Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 02-09-2012, 23:16
nebukadnezar nebukadnezar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

stunel´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Allah zamandan münezzehtir.
Allah zamandan münezzeh ise, tüm zamanlarımıza (evren'in işleyiş yasalarına) nasıl müdahale ediyor?

Eğer müdahale ediyorsa, ya zaman Allah'a özel davranışlarda bulunuyor, ya da Allah zaman'a özel (evrensel yasaların olmadığı) müdahale ediyor.

Bu imkansız; çünkü evren kendi yasalarını uyguluyor.

Günümüz teknolojik bilgi anlamında çok ileri bir noktada. Bütün elementlerin Atom numarası , Proton, nötron sayıları var. Şu anda nerdeyse bu periyodik tablo, emin olmamakla birlikte tamamlanmış veya çok az bir eksiği var gibi görünmektedir.

Mademki Allah zamandan münezzeh, o'zaman her şeyi neden Allahtan biliyorsunuz?

Mesela yağmurun yağmasını, sis oluşması, kar yağması,fırtınaların çıkması, bunların hepsi kimyasal tepkimelerin sonucunda oluşan doğa olaylarıdır.
Deprem olduğu zaman hepiniz Allah cezalarını verdi diyebiliyorsunuz. Peki bir depremin oluşmasında hangi faktörler ön plandadır?

Yer kabuğunun altında, çok yüksek sıcaklıklarda kaynayan, muazzam maden kütleleri vardır. Bu ergimiş kütlelerin hareketleri, yer kabuğunu sarsarak, depremlere sebep olurlar.

Dünyanın pek çok bölgesinde hergün depremler olmaktadır.

Allah bir veya birçok kişiye ceza vermesi için bunlara gerek var mıdır?

Her gün istediği kadar insana istediği zaman işkence yapabilir. Veya öldürebilir.

Bunun için yüzbinlerce su damlacığını birleştirip yer yüzüne yağdırması, veya depremler oluşturmak için episantır ayarı yapması çok saçma değil mi? Tüm bunlara ne gerek vardır?
Alt 02-09-2012, 23:38
Üyeliğini Sonlandırmış

Evrendeki yasa'lara insanlar dahil tüm canlı ve cansız herşey tabi'dir. Allah'ın müdahalesine gerek yok tur.
Alt 03-09-2012, 00:23
bymehmet bymehmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Olimpiyat´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Secde/32:5. "Allah, gökten yere kadar her işi düzenleyip yönetir. Sonra (bütün bu işler) sizin sayageldiklerinize göre bin yıl tutan bir günde O'nun nezdine çıkar."

Çok da zamandan münezzeh olduğu söylenemez sadece zamanın göreceliği onda da işliyor besbelli
Sn. olimpiyat, zamandan sözetmek için madde gereklidir. Maddenin olmadığı yerde zaman yoktur. Dini olarak değil sadece felsefi düşünürseniz bile maddeyi yaratanın maddeden bir yaratıcı olamayacağı sonucuna varırsınız.

Ayet ise açıkça yer ve gök işlerinden bahsediyor. Elbette bunlar madde için geçerli olan sebepler dairesinde gerçekleşiyor. Bin yıl veya başka hangi süre olursa olsun, evren içerisinde işin gerçekleşme süresinden bahsediyor. İnsan beyni ancak göreli zamanı kavrayabilir, zamansızlığı kavrayamaz.

demirefe´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Samimiyetle cevap vereyim, din ile ilgili hiç bir cevap aramıyorum. Din benim vicdanımda çoktan mahkumdur. "İnanmak istiyorum ama şu şu sorunlarım var, o yüzden inanamıyorum" diye bir dava peşinde değilim.

Bir kere ben kaderi hiç önemsemem. Ateist olmamın kaderle hiç bir alakası yoktur.
Benim amacım islam inancının çıkmaz, paradoks ve olanaksız olduğunu göstermek.
Ama bu dediğim gibi paradoks. Tanrının ve kaderin olmayışından başka çözümü yok.
Samimiyetiniz için teşekkürler, ben de kendimce kaderin paradoks olmadığını izah etmeye çalıştım.

Ateizmin birçok paradoksu olduğunu biliyorum ancak bunları çözmüş olmalısınız. Cevabınızdan ötürü bunları tartışmaya gerek olmadığnı düşünüyorum. İyi geceler.
Alt 03-09-2012, 00:45
Olimpiyat Olimpiyat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

bymehmet´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sn. olimpiyat, zamandan sözetmek için madde gereklidir. Maddenin olmadığı yerde zaman yoktur. Dini olarak değil sadece felsefi düşünürseniz bile maddeyi yaratanın maddeden bir yaratıcı olamayacağı sonucuna varırsınız.
Neden?
Madem herşeye kadir, kendi özünden birşey yaratamaz mı?
Alt 03-09-2012, 01:02
atesvedemir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
atesvedemir atesvedemir isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Allah hicbirsey yokken sadece zatı varken KENDİNİ nasıl betimler?
AYNALAR dostum sadece aynalar.
Vücud, vecddir.
Bir vücud sahibi yani mevcud gereklidir.
Mevcud işte o aynadır.
Vücud ancak mevcud olursa BİLİR.
Murekkebtir Allah. İnsan ise KELİME. Yazan hokkadan murekkebi alıp işleyen kalemdir. Siz kalem suresini ne zannedersiniz?
İsa da kelimedir, Musa da, sende, bende. Allah ın kelimeleri tükenmez.
At her molada değişsede süvari aynıdır.
Birkaç kelime öğreneni bağışlıyor bak Allah. Her at sana öğretir.
Güneş herkeste güneştir. Lakin ancak gündüzü yaşayanlara denir AND EHLİ.
Geceden kurtul hiç batmayanı ARA ve BULda görmeyesin artık ne DOĞUM ve ne ÖLÜM.
Ölümünün habercisinin kendi doğumun olduğunu hatırla.
Yol göstericine uy, O sana ŞAHDAMARIndan da yakın.
İBRAHİM ol; Aklet, sorgula, düşün. Atalardan kalanlar doğru olmayabilir.
Atanın değil, aklın ve vicdanının yolunu tut.
Doğruya eriştirici KURAN çok uzağında değil.
Geceden sıyrılıp gündüze döndüğün ve VECHİNİ GÜNEŞE ÇEVİRDİĞİN GÜNDÜR KURTULUŞ GÜNÜN.
Ne olup ne olmadığını öğren.
Kendini keşfet.
Burak denen AT içinde. Çık merdivenden ve yap miracını.
Unutma sakın bir tek sözü unutma. Tek bir söz: ALLAH ADİLDİR.

Gerçek GÜNEŞ gibidir, birine kendini gösterip ötekinden gizlenmez.
Alt 03-09-2012, 03:32
higs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
higs higs isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

ateş ve demir eee bu cevabın üstüne bana
bahçelerde saksagan
vur beline kazmayi
evinin önüne çam diktim
git topla kozalaklari
demek düşer. Ancak böyle anlaşırız biz seninle. Ben bir telden sen bir telden. Ama şunu da unutma ki etrafımızda ki herkes ne yapmaya çalıştığını iyi biliyor. En katı müslüman bile burda cevap veremeyip konuyu saptırdıginin farkında. Amacıma doğru hızla yol aldığının farkında mısın. . . . . .
Alt 03-09-2012, 11:02
demirefe demirefe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

kaderin paradoks olmadığını izah etmeye çalıştım.

Ateizmin birçok paradoksu olduğunu biliyorum
Dikkat ederseniz sizin açıklamalarınız allahı var kabul ederek yapılan açıklamalar. Zaten kader konusu böyledir. Allahı kabul ettikten sonra düşünülebilecek bir konudur. Bu yüzden ateist için aslında en son mevzudur. Buna rağmen kaderle ilgilenmemin nedeni, benim felsefi inancım olan determinizmle ilgili oluşu. Determinizm bir çok kişi tarafından kader olarak algılanıyor. Tabii ki alakası yok, hatta determinizm kaderin antitezidir.

Fakat determinizmi kader olarak algılayanlar çok da haksız değiller. Çünkü klasik determinizm kader ile çok benzerlik gösterir. Modern determinizm ise tamamen farklıdır.

Klasik ve modern determinizm farkının bilinmeyişi karışıklığa yol açıyor. Bu ayrımı kesinlikle yapmak lazım. Klasik determinizm Laplace'dan sonra tarih olmuştur. En iyi temsilcisi Farabi'dir. Tabii İbn Sina da. Bu ikisinin adı birlikte anılır zaten. İkisi İslam dünyasında yetişmiş nadide cevherlerdir. Ne yazık başka yoktur. Gazali yobazlığı islamda determinizmi maalesef boğmuştur. İslam dünyası Gazali'nin ağzına bakacağına Farabi'nin ağzına baksa bugünümüz çok farklı olurdu.

Modern determinizmin kurucusu ise Henry Poincare'dır. Adı pek duyulmamış bu adam çağını atlayan müthiş bir zeka idi. Yazdıklarının önemi ölümünden çok sonra anlaşılmış olağan dışı bir dehaya sahipti. Determinizmi güncellemiş ve yeniden hayat vermiştir.
Alt 03-09-2012, 11:35
demirefe demirefe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

atesvedemir´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Atalardan kalanlar doğru olmayabilir.
Değil zaten. Atalar cahil yağmacı arapların yolunu tutmuşlar. Biz atalardan kalan cahil yağmacı araplardan aldıkları Kuranı reddediyoruz zaten. Onlar zamanında almışlar diye biz de sahiplenmek zorunda değiliz.

Tersine dogmalardan kurtulmak zorundayız.
Alt 03-09-2012, 12:01
bymehmet bymehmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Henry Poincare'ı duymuştum ama pek bilmiyorum, not ettim.
Richard Dawkins ile Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams'ın tartıştığı bir programda Richard yeni yapılan bazı araştırmaların bir davranış gösterilmeden önce beyinde sinyallerin oluştuğunu gösterildiğini söylemişti. Yanılmıyorsam 2 sn gibi bir süreden bahsetmişti, ama detaylarını kaynağı ve araştırmayı bilmiyorum (yabancı dilde olduğu için takip etmekte zorlanıyordum). Kader inancıyla paralel bir sonuç gibi geliyor. Ancak her türlü yoruma tartışmaya açık bir bulgu, determinizm için de öyle.
Alt 03-09-2012, 12:20
Üyeliğini Sonlandırmış

Ben de dini sorguladığım zaman kaderden başlamıştım hatırladığım kadarıyla.
Din'i sorguladınız ve hiç bir çelişki bulamadınız mı?

Önerilen Siteler