Sundance´isimli üyeden Alıntı
Emin misiniz insanlığın bir kaç yüz yıl veya bir kaç bin yıl ömrü kaldığına?
Carl Sagan mı yoksa Isaac Asimov mu hangisi emin değilim şimdi ama ikisinden biri insanlığın sonunun nasıl olacağı ile ilgili bir kitap yazmıştı.
Kitapta gerçekleşmesi en yakın ve en olası ihtimallerden en uzun vadeli olasılıklara kadar ihtimaller ele alınmıştı.
Buna göre ihtimaller:
En yakın ihtimaller insan kaynaklı, çevre kirliliği, savaş gibi ihtimallerdi ancak top yekün bir nükleer savaşın bile insan soyunun tamamını yok etmeye yetmeyeceği ihtimali bulunduğu savunuluyordu. Sizin belirttiğiniz bir kaç yüz yıl veya bir kaç bin yıl içinde insanlığın yok olması bu ihtimallerin gerçekleşmesine bağlı.
Göktaşı çarpması, volkanik faaliyetler, kutupların yer değiştirmesi, buzul çağı gibi dünyanın yapısından kaynaklanan ihtimaller daha uzun vadede ele alınmıştı. Ancak bu ihtimallerin gerçekleşmesi hem daha uzun vadede hem de yine insanlığın tamamen sonunu getirebilecek güçte değil.
Güneşin yakıtının biterek kırmızı dev haline gelmesi, yakınlarda bir süper nova patlaması olması, bir kara delik tarafından yutulmak gibi kozmik kaynaklı ihtimallerin olma olasılığı çok daha uzun vadelere yayılıyor. Bir kaç milyar yıl gibi. Yazara göre o zamana kadar insan oğlu güneş sisteminden bağımsız uzaya yayılmış olmalı. Bu yüzden insan ırkının bu gibi ihtimallerle sonlanması da pek olası değil.
En son olarak evrenin yapısından kaynaklanan ihtimaller ele alınıyordu. Bunların arasında aklımda kalan eğer evrenin genişlemesi kütle çekiminden kurtulamazsa büzüşmenin başlayacağı bu durumda tekillikten insan ırkının kurtulup kurtulamayacağı ele alınıyordu ki bu da daha milyarlaca yıl gerçekleşmeyecek.
Uzun lafın kısası dediğiniz gibi bir kaç yüz yıl veya bir kaç bin yıl içinde insan ırkı yok olacaksa bunun nedeni yine insan olacak. Soğuk savaş dönemi kapandıktan sonra açıkçası ben daha umutluyum bu konuda.
Siz bu yorumu yaptıktan sonra kütüphanede bahsettiğim kitabı aradım ancak bulamadım büyük ihtimalle birine verdim geri gelmedi. Kütüphanede bulabilseydim kitap hakkında daha ayrıntılı bilgi ve adını verebilirdim size.
Saygılarımla;
|
evet ben de zaten nükleer savaş gibi şeyleri kast ederek öyle söyledim.
Diğerleri daha uzun vadede görünüyor. Ama her an onların da gerçekleşme ihtimali var muhakkak.
Einstein'ın bi sözü vardı. 3. dünya savaşı hangi silahlarla olur bilmem ama 4. dünya savaşı taşlarla sopalarla olacak.
Yani insan ırkını ilkelleştirecek seviyeye taşıyabilir hatta yok etme ihtimali de olabilir. Hawking de birkaç yüz yıl içinde yok olabileceğimizi belirtmişti bu yüzden.