Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Diğer Bilimler

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 29-06-2013, 20:36
Brian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Brian Brian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sürekli büyümeye dayalı sistemler ciddi sorunlarla karşılaşabilir. İzleyin ve karar verin:

Alt 29-06-2013, 22:01
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Brian´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İzm temelli de tartışılabilir kuşkusuz ama dediğiniz gibi sorun zaten ilerliyor.

En büyük sorun bu konuda insanların bilinçsiz olması. Ve sorunu ciddiye almamaları.

----------
ABD ve Çin meselesine gelince...

Evet bu iki ülke atmosfere en fazla CO2 gazı salan ülkeler arasında. Bildiğim kadarıyla Çin bazı konularda anlaşmaya çalıştı ama Kyoto'da ABD, farklı bir şekilde davranarak Kyoto'yu işlevsiz hale getirdi. (Kyotu gibi anlaşmaların zaten pek işe yaramayacağını dile getiren iddialara hiç girmiyorum bile.)

ABD, Çin vb. devletler istemedikten sonra bu işi durdurmak imkansız gibi bir şey.

Ama yine de en azından küresel ısınmaya karşı tarım, gıda, sağlık, eğitim vb. politikaları geliştirebiliriz. Çünkü Türkiye bu işten etkilenecek: bu etkilenmeye bağlı olarak gıda, su, beslenme vb. sorunlar büyük önem taşıyacak. Ülkelerin tek başına yapacağı şeyler sınırlı ama bu onlar hiçbir şey yapamazlar demek değil. Bazı önemli şeyler yapılabilir.
Sayin Brian;

Izm temelli de tartisilsa, global cikarlardan her izm nemalandigindan oturu, sonuca varmak pek mumkun degil.. Ha izm'lerin durumu global olcekte ayna gibi ortada o ayri konu..

ABD ve Cin'e gelince;

Kyoto protokolu, sanildigindan cok daha buyuk olcekte alt yapi gerektiren bir yapi.

ABD ve buna benzer ulkeler buna imza koymus dahi olsa da bu neredeyse, ekonomisinin ipini cekmesine denk geliyor. Zira ABD buyuk olcekte fason calisan bir ulke, yani uretmiyor eni konu, yani Cin gibi isgucu potansiyelinin yuksek oldugu veya gelismemis dunya ulkelerindeki ucuz isgucu sayesinde ekonomisini ayakta yukseltiyor.

Amerika'nin kendi icinde bu dis kaynakli uretimlerden elde ettigi tek kar diyebilecegimiz unsur, sigorta sirketleri..Bu da bir nevi oyun gibi isleyen bir cark. Al gulum ver gulum seklinde..

Mesela Kuzey Amerika ulkelerinde, artik endustriyel olcekte Cin mallari bir nevi kibarca boykot ediliyor, isletmeler almiyor, yani 3 liraya alip her hafta kirilan (atiyorum tornavida) mal yerine 15 liraya alinip, neredeyse 4-5 yil kullanilabilecek urunler tercih ediliyor. Insan sagligi acisindan zararli ucuz kursun vs. maddelerle islenmis sus esyalari vs. yerine, ulkelerin basit olcekte urettigi en basit ornek cam kavanozlara yonlendiriliyor insanlar..

Hatta hatirlarsiniz Turkiye'de de boyle bir uyari yapilmisti, yani kendi urettigimiz porselenimizi kullanalim varsin pahali olsun seklinde...Ki bunlar cok cok basit ornekler(devede kulak) gibi gelebilir, ama ithalat- ihracatta yuklu meblag tutan kalemler...

Mesela bir Denizli, inanilmaz sekilde acimasizca olduruldu, oysa Denizli dunya pazarinda dar dokuma da bir numaraydi ve boy olcusulemeyecek bir alandi.. Ustelik de bu isin mutfagindan gelen bir geleneksel kulture sahibiz.

Ve acik soyleyeyim ben bu kuresel isinma hikayesinin pompalanmasina hicbir zaman inanmadim, tipik hristiyan aleminin dini motifleri ile islenmis bir hikayeden ote gidemiyor benim icin...

Evrendeki sistemler zaten kendi dogalari icinde mevcut bir yapiya sahip ve bu unsurlar icinde hicbir unsur (canli bakimindan) olumsuz(sonsuz) degil malum.

Yani yasadigim cografyada o kadar abidik gubidik olusumlar var ki, filmlerden etkilenip siginak insa edenler mi dersiniz, dunyayi sular basacak diye cesitli yapilanmalara girenler ve inananlar mi dersiniz vs. vs.

Bu yapilanmalar ve pompalamalar dahi ticari kaygiyla ortaya atilan hareketler. En basit ornek benim komsum, her ay kasayla birseyler aliyor ve besement'a yigiyor, yazligina yigdiklari da ayri..

Dusunun bu bir kisi, 6 kasa su+ biskuvi+pil+fener+battaniye vs. diye hesap etseniz yekun asagi yukari ortada.. Onca insana bunu carptiginizda sadece bir eyalet bazinda ciddi bir yekun tutuyor, bunu ulke baziyla carpin, sonra elverisli dunya ulkeleri bazinda carpin. Ortaya cikacak rakamlar sizi dumur eder.

En basit ornek; en az onca yillik su sattiniz+pet sise sattiniz. Bir o kadar da cop dogal olarak. Ve bu ustte saydiklarimin yarisindan cogu da takdir edersiniz ki paketi acilmadan cope gidiyor.

Ve bu arada, butun bunlar olurken, atiyorum Kenya'daki cocuk icecek temiz su bulamiyor.

Ha bu yazdiklarimdan da su sonuc cikarilmasin sakin, bunlarin hepsi hava civadir vs. hayir ama konuyu cidden samimi ve durustce ele alip isleyen insan, yayin, grup sayisi maalesef cok az.
Alt 29-06-2013, 22:04
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Arkadaslar diger Turkiye'deki dogal yapilar adina, bu bolumde ayri bir baslik actim oradan tartismaya devam edebilirsiniz, hepsi bu baslikta yigilmasin hem de yeni acmis oldugumuz bolumu gelistirmis oluruz.

http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=32488
Alt 29-06-2013, 22:36
Kıdemli Üye

Ve acik soyleyeyim ben bu kuresel isinma hikayesinin pompalanmasina hicbir zaman inanmadim, tipik hristiyan aleminin dini motifleri ile islenmis bir hikayeden ote gidemiyor benim icin...
Kim niçin pompalısın ki bunu?

Türkiye'de çevreyi, ekolojiyi vb. zaten kimsenin o kadar çok ciddiye aldığı yok.

ABD'de bu çevre konularını ciddiye alan epey insan vardı, küresel ısınmadan da önce bu böyle idi. Bunun için dinsel, ekonomik, yaşanmışlık vb. birçok neden söylenebilir.

Ama ABD'de bu konular ciddi biçimde bastırıldı. Küresel ısınmanın yalan olduğuna dair sayısız kitap yazıldı, film yapıldı. Belki başka hiçbir ülkede olmadığı kadar. İnsanların kafaları çok karıştı.

Dolayısıyla komplo aranacaksa başka yerlerde de aranabilir.
Alt 29-06-2013, 22:42
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Kim niçin pompalısın ki bunu?

Türkiye'de çevreyi, ekolojiyi vb. zaten kimsenin o kadar çok ciddiye aldığı yok.

ABD'de bu çevre konularını ciddiye alan epey insan vardı, küresel ısınmadan da önce bu böyle idi. Bunun için dinsel, ekonomik, yaşanmışlık vb. birçok neden söylenebilir.

Ama ABD'de bu konular ciddi biçimde bastırıldı. Küresel ısınmanın yalan olduğuna dair sayısız kitap, film yazıldı. Belki başka hiçbir ülkede olmadığı kadar? İnsanların kafaları çok karıştı.

Dolayısıyla komplo aranacaksa başka yerlerde de aranabilir.
Sayin Brian;

Sizin kisisel olarak komplo ile komplo olmayani ayirma kriteriniz nedir?

Niye pompalamasin ki? Komplo ile gercegi ayristirmak gerekiyor. Yoksa sayisiz komplo yazabilirsiniz ama alti bos kalir, mantik icermez. Evangelizm'in pompalanmasi gibi bu da buyu olcekte pompalaniyor, tek farki tuketime yonelik pompalaniyor.

Uretim adina zerre bir sey yok.

Komplo ile komplo olmayanlar bu sekilde ayrilir.

Yukarda size basit bir hesap koydum bir kisi uzerinden, ki liste o kadar kisa da degil ayrica, basit ornekledim. Bu da ekonomiye bir dongu sagliyor sonucta.. Kibar yagmalama diyelim hatta..

Gercek anlamda kuresel isinma zaten olmasi gereken bir dongu, yani isin ozunde hic yokmus da, sanki sonradan ortaya cikmis birsey degil ki!?

Amerikayi bir tek sekilde halk bazinda sokaga dokebilirsiniz. "V8 motorunu yurutecek benzin yok dediginizde.." Cunku afbuyrun tuvalete bile neredeyse arabayla gider.

Kyoto protokolu bu yuzden bu ulkeler bazinda tehdit iceriyor.

Degismeyen tek sey degisim cunku dogaya yonelik. Ve o bizi kazimiyor maalesef.
Alt 29-06-2013, 22:49
Kıdemli Üye

Gercek anlamda kuresel isinma zaten olmasi gereken bir dongu, yani isin ozunde hic yokmus da, sanki sonradan ortaya cikmis birsey degil ki!?
Nasıl olması gereken bir olgu anlamadım?

Şimdiki yaşadığımız küresel ısınma insan kaynaklı bir olgu.

İnsanların atmosfere yaydıkları sera gazları vb. nedenlerden kaynaklamıyor.

Bunlar olmasa dünya küresel ısınmayı değil, soğuma dönemine doğru gidecekti.

Mantıksal olarak ABD'ye yönelik olarak pompalıyor olabilir ama bu sonucu değiştirmiyor.

Yani bunu yapan kesim olabilir ama bildiğim kadarıyla ABD gelişmiş ülkeler arasında küresel ısınmaya karşı en bağnaz ülkelerden biri. (Gelişmişlik oranı ile karşılaştırıldığında.)
Alt 29-06-2013, 22:53
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Nasıl olması gereken bir olgu anlamadım?

Şimdiki yaşadığımız küresel ısınma insan kaynaklı bir olgu.

İnsanların atmosfere yaydıkları sera gazları vb. nedenlerden kaynaklamıyor.

Bunlar olmasa dünya küresel ısınmayı değil, soğuma dönemine doğru gidecekti.
Bunu anlamak icin, canlilarin tarih sahnesindeki ilk goruluslerine bakmaniz yeterli.

Oyle mi ? Cok ilginc! Niye soguma donemine girecekti? Bunun icin gerekceniz nedir?

Yani bunu yapan kesim olabilir ama bildiğim kadarıyla ABD gelişmiş ülkeler arasında küresel ısınmaya karşı en bağnaz ülkelerden biri. (Gelişmişlik oranı ile karşılaştırıldığında.)
Tabi ki bagnaz olacak yani normal bu, ABD tuketim ulkesi, uretim ulkesi degil ki agirlikli olarak!?

Dort gun elektrik kesilse hasbelkader, insanlar intihar edercesine sokaklara dokulurler en basit.. Akliniza gelebilecek her turlu sistem coker.
Alt 29-06-2013, 23:38
Kıdemli Üye

Neva´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bunu anlamak icin, canlilarin tarih sahnesindeki ilk goruluslerine bakmaniz yeterli.

Oyle mi ? Cok ilginc! Niye soguma donemine girecekti? Bunun icin gerekceniz nedir?
Yanlış anlaşılmasın kısa dönemde değil de uzun dönemde böyle bir etki oluşacaktı. Ya da şimdi en azından bu derece bir küresel ısınma yaşamayacaktık.

Neden:

http://en.wikipedia.org/wiki/Milankovitch_cycles

Gerçi bu soğuma etkisinden hala epey uzaktayız. Ama belli bir zaman sonra bu etkiyi hissedecek, yani buzul çağına doğru yol alacaktık.

Ama insan kaynaklı küresel ısınma böyle bir olasılığı ortadan kaldırmış, yani döngüyü bozmuş olabilir.

Geçmişte de bu döngü zaman çeşitli nedenlerden bozuldu elbette.

Demek istediğim şimdi yaşadığımız sorun büyük ölçüde insan kaynaklı.

Konu Brian tarafından (29-06-2013 Saat 23:48 ) değiştirilmiştir.
Alt 30-06-2013, 00:34
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Yanlış anlaşılmasın kısa dönemde değil de uzun dönemde böyle bir etki oluşacaktı. Ya da şimdi en azından bu derece bir küresel ısınma yaşamayacaktık.

Neden:

http://en.wikipedia.org/wiki/Milankovitch_cycles

Gerçi bu soğuma etkisinden hala epey uzaktayız. Ama belli bir zaman sonra bu etkiyi hissedecek, yani buzul çağına doğru yol alacaktık.

Ama insan kaynaklı küresel ısınma böyle bir olasılığı ortadan kaldırmış, yani döngüyü bozmuş olabilir.

Geçmişte de bu döngü zaman çeşitli nedenlerden bozuldu elbette.

Demek istediğim şimdi yaşadığımız sorun büyük ölçüde insan kaynaklı.

Iyi de sayin Brian, bu uzun donem kisa donem bilgileri nereden geliyor? Daha uzayi bilimsel olarak cozmedik tamamiyla yahu.. Nereden, ne, ne kadar salgilaniyor filan!?

Insanin baskiladigi ile evrenin kendi dongusu sonucu baskiladigi ayni oranda olabilir mi? Insan evrende sadece kucuk bir parca.. Hepsi bu.

Yani evrenin dogal dongusune etki etmekten filan bahsediyorsunuz siz isinma- soguma babinda... Boyle birseye muktedir degiliz ki teknolojik olarak dahi degiliz!?

Insanin bu noktada dogaya verdigi en buyuk zararlarin basinda atik cop geliyor. Ardindan iste petrol vs. bunlar geliyor.

Yoksa gaz bazli cikislari evren tolere edebilir pekala, zira bu gazlar evrenin disinda bir yerden ithal edilmiyor ki!?

Verdiginiz link iyi guzel ama siz buna cidden inaniyor musunuz?

Iklim degisikliklerini veya kokten degisimlerini matematik cinsinden teorize edebilir misiniz?

Matematik sayesinde dunyayi genisletebilirsiniz, ama gercekte genislemiyor da olabilir.

Matematik bir kere bilim dali degildir, bilimin aciklanmasinda kullanilan sonradan olusturulmus bir birikimdir. Herseyden once soyuttur. Varsayarsiniz yani var olur, dolayli yoldan..

Basit ornek; Benim 2.000.000.000.000 TL.param var, oysa gercekte yok. Ama yaziyla yazdim ve varsaydim, size de bu sekilde sundum. (ornek)

Simdi siz, benim bu yazdigim meblag uzerinden , cesitli spekulasyonlar yapabilirsiniz. Envayi cesit teori cikartabilirsiniz.

Ama ortada bir gercek var, benim boyle bir param yok.

Ama hayir, var.

Niye?

Benim bu paraya esdegerde, dogal kaynaklarim var, cunku ederini icat eden de benim, dogal olarak eldekine deger bicen de benim.

Hangisi daha gercekci sizce?

Konu Neva tarafından (30-06-2013 Saat 00:41 ) değiştirilmiştir.
Alt 30-06-2013, 00:49
Kıdemli Üye

Sayın Neva;

Bu teori tümüyle matematiksel değil. Gözlemlerle de uyum içinde.

Yani bir nevi Kepler, Newton teorisi gibi bir şey....İklim bilimciler de bu teoriyi ciddiye alıyor.

Şimdi Newton, Einstein vb. teorisi de matematiksel, ne yapalım çöpe mi atalım yani?

Yani bu teoriler gözlemlerle uyum içinde; kafadan sallama bir teori değil.

Evrenin doğal döngüsü değil bu gezegen hareketlerine bağlı olarak oluşan bir döngü.

Gezegenin ekseni çekim gücü vb. kuvvetlerin etkisiyle zamanla değişiyor.

Bunun spekülasyonla ilgisi olduğunu sanmıyorum.

Ciddiye almamak için neden görmüyorum doğrusu.

Ayrıca iklim değişikliği ile iklim bilimcilerin birçok başarılı çalışmalar yaptığını da düşünüyorum.

Yani bu konuda bilim adamlarının çalışmalarını ciddiye alıyorum.

Şu olabilir tabii, eksiklikler, bazı hatalar vb. Hata olmaz diye bir şey yok.

Iklim degisikliklerini veya kokten degisimlerini matematik cinsinden teorize edebilir misiniz?
Belli oranlarda oluyor...Tamamıyla olmasa bile...

Çok fazla değişken olduğu için olacak her şeyi hesap etmek güç.. Ama bu hiçbir şeyi bilemeyiz demek değil.

Önerilen Siteler