamadığım bir soru vardır. Tuzruhuna çinko atınca neden hidrojen çıkar? Bunlar akıllı mı? tuz ruhu nerden biliyor hidrojen çıkarması gerektiğini? Çinko nerden bilyior tuz ruhuna hidorjen çıkarttırmayı?

Bunlara bir cevap verirsen, tutulan nutkunu açarız.
Alt 21-09-2006, 14:02
Kıdemli Üye

sayın liop,
şimdi düzeyi düşürdün işte sana yakışmadı.
ben de sana deli liop desem bu bence uygunsuz olur.

Önerilen Siteler