Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Diğer Bilimler

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 30-06-2013, 01:11
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Brian´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sayın Neva;

Bu teori tümüyle matematiksel değil. Gözlemlerle de uyum içinde.

Yani bir nevi Kepler, Newton teorisi gibi bir şey....İklim bilimciler de bu teoriyi ciddiye alıyor.

Şimdi Newton, Einstein vb. teorisi de matematiksel, ne yapalım çöpe mi atalım yani?

Yani bu teoriler gözlemlerle uyum içinde; kafadan sallama bir teori değil.

Evrenin doğal döngüsü değil bu gezegen hareketlerine bağlı olarak oluşan bir döngü.

Gezegenin ekseni çekim gücü vb. kuvvetlerin etkisiyle zamanla değişiyor.

Bunun spekülasyonla ilgisi olduğunu sanmıyorum.

Ciddiye almamak için neden görmüyorum doğrusu.

Ayrıca iklim değişikliği ile iklim bilimcilerin birçok başarılı çalışmalar yaptığını da düşünüyorum.

Yani bu konuda bilim adamlarının çalışmalarını ciddiye alıyorum.

Şu olabilir tabii, eksiklikler, bazı hatalar vb. Hata olmaz diye bir şey yok.

Belli oranlarda oluyor...Tamamıyla olmasa bile...

Çok fazla değişken olduğu için olacak her şeyi hesap etmek güç.. Ama bu hiçbir şeyi bilemeyiz demek değil.

Olabilir ama bilim elestirilmez degildir ki!? Kim koydu bu kurali?

Iklim bilimciler buna ragmet edebilir, orada da ciddi paralarin dondugu asikar ustelik..

Kafadan sallama demedim ki, elestiri getirdim, zira bilimi yapan da, ortaya koyan da insandir zaten. Yani iklimbilimci gokten zembille inmez.

Niye?

Evren dongusu sadece gezegen hareketlerine mi bagli? Kim soyluyor bunu? Kutsal ve gokten geldigi vs. sanilan kutsal kitaplar? Eee olasilik hesabiyla nereye kadar gercekci ve objektif sizce?

Iklim bilimciler veya genel olarak bilim basarisiz diye birsey yok, gercekten hakkini vererek yapanlarla, yapmayanlar arasinda fark var sadece...

Einstein'i vs. cope atmaya gerek yok, ama bilime de din/tanri vs. misali iman etmeye de gerek yok. Bilim'i yapisi musait zira elestiri almaya, yenilemeye, dogruladigini yanlislamaya..

Konu Neva tarafından (30-06-2013 Saat 01:29 ) değiştirilmiştir.
Alt 30-06-2013, 01:29
Brian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Brian Brian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Neva´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Olabilir ama bilim elestirilmez degildir ki!? Kim koydu bu kurali?

Iklim bilimciler buna ragmet edebilir, orada da ciddi paralarin dondugu asikar ustelik..

Kafadan sallama demedim ki, elestiri getirdim, zira bilimi yapan da, ortaya koyan da insandir zaten. Yani iklimbilimci gokten zembille inmez.

Niye?

Evren dongusu sadece gezegen hareketlerine mi bagli? Kim soyluyor bunu? Kutsal ve gokten geldigi vs. sanilan kutsal kitaplar? Eee olasilik hesabiyla nereye kadar gercekci ve objektif sizce?

Iklim bilimciler veya genel olarak bilim basarisiz diye birsey yok, gercekten hakkini vererek yapanlarla, yapmayanlar arasinda fark var sadece...

Einstein'i vs. cope atmaya gerek yok, ama bilime de din iman etmeye de gerek yok.
Şimdi bakın mevsimlerin oluşmasını gözlemliyoruz, Dünyanın Güneş çevresindeki hareketi ve eksen eğikliği ile ilgili bir şey. Değişim periyodik olarak tekrar ediyor. Yani bu kadar karışıklık içinde belli şeyleri bilebiliyoruz.

Milankovitch Döngüsü daha kapsamlı sadece...

Evren döngüsü değil. Çok kısaca söylersek:

Dünyanın Güneş etrafındaki elliptik bir yörüngesi var. Bu elliptik yörünge değişmez değil, Dünya Satürn ve Jupiter'in çekim gücünden etkileniyor. Ve bu yörüngesinde ki bazı şeylerin değişmesine neden oluyor. Bu değişim döngüsel bir şekilde tekrarlanıyor.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi....6_smaller.gif

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...uity_range.svg

Konu Brian tarafından (30-06-2013 Saat 01:39 ) değiştirilmiştir.
Alt 30-06-2013, 01:42
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Şimdi bakın mevsimlerin oluşmasını gözlemliyoruz, Dünyanın Güneş çevresindeki hareketiyle ilgili bir şey. Periyodik olarak tekrar ediyor. Yani bu kadar karışıklık içinde belli şeyleri bilebiliyoruz.

Milankovitch Döngüsü daha kapsamlı sadece...

Evren döngüsü değil. Çok kısaca söylersek:

Dünyanın Güneş etrafındaki elliptik bir yörüngesi var. Bu elliptik yörünge değişmez değil, Dünya Satürn ve Jupiter'in çekim gücünden etkileniyor. Ve bu yörüngesinde ki bazı şeylerin değişmesine neden oluyor. Bu değişim döngüsel bir şekilde tekrarlanıyor.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi....6_smaller.gif

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...uity_range.svg
Evet gozlemliyorsunuz, ona mevsim diyen de sizsiniz, yaz, kis, sonbahar, ilkbahar diyen de sizsiniz, bunu da gozluyorsunuz degil mi?

Bu basit birsey zaten, o kadar derinlemesine arastirmaya gerek yok.

Anladim koyduguz linkin ne demek istedigini, ama benim bahsettigim ve sorguladigimdir bu konuya iliskin evren dongusu.. Dunya evren'den ayri bir yapi degil zira, bilakis dahil.

Bunun icin izah etmenize gerek yok yani.

Eski cagdaki adam da, en basit ay'in hareketlerine iliskin, tarlayi su basinca tanri su bastirdi zannediyordu dogal olarak..
Alt 30-06-2013, 09:40
Corpse Bride Corpse Bride isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

iklim değişikliği safsatasının ortaya atılmasının nedeni kyotonun desteklenmesi. nedeni ise protokolde alınan sözüm ona carbon salınımlarını en aza indirecek projelerle atmosferdeki sera gazı dağılımını dengelemek ki, projeleri gelişimini tamamlamış ulkeler yukleniyor pojelere ev sahipliğinide gelişmekte olan ülkeler yapıyor. misal gelişmekte olan b ulkesinin enerji kaynağına ihtiyacı var gelişmiş a ulkesi diyorki ben sana enerji santrali yaparım aynı zamanda geliştirdiğim yakıt dönüştürme projemle senin santralinden çıkan carbon salınım seviyesini 5 ten 2 ye indiririm. ve bu bana puan olarak geri döner. yani ben gelişmiş ülke olduğum için ve carbon salınımında tavan yaptığım için benden istenen indirimi sana yapacağım projeyle sağlamış olurum bu sayede sen enerji santraline sahip olusun bende senin topraklarına büyük parayla yatırım yapmış olurum nede olsa bana para ödeyeceksin hemde benden istenen yüzdelik oranı almış olurum. ayrıca yatırım yaparken işgal ettiğim kestiğim ormanlık arazini telafi için başka araziye hızlı büyüyen tek tip ağaç dikerim ormanın telafi olur ama tek tip ağaçla oluşturduğum yeni ormanında santral için talan ettiğim ormandaki hayvan türleri yaşayamayacak ekolojik dengeni bozduğum için bu küçük detayı görmezden gelirsin umarım ayrıca arazindeki talanı sera gazı oranının ne kadar arttığının hesabınıda vermeyeceksin denmekte. proje carbon salınımını azaltmıyor sera gazı az ulkelere yatırım için (modern sömürü) kılıf. abd neden kabul etmedi neden etsinki diğerleri enerji santralleriyle küçük hesaplarla(abd ye göre) uğrraşırken o petrol yataklarıyla uğraşmayı elbette tercih edecektir. al gülüm ver gülüm.
Alt 30-06-2013, 10:12
Kıdemli Üye

İklim değişikliği safsatası diye bir şey yok.

İklim değişikliği teorisi doğru bir teoridir. Gözlemlerle uyum içindedir. Bu konuda bilimsel çalışmalar, araştırmalar bunu doğrulamaktadır.

Ne yazık ki Türkiye'de de birçok kişi şu veya bu şekilde bunun safsata olduğuna inanıyor.

Kyoto konusu ayrı bir konudur. Burada mesele iklim değişikliğinin safsata olması değil, bunu bahane ederek bundan kar etme meselesir. Bu vardır...

ABD bunu imzalamamıştır çünkü ABD'nin çıkarına karşı gelmiştir ve aynı zamanda ABD, Kyoto sözleşmesini etkisiz hale getirmek için uğraşmıştır.

Buzullar hızla erimekte...

İlerki zamanlarda bunun safsata olmadığını daha iyi göreceğiz...

Gerçi dünya sıcaklıktan perişan olsa bile inanmak isteyen başka şeylere her zaman inanabilir.
Alt 30-06-2013, 11:21
Kıdemli Üye

İklim değişikliği Birleşmiş Milletlerce içinde binlerce bilim adamının yer aldığı IPCCC, Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Dünya Meteoroloji Örgütü'nin de çabaları ile hazırlanan ortak raporlarda ortaya konulmuştur.

http://www.ipcc.ch/

Ayrıca bu konuda çaba harcayan birçok önemli çevre vb. örgütlerde buna benzer sayısız rapor yazmıştır.

Tüm bunlar komplonun bir parçası, hepsi yalan, binlerce önemli bilim adamları da yalan söylüyor deniyorsa o zaman neye inanacağız?

Petrol ve enerji lobisinin adamları mı doğru söylüyor diyeceğiz?

Tabii burada yine de en önemli şey şudur IPCC'nin çalışmalari gözlemlerle uyum içindedir ve bu bakımdan doğrulanmaktadır.
Alt 30-06-2013, 11:38
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Ne yazık ki Türkiye'de de birçok kişi şu veya bu şekilde bunun safsata olduğuna inanıyor.
Pratik zeka kullanimi bakimindan gelismis ve zorluklara dayanikli serbetli bir toplum oldugundan olabilir mi acaba?

1 ay elektriksiz biraksaniz, yine de hayatini goturebilecek ve sokaga dokulmeyecek yeterlilikte bir toplumdan soz ediyorsunuz.

Ithal safsatalara bu yuzden kulak asmiyor olabilirler.

İklim değişikliği Birleşmiş Milletlerce içinde binlerce bilim adamının yer aldığı IPCCC, Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Dünya Meteoroloji Örgütü'nin de çabaları ile hazırlanan ortak raporlarda ortaya konulmuştur.

http://www.ipcc.ch/

Ayrıca bu konuda çaba harcayan birçok önemli çevre vb. örgütlerde buna benzer sayısız rapor yazmıştır.

Tüm bunlar komplonun bir parçası, hepsi yalan, binlerce önemli bilim adamları da yalan söylüyor deniyorsa o zaman neye inanacağız?

Petrol ve enerji lobisinin adamları mı doğru söylüyor diyeceğiz?

Tabii burada yine de en önemli şey şudur IPCC'nin çalışmalari gözlemlerle uyum içindedir ve bu bakımdan doğrulanmaktadır.
Ustte sormustum ama, komplo ile komplo olmayani ayirma kriteriniz nedir diye..
Alt 30-06-2013, 11:40
antilop antilop isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

kapital - izm
para - ideolojisi ,politikası = parayı temel alan ideolojik politik yapılanma

sosyal - izm
insan ilişkileri sosyo kültürel yaşam biçimi = insan yaşam biçimini temel alan ideolojik politik yapılanma

fazla lafa gerek varmı ki kapital- izm para politikası en temel işlevi kar etmek üzerine kurulu, üstelik kar amaç olduğu için her yol mübahtır kapitalizm de

emperyalizm küçük hırsızlığın uluslar arası boyutta yapılanmasıdır.

emperyalizm karşı çıkan kapitalistlere sadece gülünür.
Alt 30-06-2013, 11:56
Kıdemli Üye

Pratik zeka kullanimi bakimindan gelismis ve zorluklara dayanikli serbetli bir toplum oldugundan olabilir mi acaba?

1 ay elektriksiz biraksaniz, yine de hayatini goturebilecek ve sokaga dokulmeyecek yeterlilikte bir toplumdan soz ediyorsunuz.

Ithal safsatalara bu yuzden kulak asmiyor olabilirler.
İklim değişikliğinin safsata olduğuna inanmıyorum Neva.

Şu var biri çıkar bu teori şu nedenlerden dolayı yanlıştır, teoride şöyle hatalar vardır der kabul ederim, o zaman safata derim, şimdi böyle bir şey yok.

Yok bu hazırladı, hazırlarken, kafasında tilkilik vardı, şöyle düşündü vb. sözleri çok anlamlı değil. Teoriyi iyice okuyup şurada şu hatayı yapmışlar, doğrusu şöyle olacak vb.denmeli.

Türkiye'de ise insanlar çok okumaz, çok araştırmaz, çok düşünmez; bilimsel birçok şeyin kolayca safsata olduğuna inanır.

Örnek Türkiye'de çok insan evrim teorisine de inanmıyor. Nedeni de ateistlerin, insanı dinden etmek isteyenlerin bir teorisi yalanı vb. diye düşünüyorlar. Bunu ciddi ciddi epey inanan insan var.

Sosyalizm içinde benzer şeyler geçerli....Örnekler çoğaltılabilir...

Ustte sormustum ama, komplo ile komplo olmayani ayirma kriteriniz nedir diye..
Ayırma kriterim şu: argümanlara bakarım. Teori gözlemlerle uyum içinde mi ona bakarım. Teorinin dayandığı unsurlara bakarım.

Şimdi Einstein teorisi var diyelim...

Biri diyebilir ki yahu bu Yahudi komplosu, yalan vb...Yahudi bilim adamları komplo içinde, hepsi yalanın parçası, işbirliği içinde davranarak yalanı pompalıyorlar, amaçları Yahudileri üstün göstermek vb. Ayrıca bunlar emperyalist düşüncenin adamları bizden değil vb. ne diye inanalım?

Ben Einstein, Marx, Darvin vb. söylediklerine bakarım, argümanlarına bakarım, benim için onlar önemli. Bu söylenenlerin gözlemlerle uyum içinde olup olmadığına bakarım, karşı eleştirileri dinlerim ve ona göre karar veririm.
Alt 30-06-2013, 12:03
xcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
xcan xcan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili Brain dünya dört kez buzul çağı yaşamış.
Sizce bunun nedeni nedir.
Dünyanın güneş etrafındaki dönüşümü.?
Güneş sisteminin galaksimiz içerisinde dönüşümü?
Galaksinin görünen evren içindeki dönüşümü?
Neye göre beşinci buzul çağı iddianız?
Yoksa başka verilerinizmi var?
Bizimle paylaşırmısınız.
Şayet dediğiniz gibi karbon salınımı buzul çağını engellediyse.
Var gücümüzle karbonsalınımından yana olmalımıyız.?
Gelişmiş ülkelerin Kyoto kazımazlığına rağmen bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin
Ağır yükler altına girtmesi akılcımı?

Önerilen Siteler