Natürelist´isimli üyeden Alıntı
Bakiniz burada Nabonid ve sirasiyla üclü tanrilar olan Sin, (Ay tanrisi) Samas, (Günes tanrisi) Istar ise Venüs'ü temsil eder.
Antik dönemde Venüs bir yildiz gibi algilaniyordu. Gezegen oldugu henüz bilinmiyordu.
|
Bu ayrıntı daha önceden dikkatimi çekmiş ve araştırma yapmıştım. Ama senin sözüne ettiğin durumun ayırdına ancak Rönesans döneminde varılabilinmiştir.
Antik dönem demiştik, değil mi? Şimdi o döneme ait bir örnek veriyorum:
M.Ö. 109/61'de göksel bir betimlemenin yapıldığı Aslanlı Horoskop'ta 16 (=8+8. 8'i altta, diğer 8'i üstte) köşeli yıldızla gösterilen bu semboller Mars, Merkür ve Jupiter'i gösteriyor.
Fakat bu gezegenler
Aslanlı Horoskop üzerinde 8 köşeli yıldız olarak gösterilmiştir.
Ancak
Galileo'nun 1610'da Venüs hakkında yaptığı gözlemleri kayda geçirdiği defterde Venüs'ten bir gezegen olarak söz etmemesi nedeniyle bu konuda haklı olabilirsin.
Sadece Venüs mü?
Galileo 1609'da Jupiter'in uydularını gözlemledikten sonra, bunlardan örneğin saraydakilere (ki o sırada tahtta bir çocuk bulunuyordu) söz ederken
"Medisi Yıldızları" şeklinde tanıtıyordu. Bu,
Galileo'nun kendi uydurduğu bir isim idi.
Cehalet ete kemiğe bürünüyor!
Hiç unutmam (ki bu sözü size söylerken bir belgeselden söz ediyorum. Yoksa, benim
Galileo'yu görmem mümkün değildir);
Galileo Saray'da büyük bir pencerenin önüne Jupiter'i görecek şekilde teleskopunu kurmuş (ki o, buna
"Optik Tüp" diyordu. Teleskop ismi daha sonra verildi) herkese Medisi Yıldızları'nı seyretmesi için bir çağrıda bulunuyordu, ama Saray'ın ileri gelenlerinden 2 kişi, yıldızları gözlemlemek yerine (ki onlara göre bu teleskopta melekler görülüyordu),
Aristo zamanından kalma
"Kristal Küreler" hakkında
Galileo'yu tartışmaya davet ettiler. Bu affedilir bir davranış değildi, çünkü cehalet sanki ete kemiğe bürünmüş ve
Galileo'nun karşısına geçmişti o sırada.
Oysa orada bulunanları yapabilecekleri tek şey, bu teleskoptan bakıp gördüklerini ifade etmekten ibaret idi. Ama onlar nedense bunu yapmak yerine
Galileo'yu reddetmek ve Kilise'ye egemen olmuş
Aristo'nun görüşlerinden hareketle tartışmak istediler.
Aynı durum bizimkilerde de var. Hele Cruosity (Meraklı) adlı robot Mars'ta fosilleşmiş organik maddeler bulsun, o zaman görüşeceğiz onlarla!