Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 11-01-2007, 21:45
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Standart Re: Ben de hâlümce Bedreddinem !!

vys";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Börklüce Mustafa'yla Torlak Kemalin çıkardıkları isyanlar bastırılıp bağlılarının tümü kılıçtan
geçirilince Şeyh Bedreddin, sürgün olarak bulunduğu İznik'ten yola çıkarak Çelebi Sultan Mehmet'in o sırada
bulunduğu Serez'e kendi ayağıyla gelmiş ve boynunu ipe uzatmıştır. Tarih şöyle yazıyor: Çelebi Sultan Mehmet,
Bedreddini karşısında görünce, yüzünüz neden bu kadar sarardı? diye sormuş. Bedreddin de şu karşılığı vermiş:
Güneş, batarken sararır.
Sevgili dostum: Bu bilgiler,en azından Bedreddin ile ilgili olanlar yanlış. Bedreddin İznikten kalkıp kendi ayağı ile Serez'e teslim olmaya gitmez.Edirne yakınlarında Bedreddin'in güçleri ve .I.Mehmed'in ordusu arasında bir savaş yapılır. Savaşın başında Bedreddin'in yanındaki sipahiler Bedreddin'i terk ederler. Beddreddin Deliorman'a çekilir güçlerini toplamaya çalışırken yakalanır.

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 12-01-2007, 00:03
seyyah3441 seyyah3441 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili Dostlar,

Evet I.Mehmed 'in kuvvetleri tarafından *yakalanıp bir çuval içinde atın terkisinde getirilmiştir malesef o güzel insan.

Ve yarin gül dudağından başka herkesin mmalı herkesindir dediği için açamadan *kopartılmış o gül tomurcuğu başı bedeninden.

Ölümü için fetva verecek ondan üstün zamanın din alimi olmadığı ve mevcutların hemen hepsi onun öğrencisi olması sebebi ile kendi idam fetvasını kendisi verip altını kendi mührü ile *mühürlemiştir.

Bu ne yüceliktir ki amacı şeriata uygun idam edilmesini sağlamak ve inandığı değerlere *halel gelmesini engellemeye çalışmaktır.

Allah rahmet eylesin ışıklar içinde yatsın.
Alt 12-01-2007, 20:31
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Şeyh Bedreddin olgusunu kavrayabilmek için şu bilgilere sahip olmamız gerekir.
a) Dönemin sosyal gerçekliği
b) Dönemin siyasal hareketliliği
c) Bedreddin’in düşünsel evrimi ve bu evrimin ulaştığı yer.

Sıkıcı olmaması *için bu başlıkları mümkün olduğunca birer “post” olarak yazmak
niyetindeyim. Böyle bir kaygı ister istemez bazı eksiklikleri taşıyacaktır. Bu anlamda sizlerin katkılarını bekliyorum...

* * * * BEDREDDİN’İN DÜŞÜNSEL EVRİMİ

Aslan kendi tarihini yazmayı öğrenene kadar, bilinen “Avcıların” tarihi olacaktır. Aklımda böyle kalmış bir yerlerde okuduğum Afrika atasözü..

Şeyh Bedreddin ayaklanmasını sıradan bir asinin , dinden çıkmış bir rafizinin hezeyanları olarak *gören tarih, “avcıların” tarihidir.

Bedreddin mesleki yaşamına “sünni” bir din adamı olarak başlar..Bu yaşadığı dönemin baskın şii etkili tasavvufuna uzak, mesafeli bir başlangıçtır. Astronomiye tıbba ilgilidir.
Bilmek, öğrenmek tutkusu onu uzun yolculuklara sürükler .Kahire, Bağdat, Halep,Mekke bu tutkuyla ulaştığı yerlerdendir.

Kahire’de Ahlati’ye mürit olur. Yine bu dönemde Hıristiyan düşüncesini baldızı Meryem (Maria) öğrenir. Bu köken daha sonra hareketine katılan veya ondan saygıyla bahseden
grek Hıristiyan dünyasının gönül kapılarını açacaktır. (Aslında bazı kaynaklar Hıristiyan teolojisine vakıf oluşunu *Bursa’da karşılaştığı *Platoncu *Hemitasdas ve onun hocası * Elisayos’a bağlarlar. Ki bu görüş Bedreddin’in sonunda ulaştığı materyalist-panteizmine açıklama getirmesi bakımından dikkate değerdir.) Ahlati’nin halefi olur ve onun postuna oturur. Memlük Sultanının dikkatini çeker ve Sultan Berkuk döneminde şeyhülislam olur .

Burada da fazla kalmaz ve Gurkan (damat) Timur ününü duyduğu bu alimi çağırır.Tekrar
yola düşer. Halep’te onu bin kadar Türkmen karşılar. Onda babai geleneğinin vaazlarını ve başkaldırmasını ummaktadırlar. (menakıpname) .Yoluna devam eden Şeyh Timur’la tanışır. Dini *konularda sohbetler yaparlar.Timur onu Semerkand’a götürme dileğindedir, ancak Bedreddin bu kan dökücü Handan hoşlanmaz ve ayrılır yanından. (Timur bu arada Anadolu
içlerine doğru sefer halindedir ve Bedreddin onun ordusundan kaçan Türk birliklerine lanet-
ler yağdırır .)

Anadolu’da dolaşmaya devam eder Bedreddin. Karaman beyi ile tanışır. Bu arada ardeşi
I.Mehmed’in yanında kalan Musa ile tanışmış olması da muhtemeldir.Aksaray’da tanıştığı Şeyh Hamit bin Musa onu “imamiye” mezhebine kutsar.Anadolu’da yaşayan tüm fikri-dini akımları öğrendiği bu süreç onun ileride yazacağı Varidat adlı eserinde ortaya koyacağı “hümanizm” temelli tüm düşüncelerin de kaynağı olacaktır.

Nihayet Edirne’ye yönelir. Kütahya yakınlarında yolu Torlaklarca kesilir. Orta asya geleneklerini hala taşıyan bu Türkmen gurubu onu Tebriz ve Kahire’de saraylarda dolaşmakla suçlarlar. Ancak konuşmalarla Bedreddin’in karizması onları da etkiler ve onu kendilerine “Şeyh” ilan ederler. Bursa’ya kadar ona eşlik ederler. Bursa’da da etrafını yoksul köylüler esnaf ve zanaatkarlar kaplar. Torlakların şefi Hu Kemal daha sonraları Bedreddin ayaklanmasının temel taşlarından biri olacaktır.

Şeyh Bedreddin N.Filipoviç’in aktardığına göre grek rahipler şöyle sesleniyormuş;
Dinlerimiz ayrı olsa bile hepimiz o gizli gerçeği arıyoruz.Hepimizin efendisi bir, hepimiz gerçeğin kölesiyiz.” Bu her ne kadar “gel kim olursan ol yine de gel” diyen tasavvufçulara benzese de Bedreddin onlardan kesinlikle ayrılır. Çünkü o sadece bilmek ve ifade etmekle kendini sınırlamaz. O dünyanın değiştirilmesi gerektiğine inanır. Din adamının aynı zamanda dünyevi görevleri olduğunu hatırlatır. Çevresinde yaşanan toplumsal haksızlıklara seyirci kalmaz. Hizmetkarım dediği Börklüce Mustafa gibi erken bir “komünü” hayal etmez Şeyh Bedreddin. O daha çok ayakları yere basan bir reformcu-devlet adamıdır.

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 24-01-2007, 13:46
dersimmm dersimmm isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

“Yarin yanağından gayrı her yerde her şey de hep beraber”

işte komünizmin özü

bu düşünceyi bedreddin'den sonra ona en yakın mustafa suphi savundu

anıları kalbimizde yaşıyor, mücadeleleri mücadelemize ışık olsun
Alt 24-01-2007, 21:00
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

İsyancı bir sufinin darağacı yolculuğu,
Şeyh Bedreddin destanı;

http://www.seyhbedreddin.net/index.a...=seyhbedreddin
Alt 24-01-2007, 22:14
deli_cevat deli_cevat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Nazım Hikmetof Yoldaş Peyami Safa`ya yüksekten bakıyor. "Okuman lazım evlat" diyor. Peyami Safa`nin Hikmetof Yoldaştan daha okumuş. yüksek kültürlü olduğu muhakkak olmakla beraber acaba Hikmetof Yoldaş el aleme "okuman lazım" diyecek kadar okumuş mudur? Ben bunu hiç ummuyorum. Eğer Hikmetof Yoldaş biraz okumuç olsaydi Türkmenistan`da budizm dininin bulunmadığını ve Simavneli Şeyh Bedreddin`nin komünist olmadığını bilecekti. Malum ya, Hikmetof Yoldaş ilmi, siyasi, içtimai, tarihi hakikatlerle (?!) dolu olan şiirlerinin (?!) birinde kendilerinin (yani komünistlerin) vaktiyle Şeyh Bedreddinle beraber ayaklandıklarını söylediği gibi başka bir şiirde de Türkmen kayıkçıyı Türkmenistanlı bir buda heykeline benzetiyor. O halde ben de kendisine şöyle söylüyebilirim: "Okuman lazım Yoldaş!Buda dini Türkmenistan`a tarihin hiçbir devrinde girmemiştir. Türkmenistanlı Buda heykeli demekle İskoçyalı Safii imami demek arasında fark yoktur ve Şeyh Bedreddin senin sandığın gibi bir komünizm mübessiri değildir. O`nun ne olduğunu senin bugünkü ilmin, kafan ve seciyen anlıyamaz. Okuman lazım Yoldaş! Mujikistan cambazhanesinde size bunları elbette öğretemezlerdi. Okuman lazım, okuman!"

Nihal Atsız isimli şuursuzdan inciler heyt be atsız keşke bu foruma üye olsaydında seni elimin içinde oynatsaydım ama teknik olarak imkansız

Gelenek ve Gelecek 'Ne Yapmalı'cılarındır
Alt 27-01-2007, 17:39
Üye

turancı-kemalist atsız dan ancak böyle sözler çıkabilir
Alt 28-01-2007, 00:22
deli_cevat deli_cevat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

dersim şu adama kemalist deme rica ediyorum *bak aşağıda bu adamın vasiyeti var

Yağmur Oğlum!

Bugün tam bir buçuk yaşındasın. Vasiyetnameyi bitirdim, kapatıyorum. Sana bir resmimi yadigar olarak bırakıyorum. Öğütlerimi tut, iyi bir Türk ol.

Komünizm bize düşman bir meslektir. Bunu iyi belle. Yahudiler bütün milletlerin gizli düşmanıdır. Ruslar, Çinliler, Acemler, Yunanlılar tarihi düşmanlarımızdır.

Bulgarlar, Almanlar, İtalyanlar, İngilizler, Fransızlar, Araplar, Sırplar, Hırvatlar, İspanyollar, Portekizliler, Romenler yeni düşmanlarımızdır.

Japonlar, Afganlılar ve Amerikalılar yarın ki düşmanlarımızdır.

Ermeniler, Kürtler, Çerkezler, Abazalar, Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Lazlar, Lezgiler, Gürcüler, Çeçenler içer(de)ki düşmanlarımızdır.

Bu kadar çok düşmanla çarpışmak için iyi hazırlanmalı.

Tanrı yardımcın olsun!

Nihâl Atsız
4 Mayıs 1941

Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale’de kalmış askerlerin annelerini engin insan sevgisi ile

“Ey çocuklarını bu ülke topraklarında bırakan anneler, onlar için üzülmeyiniz, onlar bu topraklar için çarpışırken bu toprağın çocukları oldular, şimdi, Türk kardeşleriyle birlikte yan yana uyuyorlar”

Atatürk milliyetçiliği kafatası milliyetçiliği değildir al bir tane daha kendi sözü

"Gerçi bize milliyetçi derler. Ama, biz öyle milliyetçileriz ki, işbirliği eden bütün milletlere hürmet ve riayet ederiz. Onların milliyetlerinin bütün icaplarını tanırız. Bizim milliyetçiliğimiz herhalde hodbince ve mağrurca bir milliyetçilik değildir."

bi yanda kendi ırkından başka tüm ırkları kendine düşman edinen faşizmin ve ırkçılığın doruk noktası bir yanda *bu da kendi ülkesine bilmem kaç kilometre uzaktan gelen akif'in bile
"kimi yamyam kimi bilmem ne bela" diyecek kadar değer verdiği insanlara Atatürkün tüm humanist duygularının doruk noktası
şimdi elini vicdanına koy ve söyle nihal atsız Kemalistmi ?

Gelenek ve Gelecek 'Ne Yapmalı'cılarındır
Alt 28-01-2007, 16:24
Üye

Komünizm bize düşman bir meslektir.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * nihal atsız
deli_cevat atatürk değil midir komünizme karşı olduğu için mustafa suphi'yi öldürten

hem bak ağzından nasıl bal damlıyor:

"Biz ne bolşeviğiz ne de komünist;ne biri ne diğeri olamayız.
Çünkü, biz milliyetperver ve dinimize hürmetkarız."

-Mustafa Kemal Atatürk

İngilizler, Fransızlar, Araplar, Sırplar, Hırvatlar, İspanyollar, Portekizliler, Romenler yeni düşmanlarımızdır.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * nihal atsız

atatürk değil midir batıya güvenmeyin, araplarla işbirliği yapmayın diyen?

Ermeniler, Kürtler, Çerkezler, Abazalar, Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Lazlar, Lezgiler, Gürcüler, Çeçenler içer(de)ki düşmanlarımızdır.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *nihal atsız

kemalistler değil midir kürt isyancısı şeyh said'in isyanını dini bir isyan gibi gösteren. sen böyle bir şey yok diyebilirsin, sana adresi vereyim oku

http://www.candundar.com.tr/index.php?Did=352

ayrıca yıllarca korumalığını yapmış olan topal osman'ı bir kalemde silen atatürk değil midir?

sayın deli_cevat ben nihal atsız'ın buradaki sözlerin de kemalizmle çelişen hiç bi şey görmedim, sebeblerini de yukarı da açıkladım
yorum senin
Alt 28-01-2007, 20:22
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

"atatürk değil midir komünizme karşı olduğu için mustafa suphi'yi öldürten"

Dersim, bu iddianı kanıtlamadığın takdirde ikinci kınamayı ve son uyarıyı almış olacaksın.

Önerilen Siteler