|
Pratik zeka kullanimi bakimindan gelismis ve zorluklara dayanikli serbetli bir toplum oldugundan olabilir mi acaba?
1 ay elektriksiz biraksaniz, yine de hayatini goturebilecek ve sokaga dokulmeyecek yeterlilikte bir toplumdan soz ediyorsunuz.
Ithal safsatalara bu yuzden kulak asmiyor olabilirler.
|
İklim değişikliğinin safsata olduğuna inanmıyorum Neva.
Şu var biri çıkar bu teori şu nedenlerden dolayı yanlıştır, teoride şöyle hatalar vardır der kabul ederim, o zaman safata derim, şimdi böyle bir şey yok.
Yok bu hazırladı, hazırlarken, kafasında tilkilik vardı, şöyle düşündü vb. sözleri çok anlamlı değil. Teoriyi iyice okuyup şurada şu hatayı yapmışlar, doğrusu şöyle olacak vb.denmeli.
Türkiye'de ise insanlar çok okumaz, çok araştırmaz, çok düşünmez; bilimsel birçok şeyin kolayca safsata olduğuna inanır.
Örnek Türkiye'de çok insan evrim teorisine de inanmıyor. Nedeni de ateistlerin, insanı dinden etmek isteyenlerin bir teorisi yalanı vb. diye düşünüyorlar. Bunu ciddi ciddi epey inanan insan var.
Sosyalizm içinde benzer şeyler geçerli....Örnekler çoğaltılabilir...
|
Ustte sormustum ama, komplo ile komplo olmayani ayirma kriteriniz nedir diye..
|
Ayırma kriterim şu: argümanlara bakarım. Teori gözlemlerle uyum içinde mi ona bakarım. Teorinin dayandığı unsurlara bakarım.
Şimdi Einstein teorisi var diyelim...
Biri diyebilir ki yahu bu Yahudi komplosu, yalan vb...Yahudi bilim adamları komplo içinde, hepsi yalanın parçası, işbirliği içinde davranarak yalanı pompalıyorlar, amaçları Yahudileri üstün göstermek vb. Ayrıca bunlar emperyalist düşüncenin adamları bizden değil vb. ne diye inanalım?
Ben Einstein, Marx, Darvin vb. söylediklerine bakarım, argümanlarına bakarım, benim için onlar önemli. Bu söylenenlerin gözlemlerle uyum içinde olup olmadığına bakarım, karşı eleştirileri dinlerim ve ona göre karar veririm.