Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Deizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 30-12-2013, 21:54
ereninthenature - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ereninthenature ereninthenature isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

EcemRng´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Güzel yazmışsın dark /Social construct/struct-network vb konusundaki tüm sözlerine katılıyorum, ki her zaman aynı bakış açısındaydım. Ama devamındaki "şuraya yönelinmesi hoş olur" tutumu biraz egoist öğeler barındırıyor (yani tüm yazıyı tam doğru mu anladım ondan da emin değilim ama) ya da bir açıdan Nirvana'nın bir çeşidi gibi geldi. Ki mesela Budistlerin "huzur" kavramını içimden hep ayıpladım Sebebi de emptadiydi yani deli misiniz yahu bu dünyada ne huzuru? Yani olup biten hiç birşey umrunuzda değil mi güzel arkadaşlarım? -İnsan- nasıl huzur bulacak ki onca adaletsizliğin her türlü kontrol dışı var olduğu bir ortamda. Oturup ağlarsın en fazla, çünkü elinden birşey gelmiyor. Ama acı çekiliyorken sen ne huzuru bulacaksın ? Kavradığın değerlere adilik değil mi? Yani kendi içinde huzur bulmaya yüzü olmamalı insanlığına sahip çıkan bir kimsenin, bilmem yanılıyor muyum. Evet belki, sonucunda belki birşey de elde etmeyeceksin ama öbür tarafı da egoizm değil mi bu işin?
Bak insanlarin su anki hayat stilleri cok bencil. Kimse 1000 km otede ne oluyor dusunumuyor. Umrunda degil. Benim soyledigi bu. Bunun uzerine dusunceler uretiyorum. Ve bunun sebebi bencillik. Bencil insanlar 10 cocuk yapip saliyor topluma. Bunu devlet destekliyor olum, savas, vs yiyor toplum.

Kisi sadece bir fikir olustursa kafasinda toplumdan siyrilip. Icindeki hayvandan siyrilip bir dusunse. Bu dunyayi paylasamiyoruz artik. Zenginlik burnumuzun ucunda paylasamiyoruz. Teknoloji en ust noktalarinda aclik/kin/nefret/stress de oyle. Burdaki probleme yapici cozum getirmek icin insanlara bencil gozuken fikirlerle gelmek gerekiyor tabiki. Benim amacim beni kurtarmak degil. Ben yasayacagim hayati yasadim diyorum. Ve doga katledilmesin istiyorum artik. Insandan o kadar tiksindim ki abi bari hayvanlari kurtaralim diyorum.

Cunku ortada bir problem goruyorum. O da bu duzen ayni sekil 50 yil daha devam ederse kuresel isinma ve savaslar derken doganin dengesi tamamen bozulacak ve geri donulmez bir hal alicak. Kirlilik ve kuresel isinma cok daha ciddi problemlere bana gore. Politikacilar yesin bir birini umrumda olmaz. Ben doga icin bencillik yapiyorum. Aslinda o benim parcam. Biz biriz yani. Kimse anlayamadi bunu zaten bunu bagiriyorum. Insan yanliz yasamiyo ki. Insan tek degil ki. Senin ufak korkularin binlerce yil birikip baskalarinin kabusu oluyor. Bunu gormek lazim iste. Yani toplumun problemleri bireylerin problemlerinin toplamindan olusuyor. Ve tarih boyunca durum ortada. Artik degisik bir seyler denenmesi gerektigini dusunuyorum. Zaten bilinc anlasilmamis bir mekanizma. Ve ben cok elitistim. Su dusuncelerimi muslumanlarla fln tartismam. Ateistler guya entellektuel olanlar. Ama politika pesinde kosuyolar toptan biyosfer tehlike altindayken. Bana bu sacma geliyor iste.

Söylediğin yöntemlerle mesafe kat edebilirim, evrene aşık da olabilirim ama evrenin yaptıklarına gerçekten aşık olamam. Ben kendi anlamlarımı yaratsam dahi, hatta hiç bir şeye anlam yüklemesem dahi canlıların acı çektiği gerçeği değişmiyor ve bunu algılayacak bir donanımla buluverdim bu gezegende kendimi.
Ee durdurmak icin birseyler yapma ihtiyaci hissetmiyor musun yani? Bak ben sana bir ilisyonunu daha soyleyim insanin. O da dogayi kontrol ettigini dusunmesi. Doga yolunu bulur. Gaiga tek cocugum sen degilsin diyor. Ama benim takildigim problem. Insanligin 500m'lere kadar butun madenleri cikarmis olmalari. Yani insanlarin tek sansi var bilinclenme macerasinda. Insanligin basindan beri yapilan sey 50 yil daha yapilirsa soyumuz tukenebilir ve bir daha ustun bilinc cikmayabilir ortaya. Hayatta cidden bir sansimiz var. Tek derdim dalga gecmek zaten. Bunlar ciddi ve rasyonel tehlikeler. Bunlar varken baska islerle ugrasanlara ozellikle gunumuzun cakma hayat anlamlariyla ugrasmak cok sacma. Ciddi ciddi buyuk bir problemi miras aldik. Bencillikle olmiyacak bu is. Bunu evrensel-insan anlatamiyor iste. Birinin anlatmasi lazim. O yuzden buna masal bakin diyorum. Sizde bir masala inandiniz diyorum.

Elektronlar neden akıl hastası gibi dönüyor bilemiyorum (ne sebeple döndüğünü bilsem de), dünyanın (ya da evrendeki herhangi bir yapının) potansiyelini bilemediğim gibi. Bildiğim tek şey ne bildiğim, ve bildiğim şeylerin arasında şu da var; bu bilişleri BEN kendime dayatmadım. Sadece var oluverdim, ve fizik kurallarını alter edemiyorum. Bunun bilincinde olduktan sonra geriye kalan ya da zihnime dayatacağım herşey -cognitive deception- olmaktan öteye, en azından benim için gidemiyor. He tabi, belki de doğrusu budur, Ömer Hayyam gibi olmalı, o da bir duruş bu evrene. Ama temeli seçim, o da midenin kaldırabildiği kadarıyla. Herhangi birşeye yüklediğin ya da yüklemediğin anlamları, ve bunların ne olduklarını düşünüp düşünmemeyi seçmekten farkı yok
Oyle ya. Ben yasayacaksam boyle yasarim dedim ve oyle oldu. Herkesin kendi secimi. Boyle de problemler ve dusunceler var demek zaten amacim. Bir de tartismaya acmak dusuncelerimi tabiki elestirilmek istiyorum. Cok etkiledim insanlari ve korktum biraz . Ama dedigim gibi beni dinleyen insanlarin kaslari gozleri kayiyor. Bir sanat yaptigimi dusunuyorum ve yapiyorum.

Bu seferki existantial crisis'imde kimse yaklasamadi yanima. Kim gelse degiserek ciktilar evden. Bir arkadasa sen muzik yap dedim bence bunu istiyorsun dedim Ingiltere'de sokak grubu ariyor simdi. Yazin calicak sokaklarda.

Taksimde delinin biriyle muhabbet ettim adam ressam cikti resim dersi veriyor su an bana.

Terence sunu diyor: "Ben insanlar delirdigini dusunmesin diye konusuyorum." Bende oyle cidden. Cunku akillinin tanimi yok. Belki hepimiz deliyiz demeden edemiyorum yani. Cok fantastik hayat.

Konu ereninthenature tarafından (30-12-2013 Saat 22:01 ) değiştirilmiştir.
Alt 31-12-2013, 01:33
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

darkmasturbater´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Hepsi kafasindaki butun dusunce patternlerinin kendilerinin degilde baskalarinin social-construct'lari kullanilarak olusturulmus oldugunu farkediyordu. Davranislari, durtuleri butun hayatlarini olusturmus resmen. Biraz daha sevseydik tripleri atiyorlardi.

Simdi bu degisimin ne oldugu hakkinda biraz bilgim var. Bir ornek atayim ortaya madem. Mesela normallik social-construct'i. Bu bir social-construct arkadaslar ve bu zamanin insanina gore sabah 8 aksam 5 ise gitmek fln. Ben cocuklugumden beri hic sevmedim bu oyuncagi. At gozlugu birader bu bildigin cunku. Niye takayim ben bu oyuncagi. Bi bok anlasilmiyo bu oyuncakla oynadin mi. Bak orda kizlar var nabayim ben bunu ya. Ama neyse biraz inceleyelim bari bu oyuncagi. Normal neyki acaba. Niye insanlar normal olmaya calisiyor. Ne bileyim. Cidden bilmiyorum bastan soyliyim. Ama ne yaptigi hakkinda gozlemim var. Insanin cok sey gormesini engelliyor. Evet boyle bir etkisi var.
Iste senin bu bahsettigin "construct" tam da benim imzamda olan "constructive epistemology" Iste bu iki seyi ortaya koyuyor.

Herseyin bir yapilandirilmislik oldugu

Yapilandiranin da insanoglu oldugu.

Benim bu bilimsel felsefe ile ilgili yazilarimi "evrensel-insan zihniyeti" basligindan bulabilirsin.

Iste buradaki sorun, bu her daldaki yapilandirilmisligin yapi ve isleyisinin evrensel sembolleri olan x ve y nin her turlu koken ve temelinin bilisselligi ve bu bilissellik temelinde bu yapi ve isleyisin "deconstruction" temelindeki kokten ve temelde cozumu. Cunku bu yapilandirilmislik insanoglunu zihinsel olarak insanlastirmayan ve insandan baska her sey yapan ve insandan baska kontrolunu her seye veren dogal/fenomenal zihniyetin ve giydirilen sahte ego elbisesinin de temelidir.

Zaten bir kisinin birey bilincini aldiktan sonra kendisine dogumdan verilen her bir degerin bir yapilandirilmislik oldugunu algilamasi demek, beyninde yer etmis ne varsa sorgulamasi ve ondan arinmasi demektir. Cunku bu kokten ve temelden cozulmedikce ve zihinsel devrim gerceklesmedikce, insanoglu zihin olarak hayvan ile insan arasindaki bir araform olarak kalacaktir.

Iste maalesef burada evrimin eli kolu baglidir. Cunku bu yapilandirimisligi EVRIM DEGIL; INSANOGLU ZIHNIYETI KENDI KENDINE YAPILANDIRMISTIR. Dolayisi ile bunu cozecek ve tamamen yenileyecek olan da yine insanogludur.

Cunku bu ne bir evrimsel dogallik ne de bir "kaderdir" bunu boyle algilamak zaten teslim olmak demektir.

Basta yapilandirilmis her konu ve kavramdaki ve soyutlamanin felsefe dahil her dalindaki corefaithler gelir. Cunku bunlar otomatik olarak kabullenilen sorgulanmazlardir.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 01-01-2014, 05:13
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Sevgili dark, cephanene odun mu olur, top, tüfek mi bilmem ama bir kitap önerebilirim Tabi benimkisi öneri olur, vaktini öldürüp, öldürmemen konusunda her zaman karar senin

Felsefi açıdan yer, yer eleştirdiğim yanları-yönleri olsa da bu kitabı seve, seve okumuştum.

http://ekitap.sonsuzlukkulesi.com/fizigin-taosu.pdf

Bir küre üzerinde bulunan bir üçgenin bütün açıları dik olabilir

Bu sözü hep tutmuşumdur, halbuki bu insan zihni(lineer) çalışma biçimi ve mantığında imkansız hale gelir... Bu durumda üçgen bir yanı açık kalmış kare olurdu. Öznel ile nesnel mantığı, açıyı ısrarla bu yüzden ayırıyorum ve ne yazık ki aslında nesnel alanımız, öznel alanımız kadar karışık değil.. (madem öznelde çok şeyi karıştıracaksın, belki bu kaynak tuzu, biberi olur : )

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 01-01-2014, 19:27
Üye

spartacus´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili dark, cephanene odun mu olur, top, tüfek mi bilmem ama bir kitap önerebilirim Tabi benimkisi öneri olur, vaktini öldürüp, öldürmemen konusunda her zaman karar senin

Felsefi açıdan yer, yer eleştirdiğim yanları-yönleri olsa da bu kitabı seve, seve okumuştum.

http://ekitap.sonsuzlukkulesi.com/fizigin-taosu.pdf

Bir küre üzerinde bulunan bir üçgenin bütün açıları dik olabilir

Bu sözü hep tutmuşumdur, halbuki bu insan zihni(lineer) çalışma biçimi ve mantığında imkansız hale gelir... Bu durumda üçgen bir yanı açık kalmış kare olurdu. Öznel ile nesnel mantığı, açıyı ısrarla bu yüzden ayırıyorum ve ne yazık ki aslında nesnel alanımız, öznel alanımız kadar karışık değil.. (madem öznelde çok şeyi karıştıracaksın, belki bu kaynak tuzu, biberi olur : )
Sen spartacus insani bir is yapan canli saniyorsun. Yaptigi baska hic bir isi gormedin tabiki. O yuzden ben cok cok cok skeptik yaklasiyorum olaya. Bildigin gibi degil bilincin yaptigi seyler . Lucid dream bir kere yaparsan sende baya olaya skeptik yaklasmayi ogrenirsin ve daha ogrenilecek cok sey oldugunun farkina varirisin. O kadar cok inanilmaz guzel ve anlasilmaz seyler gordum ki artik bu beynin farkedemedigimiz bir kac fonksiyonun bizi baya baya yonlendirdigini dusunmeye basladim. Seni de oyle. Jung'cugum sagolsun hayatini harcamis bu dusunceye.

Ego mesela dusuncelere inanilmaz yon veriyor. Kisiye kendisinden baska hic birsey dusundurtmuyor. Bunun uzerine cokmek lazim diyorum.

Beyin tehlike algilama mekanizmasi genel olarak. Ve korku butun dusunce patternini etkiliyor. Kontrolu kaybettiriyor. Bunun uzerinde durulmasi lazim. Korkmak cok tehlikeli ve yanlis bir hareket. Sonucu sacma inanc sistemleri oluyor. Cogu politik fikir korku uzerine kurulu.

Bu arada silah demisken. Gene tekrarliyorum. Bencil dusunce savastan baska birsey getirmedi gene getirmeyecek. Baska dusunce patternleri kullanmazsak isimiz kotu. Bu seferki son savas olucak buyuk ihtimal. Haberin ola.
Alt 01-01-2014, 20:45
Üye

Ve spartacus arkadaslarima soyledim. Hoca tamam devam ediyoruz diye . Bu yaz muzik festivalinde bir stand kurucaz. Ben konusucam. Arkadaslarim ayarliyorlar herseyi. O yuzden baya hazirlanmam lazim cok fena elestirilmem lazim. Kitap onerin icin tesekkurler. Gelir dinlerim diyosan bekliyorum.
Alt 10-01-2014, 22:54
Kıdemli Üye

Bir beyni beyne fiziksel her turlu etki edebilecek maddeler ile etkilemek baskadir, kisinin tamamen kendi serbest iradesi ile beyninde olanlari degerlkendirerek ve sorgulayarak beynine etki etmesi baskadir.

Bence ilki bir cesit "yasamdan, iliskiden" v.s. "kacistir" ve gecici olarak beyinde yer etmis dusunce olarak rahatsiz eden seyi o madde ile gecici oilarak durdurmaktir.

Basta bu aliskanlik yapar, ikincisi beyne fiziksel zarar verir. Ucuncuu beyin o maddenin etkisinden kurtuldugunda, hersey eskisi gibidir.

Iste o yuzden beyini rahatsiz eden her turlu sorunun ustune o sorun sorgulanarak ve kokten bilgki algi bilinc ile cozulerek bir yere varilabilir. Iste beyni rahatsizligindan kurftaracak cozum budur. BEYNI MADDE ILE UYUSTURMAK DEGIL; AKSINE BEYNI RAHATSIZ EDENIN UZERINE SORGULAMA ILE GITMEK.

Evet burada da tehlike vardir, beyin bu sorgulamaya hazir olmaya bilir. Iste burada yapilacak olan da beyni zamanla buna hazirlarken; beynin bu rahatsizligin sorgulanmasini bu asamada kaldiramadigini algilamak ve ustune gitmemektir.

Benim yasamda basim hemen hemen hic agrimaz. Cunku dusunen beyin isleyen beyin sorgulayan beyinin zaten gidasi bunlardir.

Cunku beyni rahatlatacak olan sadece beynin kendi kendini ruya temelli rahatlatmasi ve bunun bilinc alti degilk; aksine kisinin beynini kendi kontrolune alabilmesi ve rahatsizligini kendi serbest iradesi ile beyni ile birlikte cozmesidir.

Iste insanoglu beyninin her turlu zihinsel degisimi de budur.

Mesela bir teist bir sorununu dua ile atlatmaya calisirken, digeri sorgular.

Dua ile atlatmak isteyen sadece kendini kandirir ve bilinc atlayamaz. Yalniz sorgulayan en azindan teizmin bilincine erebilip, onun tamamen bir sorun oldugunu algilayabilir ve teizmi birakir.

Burada bir onemli noktada biat etmekten mensubu olmaktan kurtulkak ve birey olarak kendi beyiun duzeyinin bilgisini algisini gozlemini ve bilincini kendin saptamandir.

Beyni oyle veya boyle bir ideolojik inasncsal dogru ile bilgiye ve bilince kapamak, sadece sorunlarin ertelen mesinden ve gecici cozumlere o da sadece eldeki inancsal ideolojik ile yoelmekten baska bir sey degildir.

Peki sahsin kendisi kendi beyni kendi beyin yetileri nerde, yok?

Iste zaten insanoglunun kendi disi bir guce kendini teslim etmesi ya da bundan duygusal akilci bir tatmin duymasi baska turlu aciklanamaz. Cunku o kisi o vucudun ve beynin kendi kontrolunde ve kendine ait oldugunun farkinda ve bilincinde degildir.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 29-01-2014, 01:34
lflzfl lflzfl isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Dikkatimi şu çekti deizm hem ateizmden teizme geçişte bir durak hemde teizmden ateizme geçişte bir durak gibi görülüyor. Ama gerçekte deizm teizminde ateizminde tam zıddı olan iki düşünceden biri kesinlikle olmayan birşeydir.

Ateizm cesur ve akılcı düşünmeler ile böbürlenirken kendisini karşı durduğu tabu ve dogmalar içersine itip kendini bir inanç haline sokuyor.

Teizm ise tanrısı ile övünüp aslında tanrı varsa ona en olmadık aşağılamalarda bulunup insan onurunuda ayaklar altına almaktan geri kalmıyor.

deizm bireyseldir muhtemelen tanrı vardır diyenlerin durduğu akılcı bir o kadarda vicdani çizgidir. Hiç gitmediğin duymadığın bir ülkede deniz vardır demek ne kadarda mantıksızsa işte o denizin orada kesinlikle olmadığını söylemekte bir o kadar mantıksızdır. Deizm tamam o ülkede deniz vardır yoktur bilmiyoruz ama önümüzde oradan gelmiş deniz ürünleri varsa orada muhtemelen deniz vardır yada orası muhtemelen deniz olan bir ülkeye aracıdır görüşünü savunur.kısaca deizm bir çıkmaz veya inanç değil Ateizmden akılcı teizmden dürüst bir görüştür.

Konu lflzfl tarafından (29-01-2014 Saat 01:44 ) değiştirilmiştir.
Alt 29-01-2014, 01:48
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Ateizm inanmamayı tercih etmektir, ona inanç kılıfı dikmek sizin inancınız.

Deizm nasıl oluyor da inanç taşımıyor? İnancı, zannı, varsayıma inanmayı ret filan mı ediyor?

Örneğin deizme göre metafizik üfürükler yok mudur?

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 29-01-2014, 02:02
Kıdemli Üye

lflzfl´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Dikkatimi şu çekti deizm hem ateizmden teizme geçişte bir durak hemde teizmden ateizme geçişte bir durak gibi görülüyor. Ama gerçekte deizm teizminde ateizminde tam zıddı olan iki düşünceden biri kesinlikle olmayan birşeydir.
Neden, Tanri varligi inanci teizm ve deizm de ortaktir. Ikisi sadece din uygulamasinda farklilasir.

Ateizm cesur ve akılcı düşünmeler ile böbürlenirken kendisini karşı durduğu tabu ve dogmalar içersine itip kendini bir inanç haline sokuyor.

Teizm ise tanrısı ile övünüp aslında tanrı varsa ona en olmadık aşağılamalarda bulunup insan onurunuda ayaklar altına almaktan geri kalmıyor.

deizm bireyseldir muhtemelen tanrı vardır diyenlerin durduğu akılcı bir o kadarda vicdani çizgidir. Hiç gitmediğin duymadığın bir ülkede deniz vardır demek ne kadarda mantıksızsa işte o denizin orada kesinlikle olmadığını söylemekte bir o kadar mantıksızdır. Deizm tamam o ülkede deniz vardır yoktur bilmiyoruz ama önümüzde oradan gelmiş deniz ürünleri varsa orada muhtemelen deniz vardır yada orası muhtemelen deniz olan bir ülkeye aracıdır görüşünü savunur.kısaca deizm bir çıkmaz veya inanç değil Ateizmden akılcı teizmden dürüst bir görüştür.
Yukarda koyulastirdigim cumle, deizmin degil, agnostisizmin cumesidir. Butemelde gelen alti cizili sonraki cumle, agnostik teist yapar.

Deizm de TANRININ VARLIGINA OLAN INANC KESINDIR.

Deizm, teizmden din temelinde, ateizmden de tanri temelinde farklilasir.

Koyulasmis cumledeki "kararsizlik/bilinemezlik" ise agnostisizmdir. Iste burada tanrinin varligina olan inanc agnostigi teist, tanrinin yokluguna olan inanc ta agnostigi ateist yapar.

Alt 29-01-2014, 02:05
lflzfl lflzfl isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Ben bir deistim ve inanmıyorum. Tanrı yoktur diyenlere de tanrı vardır diyenlerede inanmıyorum yoksa nerden geldin varsa bir tek sanamı görünecek sen kimsin. Akıl yürütmek gerekirse muhtemelen tanrı vardır sonucu çıkıyor bana göre. Tıpkı kapalı bir kutuya uzaktan bakıp içi dolu yada boş diyenlere itibar etmeyip kutuyu eline alıp inceleyen fakat henüz içini açamamış insan misali.

Deizmde metafizik üfürükler olamaz olursa deizm olmaz zaten teizm olur yeni bir din olur. Kendiyle çelişir.

Önerilen Siteler